Zobacz pełną wersję : statyw w 3 zastosowaniach
szukam statywu, ktory mialby mi sluzyc glownie w 3 zastosowaniach:
* wycieczki górskie - krajobrazy
* zdjęcia samego siebie z lubą (mam pilocik do aparatu)
* pod lampę (sb) + parasolka
do tego dobrze byloby gdyby nie kosztowal fortuny, nie przygniatal do ziemi ciezarem a jednoczesnie nie przewracal sie od byle podmuchu ;-) Wiem, ze idealny nie istnieje, ale musze sie zdecydowac na jakis kompromis.
pozdr
jak głęboko jesteś w stanie sięgnąć do kieszeni? Kwestia kosztów jest tutaj kluczowa.
nysander
22-08-2008, 16:47
ja może się podłączę ... a jak głęboko trzeba żeby to miało sens ręce i nogi? :P
mam taki za 80 zł z hipermarketu ale mojego d80 z 70-300vr ma problem utrzymać
300 zł. Velbon Sherpa 600R. ja używam z d300 + sigma 50-150 2.8 + sb 900 i daje rade. wiadomo statyw to jak szklarnia - kazdy bedzie polecał coraz to droższy ;) ten moim zdaniem ma dobry wyznacznik jakość/cena ;)
nie jestem zawodowcem, wiec ceny profi odpadaja.
300 PLN i okolice jeszcze dam rade.
moj najciezszy zestaw to d80+grip+70-200/2,8 ale ten obiektyw ma akurat stopke..
no i jak koledzy, zadnych pomyslow?
co do ceny dodam jeszcze, ze jesli kwota bedzie troche wyzsza, ale dobrze uargumentowana to pewnie nie bedzie problemu..
dziś oglądałem slika - może nie ma wszystkiego i nazwa nie na M ale wygląda dość solidnie
sam się rozglądam i narazie kombinuję między dwoma dx500 i dx700
pierwszy by mi lepiej pasowal ze względu na mniejszą wagę no i cene oczywiście ale zastanawiam się czy nośność wystarczy w przyszłości.
nysander
22-08-2008, 21:02
ja bym przyjal kryterium ciezkiego zestawu d700 +grip + 70-200vr a do ciezszego zestawu ktory nie nadaje sie na spacer plenerowy i tak trzeba cos mocniejszego kupic
w/g katalogu jaki pokazal sprzedawca zalecane obciazenie dx500 to do 6kg a max 10 kg - zalecane do lusterka z obiektywem do 300mm (nie sprecyzowali bardziej), dx700 ma 1kg wiecej i fajniejsza głowicę, mniej fajna cene i wage niestety...
w kilku sklepach dzis bylem ale wybor raczej mizerny jest:
- slik
- frotka
- sherpa 600 (ale przy dx500 wypada blado)
- badziewie plasticzane do 100 zl (mam juz dwa i wystarczy)
- jakas chinszczyzna nieudanie udajaca profi za cos kolo 200
jak ktos ma pomysl na jaka marke zwrocic uwage a najlepiej gdzie to w krakowie lub okolicy ogladnac byloby milo
Ja polecam Tego Slika co mam w stopce. Nie jest ciezki (1.57 kg) wiec na wycieczki gorskie bedzie ok. Stosunek cena/jakosc bdb.
A co do sklepu w Krk to polecam fotopanorame na Slawkowskiej :)
coraz wiecej pytan sunie sie na mysl.. heh
czy do tych statywow, ktore wymieniacie mozna latwo przykrecic sabinke z parasolka? czy trzeba cos kombinowac?
wreszcie mam chwile zeby sie przyjzec dokladniej temu tematowi... i dochodze do wniosku ze najlepszy bylby manfrotto 055x, ale ta cena i ta waga... :/ przekrecic sie mozna 560 PLN (bez jakiejkolwiek glowicy) to troche slono jak za sam statyw.. z glowica to polowa sb900.
Prawie idealny bylby 190x ktory ma juz akceptowalna cene, ale troche boje sie ze 146cm przy moich 180 to bedzie meczarnia.. co o tym sadzicie?
znalazlem na allegro 3 typy uchwytow do lamp z parasolka:
1/ http://allegro.pl/item417427159_uchwyt_do_lampy_blyskowej_i_parasolk i_import_w_wa.html
2/ http://allegro.pl/item417993702_f%5D_uchwyt_do_lamp_blyskowych_i_par asolek.html
3/ http://allegro.pl/item418114728_przegubowy_uchwyt_do_lamp_blyskowych _i_parasolek.html
wszystkie mniejwiecej w jednakowej cenie, tylko ktory wybrac..
właśnie wróciłem ze sklepu - jestem juz zdecydowany jednak na slika 550dx. Z tym ze odkrylem jedna przykra przypadlosc - jak przypne plytke do stopki 70-200 a do body gripa, to nie da sie tego zastawu zalozyc na statyw bez przekrecenia stopki obiektywu chociaz na chwile w pozycje portretowa (spust głowicy zawadza o grip)... i odwrotnie tak samo - nei da sie zdjac zestawu ze statywu bez przekrecenia stopki :-/ niby niewielka rzecz, a jedank
grudzinsky
23-08-2008, 20:34
dame ja mam 200cm wzrostu i dzisiaj przyszedl do mnie statyw Manfrotto 190, ktory spokojnie w UK mozesz kupic z wysylka do Polski i tak bedzie taniej. jakie zalety tego statywu?
www.grudzinsky.co.uk/statyw - kilka fotek z dzisiejszego testu w warunkach bardzo ekstremalnych ;)
dzięki za podpowiedz grudzinsky, ale czy statyw tej wysokosci będzie dość wysoki również do lampy z parasolką?
grudzinsky
23-08-2008, 20:47
tego to nie wiem, bo ja lampy nie uzywam w plenerze ;)
dzięki za podpowiedz grudzinsky, ale czy statyw tej wysokosci będzie dość wysoki również do lampy z parasolką?
