Zobacz pełną wersję : Czas na zmianę D50
fotoMichal
20-08-2008, 18:46
Postanowiłem zmienić body :) mam D50 18k zrobionych fotek...
Nie biorę pod uwagę lustrzanek D300, czy nawet D100, ponieważ fotografia dla mnie to tylko hobby...
Mam tylko pytanie, bo chce D80, czy jednak warto poczekać na D90 i jaka może być cena D90, no i kiedy pojawi się ten aparacik? Ja wiem że nie ma dużej różnicy między D50 a D80, ale nawet D50 mi wystarcza :) tylko np. chce większy LCD , dlatego D80 pasuje :)
Kupować D80 czy czekać na D90? no i czy D90 będzie dużo lepsze niż D80?
Czy poczekać na D90, i kupić D80 bo cena spadnie? :P
Pzdr
Poczekaj na D90xYz, będzie za trzy lata, a D80 będą wtedy po jedyne 399,- :D
fotoMichal
20-08-2008, 18:54
Poczekaj na D90xYz, będzie za trzy lata, a D80 będą wtedy po jedyne 399,- :D
nie znudziło Ci się jeszcze? masz chłopie zdrowie.
autograf
20-08-2008, 18:54
Nie kupuj D80. Kup D200 lub D300.
A najlepiej - to nie sprzedawaj D50.
xmaniekx
20-08-2008, 18:57
Nie kupuj D80. Kup D200 lub D300.
A najlepiej - to nie sprzedawaj D50.
Dokładnie ;) ja swoim D70s natrzaskałem juz grubo 40tys i nie zamierzam go sprzedawac ;) a jak padnie to pewnie wymienie migawke i strzelam dalej ;)
A jak juz koniecznie chcesz zmiane to na d200 albo d300 czyli tak jak poprzednik polecił ;)
autograf
20-08-2008, 18:57
nie znudziło Ci się jeszcze? masz chłopie zdrowie.
Dobrze Ci pebees powiedział. Tu masz ciekawy wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68013
fotoMichal
20-08-2008, 19:04
D80 kosztuje 1,800, a D300 kosztuje 4,400 , nie wydam tyle na aparat jak nie mam z fotografii ani złotówki.
autograf
20-08-2008, 19:20
D80 kosztuje 1,800, a D300 kosztuje 4,400
A D200 (używane) ok. 2000zł
nie wydam tyle na aparat jak nie mam z fotografii ani złotówki.
To nie kupuj wcale, masz bardzo dobry aparat.
fotoMichal
20-08-2008, 19:22
A D200 (używane) ok. 2000zł
To nie kupuj wcale, masz bardzo dobry aparat.
a D80 jest tez tak samo zajebista jak D50?
bo chyba tak, a do tego ma większy LCD itp, itd
autograf
20-08-2008, 19:33
Michale, wobec tego kupuj tą osiemdziesiątkę.
Maldoror13
20-08-2008, 19:33
Sprzedałem swoje D50 jakieś 3 miesiące temu i zamieniłem na D200. Tak naprawdę jedyne co zauważyłem to : lepszy af, komfortowy i uszczelniany korpus no i większa matryca. Ma za to gorszy zakres tonalny niż D50, jest dużo cięższy i większe szumy powyżej iso 400. Zamieniłem, gdyż D200 po sprzedaniu starej puszki kosztował mnie tylko 900 zł. Gdyby nie to to bym zamianę olał i kupił sobi np. sigmę 30 1.4.
Zapomniałem najważniejsza zaleta - większy wizjer.
michal8791
20-08-2008, 19:53
Ja zamieniłem D50 na Fuji S5 Pro i nie załuje. Matryca nadal 6MP( nie wierzcie marketingowcom 12 MP ;) ) body to samo co D200, cieższy od D50 ( na poczatku nie mogłem sie przyzwyczaic, ale juz jest OK) AF podobny do D50, szumy akceptowalne dla mnie nawet do ISO 1600 i dalej :) Zakres tonalny matrycy FUJI, hmmm kto zna to wie o czym mowie (dla mnie bajka) a kto nie, niech poczyta.
Fuji po sprzedaży D50 kosztował niecałe 1900 złociszy z 2 letnią gwarancją :D
PS. nadal tesknie za moja D50 ;)
a D80 jest tez tak samo zajebista jak D50?
No niekoniecznie ...
bo chyba tak, a do tego ma większy LCD itp, itd
Ma większy telewizor, ma CLS z lampidła, ma inne pierdoły, i ma... większe szumy, szczególnie na niskich iso! :D
fotoMichal
20-08-2008, 19:59
Ja ISO zawsze mam 200, nigdy jeszcze tego nie zmieniałem :)
Ja ISO zawsze mam 200, nigdy jeszcze tego nie zmieniałem :)
Więc D80 będzie Ci bardziej szumiał :P
Bartek - NinoVeron
20-08-2008, 20:11
z Waszych wypowiedzi wynika, ze wszystkie aparaty maja wieksze szumy od D50 :)
to ja sie pytam co ma mniejsze szumy od D50 (przy ISO 800 i 1600)?
rowniez zamierzam zamienic moja D50 na D80/D90/D200 ... duzo zdjęć robie w hali sportowej lub na stadionie z ISO 800/1600 i szukam czegos z mniejszymi szumami
co polecicie?
