PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chałupy II

harb
20-08-2008, 21:38
ja uparcie znad morza - sorry Guancho

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/7462/dsc0926iw1.jpg)

<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 21:40
ladne, ale rewelacji brak - taki radosny, wakacyjny pstryk :)

At0mic
20-08-2008, 21:50
rewelacja, piekne światło, kolorystyka, zdjęcie jak z kliszaka, żyletka :) przepiękny widoczek -na kalendarz albo pulpit. Czy można dostać duży format na maila ?

harb
20-08-2008, 21:51
rewelacja, piekne światło, kolorystyka, zdjęcie jak z kliszaka, żyletka :) przepiękny widoczek -na kalendarz albo pulpit. Czy można dostać duży format na maila ?

podaj maila na pw

anchel
20-08-2008, 22:18

Nie no stary poniosło cię.

swiatlo
20-08-2008, 22:20
Zdjęcie ładne, wręcz bardzo ładne. Technicznie rewelacyjne.
Tylko jeśli Chałupy, to gdzie te golasy?
A za tytuł powinieneś dać: "Chałupy welcome to".. :)

jurekk2
20-08-2008, 22:29
Śliczne, piękne kolory - uparcie drąż tak dalej ...

<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 22:34
Nie no stary poniosło cię.

chyba Ciebie - nie widze w tym zdjeciu niczego rzucajacego na kolana. Sam fakt, ze jest wykonywane przez Harba (ktorego zdjecia lubie) i ze D700 nie jest wystarczajacym powodem, abym sie zaslinil i padl na kolana. jest tp ladne i poprawne zdjecie, ale to juz napisalem w pierwszysm poscie

swiatlo
20-08-2008, 22:41
chyba Ciebie - nie widze w tym zdjeciu niczego rzucajacego na kolana. Sam fakt, ze jest wykonywane przez Harba (ktorego zdjecia lubie) i ze D700 nie jest wystarczajacym powodem, abym sie zaslinil i padl na kolana. jest tp ladne i poprawne zdjecie, ale to juz napisalem w pierwszysm poscie

Janusz ma D700?! O rany!
Jak jeszcze ma do tego 24-70/2.8 oraz 12-24/2.8 to ja już umrę z zazdrości zanim skończę pisać ten post...!

<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 22:46
Janusz ma D700?! O rany!
Jak jeszcze ma do tego 24-70/2.8 oraz 12-24/2.8 to ja już umrę z zazdrości zanim skończę pisać ten post...!
z tego co wiem to tak i 12-24 tez:mrgreen:

harb
20-08-2008, 22:46
Janusz ma D700?! O rany!

nie Czarku 12-24 mm do krajobrazu i architektury ,oraz 70-200mm do portretów Weroniki i wystarczy

pozdrawiam :-D

ps.nad D700 powaznie się zastanów - rewelacja (przynajmniej w stosunku do D200 który to uwazam za bardzo dobry aparat)

Mikie 001- odpowiem Ci na Twoja recenzję tak ,znasz mój styl bo od dawna widujesz moje foty ,ja w kadrach nie szukam fajerwerków ale prostoty i zawartego w niej piękna i moje fotki nigdy nie będą takimi jakich oczekujesz - raczej zawsze będa spokojne i bardzo stonowane
ta cudowna plastyka D700 bardzo mi odpowiada bo to jest to co nareszcie znajduję na fotkach ,taką świetną łagodność i miękkosć i w tym kierunku będę się próbował rozwijać

pozdrawiam

swiatlo
20-08-2008, 23:03
ps.nad D700 powaznie się zastanów - rewelacja (przynajmniej w stosunku do D200 który to uwazam za bardzo dobry aparat)

Nie mam co się zastanawiać - ja już się zastanowiłem. Tylko że z trzema osobami z rodziny na studiach za które muszę płacić to jeszcze trochę mi zejdzie zanim coś sobie kupię. Zaczynam doceniać darmowe studia w Polsce... :)
A po moich doświadczeniach z moim badziewiem postanowiłem że dość kompromisów sprzętowych - albo nie kupuję nic, ale jak już kupuję to ma być to najwyższa jakość. Tak więc dość Tamronów, Sigm itd...

