Zobacz pełną wersję : D300-wielki front focus( 2 dni po zakupie)
Witam. Kupiełm we wtorek d300 i było wszystko ok. Dzis pobawiłem sie troche we wgrywanie profili i zaczałem robic zdjecia. Zrobięłm zdjecie narzeczonej na łóżku. Ogniskowa 17 i f2,8. Ostrosc na twarz a twarz wyszła rozmazana a piloty które lezały w okolicy dłoni wyszły ostre. Robiłem test z bateriami i z bliska jest ok z daleka juz sie robi problem. Sprawdzilem na 2 obiektywach na obu to samo. Po podpieciu do d50 problemu nie ma czyli jest to wina body. Jutro mam slub i chciałm zrobic nową puszak. Ktos ma pomysł co mogło sie stac??
W menu nic nie namieszałeś odnośnie korekty af ?
Jeśli wcześniej było OK, a stało się to nagle to spróbuj zrobić może reset puszki...
Korekty Af nie ruszalem.
Do kompletu dodam ze nie mam dzwieku potwierdzenie ostrości a w menu jest włączone...
skalibruj obiektywy ... a jak nie bedziesz pewny to lepiej zrob zdjeica stara puszka
Archibald
22-08-2008, 23:25
Rozumiem, że z Tamronem 17-50/2,8 jest problem?.. Miałem identycznie... Dwa dni przed ślubem nowa pucha, co prawda pod starą (D80) Tami śmigał idealnie, ale pod D300... front focus aż miło ;-) ...choć z bliska OK :-? Krew mnie zalała i żeby jednak pozwolić nowej puszce zarobić na siebie ;-) kupiłem "na szybko" jedyny w miarę sensowny obiektyw jaki był w mojej okolicy w FJ - ciemne 16-85vr... chociaż kasę miałem na co innego przeznaczoną :-?... No i co wyszło - AF chodzi IDEALNIE... Miesiąc minął, a ja dalej walczę z zakupem jasnego zooma, nic z "półśrodków" nie chce działać... a trochę szkoda mi kasy na N17-55, aż tyle to na ślubach nie zarabiam ;-) 16-85 nie ma plastyki jaką bym chciał, ale chodzi super, serio. Przypinałem kilka T17-50 i jednego (z silnikiem) zakupiłem, gdyż po lekkiej korekcie zdawał się być OK... aż do wieczora, kiedy przy gorszych warunkach oświetleniowych (pomimo dopalania AF z SB800) zaczął żyć swoim życiem... ;-) Aktualnie jestem na etapie poszukiwania T28-75/2,8 a na dole T12-24 - jeżeli to zadziała to uważam zestaw za optymalny (cena - jakość). Jeżeli nie, to wezmę na raty N24-70 albo stałki i tyle... Mam wrażenie, że Nikon zaczyna robić wszystko, żeby kupować same Nikkory ;-)
Co do braku dźwięku potwierdzenia ostrości - jak włączysz priorytet wyzwolenia migawki przed złapaniem ostrości to dźwięku nie ma :-)
Arczibald , jak poczekasz to pod koniec roku bede puszczal swoj 17-55 ... prawie nowke na gwraancji
Archibald
22-08-2008, 23:29
Egoiste - jak do tej pory nie załatwię nic to raczej się powieszę ;-) ...ale OK, pogadamy ;-)
...tyle, że do końca roku mam jeszcze 11 ślubów i żal mi kaleczyć Młodych dużą GO... :-?
Ja ostatnio sporo zrobilem 50 -ka .... pomyslalem sobie ze najlepsza bylaby 24-ka , ale jak zobaczylem cene Nikonowskiego ze swiatlem 1,4 to zemdlalem siedem razy
Arczibald , jak poczekasz to pod koniec roku bede puszczal swoj 17-55 ... prawie nowke na gwraancji
Zmiany , zmiany ?
Ja ostatnio sporo zrobilem 50 -ka .... pomyslalem sobie ze najlepsza bylaby 24-ka , ale jak zobaczylem cene Nikonowskiego ze swiatlem 1,4 to zemdlalem siedem razy
a dokladnie to 28/1.4, ostatnio byl taki na allegro ale nie wiem czy doszlo do transakcji: http://www.allegro.pl/item398563851_nikon_28mm_f1_4d.html
Archibald
22-08-2008, 23:44
Zmiany , zmiany ?
Coś czuję, że na C... ;-)
Ktos ma pomysł co mogło sie stac??
