Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX 2.0.1
Pojawiło się uaktualnienie do wersji 2.0.1 Link (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25521&p_created=1218202468&p_sid=qcqV*Qbj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NzMmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPTY0OSZwX3B2PSZ wX2N2PTEuNjQ5JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY 2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1)
Lista zmian:
1. Został usunięty problem, który powodował, że wielkość drukowanych zdjęć była mniejsza niż rozmiar papieru lub drukowana była tylko część zdjęć, w przypadku gdy orientację papieru w oknie dialogowym Page Setup (Konfiguracja strony) ustawiono jako poziomą i wybrano poniższe operacje.
Wybranie z menu File (Plik) polecenia Page Setup (Konfiguracja strony)
Wybranie z menu File (Plik) polecenia Print (Drukuj) i kliknięcie przycisku Page Setup (Konfiguracja strony) w oknie dialogowym Print layout (Układ wydruku)
Kliknięcie przycisku wydruku w pasku narzędzi oraz przycisku Page Setup (Konfiguracja strony) w oknie dialogowym Print layout (Układ wydruku)
2. Został usunięty błąd, który uniemożliwiał wyświetlanie okna dialogowego Print layout (Układ wydruku) po wybraniu polecenia Print (Drukuj) z menu File (Plik) w niektórych systemach.
3. Został usunięty problem, który w niektórych systemach powodował wyświetlanie komunikatu o błędzie po kliknięciu przycisku wydruku w pasku narzędzi.
no i fajnie :D aczkolwiek nie zauwazylem tych problemow bo nie drukuje:)
a tych ktoree zauwazylem - np mulenie po uzywaniu odpowiednika Photoshopowego Healing Brusha nie zostaly poprawione - przynajmniej tak z opisu wynika:/
Gawronnek
21-08-2008, 19:04
czy komuś udało się to zainstalować? sam pobrał upgrade ale przy instalacji pluje się że NX2 jest już zainstalowany
krzysztof jot
21-08-2008, 21:05
czy komuś udało się to zainstalować? sam pobrał upgrade ale przy instalacji pluje się że NX2 jest już zainstalowany
na triala może nie wchodzić...
notabene są jeszcze jakies zmiany ?- bo jesli tylko te wymienione to nie bede instalował - i tak nie drukuje. A widzę, że na macka nawet nie ma tej poprawki czyli faktycznie niewielkie zmiany nie ma sensu mieszać na dysku...
Dla box'a bezproblemowo...
Gawronnek
22-08-2008, 00:06
a kto powiedział że na triala?? mam pełną i nie wchodzi
MariuszS
23-08-2008, 16:02
Jak sobie sam pobierze, to w czasie instalacji trzeba zamknąć główne okno programu wtedy idzie dalej
JanuszWaw
24-08-2008, 13:12
czy komuś udało się to zainstalować? sam pobrał upgrade ale przy instalacji pluje się że NX2 jest już zainstalowanyU mnie wersja: 1 > update 2.0.0 > 2.0.1 - bez problemów. Pzdr -
Gawronnek
24-08-2008, 16:37
ok dałem radę, wgrywałem upgrade europejskie a wcześniej zainstalowałem amerykańskie stąd to nieporozumienie ;)
Spróbuję. Może się rozwiąże mój błąd ze zjadaniem gigabajtów pamięci przy użyciu kilku razy narzędzia retuszu. Na stronie nawet support jest niedostępny i nie ma żadnego forum użytkowników.
Amadablam
26-08-2008, 22:24
a probowales wylaczyc cache'a?
Edit -> Preferences -> Cache settings -> i zostaw tylko Use Image Cache + ustaw limit na przynajmniej połowę dostępnej przestrzeni na dysku
jak to nie pomaga, to calkiem wylacz cache'owanie
2 sposob, to ustawienie limitu na ok. 50 Mb
A nie zauważyliscie problemu z uruchamianiem ? Mam jeszcze triala - ale jak sie skończy to kupię upgrade :) - i wgrałem 2.0.1 i nagle program odpala mi się wieki - działa tak samo tylko odpala sie koszmarnie długo. Jakies pomysły czemu tak?
