PDA

Zobacz pełną wersję : Usuniecie filtra AA z lustrzanki - jakie plusy i minusy ?

HYPER
31-05-2006, 14:37
Jak w temacie - dokladniej chodzi mi o przypadek D200 - czy mozna cos zyskac (domyslam sie, ze ostrosc zdjec), ale czy czasem minusow nie bedzie wiecej. W sumie cyfrowy sredni format obywa sie bez filtrow AA...

Czy bedzie znaczaca poprawa obrazowania (pomijam wieksze prawdopodobienstwo wystapienia mory... ale nie fotografuje na codzien tkanin tylko makro, wiec moze warto by bylo ? )

Czornyj
31-05-2006, 14:59
Też mnie to nurtowało. Jest kilka pytań bez odpowiedzi:
- jak potem będzie się tą matrycę czyścić?
- czy oprogramowanie interpolujące nie za bardzo jest pisane pod obraz Z filtrem?
- czy wogóle da się to sciągnąć tak, żeby potem działało?
- czy pomiar światła od tego nie przestanie być skuteczny?

Cichy
31-05-2006, 15:01
- czy pomiar światła od tego nie przestanie być skuteczny?

To teraz ja się czepię i zapytam co ma matryca i filtr na niej do pomiaru światła ?

Antonina
31-05-2006, 15:04
Napisać do gościa może odpisze :wink: i wyjaśni jak zachowuje się pomiar po zmianie filtra

http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm

HYPER
31-05-2006, 15:06
jesli chodzi o

1) to nie sadze zeby byly jakies problemy bo matryca jest powlekana warstwa szkla (niedawno o tym czytalem w artykule dotyczacym budowy lbcast'a - autorstwa specow z Nikona)

2) tego nie wiem, ale przeszukalem juz troche siec w tym temacie i ludzie, ktorzy pozbyli sie filtra z D70 nie zauwazali zadnych roznic (negatywnych) w obrobce nefow.

3) w D70 ludzie zlecali normalnie zdjecie tego filtra serwisowi :D (za kase oczywiscie), ale podobno to nie jest wielka filozofia bo filtr jest zamocowany przed matryca za pomoca metalowej ramki i 4 srubek.

4) czczerze powiem, ze nie zastanawialem sie nad tym

jurgen
31-05-2006, 15:14
panowie dajcie znać
jestem zainteresowany zdjęciem tego ..stwa
Cichy to może byc policzone przy pomiarze (jakis index), albo ma tak mały wpływ, że zostało pominiete

Leon13th
31-05-2006, 15:19
Hyper : ile takie coś może kosztować (zdjęcie tego filtru ofkoz) ?

c2h5oh
31-05-2006, 15:28
Filtr mozna zdjac samemu (na zyczenie znajde instrukcje krok po kroku, srubka po srubce, ze zdjeciami). Jest to dosc proste.

Z cala pewnoscia nie zyska sie na ostrosci - filtr jest jednoczesnie tak zwanym zimnym lustrem, czyli odfiltrowuje IR w znacznej czesci - matryca jest na to dosc czula - uzyskacie "cieplna mgielke" na zdjeciach. W przypadku D70 slyszalem nawet opinie, ze czulosc matrycy na IR jest tak wielka ze mozna robic zdjecia ludzi (z bliska) w zupelnej ciemnosci przy f1/1,4 i czasach rzedu 1/10 (jakos w to nie wierze, ale cos takiego kiedys trafilem).

Dodatkowo jesli nie zastapicie filtra AA czyms innym (np zupelnie neutralnym kawalkiem tworzywa) bardzo szybko skutecznie uwalicie sobie matryce - filtr jest nieporownywalnie bardziej twardy i mozna go czyscic..

HYPER
31-05-2006, 15:28
cholera wie ile to bedzie kosztowac u nas bo ludzie, ktorzy o tym pisali dawali aparat do serwisu w USA (i pisali o kwocie okolo 60-70 $). nasz chory serwis moze zaspiewac ile mu sie spodoba :(

Antonina
31-05-2006, 15:31
Wyżej wstawiłam link do instrukcji :arrow: http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm

barkowx
31-05-2006, 15:45
ciekawe kto pierwszy zdejmie :mrgreen: , chyba że się boicie

HYPER
31-05-2006, 15:48
gdyby to bylo tak latwe jak odpiecie obiektywu od body to juz dawno tego cholerstwa bym nie mial i bym mogl byc forumowym testerem :P

c2h5oh
31-05-2006, 15:54
HYPER, dostales linka do instrukcji? to na co czekasz? :P

HYPER
31-05-2006, 15:58
instrukcja jest od D70 to tak jakbys mial instrucje wymiany skrzyni biegow w punto a bys chcial naprawiac seata toledo :D

Kaleid
31-05-2006, 15:59
Dodatkowo jesli nie zastapicie filtra AA czyms innym (np zupelnie neutralnym kawalkiem tworzywa) bardzo szybko skutecznie uwalicie sobie matryce - filtr jest nieporownywalnie bardziej twardy i mozna go czyscic..

Nono, Ty juz raz wyczysciles... :mrgreen: :mrgreen:

To teraz ja się czepię i zapytam co ma matryca i filtr na niej do pomiaru światła ?

