PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat...

uczenn
23-08-2008, 22:35
Jestem nowy na tym forum, czytałem wiele postów na temat obiektywów do ślubów, studniówek bądź zdjęć robionych w kościele. Jednak moja sytuacja finansowa wygląda nieco inaczej i nie wiem na co się zdecydować. Nie miałem okazji korzystać z za wielu obiektywów, dlatego też mam problem z podjęciem decyzji co kupić. Większość na fotografowanie takich imprez poleca jasne stałki, jednak raczej nie stać mnie na razie na 3obiektywy, a też jedna stałka na pewno się nie nada. Dlatego też widzę kilka możliwości rozwiązania problemu, jakim jest kupienie szkieł pod takie imprezy. (mam body Nikon d80)
1) Kupić na razie jakiś porządny uniwersalny nikkor 18-200 3,5-5,6 VR II i średnią lampę błyskową. [ poźniej najwyżej po studniówkach skuszę się na jakąś jedną stałkę, na przykład Nikkor 50mm ze światłem 1.8, bądź 1.4 ]
2) Kupić uniwersalną tańszą Sigmę 18-200 3,5-6,3 bez stabilizacji, lecz zainwestować w porządniejszą lampę błyskową [ różnia cenowa pomiędzy sigmą a nikkorem to ponad 1000zł, więc można by nawet dołożyć z 300-400zł na lepszą lampę i kupić od razu stałkę tą Nikkor 50mm f/1,8 ]. Tutaj nie wiem czy warto wydawać ponad 1000zł na ciut jaśniejsze szkło Nikkora, który ma stabilizację?
3) Kupić może jakiegoś zooma o mniejszym zakresie, lecz ze światłem poniżej 3. Jakiś 18-70 f/2.8 [ tylko, żeby się zmieścił w cenie 2200zł ].
Za pomoc z góry dziękuję i przepraszam, że odnawiam ciągle powtarzany temat na tym forum. Jednak większość ludzi ma większy budżet :>

lodzermensch
23-08-2008, 22:47
nie wiem czy warto wydawać ponad 1000zł na ciut jaśniejsze szkło Nikkora, który ma stabilizację?

Warto.

gALL
24-08-2008, 01:12
Za 2200 zl mozna miec 3 uzywane stalki:
1. AF 35/2.0
2. AF 85/1.8
3. AF 50/1.8
...
a i pewnie uda sie jeszcze wyszarpac Sigme AF 24/2.8

Pzdr
Klaudiusz

uczenn
24-08-2008, 04:26
Od razu napiszę, że nie toleruję używanego sprzętu. Nie mam poprostu zaufania i przekononia do używanych rzeczy. Jak kupuję coś co kosztuje więcej niż 200zł, to wolę to zobaczyć i dotknąć. A używaną rzecz to dotkniesz jak zapłacisz i jeszcze nigdy nie masz pewności, czy to nie jest porysowane i czy działa. Może to głupie podejście, ale raczej używane rzeczy nie wchodzą w grę. A jakby zliczyć ile 3 takie stałki kosztują nowe to: Nikkor Af 35/2.0 [conajmniej 1000zł], Nikkor AF 85/1.8 [1300zł], Nikkor AF 50/1.8 [400zł]. Razem wychodzi 2700zł :/. No chyba, że bym kupił na razie dwie stałki na przyklad 35mm/2.0 i 85mm/1.8 to wyjdzie 2300zł a najwyżej jak oblecę kilka studniówek to sobie uzbieram kaskę na 3 stałkę, tą 50mm która niewiele kosztuje. Tak z ciekawości, czy znacie jakąś stronę, gdzie pokazane są dokładnie te same rzeczy zrobione jakąś jasną stałką, i dla porównania na przykład takim uniwersalnym 18-200?. Bo w życiu miałem tylko okazję robić zdjęcia tym obiektywem sigmy 18-200mm i nie mam żadnego porównania takiego zooma do stałek :>. Wiem tylko, że zoomik jest wygodniejszy trochę, tymbardziej że mam jedno body i nie wiem czy 3 obiektywy to nie za dużo na jeden korpus?. Może jednak zostać przy jednym uniwersalnym ze stabilizacją,a potem dokupić najwyżej jakąś jedną stałkę jasną np. właśnie te af 50mm/1.8 za 400zl?

pyetya
24-08-2008, 07:40
to ja napiszę, że w chwili obecnej wszystkie moje szkła i body były kupione jako używki na forumowej giełdzie, dodatkowo kupowałem sprzęt dla rodziny i wszystko działa bez problemów - sam też sprzedałem co nieco i też działa bez problemów

nie wpadajmy w paranoję

gALL
24-08-2008, 10:46
Uzywana puszka to moze byc mina taka sama jak uzywany samochod, choc mozna kupic nowa i tez wyladuje w serwisie (w moim D70 padla matryca).

