Zobacz pełną wersję : D50 - NEF i Raw shooter - POMOCY
fotoGRAFIK
31-05-2006, 20:43
Jak skonfigoorować RAW SHOOTER aby nie psuł zdjęć ?
Problem jest taki że otworzony NEF najpierw wygląda tak jak na wyświetlaczu aparatu a po chwili robi sie beznadziejny - spada nagle rozpiętość tonalna, kolory przyjmują jakąś zieloną dominantę i są strasznbie blade - co gorsza prasktycznie nie da sie powrócić do oryginału :-/
Pewnie to jakiś nie taki profil RGB ale zmiany nie pomgają
POMOCY
Poprzednia wersja RS Essentials jeszcze nie łykała D50...
Dopiero RSE 2006 uwzględnia D50.
Ja nie zauważyłem żadnych problemów.
RSE się zaklina, że nie rusza oryginalnego NEFa.
Jak chcesz wrócić do oryginału, to wykasuj cache - Kliknij Preferences, po czym guzik Delete Now. Powinienieś wrócić do oryginału.
tzn. w cache RSE trzyma zmiany, które wprowadziłeś. Jak skasujesz cache, to wyrzucisz zmiany.
To jest jedyna dla mnie wada tego programiku - jak się bawię, to nie ma żadnego undo, a jak zamknę i znowu otworzę zdjęcie, to się otwiera w postaci, w jakiej je zostawiłem ostatnio.
Może koledzy i koleżanki będą mieli lepsze pomysły.
U mnie wsysztko OK
Paweł
Mam ten sam problem nawet na wersji 2006. Kiedyś już poruszałem temat na forum cyberfoto ale nikt nie potrafił mi pomóc. Może ktoś od nikoniarzy(sam nim jestem :wink: ) wie o co chodzi??
fotoGRAFIK
31-05-2006, 20:53
mam 2006
Ustawienie na D50 i sRGB powoduje że oryginalny nef zostaje dziwnie przekonwertowany na jakieś programowe widzimisię :-/
Ja w moim czarnym z jednym kółkiem mam RGB II.
Napisz jeszcze na Forum RSE... daj znać, jeśli masz problemy z językiem... :?
Nikoforumowicz
01-06-2006, 09:00
Jedyny problem z Raw Shooterem jaki ja widzę związany jest ze złym wyświetlaniem cieni w NEFach pochodzących z D50. Po przekonwertowaniu na jpg "kaszka" widoczna w Raw Shooterze w cieniach znika.
Jesli chodzi o twój problem to sprawdź czy nie masz jakiś złych ustawień w Processing Parameters, które od razu zmieniają automatycznie wygląd zdjęcia. Pozdro.
fotoGRAFIK
01-06-2006, 19:30
Dobra - podajcie dokłądne ustawienia jakie być powinny bo ja już siły na ten program nie mam
Kundzior
02-06-2006, 02:14
Używaj czegoś bardziiej niezawodnego. Proponuje Camera RAW lub C1.
Pisałem już na CF - Nikon ma zakodowany WB ustawiony w puszce. Dlatego RSE go nie zna i ustawia default. A na początku jest ok, bo to jest prevka (jpg) zaszyta w RAW.
Maciej-D
15-04-2007, 10:10
Czyli tego problemu po prostu nie idzie rozwiązać? RS będzie zawsze "psuł" zdjęcie na starcie?
Pisałem już na CF - Nikon ma zakodowany WB ustawiony w puszce. Dlatego RSE go nie zna i ustawia default. A na początku jest ok, bo to jest prevka (jpg) zaszyta w RAW.
Miklo ma racje to co widzisz na starcie jest miodzio - to jest jpg z maksymalna kompresja ktory znajduje sie w NEFIE z parametrami WB itp jakie miales ustawine w puszce. Aparat uzywa go np. do wyswietlania. Mozna go wyciagnac programem "preview extractor". Wtedy nic nie musisz kombinowac do odbitek 10x15 powino wystarczyc. Jesli chcesz sie bawic w obrobke nefow to ja zrezygnowalem z RSE bo po prostu nie idzie uzyskac w nim odwzorowania kolorow jak w jpg. Po zakupie sandiska z C1 rawy pokazuja swoja klase.