No moze troche miec..w zasadzie do samego pomiaru swiatla nic, ale do ilosci swiatla padajacego na matryce a co za tym idzie, drobnych roznic w ekspozycji. Z pewnoscia nie sa duze, jednak w zaleznosci od budowy filtra AA-moga byc zauwazalne

c2h5oh
31-05-2006, 16:09
Nono, Ty juz raz wyczysciles... :mrgreen: :mrgreen:
Nawet wiecej niz raz. I bez wielkiej ilosci wypadkow smiertelnych :P

Czornyj
31-05-2006, 16:25
Nawet wiecej niz raz. I bez wielkiej ilosci wypadkow smiertelnych :P
Pewnie - einmal ist keinmal

Cichy, no właśnie - może sciemniać, może zmieniać charakterystykę, może cholera wi co. Alkohol pisze, że IR ci będzie matryckę podsmażał. W Sigmie na ten przypadek (gdzie AA jest zbędny) zapodali taką uroczą różowawą szybkę chroniącą cały interes, w DCS-ie też jest jakieś cóś... A tego szkła na matrycy masz ile? Pół mikrona?

HYPER
31-05-2006, 16:32
ja i tak uzywam na kazdym szkle filtr B+W UV/IR Cut MRC wiec nawet bez filtra AA moja matryca by smigala jak burza jesli chodzi o IR :)

Pawel Pawlak
31-05-2006, 16:39
Widzę że nie tylko mi przyszło do głowy pozbyć się filterka AA ;)

huh
17-08-2011, 00:45
właśnie na ostrość bardzo to wpłynie bo filtr ten jest od tego żeby nie było mory na ubraniach, siatkach itp.
np. Leica m9 ma znacznie osłabiony filtr, stąd ta żyleta, ostatnie m4/3 też mają słabszy - nie mają wyjścia
ta matryca jest na tyle mała że coraz trudniej im podnosić rozdzielczość.

pioter m
17-08-2011, 08:02
Przy duzych rozdzielczosciach filtr nie musi byc juz tak silny. Efekt mory zalezy przeciez od rozdzielczosci. D700 i d3 bardzo mocno paskudza zdjecia z plotami, kratkami etc.. Przy d7000 nie oczekiwalbym takiej sieki nawet bez filtra.
Nie chcecie mory i filtra AA? Kupcie sigme ;)

Szczerze powiedziawszy, nie wiedzialem, ze dolnoprzepustowy jest zintegrowany z AA. Zdjeciem samego dolnoprzepustowego bylem swojego czasu mocno zainteresowany z uwagi na fotki IR, ale d90 juz nie mam ochoty rozbierac (mialem mozliwosc okazjonalnego nabycia d40x z zarysowana matryca). Narazie nie stac mnie na poswiecenie korpusu do samego IR, a nakrecany hot mirror tani nie bedzie, jesli da sie gdzies takowy kupic, o nie wyobrazam sobie pracy bez niego.

JK
17-08-2011, 08:42
Zanim zaczniesz w tym grzebać, to może uzupełnij wiadomości, bo na dziś masz chyba mały mętlik w głowie. :wink:

Grzybu
17-08-2011, 09:44
Przy duzych rozdzielczosciach filtr nie musi byc juz tak silny. Efekt mory zalezy przeciez od rozdzielczosci. D700 i d3 bardzo mocno paskudza zdjecia z plotami, kratkami etc.. Przy d7000 nie oczekiwalbym takiej sieki nawet bez filtra.
Nie chcecie mory i filtra AA? Kupcie sigme ;)

Szczerze powiedziawszy, nie wiedzialem, ze dolnoprzepustowy jest zintegrowany z AA. Zdjeciem samego dolnoprzepustowego bylem swojego czasu mocno zainteresowany z uwagi na fotki IR, ale d90 juz nie mam ochoty rozbierac (mialem mozliwosc okazjonalnego nabycia d40x z zarysowana matryca). Narazie nie stac mnie na poswiecenie korpusu do samego IR, a nakrecany hot mirror tani nie bedzie, jesli da sie gdzies takowy kupic, o nie wyobrazam sobie pracy bez niego.

A czy kolega mógłby wytłumaczyć czym różni się filtr DP od AA?

pioter m
17-08-2011, 10:55
A czy kolega mógłby wytłumaczyć czym różni się filtr DP od AA?
Na matrycy masz tez filtr odcinajacy promieniowanie podczerwone, ktore nieco paskudzi fotki. Matryce sa bardziej czule na nie, niz na promieniowanie widzialne.
Filtr AA (antyaliasingowy) - chyba wiesz, do czego sluzy. Na kompie giercujesz chyba?
W niuansach technicznych nigdy nie bylem dobry, tzn. jesli chodzi o zargon techniczny, czyli czy to gorno- czy dolnoprzepustowy. Podczerwien to dluzsza dlugosc fali, ale o nizszej czestotliwosci i nizszej energii niz swiatlo widzialne, przez to zawsze mi sie to miesza.

Grzybu
17-08-2011, 11:42
Gdzieś coś mi się tu nie zgadza. Mnie zawsze uczono, że filtry AA w DSP to zwyczajne filtry DP. To by miało sens, gdyż wysokie częstotliwości w obrazie to właśnie krawędzie.
Natomiast jeśli chodzi światło podczerwone, to ma ono mniejszą częstotliwość niż światło widzialne oraz UV. Filtr DP w ten sposób przepuściłby promieniowanie podczerwone i widzialne zatrzymując promieniowanie UV.

Rafik72
17-08-2011, 14:41
Witam,
Może ten artykuł rozjaśni trochę sprawę,
zapraszam do lektury http://www.facebook.com/note.php?note_id=169814069747925