Mam w swoim zestawie kilka szkiem Nikona i tym 2 kupione jako nowe (50/1.8 i AF-S 24-85). Pozostale to uzywane ALE sam je osobiscie odbieralem. Jak chcesz koniecznie miec dobre szkla to nie musza byc nowe, wazne aby byly w dobrym stanie. Nie masz kasy a chcesz miec dobry sprzet, zacznij od uzywanych w dobrym stanie. Jak kupisz w dobrej cenie to nie stracisz na odsprzedazy.

Moim zdaniem 18-200 jest za drogi i nie warty tych pieniedzy, lepiej kupic 4 stalki ktore Ci podalem albo tez uzywane: AF-D 35-70/2.8 i AF 24/2.8 (moze byc Sigma) lub AF 85/1.8. Albo pobaw sie w angielskiego e-bay'a z zakupami w Hong Kongu (jakies 20% taniej niz w PL).

Z innej beczki, to swego czasu oblecialem pare slubow Nikonem FE2 z 20/2.8, 50/1.8 i 100/2.8, owszem bylo troche zabawy ze szklami, ale nie zaluje.

Swoja droga to 99% zdjec z tych imprez co chcesz robic bedzie w odbitkach 10x15 wiec po co szarpac sie na super ostre szkla.

uczenn
24-08-2008, 12:47
Mówiąc super ostre szkła masz na myśli te stałki prawda?. Bo z tego co wiem, to właśnie one są ostre jak żyleta. Czyli co z jednej strony 18-200 ze stabilizacją wg. Ciebie za drogi i nie wart swojej ceny a z drugiej nie ma sensu do tego typu imprez mieć tak ostre szkła jak te stałki?. Szukam właśnie na allegro jakiś dobrych cen stałek i jeżeli coś znajdę w okolicach 3miasta to może pojadę zobaczyć i ewentualnie jeżeli będzie wszystko na miejscu, tak jak powinno być to skuszę się. Gall z twojej ostatniej wypowiedzi naprawdę ciężko stwierdzić, w którą stronę pójść - czy w stałki, czy w jakieś ciemne uniwersalne. Wiem, że moje pytania mogą wydawać się banalne, ale tak to jest jak nie miałem nigdy okazji pobawić się stałką. Sprawdzone obiektywy wszystkie nikona i sigma w pomorskim na allegro i nie ma nic praktycznie ciekawego. A mam jeszcze kilka dni żeby zdecydować, w którą stronę pójść - czy w stałe, czy w zoomy.

gALL
24-08-2008, 12:55
Jak nie wiesz co Ci potrzeba to kup byle co, z tym ze nie masz pieniedzy a zmiany sa koszmarnie drogie.

Ostre szkla to nie tylko staloogniskowe, sa tez zoomy ktore moga konkurowac ze staloogniskowymi.

Nie masz kasy -> kup uzywane dobre szklo po jednej imprezie bedziesz wiedzial co potrzebujesz.

Masz kase -> kup 24-70/2.8 i 70-200/2.8 i po klopocie

Poza tym dobre zdjecia da sie robic nawet pudelkiem po chinskich trampkach.

lodzermensch
24-08-2008, 14:03
Tak z ciekawości, czy znacie jakąś stronę, gdzie pokazane są dokładnie te same rzeczy zrobione jakąś jasną stałką, i dla porównania na przykład takim uniwersalnym 18-200?.

Jak chcesz uniwersalny zoom (na to wygląda), to bierz tego 18-200vr, do tego dokup DxO i efekty będą bardzo dobre. Po prostu rób zdjęcia i nie skupiaj się na sprzęcie.
P.S. Do DxO potrzeba szybkiego kompa.