<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 23:14
Mikie 001- odpowiem Ci na Twoja recenzję tak ,znasz mój styl bo od dawna widujesz moje foty ,ja w kadrach nie szukam fajerwerków ale prostoty i zawartego w niej piękna i moje fotki nigdy nie będą takimi jakich oczekujesz - raczej zawsze będa spokojne i bardzo stonowane
ta cudowna plastyka D700 bardzo mi odpowiada bo to jest to co nareszcie znajduję na fotkach ,taką świetną łagodność i miękkosć i w tym kierunku będę się próbował rozwijać

drogi Januszu, i bardzo dobrze! tak trzymac! Twoje zdjecia sa (w wiekszosci) absolutnie poprawne, o dobrej tonacji, wywazone. Po porostu dobre lub bardzo dobre.
Nie mniej na forum czasami zdarzaja sie zdjecia, ktore po prostu rzucaja na kolana, kopara opada i mowisz sobie - ja piernicze ale czad! to zdjecie w mojej subiektywnej ocenie nie zalicza sie do takich. Oczywiscie 99,99% forumowiczow nie musi sie z tym zgadzac, nic na to nie poradze.
Do plastyki FF nie musisz mnie przekonywac....

ekonet
20-08-2008, 23:15
Tylko jeśli Chałupy, to gdzie te golasy?
No przecież całkiem goła plaża jest...

nie Czarku 12-24 mm do krajobrazu i architektury ,oraz 70-200mm do portretów Weroniki i wystarczy
O ile wiem, Januszu, to masz N14-24/2.8, a nie nieistniejący N12-24/2.8.

harb
20-08-2008, 23:22
No przecież całkiem goła plaża jest...

O ile wiem, Januszu, to masz N14-24/2.8, a nie nieistniejący N12-24/2.8.

tak dokładnie Krzysiu - zakręciłem się ,oczywiscie 14-24mm :-D

Ruppel
20-08-2008, 23:22
JA CHCE NAD MORZE!! ,ładne pogodne zdjęcie, aż zachęca aby usiąść na plaży.

swiatlo
20-08-2008, 23:23
drogi Januszu, i bardzo dobrze! tak trzymac! Twoje zdjecia sa (w wiekszosci) absolutnie poprawne, o dobrej tonacji, wywazone. Po porostu dobre lub bardzo dobre.
Nie mniej na forum czasami zdarzaja sie zdjecia, ktore po prostu rzucaja na kolana, kopara opada i mowisz sobie - ja piernicze ale czad! to zdjecie w mojej subiektywnej ocenie nie zalicza sie do takich. Oczywiscie 99,99% forumowiczow nie musi sie z tym zgadzac, nic na to nie poradze.

Ludzie, na luzie, wiadomo przecież, że nie każde zdjęcie, jakie robimy, jest arcydziełem. Nawet na miarę forum. Nawet nie możemy zagwarantować, że każde nasze zdjęcie jest lepsze od poprzedniego. A nawet mając zdjęcia słabsze, które są nieuniknione, nie powinniśmy się bać je publikować ze strachu przed komentarzami "o, lipa!".
Ja właśnie wróciłem z wakacji na których robiłem typowe zdjęcia rodzinno-wakacyjne, nawet statywu nie miałem i wszystko z ręki, i parę z nich niedługo tutaj opublikuję. Oj, już widzę jak mi się oberwie! :)
A to zdjęcie Janusza idealnie się wpisuje do tendencji zwyżkowej. Jedno z lepszych ,jakie Janusz zrobił. Tamto drugie nie, ale to jak najbardziej. A najważniejsze aby ogólna krzywa szła do góry...

tak dokładnie Krzysiu - zakręciłem się ,oczywiscie 14-24mm :-D

Cyferka w te czy we wte, wiadomo o co chodzi. Mnie samemu już te numery się mylą.

mariusz_777
20-08-2008, 23:39
Podoba mi się:D:D:D miło się patrzy na takie fajne wakacyjne foty jeszcze w takim wydaniu:D
Pozdrawiam

Seeker
20-08-2008, 23:46
Z "nowej serii", te najbardziej mi sie podoba.
Wielki plusik za duze polacie niezadeptanego piasku.

