Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z D60 - a ostrośc
blackside
22-08-2008, 19:36
Co powiecie o tym zdjęciu. Nie codzi mi o jakieś walory specjalne tylko o ostrośc.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4aa508662929e70b.html
Ja mam doła bo mam wrażenie że mało ostre zwłaszcza te drzewa w oddali. Tryb P ustawienie bardziej żywe.
Czy VR może miec wpływ na ostrośc przy czasach powyżej 1/200?
18-55 niestety nie nalezy do najlepszych obiektywow... masz tu wlasnie tego przyklad.
Przysłona raczej dobra. To raczej połączenie z niezbyt ostrym 55-200VR lub 18-55VR, silną kompresją JPG i miłość do oglądania fotek z nosem w 50" monitorze ;) Taki niefortunny mix. Po oglądając ta fotkę na 21" monitorze u mnie nie widzę problemu. Chyba, że właśnie crop i nos w monitorze...
zdjecie z reki czy ze statywu? na szkielku byl filtr UV jakis?
blackside
22-08-2008, 19:51
hym. Wszyscy piszą że obiektyw robi ostre zdjęcia.
A może wiecie jak pozbyc się tej białej " maski" Chodzi mi o ten nalot który zmniejsza żywosc kolorów.... ?
Z ręki bez niczego.
Nie rób zdjęć pod światło... A zdjęcie to robi fotograf... I ostre zdjęcie to pojęcie względne...
blackside
22-08-2008, 19:54
Fakt było niby pod słońce, ale źródła światła nie ma . . Mam jeszcze kompakt C A610 i czasem mam wrażenie że lepiej sobie radzi .
To dlaczego zdjęcie nie jest czarne? Bo takie powinno być jak się robi bez źródła światła...
A co do kompaktów. No cóż. Nie dla wszystkich są dSLR i nie bez powodu polecam co po niektórym kompakty.
blackside
22-08-2008, 20:00
OK .Czyli mam robic w rawach. I każde zdjęcie obrabiac. Wiem że fotograf robi zdjęcie i może się przechwalam ale coś tam umiem.
OK .Czyli mam robic w rawach.
Ech.... No właśnie nie do końca nie rozumiesz problemu... I na marginesie chciałbym zobaczyć taką fotkę zrobioną w tym samym momencie z kompakta. A już wątków "dlaczego mój kompakt robi lepsze zdjęcia od D40/D60" było pełno...
nie chce powtarzac, ale najpierw poczytaj madre ksiazki o operowaniu przeslona, czasami, pomiarem światla (mam jakies nieodparte przeczucie ze tu jest pies pogrzebany...), kontrastem, balansem bieli.
I na Allaha - owszem - kompakt robil fajniejsze zdjecia. Ale to robil kompakt. A teraz masz lustro, i zdjecia robisz Ty:). Nie zniechecaj sie, po prostu duzo wiecej czytaj:).
hym. Wszyscy piszą że obiektyw robi ostre zdjęcia.
A może wiecie jak pozbyc się tej białej " maski" Chodzi mi o ten nalot który zmniejsza żywosc kolorów.... ?
Z ręki bez niczego.
Jakość jest OK, nie doszukiwałbym się niczego nadzwyczajnego - może zbyt wiele wymagasz od swojego sprzętu.
"Biała maska" jest spowodowana rozmytym światłem i sporą odległością obiektu - pomóc może użycie filtru skylight lub polaryzacyjnego. Możesz też jak lubisz ustawić w menu aparatu wyższy kontrast i saturację a uzyskasz żywsze zdjęcia ale... możesz się liczyć z niewielką utratą rozdzielczości i zakresu tonalnego. Trzeba poeksperymentować.
Poza tym wszystko jest OK- w takim świetle dużo nie zwojujesz - światło przez chmury jest "rozproszone więc drzewa wyglądają jak jedna plama, zaś ich nieostrość jest spowodowana aberracją chromatyczną i dla tego gałęzie na tle nieba tak nieostro wyglądają
blackside
22-08-2008, 20:16
Naceluj mnie ....
Szanuje Twoje uwagi, Jutro jak będzie pogoda wezme dwa aparaty. I oba dam na P. To samo ujęcie ,to samo światło.
Z blska w pomieszczeniach robi cudne zdjęcia canon nawet do paznokci u stup mu nie dorasta, ale na większe odległości już inaczej to wygląda. Wiem że kompakty upiększają... ale.
Może muszę się nauczyc poznac lepiej aparat- a to są tylko moje fanaberie- nie wiem . Może za wiele wymagałem.