Z nowszych to D300, D700, D3, no i Canony, chyba wszystkie.. :D Nie wiem, jak te D2H, D2X itp.. :)
Bartek - NinoVeron
20-08-2008, 20:20
Z nowszych to D300, D700, D3, no i Canony, chyba wszystkie.. :D Nie wiem, jak te D2H, D2X itp.. :)
czyli zaden z tych na ktory mnie stać :)
bo D300/700 to juz poza moim zasiegiem a zmiana calego systemu na Canona tez mi sie nie widzi :)
czyli aby mniej szumialo to lepiej zainwestowac w jasnieszy obiektyw (przez co ustawiac nizsze ISO) niz w body :)
D40, (D40x, D60 mimo matryc o wiekszej rozdzielczości)
bartos, kupuj D80, albo poczekaj na d90.
Co do tych szumów to nie czytaj tych głupot, robiąc na niskich iSO tymbardziej nie bedziesz widział zadnych roznic na niekorzyść D80...
Co do tych szumów to nie czytaj tych głupot, robiąc na niskich iSO tymbardziej nie bedziesz widział zadnych roznic na niekorzyść D80...
Widział nie będzie, to prawda. Ale świadomość, że są większe... ;-)
december
20-08-2008, 21:14
Chłopie po co zmieniać coś, co jest dobre? Wal foty d 50 i ciesz się, chyba że masz kompleks jakiś. Używam tej puchy od prawie 3 lat i nie zamierzam jej zmieniać. A jak już to na d200, ale to dopiero jak mi d 50 padnie. Trochę racjonalizmu...
KrzysztofS
20-08-2008, 21:16
Nie biorę pod uwagę lustrzanek D300, czy nawet D100, ponieważ fotografia dla mnie to tylko hobby...
Mam tylko pytanie, bo chce D80, czy jednak warto poczekać na D90 i jaka może być cena D90, no i kiedy pojawi się ten aparacik? Ja wiem że nie ma dużej różnicy między D50 a D80, ale nawet D50 mi wystarcza :) tylko np. chce większy LCD , dlatego D80 pasuje :)
Pzdr
jezeli hobby to zostan przy d50, a kup sobie kolejny obiektyw
jezeli hobby to zostan przy d50, a kup sobie kolejny obiektyw
...mówie to samo :)
Megazordon
20-08-2008, 22:04
Nie widzę sensu zmieniać na siłę puszki z D50 na D80. Lepszych zdjęć dzięki takiemu zabiegowi robić nie będziesz. Bardziej rozsądnym ruchem było by kupienie jakiegoś dobrego szkła / lampy / dodatkowej baterii. Jeśli przesiadać się z D50, to już na D300, ostatecznie D200 (chociaż kurcze te szumy no... :) ).
Zamieniając D50 na D200 pamiętaj, że z D50 miałeś prawie gotowe JPGi do publikowania od zaraz, a D200 to aparat, który daje Ci milion opcji, dziesięć razy więcej guzików i funckji do wykorzystania z akcesoriami Nikona i daje Ci materiał wyjściowy bdb jakości, ale ten materiał wyjściowy trzeba obrobić. Słowem: jak lubisz gotowe JPGi z puszki to bierz D80, jak chcesz mieć możliwość zabawy z obiektywami manualnymi w trybie półautomatycznym, lepszy pomiar światła, uszczelnione body i CLS w body dla lampy błyskowej to bierz D200.
Sam jestem właśnie po zmianie D50 na D200 i żałuję i się cieszę. Żałuję, że sprzedałem D50 koledze (aż się serce kroi, a moja dziewczyna twierdzi, że D50 był lepszy, a nowy jest ciężki jak cholera i brzydszy wg Niej). Cieszę się, bo D200 to kupa nowych możliwości, w pełni mechaniczna migawka, CLS w puszcze (w końcu ładna zabawa z moją SB-600, aż się prosi o drugą lampkę do większej zabawy). Póki co bolą mnie ręce od ciężaru D200 (D50 był o wiele lżejszy) ale jak myślę o ciężarze D200 to zaraz sobie myślę o tych, co mają kasę i targają D3+N24-70, hehe.