Locter
21-08-2008, 00:22
Nie wiem, może ja ślepy jestem, ale dla mnie nic szczególnego, cos nie tak się dzieje w chmurach (przejścia tonalne cos nie halo). No, ale - ja sie nie znam. ;)

harb
21-08-2008, 00:28
Nie wiem, może ja ślepy jestem, ale dla mnie nic szczególnego, cos nie tak się dzieje w chmurach (przejścia tonalne cos nie halo). No, ale - ja sie nie znam. ;)

ma prawo Ci sie nie podobać ,kto powiedział ze musi ---natomiast co do technicznej strony fotki to będe sie upierał ze jest ok. tym bardziej ze obróbka minimalna

pozdrawiam

Tofifik
21-08-2008, 00:35
świetna plastyka. Super zdjęcie choć na moje było by jescze bardziej super jak by się tam jeszcze coś pojawiło, może ludzik jakiś?

borregaard
21-08-2008, 07:11

Locter,obyś nie odwoływał jak opinii o D300....:mrgreen:

B.dobre ,Januszu..:-D
Pzdr
Andrzej

czekam na następną....jeszcze lepszą..;) :mrgreen:

december
21-08-2008, 07:46
takie spokojne zdjęcie, aż chciałoby się na tej plaży siedzieć. O to chodzi!

Guancho
21-08-2008, 12:10
ja uparcie znad morza - sorry Guancho

... że też dopiero teraz tu trafiłem :D
pzdr!

loki_p
21-08-2008, 12:13
Technicznie elegancko. Kadrowo bardzo słabo. Dla mnie zrobiłeś to ze zbyt wysokiej perspektywy.

jarek76
21-08-2008, 13:31
Szału nie ma ale zdjęcie MZ jest dobre

anchel
21-08-2008, 18:35

Ja ci nie każę padać na kolana i zalewać się śliną. Jak lubię Harba to będę pierwszy, który wytknie mu gniota. Ale porównywanie tego zdjęcia do wakacyjnego pstryka to lekkie przegięcie. Nawet jeśli ci się nie podoba. Radosny wakacyjny pstryk to w moim przekonaniu taki, który zbiera ochy u znajomych. Tu z reguły poległ by za przepały, niedoświetlenia i wylewające się morze.

<| MICHAŁ |>
21-08-2008, 19:31
jest to radosny, wakacyjny pstryk, bo Janusza stać na więcej.
i jesli sie wczytasz w moja wypowiedz z pierwszego postu, to wyraznie napisalem, ze zdjecie mi sie podoba i jest dobre i calkiem poprawne, wiec badz tak mily i nie przypisuj mi czegos, czego nie powiedzialem. Nie wiem dlaczego na sile chcesz mi wmowic, ze to zdjecie mi sie nie podoba. :?:
Radosny wakacyjny pstryk to taki, ktory pwstal w wakacje i sprawil radosc fotografujacemu - sama nazwa to sugeruje, wiec zdjecie spelnia te kryteria. Powstalo w wakacje? Tak. Sprawilo radosc Januszowi? Tak, bo inaczej by tu nie trfilo. :mrgreen: Czemu nadajesz tak pejoratywne znaczenie stwierdzeniu "radosny wakacyjny pstryk"? Przeciez na wakacjach mozna zrobic bardzo dobre zdjecia (patrz pare postow wyzej, gdzie Cezary juz straszy, ze bedzie pokazywac zdjecia z wakacji) - to nie jest kwestia tego kiedy, komu, czemu, gdzie, po co i dlaczego robisz, tylko jak je robisz i jak traktujesz siebie i swoj czas.
wiec, zeby nikt mi wiecej kitu nie wciskal:
TO ZDJECIE MI SIE PODOBA! JEST DOBRE I POPRAWNE, niestety nie jest kapitalne (takie, ktore bede pamietac przez dlugi czas).

swiatlo
21-08-2008, 19:39
Przez całe lato nic nie robiłem tylko wakacyjne pstryki. Nic tak nie sprawia radości jak wakacyjne pstryki - meksykańskie miasteczko, palmy, żona pływająca na materacu, drink na plaży, zachód słońca ze statku. Przecież to cała radość! :) Stałe ustawienie - ISO 200, Automatic Aperture Mode f/11... i pstryk, pstryk i pstryk!
Czy nie możemy założyć działu pt. "Wakacyjne pstryki"? A jak nie dział to przynajmniej wątek? Żebyśmy się tymi pstrykami chwalili? Bez mądrzenia się o kompozycje, przepały i inne dyrdymały, ale ot tak jak to się pokazuje znajomym zdjęcia z wakacji?