Ustawienie bardziej żywe podnosi kontrast, nasycenie i wyostrzenie maxymalnie
Albert44
22-08-2008, 20:35
Zrób z f16-f122 i punktem ostrości na drzewach, będzie git. Pisanie, że N18-55 to kicha, mydło etc. jest lekko mówiąc powielaniem bajek, spokojnie można nim robić zdjęcia.
http://optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
blackside
22-08-2008, 20:47
Jak kolega podlinkował naj rozdzielczośc przy f5,6-8 . Ale pobawie sie to nic nie kosztuje
...Pisanie, że N18-55 to kicha, mydło etc. jest lekko mówiąc powielaniem bajek, spokojnie można nim robić zdjęcia.
Tu się podpisuję N18-55 jest przyzwoitym szkłem tylko trzeba je poznać.
Zdjęcie jest przyzwoite.
poczytaj to
Czy lustrzanka cyfrowa może wyostrzyć na nieskończoność? (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6418)
ps . masz usyfioną matrycę
na f16, f22 bedzie IMHO jeszcze gorzej na f122 ISO mu zabraknie ;)
blackside
22-08-2008, 20:58
Matryca czysto raczej ptaki. Przeanalizowałem ok 40 dziśiejszych zdjęc i tylko na nielicznych są podobne plamki. W innych miejscach. Było dużo ptakółw .
cholera mam usyfiony monitor :???:
blackside
22-08-2008, 21:13
Gdyby to były syfki to chyba wg.mojej wiedzy byłyby na każdym zdjęciu i w tym samym miejscu
Gdyby to były syfki to chyba wg.mojej wiedzy byłyby na każdym zdjęciu i w tym samym miejscu
Niekoniecznie. A na tej fotce obstawiam syfy na matrycy a nie ptaki...
blackside
22-08-2008, 21:26
jeżeli przy tych samych f nie ma ich na innym zdjęciu ?
charmside
22-08-2008, 21:31
Dla mnie fotka jest OK, moze masz takie wrazenie bo swiatlo nie bylo za ciekawe, a wrecz bym powiedzial bez wyrazu.
blackside
22-08-2008, 21:33
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e92698453017288e.html
Następne zrobione na f10 tamto na f7,1 Plam nie ma, a aparat dziś po raz pierwszy zobaczył plener
Dzięki
Albert44
23-08-2008, 08:59
na f16, f22 bedzie IMHO jeszcze gorzej na f122 ISO mu zabraknie ;)
Tak... zabraknie.... A coś co nazywa się statyw to kolega czasem używał?
blackside
23-08-2008, 12:14
Ponowie pytanie w kwesti VR. W manualu jest napisane że nie należy wyłączac aparatu z funkcją VR ON. Czy to na dłuższą mete może uszkodzic aparat??
I jaki wpływ może miec VR na ostrośc przy krótkich czasach .
Ponowie pytanie w kwesti VR. W manualu jest napisane że nie należy wyłączac aparatu z funkcją VR ON.
IMO chodzi o to żeby nie wyłączać aparatu podczas pracy VR (gdy stabilizuje) a nie o pozycję przełącznika.
blackside
23-08-2008, 13:13
O tym nie pomyślałe, mogli to sprecyzowac. A co z wpływem jest jakiś. Może dziś potestuje ale ciekaw jestem waszych opini
Szczerze mówiąc nie robiłem testów porównawczych, ale VR mam praktycznie zawsze włączony i negatywnego wpływy nie zauważyłem. Natomiast na ogniskowych 200-300mm bardzo pozytywny ;)
blackside
23-08-2008, 13:20
ja mam tylko 55mm .
blackside
24-08-2008, 16:18
Dziś byłem w plenerze. Wrażenia są takie iż tryb P sobie radzi ale ciężko jest uzyskac pożądany efekt. Tryb M jest genialny.
Co do kolorów ostrości i tej białej maski to jest ona tylko na zdjęciach zrzuconych na kompa. Oglądając zdjęcia w aparacie maski nie ma. A ostrośc i nasycenie kolorów jest diametralnie inne niż po zgraniu. W Canonie takiego problemu nie miałem. Twarz po zbliżeniu w aparacie jest wyraźna a po zgraniu i powiększeniu na kompie szybciej robi się niewyraźne- jak to możliwe. ???
A i dlaczego nefy też są wyostrzane myślałem że są to gołe pliki nawet jak w aparacie mam ustowione wyostrzanie. Czy te ustawienia też działają na Rawy?
blackside
27-08-2008, 19:37
Czy dobrze ustawiam Centralny AF punktowy pomiar światła ?
Chce uzyska doświetlone to co mam w pkt. Af ,a wychodzi ciemno. Ciemniej niż na matrycowym. Czy coś jeszcze musi by spełnione?