Amadablam
29-08-2008, 18:11
zadnych problemow z uruchamianiem
Wersja 2.0.1 mi nie pomaga. Tak, wyłączałem cache, czyściłem pliki itp. Mam teraz zdjęcia, których nie mogę przez to otworzyć. Tworzy się cpns_0001_tiledata/000000.tmp, który rośnie do ponad 2GB, gdy zdjęcie ma retusz. Pisałem wczoraj do pomocy Nikona, może coś odpiszą. Naprawa .Net 2.0 nic. Tu jest problem z plikiem tymczasowym, nie z cache. Zobaczę po drodze jaki jest kontakt z Nikonem.
Amadablam
31-08-2008, 18:45
Wersja 2.0.1 mi nie pomaga. Tak, wyłączałem cache, czyściłem pliki itp. Mam teraz zdjęcia, których nie mogę przez to otworzyć. Tworzy się cpns_0001_tiledata/000000.tmp, który rośnie do ponad 2GB, gdy zdjęcie ma retusz. Pisałem wczoraj do pomocy Nikona, może coś odpiszą. Naprawa .Net 2.0 nic. Tu jest problem z plikiem tymczasowym, nie z cache. Zobaczę po drodze jaki jest kontakt z Nikonem.
zainstaluj najnowsza wersje .net 3.5 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=333325fd-ae52-4e35-b531-508d977d32a6&DisplayLang=pl)
na pewno to nie zaszkodzi, a moze pomoc
ja uzywam wlasnie tej wersji i wydaje mi sie, ze jest bardziej stabilna i na pewno szybsza
chłopaczek
02-09-2008, 15:14
U mnie wersja: 1 > update 2.0.0 > 2.0.1 - bez problemów. Pzdr -
a w jaki sposob dokonać aktualizacji z wersji 1 > 2.0.0
chłopaczek
04-09-2008, 11:15
moze wie ktos jak to zrobić? utrudnienie jest takie ze na komputerze na którym mam zainstalowany Capture nx nie mam dostępu do internetu..
Gawronnek
04-09-2008, 11:20
ściągasz NX2 na innym kompie a instalujesz na właściwym jednak trial nie pójdzie bez dostępu do netu, jeśli pełną wersje wpisujesz klucz i net nie potrzebny
to nie jest aktualizacja to jest nowy program i instaluje się oddzielnie
ściągasz NX2 na innym kompie a instalujesz na właściwym jednak trial nie pójdzie bez dostępu do netu, jeśli pełną wersje wpisujesz klucz i net nie potrzebny
Ale jak to jest z UPGRADE, czy NX 1 musi być zainstalowny, czy nie ma to znaczenia. Jeżeli nie ma znaczenia, to czym się różni pełna wersja NX2 od wersji UPGRADE NX2? Tylko licencją?
I jeszcze jedno pytanie: jak już zainstaluję NX2 (oczywiście pełny legal, wersja UPGRADE), to czy muszę sobie trzymać w szufladzie NX 1, jako dowód, że miałem prawo do Upgrade, czy mogę go legalnie sprezentować koledze, i czy on będzię go wtedy legalnie użytkował? NX1 dostałem jako gratis do D300.
Ale jak to jest z UPGRADE, czy NX 1 musi być zainstalowny, czy nie ma to znaczenia. Jeżeli nie ma znaczenia, to czym się różni pełna wersja NX2 od wersji UPGRADE NX2? Tylko licencją?
NX1 nie musi być zainstalowany, przy instalowaniu zapyta Cię tylko o SN "apgrejdowanej" wersji - czyli będziesz musiał wklepać 2 SN.
I jeszcze jedno pytanie: jak już zainstaluję NX2 (oczywiście pełny legal, wersja UPGRADE), to czy muszę sobie trzymać w szufladzie NX 1, jako dowód, że miałem prawo do Upgrade, czy mogę go legalnie sprezentować koledze, i czy on będzię go wtedy legalnie użytkował? NX1 dostałem jako gratis do D300.
NXa którego dostałeś z D300 nie możesz dalej dystrybuować - to raz.
Jeśli jednak oddasz NXa to przy reinstalce NX2 znów zapyta Cię o SN pierwszej wersji - to dwa.
NX1 nie musi być zainstalowany, przy instalowaniu zapyta Cię tylko o SN "apgrejdowanej" wersji - czyli będziesz musiał wklepać 2 SN.
