Zobacz pełną wersję : POL do Nikkor 17-55/2,8
Czy ktoś używa filtra B+W Polaryzacyjny kołowy Kasemann 77 MRC wraz z N 17-55 i jak wygląda sprawa winiety ?
Filtry te podobno są w 7 mm oprawce F-PRO.
Ciekawi mnie tez zastosowanie tego filtra z Nikkorem 12-24/4, jest winieta ?
Może jednak kupić B+W Polaryzacyjny kołowy Kasemann Slim 77 MRC ?. Oprawka ma tu chyba 5 mm i sprawa winiety zarówno dla 17-55 jak i 12-24 powinna być rozwiązana ?
Pozdrawiam
maniek
Aberrator
20-08-2008, 20:24
Witam!
Pierwsza rzecz o ktorej nie wspomniales to: jaki bedzie korpus wspolpracujacy z tym obiektywem, bo jezeli pelna klatka (film, D700 wzwyz) to wtedy dla F-PRO winieta bedzie, pytanie tylko do jakiego stopnia bedzie przez Ciebie akceptowalna - tutaj wiec sugeruje z cala odpowiedzialnoscia oprawke SLIM dla ktorej mozesz zejsc bezpiecznie do ogniskowej 17mm (niekoniecznie Kaesemann, sam MRC SLIM taz jest doskonalym filtrem, Kaesemann natomiast jest filtrem ktory bezpiecznie uzywamy nawet w ekstremalnych warunkach) oprawki F-PRO moglyby byc zastosowane jezeli masz format DX wtedy crop itd daje juz 25,5mm (BROSZURKI INFO B+W podaja dolna granice 28mm ale takze zalezy od typu obiektywu a w szczegolnosci od glebokosci osadzenia przedniej soczewki) tu juz mniejsze ryzyko o powstanie winiety, zalezy tez od obiektywu ktos na forum pisal (nie mam linka) ze jemu F-PRO nie winietuje nawet z Nikkorem 24mm wiec z tym raczej tez by nie wnietowal.
reasumujac:
17-55 + FF = FILTR SLIM
17-55 + DX = FILTR F-PRO
pozdrawiam
..... Pierwsza rzecz o ktorej nie wspomniales to: jaki bedzie korpus wspolpracujacy z tym obiektywem, bo jezeli pelna klatka (film, D700 wzwyz) to wtedy dla F-PRO winieta bedzie, pytanie tylko do jakiego stopnia bedzie przez Ciebie akceptowalna - tutaj wiec sugeruje z cala odpowiedzialnoscia oprawke SLIM dla ktorej mozesz zejsc bezpiecznie do ogniskowej 17mm ......
Jaaasne. Szczególnie na FF. Na 17 mm i na FF winieta od żadnego filtra już nie przeszkadza, bo przeszkadza raczej winieta od obiektywu.
Czy ty miałeś kiedyś w rękach ten sprzęt?
Aberrator
20-08-2008, 22:05
Kazdy obiektywe winietuje mniej lub bardziej i nikt na to nie ma wplywu, oczywiscie nie chcesz wiekszej winiety niz jest to nie zakladaj zadnego filtra, to po co slimy? (a moze sa superslimy o których ja nie slyszalem)
pozdrawiam
Kazdy obiektywe winietuje mniej lub bardziej i nikt na to nie ma wplywu, oczywiscie nie chcesz wiekszej winiety niz jest to nie zakladaj zadnego filtra, to po co slimy? (a moze sa superslimy o których ja nie slyszalem)
pozdrawiam
No właśnie. Chyba jednak czegoś nie słyszałeś i czegoś nie doczytałeś. Nikkory 17-55 i 12-24 nie są przeznaczone dla FF, tylko dla DX. One nie "kryją" obrazka FF. Nie ma więc żadnych możliwości, żeby te obiektywy nie dawały na zdjęciu czarnych (nie przyciemnionych, tylko czarnych) narożników, jeśli są one ustawione na krótsze ogniskowe (np. 17 mm dla Nikkora 17-55). Jeśli narożniki zdjęcia będą czarne, to winietowanie filtra jest już bez większego znaczenia. Teraz rozumioesz?
Aberrator
21-08-2008, 11:50
Z doczytaniem u mnie ok, natomiast z pośpiechu (i tego że autor nie dopisał DX) wziąłem te szkła za FF w związku z czym tu biję się w pierś, oczywiście masz zupełną rację. Ale nadal twierdzę że SLIM jest tu konieczny.
Gawronik
22-08-2008, 19:15
Witam
Użytkuję zestaw D200 + AF-S 17-55/2.8 i podpiętym polarem B+W 77 CIRCULAR-POL MRC w wersji F-PRO, i jakoś winiety nie zauważam.
Z filtrem B+W 77 010 UV-Haze 1x MRC F-PRO też winiety nie widać
pozdrawiam
Marcin