Sztolcman
24-08-2008, 14:06
Ja bym obstawiał za tymi dwiema stałkami 35mm i 85mm. Dokupywanie do nich 50mm nie jest niezbędne. 50kę można zastosować jako hardcorowe rozwiązanie budżetowe, gdy na nic więcej nie ma kasy.

uczenn
24-08-2008, 14:11
W takim razie kupię na razie Nikkora 18-200mm 3.5-5.6 VR II, zawsze dobrze mieć jeden uniwersalny zoomik, nawet jak później wypchną go stałki, to i tak na spacery i rodzinne wycieczki w sam raz. Oblęcę na tym studniówki, a po studniówkach zacznę powoli, bez pośpiechu zbierać jasne stałki. Zawsze będę mieć na uniwersalnym całą rozdziałkę, więc na spokojnie będę mógł sobie dokupywać obiektywy stałoogniskowe. Dziękuje z góry za odpowiedzi i mam nadzieję, że wystarczy mi ten zoomik na sam początek.

gALL
24-08-2008, 14:36
A lampe masz i umiesz z niej korzystac? Bo nie licz na ta wbudowana.

Powodzenia
KL

spiritwood
24-08-2008, 14:51
Napiał Ci to gALL, napisał Sztolcman, napiszę i ja: kup sobie 2 stałki: 35mm f2 i 85mm f 1.8 To jest bardzo dobre i uniwersalne rozwiązanie. Te obiektywy są jasne, ostre i mieszczą się w kieszeni. Wiadomo, Twoje pieniądze - Twój wybór. Jestem jednak prawie pewien, że jak kupisz 18-200 to za rok, przy jego sprzedaży wspomnisz nasze słowa... A ten zoom traci na wartości dużo więcej, niż w/w stałki...

lannes
24-08-2008, 18:56
Ja poleciłbym raczej N 24/2.8 i N 50/1.4. Lampę też nie zaszkodzi kupić, na początek może być sb-400, widziałem ją za 200zł w fotojokerze.

uczenn
24-08-2008, 19:43
A jakie są zalety obiektywów, które polecasz względem tych 35 i 85mm?:]. Znaczy chciałbym usłyszeć jakieś argumenty, które mnie przekonają :).

spiritwood
24-08-2008, 19:49
Opcja lannesa też jest bardzo dobra, dla wielu być może nawet lepsza niż 35/85. Przy jego wariancie będziesz mieć generalnie trochę szerzej (zakładam, że masz matrycę w rozmiarze APS-C) i dla APS-C może nawet bardziej uniwersalnie. Tutaj już dochodzą do głosu osobiste preferencje: albo ktoś lubi szersze kąty, albo trochę węższe. Najlepiej to idź do sklepu albo do kolegi, podepnij jakiegokolwiek zooma i zrób sobie parę zdjęć na standardowo spotykanych ogniskowych w stałkach: 20, 24, 28, 30/35, 50, 60, 85 i powiedzmy 90/105. Wtedy będziesz widzieć, co potrafią dane ogniskowe i jak się przez nie patrzy na świat. Tutaj tak naprawdę nikt Ci nie pomoże, bo to bardzo osobista sprawa.

kowalski
24-08-2008, 20:32
Pozwolę sobie się wtrącić i powiedzieć, że jeśli jesteś początkującym fotografem, to nie za bardzo IMHO ma sens pakowanie się w stałki które są jednak sprzętem dosyć specjalistycznym. Na starcie dobrze mieć coś w miarę uniwersalnego, ponieważ to jest etap na którym dochodzisz do tego czego najbardziej będziesz lubił / potrzebował używać. Super ostre obiektywy również nie mają na początku zbyt wiele sensu bo genialna ostrość nie jest na starcie ważna. 18-200vr to prawdopodobnie idealny wybór dla początkującego, ew. Sigma o podobnych parametrach: S18-200OS (http://www.photozone.de/canon-eos/321-sigma-af-18-200mm-f35-63-dc-os-canon-test-report--review)

Oczywiście późniejsza wymiana sprzętu jest kosztowna, dlatego też nie warto na początek wydawać na obiektywy zbyt wiele pieniędzy.

uczenn
24-08-2008, 21:38
Start to był 3-4 lata temu, wtedy kupiłem sobie fuji s5500 z założeniem do nauki. Sprzętowo może nie mam obeznania, bo bardziej interesowałem się fotografią niż sprzętem fotograficznym. Skoro większość odradza takie rozwiązanie to chyba podążę ich myślą i pójdę jednak w stałki. A zresztą po kupnie jeszcze będę miał 2-3 miesiącę, żeby dobrze obeznać się ze sprzętem :). Tak se pomyślałem przez chwilę i chyba jednak skuszę się na jedną szeroką stałkę, bo jednak dobrze mieć jedno szkło, które może dużo uchwycić z bliska. Pewnie to będzie ta 24mm f/2.8