NXa którego dostałeś z D300 nie możesz dalej dystrybuować - to raz.
Jeśli jednak oddasz NXa to przy reinstalce NX2 znów zapyta Cię o SN pierwszej wersji - to dwa.
Dzięki! Tak przypuszczałem.
A teraz trochę teoretyzując: jeżeli kupię jakiś aparat, to za jakiś czas jak mi się znudzi mogę go sprzedać lub oddać. Czy z programem nie powinno być tak samo? Nie mówię tu o kwestii zakupu Upgrade, jak wyżej, ani o wykonywaniu kopii tego programu, bo tu sprawa jest oczywista, ale o sytuacji, w której przestaję używać jakiegoś programu całkowicie, usuwam go z dysku i sprzedaję, lub daję komuś komplet, tzn oryginalną płytę, klucz produktu, nawet opakowanie. Jak to wygląda w takiej sytuacji?
ok dałem radę, wgrywałem upgrade europejskie a wcześniej zainstalowałem amerykańskie stąd to nieporozumienie ;)
Dobra! A jak przestawiłeś, żeby ściągał Ci te właściwe? Czy pobierałeś aktualizacje ręcznie? I gdzie mam sprawdzić jaką mam wersję?
Mam ten sam problem z aktualizacją 2.0.0 na 2.0.1
Gawronnek
04-09-2008, 21:32
mój problem z aktualizacją 2->2.0.1 polegał na tym że 2 miałem amerykańską a aktualizację europejską, ściągnąłem obie a polskiej strony nikona i posżło
Ja próbowałem updatować przez Nikon Message Center, tak z automatu. NMC zainstalował mi się chyba z płyty którą dostałem razem z moim D300 (aparat na pewno z polskiej dystrybucji, spradzane po numerze w Nikon Polska), ale tam chyba była wersja amerykańska, bo z kolei CNX 2 zainstalowałem właśnie z płyty którą dostałem w pudełku od Sławka i to jest raczej wersja europejska (jest napisane EUR na płycie), czyli mam odwrotnie niż u Ciebie.
Wywalało mi po sciągnięci aktualizacji z NMC, że wersje są niezgodne, region się nie zgadza.
W ostateczności ściągnąłem sobie aktualizację ze strony Nikon Polska, czyli raczej EUR, i poszło za pierwszym razem.
Pozostaje tylko pytanie, czy nie można jakoś przestawić tego NIKON MESSAGE CENTER, żeby robił to później z automatu, tak jak miałem to wcześniej przy CNX1.3. W sumie problem nie jest palący, ale fajnie byłoby wiedzieć!
Ja miałem NX 1.. kupionego (wgrany z płyty). Aktualizował sie na bieżąco z menu help, update. Nabyłem upgrade w wersji 2.0.0, zainstalowałem bez problemu ale nie mogłem go zaktualizować do wersji 2.0.1 z menu help, update. Udało sie dopiero po wejściu na stronę NP, ściągnięciu aktualizacji i "ręczym zainstalowaniu" .
Ja miałem NX 1.. kupionego (wgrany z płyty). Aktualizował sie na bieżąco z menu help, update. Nabyłem upgrade w wersji 2.0.0, zainstalowałem bez problemu ale nie mogłem go zaktualizować do wersji 2.0.1 z menu help, update. Udało sie dopiero po wejściu na stronę NP, ściągnięciu aktualizacji i "ręczym zainstalowaniu" .
Czyli sytuacja analogiczna do mojej.
NX2 ciągnie automatyczne update'y zza oceanu - stąd mu się wersje nie zgadzają.
Odpaliłem triala NX 2.0 i załamka - komp zamulony ma maxa. Dodatkowo po zamknięciu aplikacji wcale wydajność kompa nie wzrosła - po ok 30 min zerknąłem sobie w uruchomione procesy i ...... okazało się, że winowajcą jest NX, który sobie w najlepsze mielił po HDD, pożerał RAM i obciążał procka. Po ubiciu NXa "z palucha" temp. procka spadła o 10 stopni a komp odzyskał wigor.
NX 2.0.1 też bawi się z użytkownikiem w taką partyzantkę?
