Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Co o tym myślicie?
Właśnie skończył się konkurs 'Catch The Light 2008' organizowany lokalnie na temat tulipanów. Jest to bardzo kultowy i prestiżowy konkurs organizowany od lat i ściągający fotografów amatorów z całego Northwestu. Wystartowałem w nim po raz pierwszy w tym roku.
Oto obrazek jaki dałem na ten konkurs (link do wątku jaki już tutaj był):
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54497
Samego obrazka nie podaję żeby nie było że odgrzewam stary obrazek pod pretekstem nowego wątka.
Oto wyniki konkursu:
http://www.prophotosupply.com/gallery/p-gallery-tulip_2008.htm
Oczywiście że się bardzo cieszę z 4-tej nagrody, ale proszę forumowiczów o opinię na temat konkursu i jego wyników.
Szczerze powiem, ze ja bym inaczej ustawił miejsca "na podium" ale oceniający na pewno mają inny gust, albo autorzy zdjęć mają jakieś znajomość z oceniającymi, nie wnikam jednak w ten temat ;)
Trzecie miejsce jest raczej nie na miejscu, widziałem tam lepsze fotografie, za to "dwójkę" dał bym na pierwsze miejsce. A Twoje Panie swiatło na drugie, jedynkę na trzecie a ostatnie na czwarte. O wiele lepiej prezentowało by się wtedy "podium", oczywiście to tylko moja opinia.
Trzecie miejsce jest raczej nie na miejscu, widziałem tam lepsze fotografie, za to "dwójkę" dał bym na pierwsze miejsce. A Twoje Panie swiatło na drugie, jedynkę na trzecie a ostatnie na czwarte. O wiele lepiej prezentowało by się wtedy "podium", oczywiście to tylko moja opinia.
To znaczy to 'trzecie' to jest moje :) Czyli tak naprawdę czwarte. Rozumiem że Twoja numeracja jest że 1-sze to ichnie 'grand-prize', Twoje 2-gie to ichnie 1-sze, itd...
Czyli w Twojej ocenie trzeba przesunąć tą numerację o jeden aby być w zgodzie z ich numeracją.
Tak czy inaczej nie mogę komentować wyników bo sam tam startowałem, ani też nie mogę komentować komentarzy na temat wyników... :)
Ja bym tam Antka posłał bo mi te wyniki śmierdzą aż tu w Wałbrzychu...
A z Oregonu to kawał przeca drogi :D
Czyli w Twojej ocenie trzeba przesunąć tą numerację o jeden aby być w zgodzie z ich numeracją.
Zgadza się. Trzeba o jeden przesunąć:)
Zgadza się. Trzeba o jeden przesunąć:)
O, dodam szczegół o którym zapomniałem napisać, że konkurs był organizowany przez Canon... :)
Nie jestem pewien czy byłem tam jedynym Nikonowcem, ale na pewno jednym z nielicznych. Za każdym razem jak widziałem tam fotografów to wszyscy mieli Canony. Nikona tam nie widziałem żadnego...
Myślę, że wynik cię nie deprecjonuje. Ani twojego zdjęcia.
Gratuluję!
adam1277
20-08-2008, 20:56
grtatuluję wyniku.świetne foto
skoro przez canona, to myślę, że wywaliłeś sporo canonierów tym zdjęciem, zdjęcie jest przednie, już dawno mam zapisane:)
borregaard
20-08-2008, 21:07
Oczywiście że się bardzo cieszę z 4-tej nagrody, ale proszę forumowiczów o opinię na temat konkursu i jego wyników.
:mrgreen:.....oj, jakaś zaderka kłuje.....
Pzdr
Andrzej
..nawet fajne foty na ten konkurs dali....niektóre jednak dostałyby tu straszne baty....:mrgreen:
Twoje zdjęcie gdy je zobaczyłem po raz pierwszy zrobiło na mnie ogromne wrażenie , i pamiętam je do dzisiaj - powiem Ci tylko tyle Czarku - chciałbym kiedyś zrobić podobne
pozdrawiam :-D
<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 21:10
wlasciwie, to nie wiem jak odpisac na tak sformowane pytnie....
ze gratuluje, czy, ze Cie skrzywdzili?
jak dla mnie, to of kors gratulejszyn, ale z drugiej strony, to tak mniej wiecej o rzad wielkosci wole Twoje zdjecia z gor.
Ja bym wywalil zdjecie Jasia B, bo jest absolutnie do d.... i zachowal dalsza kolejnosc, bo jak dla mniejest adekwatna do prezentowanych zdjec, ale o gustach sie nie dyskutuje....
ze gratuluje, czy, ze Cie skrzywdzili?
O, nigdy bym tego nie śmiał tego nawet powiedzieć, a nawet pomyśleć! Czuję się niezwykle uhonorowany że na kilkaset prac z całego Northwestu moja znalazła się w ścisłej czołówce. Niezależnie czy jest pierwsza, czwarta, czy dziesiąta... :)
A niektóre nagrodzone zdjęcia naprawdę bardzo mi się podobają. Tym bardziej jestem dumny.. :)
<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 21:20
to tym bardziej gratuluje!
:mrgreen:
to tym bardziej gratuluje!
:mrgreen:
Dzięki!
Poza tym nie zgadzam się z Twoją opinią że Grand Prize jest 'do d...' jak to napisałeś. Bardzo mi się podoba to zdjęcie. Mam podejrzenia że ta pani jest wklejona photoshopem, ale niemniej praca bardzo piękna, niezależnie jak zrobiona.
<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 21:29
Poza tym nie zgadzam się z Twoją opinią że Grand Prize jest 'do d...' jak to napisałeś.
o gustach sie nie dyskutuje....