Zrezygnuj z "kundli"...
Jacek :) a zmiany ... a na co to zobaczysz w stopce :) na razie do konca robot w tym roku , musi mi wystarczyc to co mam ... z jego zaletami ( ktorych jest duzo ) i wadami ( tu w zasadzie tylko niepewny dla mnie AF )
Domyslam sie ze FF , tylko ciekaw jestem ktory ;)
zastanawiam sie , zobacze jak bede stal z kasa , druga sprawa chyba do tej pory wyjdzie nastepca 5D .... tak mi sie wydaje
Jacek pokaz cos z pleneru slubnego ...
Dopiero bedziemy robic plener, napewno cos pokaze.
Zrezygnuj z "kundli"...
i Nikkory miewają problemy z ff/bf...
i Nikkory miewają problemy z ff/bf...
To prawda. Od jakiegoś czasu borykam się z N50/1.8.
lodzermensch
23-08-2008, 00:32
Dzis pobawiłem sie troche we wgrywanie profili i zaczałem robic zdjecia. Zrobięłm zdjecie narzeczonej na łóżku.
W takiej sytuacji każdy by miał FF.
Nawet Nikon i Tamron też.
Gawronnek
23-08-2008, 00:44
Egoiste - jak do tej pory nie załatwię nic to raczej się powieszę ;-) ...ale OK, pogadamy ;-)
...tyle, że do końca roku mam jeszcze 11 ślubów i żal mi kaleczyć Młodych dużą GO... :-?
piszesz ze nie zarabiasz na ślubach, sezon się kończy a Ty masz jeszcze 11 ślubów, to za free je robisz ;), przy normalnych cenach za dwa kupisz 17-55
przy normalnych cenach to kupi jeszcze D3 ;D
Archibald
23-08-2008, 06:59
piszesz ze nie zarabiasz na ślubach, sezon się kończy a Ty masz jeszcze 11 ślubów, to za free je robisz ;), przy normalnych cenach za dwa kupisz 17-55
Napisałem, że nie zarabiam "aż tyle" ;-) Uwierz mi, że na pieniążki, które mogę zarobić w niedużym mieście jako podwykonawca, większość naprawdę nawet by nie spojrzała, serio ;-) Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie robię wodotrysków, z drugiej strony założeniem pracodawcy jest "ostro, czysto i bez przechyleń" - z tym sobie jakoś radzę, ale to akurat nic specjalnie trudnego - niemniej dopóki nie uda mi się wejść na wyższy poziom fotografii (o ile w ogóle się uda) to nie marudzę, cieszę się, że w ogóle coś mogę zarobić ;-)
Pozdrawiam :-)
Jezeli podepne jakas stałke i okaze sie ze jest to samo to moge zwrócic towar jako wadliwy czy musze go reklamowac?? Aparat kupowałem we wtorek i nie mam jeszcze podbitej gwarancji..
Archibald
23-08-2008, 09:32
Podepnij 50/1,8 - u mnie było idealnie. Jak również z 70-210/4 24-70/2,8 16-85vr - na razie więcej nie sprawdzałem, ale te chodziły gites majonez ;-) Tylko Tamron i Sigma niekoniecznie... Sigmy przypinałem 18-50/2,8 24-70/2,8 30/1,4 (ta najgorzej).
Trzeba przerzucić się na Nikkory i po problemie ;-)
Arczibald a u Ciebie problem był na całej długości ogniskowych?? Bo z tego co widze najwiekszy ff mam na 17mm na ostrzeniu na nieskonczonosc, jak cos jest w zasiegu 3 m to nie jest tak strasznie...
Arczibald a u Ciebie problem był na całej długości ogniskowych?? Bo z tego co widze najwiekszy ff mam na 17mm na ostrzeniu na nieskonczonosc, jak cos jest w zasiegu 3 m to nie jest tak strasznie...
Dobrze rozumiem? Sprawdzasz BF/FF ustawiając szkło na nieskończoność? :shock:
Tak sie nie sprawdza obiektywów.
Nie chodzi mi o testy tylko ze na nieskonczonosci mam widoczny ff, normalnie tez jest ale mniejszy, a znowu robiac test bateryjkowy na 50mm 2.8 problemu praktycznie nie ma....
Archibald
23-08-2008, 10:55
Nie chodzi mi o testy tylko ze na nieskonczonosci mam widoczny ff, normalnie tez jest ale mniejszy, a znowu robiac test bateryjkowy na 50mm 2.8 problemu praktycznie nie ma....