Paprycjusz
24-08-2008, 22:20
A może 17-50? Zakres ogólnostudniówkowy, a jasny, do tego np. sb 800/900, bracket, kabelek, bo dużo zdjęć będzie w pionie. Jeszcze jest sigma 30/1.4, sigma 20/1.8, mz ta ostatnia +50/1.8 w zupełności wystarczy. Aha, jeszcze co do stałek, to raczej się w nie nie pchaj bez 2 body, tam na prawdę nie ma nawet sekundy na przepinanie.

uczenn
24-08-2008, 23:34
Patrzylem na obiektywy z tym zakresem i jak sigmy i tamrony sa tanie to nikkor 4000 zl kosztuje. Wiesz moze skad ta cena?. Tymbardziej, ze wszystkie maja swiatlo 2.8...?. A reszta osob jak widzi zmienianie obiektywow na takich imprezach przy jednym body? Bedzie na to czas?.

uczenn
25-08-2008, 02:34
Ponoć wszyscy polecają obiektyw Tamrona AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp ?. Poczytałem na forum i dużo ludzi jest z niego zadowolonych.

gALL
25-08-2008, 09:46
I duzo rozczarowanych. Jak masz mozliwosci/czas na fotografowanie przez tydzien krateczek, linijek aby wybrac szklo z malym BF i FF to prosze bardzo. Tamrona trzeba wybrac "1 z 10".

Pzdr
Klaudiusz

uczenn
25-08-2008, 12:44
No i tu może być problem, bo z pewnością nie mam takiej możliwości. A jak myślisz będzie czas na zmienianie obiektywów na tego typu imprezach?. Bo jeszcze długo będę mieć tylko jedno body.

Imacman
25-08-2008, 19:30
Ponoć wszyscy polecają obiektyw Tamrona AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp ?. Poczytałem na forum i dużo ludzi jest z niego zadowolonych. Trzymaj się tego wyboru i dokup do tego SB-800. Moim skromnym zdaniem na studniówki, to wystarczy.

Bienias
26-08-2008, 10:40
Moim zdaniem Tamron 17-50/2.8 + SB 600/800 na studniówki najkorzystniejsza cenowo kombinacja. Koniec kropka.

Podejrzewam jednak, że nie będziesz focił tylko studniówek, więc jeżeli nie masz na razie innego sprzętu to jednak w twoim przypadku polecałbym N 18-200VR - naprawdę dobre szkło, a mając SB-600/800 spokojnie dasz radę na studniówkach (znam fotografa który pokusił się focić śluby N18-200VR +SB- efekty są całkiem całkiem) Po za tym żeby używać przysłon w okolicy f2.8 trzeba nabyć tr doświadczenia (istotna część kadru może uciec z waskiego pola ostrości- tym bardziej że być może jesteś przyzwyczajony do szerokiego pola ostrości z komaktów/hybryd). Sam mam N18-200VR na codzień i S30/1.4 przy kiepskim oświetleniu/ dzieci/ wnętrza/.... . Mam nadzieję, że Ci nie namieszałem. Jeżeli namieszałem pomiń 2 część postu

uczenn
26-08-2008, 14:54
Bienias tylko kupie teraz 18-200, na studniowki styknie rzeczywiscie. Ale pozniej raczej go nie wykorzystam na slubach, a wole kupic cos co bedzie juz z mysla o przyszlosci. Bo ten 17-55 tamrona ze swiatlem 2.8 powinien se juz radzic w kosciele bez lampy - jako tako. A 18-200 jest chyba jednak za ciemny. Bierz pod uwage, ze ja tez bede chcial pozniej wziac sie za komunie i sluby :). Nie wiem czy jest sens wydawac ponad 2k za obiektyw, ktory za pol roku sie na nic nie zda.

Imacman
26-08-2008, 20:58
Jak się później „weźmiesz” za komunie i śluby, to i tak stwierdzisz, że jedno body to za mało i przydałby się obiektyw np. 30/1.4 i 85/1.4 i ze dwie dobre lampy :)