Pyrrhula
21-08-2008, 19:41
A gdyby tak dłuższy czas żeby rozmyć wodę ? (rozmyć wodę... niezły lapsus... ) :-)

T_P_
21-08-2008, 19:43
...tym bardziej ze obróbka minimalna...

Tym bardziej mi się podoba... ;)

T_P_

Piotr_ek
21-08-2008, 21:42
podoba mi się... trafiłeś ten jeden niepowtarzany moment ! co to znaczy być o właściwym miejscu o właściwym czasie !

swiatlo
21-08-2008, 21:55
Tym bardziej mi się podoba... ;)

Obróbka powinna się podobać ze względu na efekt. Skąd wiadomo czy obróbka jest minimalna czy maksymalna? Czy facet siedział nad tym pięć minut czy cały dzień i noc? To ostateczny efekt jest jedynym kryterium w ocenie, prawda? :)

anchel
21-08-2008, 22:05
Dlaczego się czepiam?
To bardzo proste - synonimem kiepskiego zdjęcia na tym forum jest określenie 'taki sobie pstryk'. Dodanie mu wyrażenia 'radosny' czy 'wakacyjny' jakoś wcale nie stawia zdjęcia wyżej. Pstryk to coś popełnione od niechcenia, niedbale, ma szybko, bez zastanowienia.
Możecie się czepiać semantyki ale w moim rozumieniu (i wydaje mi się, że także potocznym) pstrykiem zaprezentowane zdjęcie nie jest. Nawet jeśli jest radosne i wakacyjne.

T_P_
21-08-2008, 22:07
Obróbka powinna się podobać ze względu na efekt. Skąd wiadomo czy obróbka jest minimalna czy maksymalna? Czy facet siedział nad tym pięć minut czy cały dzień i noc? To ostateczny efekt jest jedynym kryterium w ocenie, prawda? :)

Czekałem "grzecznie" na ową uwagę... ;) Mam określone zdanie na temat "obróbki" i póki co jeszcze nie znalazła się osoba, która skłoniłaby mnie do jego zmiany... Podkreślę jedynie, iż dla mojej osoby liczą się umiejętności- w szczególności odmienne niż te w zakresie znajomości programów graficznych... Temat rzeka, poruszany wielokrotnie na naszym Forum i wybacz, ale nie zamierzam go drążyć, bo i Autor może tego sobie nie życzyć...

T_P_

swiatlo
21-08-2008, 22:51
Czekałem "grzecznie" na ową uwagę... ;) Mam określone zdanie na temat "obróbki" i póki co jeszcze nie znalazła się osoba, która skłoniłaby mnie do jego zmiany... Podkreślę jedynie, iż dla mojej osoby liczą się umiejętności- w szczególności odmienne niż te w zakresie znajomości programów graficznych... Temat rzeka, poruszany wielokrotnie na naszym Forum i wybacz, ale nie zamierzam go drążyć, bo i Autor może tego sobie nie życzyć...

Przypomnę więc że niejaki Ansel Adams siedział nad każdym negatywem całymi nocami w ciemni. Właśnie go obrabiając... :)

harb
22-08-2008, 08:20
oj, rozwinęliście ten wątek pod moją nieobecność na forum - powiem tak, nad kadrem zastanawiałem się jakieś dwadzieścia minut, usiadłem sobie na wydmie, patrzyłem na te usypiajace fale, i im dłużej patrzyłem, tym bardziej narastało we mnie przekonanie, że powinienem uwiecznić tę chwilę właśnie tak, pokazać ten urzekający spokój i tak to starałem się zrobić - ja, jak to słusznie pisze Anchel, nie traktuję tej fotki jako pstryk, bo fakt, że nadaje się, jak to ktoś zauważył, na pulpit lub kalendarz mz. niczego nie ujmuje tej fotce. Światło często określa swoje zdjęcia "przewrotnie"kiczem", może to być i kicz ---- chodzi o to że mnie taki kicz się podoba.

napisał Loki_p
Technicznie elegancko. Kadrowo bardzo słabo. Dla mnie zrobiłeś to ze zbyt wysokiej perspektywy.

