PDA

Zobacz pełną wersję : Dodałem 1 GB ramu i zwalnia

Jolania
22-08-2008, 10:06
No właśnie. O ile konwertowanie zdjecia w C1 (4) trwało zwykle 4 razy tyle co pokażywał zegar, tak po dodaniu 1 GB (teraz razem 2 GB) ciągnie się to w nieskończoność. Poza tym zdjęcia juz edytowane wcześniej, po tej zmianie są w pierwotnej postaci i bez znaczka w rogu. Co moze byc tego przyczną ?

stig
22-08-2008, 10:49
Poza tym zdjęcia juz edytowane wcześniej, po tej zmianie są w pierwotnej postaci i bez znaczka w rogu. Co moze byc tego przyczną ?Prawdopodobnie pliki z opisem korekt poszly sie...

Jolania
22-08-2008, 11:31
Stig, a nie masz pojęcia dlaczego tak zwolnił?

stig
22-08-2008, 11:36
Stig, a nie masz pojęcia dlaczego tak zwolnił?Najmniejszego... Oczywiscie takie historie miewaja miejsce, ale nic sensowniejszego niz reinstalacja (samego softu, a jesli nie pomoze, to nawet systemu) nie jestem w stanie zaproponowac.

sinner
22-08-2008, 12:45
ewentualnie spróbuj w biosie zapodać default

pebees
22-08-2008, 12:48
A pewny jesteś tych nowych pamięci? Wyjmij je i zobacz, jak działa bez nich.

mateo912
22-08-2008, 13:45
te 2 kości masz w dual chanel czy normalnie?

A pewny jesteś tych nowych pamięci? Wyjmij je i zobacz, jak działa bez nich.

Tzn-> Wyciągnij starą kość i uruchom tylko na nowej.

bez ramu nie uruchomi się w ogóle ponad bios

mi-hao
22-08-2008, 14:01
Dziwna reakcja zarówno ze zwolnieniem jak i stratą informacj o zdjęciach.
Ja wykonałem podobną operację i program przyśpieszył, a przy tym edytowane zdjęcia są takie jakie były przed zmianą.

Czy pamięć którą zainstalowałeś jest takiej samej prędkości, lub nie mniejszej? Jeżeli masz dwie pamięci to czy są takiej samej pojemności i szybkości?
Przy powiększaniu RAMu trzeba pamiętać, że potrzeba więcej miejsca na dysku twardym do hibernacji systemu, ale to nie powinno mieć wpływu na szybkość.

Czy wykonywałeś inne operacje poza wyłączeniem komputera i dołożeniem pamięci?

C1 4 domyślnie przechowuje dane o zdjęciach (edycja,itp) w folderze CaptureOne (jeżeli dobrze pamięteam jego nazwę) tam gdzie masz zdjęcia na dysku. Czy masz tam taki folder?

Pozdrawiam

mateo912
22-08-2008, 14:17
Dziwna reakcja zarówno ze zwolnieniem jak i stratą informacj o zdjęciach.
(...)Czy pamięć którą zainstalowałeś jest takiej samej prędkości, lub nie mniejszej? Jeżeli masz dwie pamięci to czy są takiej samej pojemności i szybkości?(...)

nie muszą być takiej samej wielkości. Prędkość tak ale nie rozmiar. i pytanie trochę retoryczne czy to są te same typy ramu (ddr, ddr2 itp)?

Lubczan
22-08-2008, 17:42
jedna kość może zwalniać drugą - nie umiem tego jakoś technicznie wytłumaczyć, ale wiem , że czasami tak się dzieje

Jolania
22-08-2008, 19:45
Dziękuje za taki odzew. Zauważyłem, że NEFy z D70s ponownie wrzucone do komputera konwertują się szybciej.W przypadku D300 ponowne wrzucenie NEFów i nowa instalacja C1 sprawiły, że czas pracy wrócił do poprzedniego stanu. A miało byc tak pięknie... Zobaczę jesszcze czy wszystkie kości maja to same taktowanie, ale to juz później

mateo912
22-08-2008, 20:12
(...) Zobaczę jesszcze czy wszystkie kości maja to same taktowanie, ale to juz później

hmm wiesz, to powinieneś sprawdzić zanim dokupiłeś 2 kość bo często jak są kości o rożnych częstotliwościach po prostu się palą czasami wolniejsza czasami szybsza lub też obie...

pebees
22-08-2008, 22:59
(..) bo często jak są kości o rożnych częstotliwościach po prostu się palą czasami wolniejsza czasami szybsza lub też obie...
Hmm.. przez kilkanaście lat się z takim czymś nie spotkałem.. pewnie miałem szczęście, albo... :)

mateo912
22-08-2008, 23:25
Hmm.. przez kilkanaście lat się z takim czymś nie spotkałem.. pewnie miałem szczęście, albo... :)

nie zdarzyło Ci się? to faktycznie miałeś szczęście :D
ja w swojej karierze szkolnej spaliłem już chyba ze 4 kości :D

pebees
22-08-2008, 23:26
nie zdarzyło Ci się? to faktycznie miałeś szczęście :D

Niestety, to nie szczęście..

ja w swojej karierze szkolnej spaliłem już chyba ze 4 kości :D
... to wiedza, kiedy się nie pali :)

maly_glod
22-08-2008, 23:38
Dziękuje za taki odzew. Zauważyłem, że NEFy z D70s ponownie wrzucone do komputera konwertują się szybciej.W przypadku D300 ponowne wrzucenie NEFów i nowa instalacja C1 sprawiły, że czas pracy wrócił do poprzedniego stanu. A miało byc tak pięknie... Zobaczę jesszcze czy wszystkie kości maja to same taktowanie, ale to juz później

To może zrób jakiś test pamięci np. GoldenMemory. Będziesz wiedział czy kości są sprawne.

I takie moje spostrzeżenie Nef z d300 chyba jednak ma troszkę więcej pikseli niż z d70 więc i czas potrzebny na jego "wywołanie" jest większy.

Jolania
23-08-2008, 12:07
I takie moje spostrzeżenie Nef z d300 chyba jednak ma troszkę więcej pikseli niż z d70 więc i czas potrzebny na jego "wywołanie" jest większy.
W porównaniu z pierwotnym stanem nefy z D70s konwertuje sie szybciej, z D300 - po staremu - ok 30-40sekund.

mateo912
23-08-2008, 12:26
W porównaniu z pierwotnym stanem nefy z D70s konwertuje sie szybciej, z D300 - po staremu - ok 30-40sekund.

a procka jakiego masz? i grafike?
Bo bardzo możliwe że teraz procek jest "wąskim gardłem" i po prostu nie przeskoczysz tej bariery

Art Erie
23-08-2008, 13:11
To bardzo typowy problem. Bardzo często się zdarza, że "dokładane" RAM-ki nie współpracuja ze sobą.
Osobiście ZAWSZE przed zakupem pamięci uzgadniam możliwość zwrotu i to zarówno w przypadku wkładania memeorek do nowej płyty jak i w przypadku rozszerzenia pamięci. Jedynie przy stacjach graficznych mam pewność, że kości zgodne ze specyfikacją będą działały z płytą główna, co przy rozszerzeniu pamięci też nie jest do końca takie pewne.
Gdybym miał podobny problem do Twojego, sprzedałbym obie kości i kupił nową parkę oczywiście z możliwością zwrotu/wymiany.