Dokładnie tak. Niezależnie od ogniskowej do 2-3 metrów (przy sprzyjających warunkach oświetleniowych) było OK. Im dalej - tym gorzej, praktycznie na 20 - 30 metrach AF się zatrzymywał i dalej nie stroił, czyli nieskończoność odpadała. Dla porównania - na ostrości łapanej z 10 metrów miałem FF ok. 1 metra, z 20 m - ok. 3 metry, a potem już stał w miejscu...
Jeszcze dodam, że po ciemku z dopalaniem AF z Sabinki nie stroił nawet z 2 metrów... A z D80 było idealnie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img389.imageshack.us/img389/6928/bob0515bwq4.jpg)
Przepraszam za wielkosc zdjecia ale musze dokładnie pokazac o co chodzi. Zdjecie zrobione nie tamronem ani nie sigma ale nikkorem 35/2 na przysłonie f2.8. Ostrosc łapana na napis Globus a gdzie jest kazdy widzi. Co mam teraz zrobic zeby mi wymienili puszke?? Bo to nie bład kundli jak ktoś napisał tylko puszki...
Amadablam
23-08-2008, 13:52
Lucid, mozesz zamiescic gdzies plik z Exif'em. Obawiam sie, ze na podstawie tego zdjecia nikt nie bedzie ci w stanie pomoc.
Amadablam co takiego w exifie wyczytasz co stwierdzi ze jest ff albo nie?? jest jakis soft co to okresla??
Amadablam
23-08-2008, 14:31
Amadablam co takiego w exifie wyczytasz co stwierdzi ze jest ff albo nie?? jest jakis soft co to okresla??
chce zobaczyc dokladnie w jakim punkcie bylo ostrzenie/punkt AF
z ciekawosci
Zrób sobie dokładniejsze testy wg. instrukcji: http://www.focustestchart.com/chart.html
Jeśli masz na wszystkich obiektywach podobny FF, to MZ powinieneś wymienić korpus.
Sprawdz koniecznie, czy nie masz włączonej "precyzyjnej korekty" w korpusie.
Ewentualnie spróbuj podziałać tą funkcją.
U mnie 17-55 też miał FF, skorygowałem o 15 i jest rewelacja ( a miałem też Tamrona 17-50 i ten nie miał żadnych problemów :) )
silver56
23-08-2008, 18:58
Witam,
Też miałem problemy ze złym ostrzeniem (przeważnie front focus, ale nie zawsze).Wysłałem do serwisu, trzymali 1,5 miesiąca. Odesłali z opisem, że autokus został skalibrowany i że jest wszysko ok. Niestety nie było, autofokus bez zmian, dalej nie ostrzył. Zrobiłem testowe foty ze statywu: pierwsze z ostrzeniem normalnym autofocusem i drugie (ten sam motyw, bez ruszania aparatu) przy ostrzeniu w trybie "Live View statyw". Te pierwsze nieostre, drugie ( z LV statyw) żyletki. Zrobiłem odbitki na papierze (gdzie ślepy by zauważył różnicę w ostrości), dołączyłem pisemko na dwie strony, wysłałem ponownie do serwisu. Po dwóch tygodniach aparat wrócił naprawiony. Obecnie ostrzy idealnie i to z różnymi obiektywami (nikkor 17-55/2,8 sigma: 24/1,8 28-70/2,8 14/2,8 )
Archibald
23-08-2008, 21:45
Zdjęcie, które pokazałeś to crop? Mógłbyś pokazać całą fotkę? Chodzi mi tylko o stwierdzenie, czy punkt, na który kierowałeś AF był wystarczająco duży, żeby pole widzenia czujnika nie pokryło również tej rolki papieru ściernego, bo wówczas wiadomo... Bo na temat AF N35/2 to raczej same komplementy słyszałem... Albo masz faktycznie walniętą puchę... Jeszcze jest kwestia aktualizacji oprogramowania, ponoć to nowsze coś tam poprawiło...
Nie mam gdzie wrzucic foty, mógłbym komus na poczte podesłac?? Gdzie moge pobrac nowy soft?? na stronie nikona?
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25186&p_created=1213866091&p_sid=iJUBE5cj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MiZwX3Byb2RzPTE5LDQ0OSZwX2NhdHM9NjQ4JnB fcHY9Mi40NDkmcF9jdj0xLjY0OCZwX3BhZ2U9MSZwX3NlYXJja F90ZXh0PWFrdHVhbGl6YWNqYQ**&p_li=&p_topview=1
pozdrawiam
grudzinsky
24-08-2008, 12:08
Korekty Af nie ruszalem.