dziwię się takim radom, byłem na miejscu, kadrowałem na różne możliwe sposoby i wybrałem taki - własnie z wysokiej perspektywy dla tego bardzo szerokiego kąta, i powiem Ci jeszcze, dlaczego - bo mimo wydaje się Twojej szerokiej wyobrażni tego nie widzisz --- z niskiej perspektywy tylne plany robiły się płaskie, następne rzędy pali zostały przysłonięte przez poprzedzające ect. tak więc lepiej zostawić ocenę sposobu uwiecznienia motywu fotografowi, który jest na miejscu - bo on ocenia warunki i wybiera to, co jego zdaniem jest najlepsze.

pozdrawiam wszystkich serdecznie :-D

dołożę ostatnie z tego plenerku

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img362.imageshack.us/img362/8688/dsc0919org3ron6.jpg)

<| MICHAŁ |>
22-08-2008, 09:55
Tez bardzo ladne zdjecie.
Januszu, Ty zle nie interpretuj tego co tu napisalem - w moim slowniku stwierdzenie, ze zdjecie jest "wakacyjnym pstrykiem" nie ma negatywnego wyrazu. Tu na forum sie utarlo, ze wakacyjny pstryk, to chala, amatorszczyzna, brak pomyslu, umiejetnosci i ogolnej koncepcji. Mysle, ze to ze zle pojetej grzecznosci, a tak na prawde pewne rzeczy powinny byc po prostu nazywane po imieniu, prosto z mostu i wystarczajaco dosadnie.
Robisz na prawde bardzo dobre zdjecia, a w obrazowaniu widac skok jakosciowy po przesiadce na D700. Mozna sie tylko z tego cieszyc, gdyz znaczaco podnosisz poziom zdjec na forum.
Jest tylko jedna uwaga, ze pomiedzy zdjeciem bardzo dobrym a genialnym jest taka sama roznica jak miedzy zdjeciem dobrym a bardzo dobrym. Oczywiscie ocena kazdego zdjecia jest bardzo subiektywna i ta granica czesto mocno sie zaciera. Zdjec bardzo dobrych mozna zrobic duzo, tych genialnych mozna zrobic kilka w roku, lub zadnego w zyciu - dlatego warto sie rozwijac i wciaz poszukiwac swojej drogi lub bedac juz na niej, tego jedynego ujecia.
Zycze Ci sukcesow!
Pozdrawiam,
Michal

harb
22-08-2008, 13:57
Mikie_001-ok.Michale dajmy pokój, rozumiem (bo wyglądać będzie że na siłę kreuję fotkę ) jest jak jest ,nie pretenduje do art masz rację pojawiają się na forum fotki które zachwycają -może tez kiedyś uda mi sie taką powalającą spłodzić

szczerze mówiąc to cały czas poznaję nowa puszkę i moze ktoś powiedzieć - ileż można ,ale bardzo bolesne sprawy rodzinne nie pozwoliły mi wcześniej na zgłębianie tego aparatu a jest naprawdę co poznawać, bo wbrew pozorom
pełna klatka budzi i respekt i podkręca ambicjonalnie jak również sprawia że obrabianie zdjęć jest też trochę odmienne ,bo inna świetna realniejsza kolorystyka ,tonalność ,kontrast - i naprawdę w obróbce trzeba się pilnować ażeby nie przeciągnąć w jedną lub druga stronę ----- ale powoli, powoli dojdę do sedna

pozdrawiam :-D

loki_p
22-08-2008, 20:05
dziwię się takim radom, byłem na miejscu, kadrowałem na różne możliwe sposoby i wybrałem taki - własnie z wysokiej perspektywy dla tego bardzo szerokiego kąta, i powiem Ci jeszcze, dlaczego - bo mimo wydaje się Twojej szerokiej wyobrażni tego nie widzisz --- z niskiej perspektywy tylne plany robiły się płaskie, następne rzędy pali zostały przysłonięte przez poprzedzające ect. tak więc lepiej zostawić ocenę sposobu uwiecznienia motywu fotografowi, który jest na miejscu - bo on ocenia warunki i wybiera to, co jego zdaniem jest najlepsze.

Co do tego że najlepiej ocenia sytuację fotograf na miejscu to niewątpliwie masz rację. Uważam jednak że przy używaniu tak szerokiego szkła bardzo ważne jest podkreślenie pierwszego planu co jest bardzo trudno osiągnąć fotografując z perspektywy oczu człowieka. Uważam że w tym przypadku sie to nie udało.

PS. Moją wyobraźnię zostawmy w spokoju... :)