Nie zapomnij dodać do wysokości roboczej statywu: ok. 10 cm głowicy oraz ok. 7 cm aparatu (od podstawy do wizjera).
heh, no niby tak, ale na statywie czasami bede chcial miec sama lampe z parasolka a aparat w reku ;-) (wtedy oczywiscie podlaczenie aparatu od lampy przez albo cls albo kabel)
Nie zapomnij dodać do wysokości roboczej statywu: ok. 10 cm głowicy oraz ok. 7 cm aparatu (od podstawy do wizjera).
I oczywiście odjąć od swojego wzrostu odległość od czubka głowy do źrenicy ( ok. 10 cm ).
macie racje.. teraz tylko trzeba podjac decyzje ;-)
1. Jeśli potrzebujesz statywu w góry to kluczowa jest waga. Wtedy polecałbym którąś z velbonów sherp. W miarę stoją a nie ważą aż tyle.
2. Jeśli chcesz na prawdę dobry statyw to kup goldphoto - akurat z przesyłką Cię to 300zł wyniesie. Nie jest to MF, ale bardzo blisko. Sam mam i polecam. Tylko to g.... waży 3,5kg.
3. Na tym polu kompromisy niestety kosztują... A wysokością się bym nie przejmował bo to tylko dodatkowe kilogramy.
grudzinsky
25-08-2008, 11:10
co do glodphoto to bym sie zastanawial...jakies 5 lat temu kupilem statyw, solidny. zaplacilem za niego wtedy w przeliczeniu na zlotowki 480zl. byl naprawde swietny az do zeszlej niedzieli :( kiedy to ulamaly mi sie pordzewiale srubki i dupa blada :( wykrecic sie nie da, a zaczepy dolnych nozek szlag trafil no i statyw do wymainy. decydujac sie na kupno statywu bierzmy tez pod uwage ilosc dostepnych czesci zapasowych :) ktos tu na forum szukal zaciskow wlasnie go goldphoto i wyglada na to, ze bedzie wymienial caly statyw. z Manfrotto jest tak, ze nawet na ebay'u mozna dorwac czesci zamienne prosto z Hong Kongu :)
ChollaYi
25-08-2008, 16:19
Sam przymierzałem się do Goldfoto. Poczytałem forum, popytałem trochę w sklepach i sprzedawcy twierdzą, że o ile głowice GP są jeszcze ok (z kolej na forum czytałem porady, że głowice to lepiej nie GP :) ), to nogi podobno są tragicznie wykonane, kolumny potrafią być krzywo osadzone itp. Jest dużo zwrotów, reklamacji...
Jeśli decydowałbyś się na zakup GP, to radzę tylko i wyłącznie osobiście, po dokładnym sprawdzeniu... Ja chyba jednak wybiorę MF 190XPROB
ja swoj wybor zawerzam wylacznie do MF 190xpro / 055x pro lub Slik 330 / 500 dx.
Na szczescie znalazl sie kolega w pracy, ktory urzyczy mi MF 190 (bez pro) na wyjazd w tatry.. szkoda ze lampy jeszcze nie mam bo moglbym odrazu sprawdzic, czy taka wysokosc mi odpowiada.
sorki ze sie tak wladuje w ta rozmowe, ale tez sie rozgladam za statywem. no i wlasnie .. jak ja mam 190 to nie tak aj waj, chyba zeby sie schylac. no i teraz teoretycznie najlepsza sztywnosc ma statyw z niewysunieta kolumna centralna. no i jak ja bym sobie kupil takie 190x to - 122cm + 10 glowica, +10 wizjer +10 wys czola liczmy, to wychodzi 152.. troche slabo ... juz patrzylem na velbona pro 630A ale on tez ma 135cm z opuszczona kolumna - czyli wychodzi 165 .. czyli chcac nie chcac 055x ? no chyba ze z ta kolumna to nie ma sie co wyglupiac ?
chyba nie ma sie co wyglupiac, dobrze wymacalem odpowiednik 55x (500 dx) i z kolumna wysunieta do 3/4 z zapietym d80+battery pack+70-200/2.8 bylo calkiem przyzwoicie, zeby nie powiedziec bardzo dobrze. 190tke przetestuje na wyjezdzie to zdam relacje :)
grudzinsky
26-08-2008, 10:59
wczoraj podpinalem do 190 XPROB'a d300 z gripem (8xAA aku) + sigma 50-500mm :) waga sprzetu dokladnie jest 3.650g. nie powiem zeby nie stalo to spokojnie :)bylo wszystko ok z malym ale...wczoraj u mnie ch****nie wialo i foty wyszly poruszone :( ogniskowa 750mm (po cropie) no i czas 1/250s ;) przy bezwietrznej pogodzie (mam tu na mysli warunki pogodowe polskie) taki zestaw sprawdzi sie bez ale :)