Jesli jest wklejana PSem, to (do du..)^2
to po co w takim razie wychodzic w plener, skoro mozna wacomkiem sie zabawic i wymalowac sobie wszystko jak talala...
Jesli jest wklejana PSem, to (do du..)^2
to po co w takim razie wychodzic w plener, skoro mozna wacomkiem sie zabawic i wymalowac sobie wszystko jak talala...
Liczy się efekt, prawda? Na przykład to zdjęcie tulipanów od dołu (2-nd prize) jest rozmyte. To też photoshop. Współcześnie praktycznie każde liczące się zdjęcie to 80% photoshopu. Bez photoshopu nie jesteś w stanie zrobić dobrego zdjęcia. Takie są realia.
Chyba że robisz slajdy jak Pyzik, albo b/w jak Adams. Ale nawet ta fotografia już powoli odchodzi... Tym bardziej chylę czoła przed Pyzikiem..
eldritch
20-08-2008, 21:36
Gratulacje!
Dla mnie GP dla ósemeczki zdecydowanie. potem 3 i 2 z Twoim na równi.
Temat był uchwycić kolory więc pod tym kątem patrząc to GP słabiutkie.
<| MICHAŁ |>
20-08-2008, 21:38
zgadzam sie z Toba, ale czym innym jest retusz, a czym innym kolaz czy fotomontaz.
eldritch
20-08-2008, 21:41
A wtrącę się jeszcze co do obróbki, jeżeli regulamin konkursu dopuszczał obróbkę selektywną to nie ma o czym gadać.
Dzisiaj sporo konkursów w regulaminach zabrania obróbki selektywnej (w tym także dodawania i odejmowania elementów zdjęcia) - patrzcie np. aktualny konkurs NG.
A wtrącę się jeszcze co do obróbki, jeżeli regulamin konkursu dopuszczał obróbkę selektywną to nie ma o czym gadać.
Dzisiaj sporo konkursów w regulaminach zabrania obróbki selektywnej (w tym także dodawania i odejmowania elementów zdjęcia) - patrzcie np. aktualny konkurs NG.
Regulamin nic na ten tamat nie mówił. Pewnie po prostu zdrowy rozsądek, jak udowodnisz na podstawie jpg-a czy coś jest dodane czy odjęte?
Moje zdjęcie jest też wynikiem nałożenia na siebie dwóch ekspozycji - nieba i ziemi. Żadną połówką czy innymi konwencjonalnymi metodami bym nie miał szans tego uzyskać. Różnica pomiędzy niebem a ziemią była zbyt ogromna.
Czy przez ósemkę rozumiesz Jacqueline Christine? Jeśli tak to się zgadzam. Jest to najbardziej artystyczne i kreatywne zdjęcie wśród nagrodzonych. Jest absolutnie piękne.
eldritch
20-08-2008, 22:05
upss... żeby źle liczyć do dziesięciu, kurde chyba się wrócę do podstawówki, nie, chodziło mi o 10 Patrick "cośtam".
Na wspomnianym przez Ciebie zdjęciu J.C. jest jak dla mnie za duży bałagan kolorystyczny...
a co do obróbki jak mówiłem jeżeli nie jest ona niedozwolona regulaminem to trzeba korzystać kto może i umie...
a co do kwestii jak rozpoznać które jest po obróbce a które nie i oszustw z tym związanych... myślę, że to kwestia wychowania, przekonań i paru jeszcze innych rzeczy, a nie tego jak to rozpoznać, rozumiesz co mam na myśli... "polski" błąd w myśleniu, za mało jeszcze jesteś w USA, zbyt dużo nawyków ze starego kraju jeszcze Ci zostało... ;) ale z czasem staniesz się "normalnie myślącym człowiekiem", tzn. przyjmującym, że takie rzeczy jak oszukiwanie, ściąganie itp. nie jest rzeczą normalną.
"polski" błąd w myśleniu, za mało jeszcze jesteś w USA, zbyt dużo nawyków ze starego kraju jeszcze Ci zostało... ;) ale z czasem staniesz się "normalnie myślącym człowiekiem", tzn. przyjmującym, że takie rzeczy jak oszukiwanie, ściąganie itp. nie jest rzeczą normalną.
Jestem tutaj 20 lat, a to chyba wystarczająco aby już nie oszukiwać.... :)
A że moje zdjęcie jest sklejeniem dwóch ekspozycji to ja tego przecież nie ukrywam. To nawet widać bez mówienia :)
eldritch
20-08-2008, 22:18
nie nie ja nie o Tobie mówiłem, tak ogólnie bo się pytałeś jak to rozpoznać czy ktoś na konkurs wysyła fotkę obrobioną czy nie...
uważam, że w normalnym kraju - za jaki mimo wszystkich wad uważam USA - jak jest cos napisane w regulaminie to większość (zdecydowana większość) zrobi to tak właśnie jak w regulaminie. W Polsce jest zupełnie odwrotnie.
A no widzisz jak mocno wchodzi w krew nasze polskie myślenie... nawet 20 lat w USA i dalej zakładasz że od razu wszyscy beda oszukiwać .... ;)
edit:
to jak na naszych polskich maturach wszyscy wiedzą że "prawie każdy" ma ściągę i co? i nic?
jestem pewien że prawie każdy - bo ja nie miałem ani jednej na maturze. :) i ją zdałem oczywiście ładnych parę lat temu...
1st Place: Paul Hartung jest przepiękne. Danielle Hughson chyba jest przed Tobą by zdjęcia obok siebie się odróżniały ;P Gratulacje!