No demonem prędkości to on nie jest. Dużo jednak zależy od konfiguracji komputera.
Odpaliłem triala NX 2.0 i załamka - komp zamulony ma maxa. Dodatkowo po zamknięciu aplikacji wcale wydajność kompa nie wzrosła - po ok 30 min zerknąłem sobie w uruchomione procesy i ...... okazało się, że winowajcą jest NX, który sobie w najlepsze mielił po HDD, pożerał RAM i obciążał procka. Po ubiciu NXa "z palucha" temp. procka spadła o 10 stopni a komp odzyskał wigor.
NX 2.0.1 też bawi się z użytkownikiem w taką partyzantkę?
Zależy do czego porównujesz. W porównaniu do CNX1.3 to CNX2 to rakieta.
W przyspieszeniu pracy pomaga też przeniesienie katalogów Cache i Temp CNXa na inny dysk niż systemowy.
No demonem prędkości to on nie jest. Dużo jednak zależy od konfiguracji komputera.
Centrino Core 2 duo 1,73Ghz, 2GB RAM, Vista Home Basic
Zależy do czego porównujesz. W porównaniu do CNX1.3 to CNX2 to rakieta.
W przyspieszeniu pracy pomaga też przeniesienie katalogów Cache i Temp CNXa na inny dysk niż systemowy.
porównuję np. do Ligtrooma 2.0. Poza tym nawet niech sobie wolno działa, ale jak go zamykam, to niech nie bawi się ze mną w partyzanta.
Winowajcą może być po części Vista, bo sam system strasznie zamula kompa, mi na XP pracuje całkiem szybko. Ale procek mam nieco szybszy też. Dużo zależy też od pamięci i to nie tylko jej pojemności, ale i szybkości. Ale faktem jest, że CNX jest dość wymagający.
porównuję np. do Ligtrooma 2.0. Poza tym nawet niech sobie wolno działa, ale jak go zamykam, to niech nie bawi się ze mną w partyzanta.
Spróbuj przestawić katalogi Cache i Temp na inny dysk niż systemowy, bo NX ładuje je właśnie na systemowym domyślnie. To bardzo pomaga. Robi się to w menue EDIT/PREFERENCES, czy jakoś tak dokładnie teraz nie pamiętam, ale był o tym kiedyś wątek, jeszcze przy okazji wersji CNX 1.3.
chłopaczek
09-09-2008, 12:28
klucz który mam do nx 1 ??
Klucz od NX 1 nic Ci nie da! NX2 będziesz miał tylko Triala na 60 dni, do tego nie jest potrzebny klucz. Ale jak masz klucz do NX1 to możesz kupić wersję UPGRADE NX2, jest tańsza, ale przeznaczona dla użytkowników wersji NX1. Przy instalacji trzeba podać oba klucze, tzn. wersji 1 i upgrade do 2. Płyta wersji Upgrade NX2 zawiera dokładnie tyle samo co zwykłej wersji NX2, różni się tylko minimalnie sposobem instalacji (pyta o dwa klucze).
Gawronnek
09-09-2008, 14:56
pyta o dwa klucze ale tylko w wypadku gdy nie ma zainstalowanego NX 1
chłopaczek
09-09-2008, 15:05
a czy różnice są na tyle duże, i na tyle korzystne, że warto dokonac UPGRADE?
pyta o dwa klucze ale tylko w wypadku gdy nie ma zainstalowanego NX 1
Tego nie próbowałem.
a czy różnice są na tyle duże, i na tyle korzystne, że warto dokonac UPGRADE?
Dla mnie wyraźne i przydatne, szczególnie stęplowanie.
chłopaczek
09-09-2008, 15:22
wielkie dzieki za informacje Gawronnek i jacekmarysienka
poki co pewnie pozostane przy nx 1 bo całkiem nie dawno stałem sie wlascicielem i mozliwosci praktycznie nie znam wcale :)
pozdrawiam
Mój problem z CNX2 po kilkudniowej rozmowie z Polskim działem technicznym i rozwiązywaniu problemu został przekazany do centrali Nikona. A maja co robić, bo jestem w stanie odtworzyć problem na innych maszynach i CNX2 pożera nawet 10GB.
Witam czy ktoś wie jak zainstalować ten program na ubuntu 9.10? przez wine