Do kompletu dodam ze nie mam dzwieku potwierdzenie ostrości a w menu jest włączone...
tak sobie poczytalem ten caly watek i najbardziej mnie zastanowilo stwierdzenie zacytowane powyzej :) niestety tak sie dzieje, ze jesli sie nie przeczyta instrukcji to mozna w glowe zachodzic ;)
pytanie:
jaki masz AF ustawiony? M, S czy C? bo cos mi sie wydaje, ze jest to C skoro ostrosc zlapana, a dzwieku ni ma :) no i tak bedzie wielki FF lub BF bo aparat bedzie lapal ostrosc na bardziej kontrastowe rzeczy ostrosc :) a wystarczy przestawic AF w pozycje S i bedzie po klopocie ;)
co do D300 to mialem FF z Sigma 135-400, ale to juz historia bo szklo sprzedane :) z pozostalymi szkielkami dziala idealnie i zadnych softow nie dogrywalem odkad mam puche (styczen 2008)
Ostrosc na S. Ale...Wczoraj zrobiłem przygotowania, ślub i wesele d300 i nie miałem wiekszego problemu. Tyle ze korekcja na + 20 ustawiona. Wiec normalnie nie jest ok ale korekcja troszke zrobiła swoje. Robiąc szybki test bf-ff na kartce papieru z kreskami nawet na + 20 widac ff.
Dzis wieczorem zrobie testy bf/ff z nikkorem 50/1.4 i bede myslał co dalej robic...
charmside
25-08-2008, 11:27
U mnie Tamron 17-50 jest na +17, a dziwi mnie to ze na D70s dzialal idealnie. 50tka f/1.8 wydaje sie OK.
Pierwszy raz robilem testy, wczesniej jakos sie tym nie przejmowalem i robilem zdjecia. Kilka tygodni temu kupilem D300 zrobilem kilka spacerowych fotek, a to co zobaczylem na monitorze po powrocie do domu troche mnie rozczarowalo - FF. Korekta na +17 chyba zdaje egzamin, ale nie sprawdzalem jeszcze obiektywu po korekcie w terenie. Moze znajde troche czasu w tygodniu, mam nadzieje ze juz bez rozczarowan...
Mam nowa puszke i jest tak samo, bez zmian. Pójde dzis do FJ i sprawdze swój obiektyw z ich body i zobaczymy...
charmside
27-08-2008, 09:28
U mnie na szczescie tylko Tamron ma korekte, reszta szkiel jej nie potzrebuje.
Mozliwe ze trafiłem na jakas lipna partie?? Dodam ze z 50/1.4 ostrzy idealnie na korekcji AF +5. W przypadku innych nawet + 20 nie pomaga...
Po wielu testach i kombinowaniach dochodze do takiego wniosku ze:
Dla tamrona da sie zrobic korekcje ale do konca nie jest to taka ostrosc jakiej bym sie spodziewał.
Sigme da sie ustawic ale na 300mm na nieskonczonosci musze robic -15 a na 70 znow na +.
Jutro bedzie kolejna puszka jak bedzie tak samo to chyba sie pochlastam...Jakies pomysły co zrobic??
Sigme da sie ustawic ale na 300mm na nieskonczonosci musze robic -15 a na 70 znow na +.
a to już z pewnością nie wina puszki, tylko obiektywu :)
w zoomach zdarza się dość często, że końce są nieco rozjechane
To mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest możliwosc zeby zdjęcia z d50 były bardziej ostre od d300( oczywiscie zakładajac ze nie ma problemu z bf/ff0?? Mógłby ktos wrzucic cropa jakiegos zdjecia z tamrona 17-50 na f2.8. Front focus moze i jest ale nawet jak ustawie ze jest powiedzmy ok to jednak ta ostrosc nie jest do konca taka jak bym chciał. Moze wymagam za wiele od tej puszki i poprostu taki ma urok ze jest mydlany obraz jak np w fuji s5 pro??
Po wielu testach i kombinowaniach dochodze do takiego wniosku ze:
Dla tamrona da sie zrobic korekcje ale do konca nie jest to taka ostrosc jakiej bym sie spodziewał.
Jutro bedzie kolejna puszka jak bedzie tak samo to chyba sie pochlastam...Jakies pomysły co zrobic??
