Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d80 + Tamrom 17-50 f2.8

chad
23-08-2008, 10:39
Witam

Wygrzebałem ostatnio stary temat:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10583

ostatnie posty były z 2006 roku, więc ma pytanie jak sytuacja ma sie dzisiaj, czy weszły jakieś zmiany w software d80 itp ?? Oraz jak tam z tym przepalaniem zdjęć w d80 już bez samego Tamrona ?? Bo jestem zainteresowany tym zestawem, ale jak sie człowiek naczyta to zaczyna wątpić.

Z góry dzieki za pomoc.

swider
23-08-2008, 11:28
Tematow o przepalaniu D80 na matrycowym bylo juz setki. Budzisz ze snu stare demony :D
Nic sie w tym wzgledzie nie zmienialo, moze tylko ludzie nauczyli sie z niego korzystac (pomiaru matrycowgo) i rozkminili jak on naprawde dziala. Wlasciwie nie ma znaczenia obiektyw jaki przypiety jest do body.

prz3mo
23-08-2008, 11:36
Tematow o przepalaniu D80 na matrycowym bylo juz setki. Budzisz ze snu stare demony :D
Nic sie w tym wzgledzie nie zmienialo, moze tylko ludzie nauczyli sie z niego korzystac (pomiaru matrycowgo) i rozkminili jak on naprawde dziala. Wlasciwie nie ma znaczenia obiektyw jaki przypiety jest do body.

To nie chodzi o przepalenie na matrycowym D80, tylko o wadę w tamronach polegającej na kosmicznym przepale, gdy scena jest kontrastowa. Trafiłem na taki egzemplarz, nawet chyba tu na forum wrzucałem porownanie tych samych kadrów z N18-70 i T17-50, te same ustawienia (czas, iso, f), ogniskowa itd... Kadr z Nikkora dobrze naswietlony, z tamrona masakra. Na szcescie moglem oddac go do sklepu. Wiem jedno - nigdy zadnego Tamrona nie wezme do reki :)

Do autora - wpisz sobie w google "tamron 17-50 overexposure". Bo jest o tym sporo. Jest teoria, ze ten problem nie tyczy sie szkieł made in Japan. Niestety egzemplarz ktory mialem był "made in japan" i problem był.

swider
23-08-2008, 11:39
To nie chodzi o przepalenie na matrycowym D80, tylko o wadę w tamronach polegającej na kosmicznym przepale, gdy scena jest kontrastowa. Trafiłem na taki egzemplarz, nawet chyba tu na forum wrzucałem porownanie tych samych kadrów z N18-70 i T17-50, te same ustawienia (czas, iso, f), ogniskowa itd... Kadr z Nikkora dobrze naswietlony, z tamrona masakra. Na szcescie moglem oddac go do sklepu. Wiem jedno - nigdy zadnego Tamrona nie wezme do reki :)
Upsss... to przepraszam za zamieszanie :)

P.S.
Ale i tak nawet z nikkorami sa przepaly na matrixie :p :p :p

Miden
23-08-2008, 12:02
Mi tam nie przepala (może o 0,3EV) na matrycowym.
Z tego co wiem - problem tyczył nie tylko tamronów ale wszystkich obiektywów (nawet nikkorów)

Ogólnie w ogóle nie używam matrycowego. Ale to inna bajka :)

/pozdrawiam

pil74
23-08-2008, 20:38
Kiedyś był taki wątek o przepałach na matrycowym w D80, którego przeczytanie zajęło mi pół dnia i po przeczytaniu którego miałem ochotę się napić. :)
Za poprzednikiem, nie budźmy starych demonów, szczególnie jednego, którego imenia lepiej nie wymieniać :).

Zuzus
24-08-2008, 12:05
mialam d80 z tym wlasnie tamronem, i prawda jest taka, ze jak czlowiek sie nauczy zmieniac pomiar swiatla, w zaleznosci o sytuacji to nauczy sie nie przepalac :). ewentualnie jakas korekta matrycowego chocby o -0,3EV i tez mozna sobie poradzic z przepalami.

prz3mo
24-08-2008, 15:27
mialam d80 z tym wlasnie tamronem, i prawda jest taka, ze jak czlowiek sie nauczy zmieniac pomiar swiatla, w zaleznosci o sytuacji to nauczy sie nie przepalac :). ewentualnie jakas korekta matrycowego chocby o -0,3EV i tez mozna sobie poradzic z przepalami.

tyle, tylko, że wadliwe egzemplarze przepalają o 2, 3 EV :) Tam nie ma co korygować, bo część kadru to była jedna wielka biała plama.

Miden
24-08-2008, 15:47
tyle, tylko, że wadliwe egzemplarze przepalają o 2, 3 EV :) Tam nie ma co korygować, bo część kadru to była jedna wielka biała plama.

W takim razie, chad - jeśli nie przepala Ci na matrycowym, szansa że z tamim będzie podobnie - mała. Jednak przed zakupem - sprawdź to:) Tym bardziej, że i tak trzeba je testować pod względem bf/ff.

A co do całego wątku - może rzeczywiście z tamronem jest jaśniej niż z nikkorem, ale różnica napewno nie wynosi 2 czy 3 EV:mrgreen:

prz3mo
24-08-2008, 15:53
A co do całego wątku - może rzeczywiście z tamronem jest jaśniej niż z nikkorem, ale różnica napewno nie wynosi 2 czy 3 EV:mrgreen:

Ty rozumiesz co tu się pisze? chodzi o WADLIWE egzemplarze tego szkła.
Dobra, ide stąd, co mnie zresztą obchodzi ten problem..