Zobacz pełną wersję : Usuwanie aberracji chromatycznej przez puszkę
Gdy D300 był jeszcze tylko zapowiedzią i pomacać mogli go tylko szczęśliwcy z DPreview, pisali oni, że ta puszka sama usuwa aberrację chromatyczną ze zdjęć. Dziś na Forum też przeczytałem gdzieś tą informację, ale nie mogę już znaleźć odpowiedniego wątku.
Pytanie brzmi: czy tą funkcję trzeba gdzieś jakoś włączyć (nie widziałem nigdzie takiej opcji), czy mój egzemplarz nie wie, że to potrafi?
Witam. Z tego co wiem to wiem , że on wie:-D .
Szakall1
21-08-2008, 21:29
czyli przekładając na polski aparat ma tą funkcję włączoną automatycznie :) a jeźeli masz za dużą aberacje na fotach mimo wszystko to może masz źle ustawioną jakość zdjęć lub może obiektyw jest do KIT-u i aparat robi co może a i tak guzik z tego wychodzi :P
o ile mi wiadomo usuwane są automatycznie tylko na jpeg-ach, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi
Pawel Pawlak
21-08-2008, 22:32
d3, d700 i d3 usuwa CA w JPGach samoczynie i zawsze. W NEFach to już kwestia ustawiń programu do wywoływania.
Moim zdaniem, działa to genialnie
sirtorpeda
22-08-2008, 10:39
A mnie teraz tak naszło - skoro aparaty same ściągają aberracje, to pomyślcie jak teraz w testach internetowych do góry pójdą szkiełka w ogólnej ocenie... No chyba, że oni jednak robią te testy w rawach, na co bym jednak nie liczył zawsze;>