I jak tam nowa puszka ?? Jest lepiej ?
To mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest możliwosc zeby zdjęcia z d50 były bardziej ostre od d300( oczywiscie zakładajac ze nie ma problemu z bf/ff0?? Mógłby ktos wrzucic cropa jakiegos zdjecia z tamrona 17-50 na f2.8. Front focus moze i jest ale nawet jak ustawie ze jest powiedzmy ok to jednak ta ostrosc nie jest do konca taka jak bym chciał. Moze wymagam za wiele od tej puszki i poprostu taki ma urok ze jest mydlany obraz jak np w fuji s5 pro??
heh takie samo mam odczucie i od paru dni jakoś nie daje mi to spokoju hmm....
Gawronnek
07-09-2008, 19:14
było już o tym kilka razy zdjęcia z 12 mln zawsze wydają się mniej ostre od tych 6 mln, po sprowadzeniu do tego samego rozmiaru powinno być podobnie, dużo zdjęć zmniejszam do 21x15 cm i po zakupie D300 miałem podobne do Waszych spostrzeżenia, jednak porównując zdjęcia ww wielkości rozwiały się ona niczym poranna mgła
Nareszcie głos rozsądku! Pozdrawiam Piotrze :-)
Witam wszystkich,
Chciałem o to poprosić w osobnym temacie, ale zostałem przez JK odesłany do już istniejących wątków.
Tak więc spróbuję Tu:
Ponieważ nietrudno zauważyć rozbieżności w ocenie skuteczności działania funkcji korekcji BF/FF, chciałbym poprosić użytkowników D300 o mały test polegający na wykonaniu 3 zdjęć obrazujących wielkość zmian jakie dają maksymalne możliwości korekty +/-, oraz pozycja zerowa?
Jedni twierdzą, że potężny BF łatwo skorygować inni, że korekcja niczego praktycznie nie zmienia.
Myślę, że taki test pokazałby jednoznacznie na co można liczyć i rozwiałby wiele wątpliwości.
Aby taki test był później pomocny dla innych, którzy twierdzą, że w ich body coś jest nie tak – proponowałbym podpisywanie zdjęć (jaki obiektyw, jaka odległość, jaka ogniskowa, nie zaszkodziłoby pewnie pozostawienie info EXIF)
Bardzo liczę na zainteresowanie tematem...
Pozdrawiam
przeczytaj sobie moje wątki o sigmie 30mm/1.4HSM tu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31592&page=81
edit. o ile sigma dała się skalibrować na pewnej odległości od obiektu to już w kalibracja dla innej odległości nie działała.
Na Tamronie nie miałem BF/FF na D80, D200 ale zauważyłem że dla D300 musze ustawić +14 i wtedy jest żyleta. Ale tak ma każdy w D300. Gdzieś jest o tym wątek że każde D300 z "kundlami" ma FF co nie jest winą szkła tylko braku idealnej współpracy body z nimi
Gawronnek
08-09-2008, 15:36
proszę bardzo
1.D300 Nikkor 85 bez korekty
źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/D300_bez_korektym.jpg)
2. z korektą -20
źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/D300_korekta_minus20m.jpg)
3. z korektą +20
źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/D300_korekta_plus20m.jpg)
źródło (http://D300_korekta_plus20m.jpg)
Dziękuję za pierwsze testy.
Jeśli takie wyniki można uzyskać, to uznałbym, że funkcja działa zgodnie z moimi oczekiwaniami.
Taki zakres powinien pokryć najczęstsze przypadki BF/FF.
Czy są tacy, którzy osiągają gorsze wyniki?
Zapraszam też użytkowników “kundli” do udziału w teście.
vincent vega
26-09-2008, 22:54
Tamron 17-50 ma (na ustawieniu +20) błąd na odległości 3m ok. 10-13cm.. czyli brakuje skali (z D80 ostrzył w punkt)
Tamron 90mm ostrzy z D300 idealnie.
Czeka mnie droga przez mękę w poszukiwaniu egzemplarza skrojonego na moje D300..:|
Pewnie jakiś wałek Nikon zrobił z tym tamronem. ;)
Archibald
28-09-2008, 20:26
Tamron 17-50 ma (na ustawieniu +20) błąd na odległości 3m ok. 10-13cm.. czyli brakuje skali (z D80 ostrzył w punkt)...
Witaj w klubie ;-)
Na pocieszenie - z T28-75 miałem OK.