Chcesz JPGi z puszki - D80. Chcesz wejść w świat NEFów i manualnych obiektywów (mnóstwo rewelacyjnej optyki sprzed parunastu lat) - D200.
fotoMichal
20-08-2008, 22:18
Zamieniając D50 na D200 pamiętaj, że z D50 miałeś prawie gotowe JPGi do publikowania od zaraz, a D200 to aparat, który daje Ci milion opcji, dziesięć razy więcej guzików i funckji do wykorzystania z akcesoriami Nikona i daje Ci materiał wyjściowy bdb jakości, ale ten materiał wyjściowy trzeba obrobić. Słowem: jak lubisz gotowe JPGi z puszki to bierz D80, jak chcesz mieć możliwość zabawy z obiektywami manualnymi w trybie półautomatycznym, lepszy pomiar światła, uszczelnione body i CLS w body dla lampy błyskowej to bierz D200.
Sam jestem właśnie po zmianie D50 na D200 i żałuję i się cieszę. Żałuję, że sprzedałem D50 koledze (aż się serce kroi, a moja dziewczyna twierdzi, że D50 był lepszy, a nowy jest ciężki jak cholera i brzydszy wg Niej). Cieszę się, bo D200 to kupa nowych możliwości, w pełni mechaniczna migawka, CLS w puszcze (w końcu ładna zabawa z moją SB-600, aż się prosi o drugą lampkę do większej zabawy). Póki co bolą mnie ręce od ciężaru D200 (D50 był o wiele lżejszy) ale jak myślę o ciężarze D200 to zaraz sobie myślę o tych, co mają kasę i targają D3+N24-70, hehe.
Chcesz JPGi z puszki - D80. Chcesz wejść w świat NEFów i manualnych obiektywów (mnóstwo rewelacyjnej optyki sprzed parunastu lat) - D200.
Nareszcie! konkretna odpowiedz, która nie przymusza człowieka za wszelką cenę do D200 czy D300, i powiem Ci że troszkę otworzyłeś mi oczy, bo ja np. nie lubie NEFów, zawsze robię w JPG, potem malutka obróbka, jakieś wyostrzenie kontrast i tyle, po prostu staram się robić dobre zdjęcia, a nie potem je ratować w PS, i nie lubię godzinami obrabiać zdjęc, dla mnie to już nie fotografia, a fotografika... dlatego D200 czy D300 to dla mnie będzie za profi sprzęt... a po drugie, co ważne, bardzo często śmigam po Tatrach i to dość wysoko, i dość długo po 15h na dzień, i zabieram ze sobą aparat... a skoro D200 jest tak ciężki....to dziękuje.
Może kiedyś, za 5 lat, za 10 lat, kupię i D3 a D80 bede miał na wypady, ale na razie D80 wydaje mi się tutaj idealnym rozwiązaniem.
mati_wrc
20-08-2008, 22:40
Ja jestem po zmianie D50 na D80 - było to w grudniu 2007 kiedy kupiłem D80 za 2500 zł i... nie żałuję!
Jedyna wątpliwość jaka mi się nasuwa to taka, że ewentualnie mogłem poczekać trochę i kupić używane D200, no ale to zawsze
1. uzywane
2.ze wszystkim można czekać na później bo wszystko szybko tanieje,
a tak mam nowiutkie D80 z polskimi papierami.
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy D50 a D80 to uważam, że jest ich sporo (wiem z doświadczenia) - sporo użytkowych różnic:
- 10Mpix - można czasem pokusić się o szersze kadry a potem kadrować, lub w ten sposób czasem nadrobić mały brak mm w ogniskowej obiektywu ;)
- więcej funkcji dostępnych z zewnątrz (więcej przycisków niż w D50) - jest to dla mnie bardzo wygodne i przyspiesza i ułatwia wiele ustawień,
- wg mnie dużo lepsza praca z lampami błyskowymi i światłem zastanym przy trybach polautomatycznych lub manualu w aparacie i automatyce lampy, porostu według mnie lepiej wykorzystuje światło zastane,
- chociaż sam nie używam wbudowanej lampy błyskowej, trzeba tu o tym wspomnieć iż, automatyka tej lampy jest dużo lepsza niż w D50,
- 11 pkt autofocusa w D80 - bardzo duża zaleta wg np przy fotografowaniu rajdów samochodowych czy dynamicznych scen, gdzie chcę się mieć poruszający się obiekt dokładnie w danym miejscu kadru, a nie ma czasu na przekadrowywanie z wciśniętym spustem do połowy,
- pierdoła jak możliwość wyświetlenia pokmocniczych linii na matówce, ale bardzo przydatna,
- z pierdół to podoba mi się również mozżliwość podglądnięcia stanu naładowania baterii w menu (dane w procentach),
- programowalny przycisk przy obiektywie :)
- mniejsze dostępne iso (przydaje się przy bardzo mocno oświetlonych scenach, lub przy artystycznych zdjęciach kiedy sam szary filtr jest trochę za mało przy ISO200),
- możliwość współpracy z zewnętrzną lampą błyskową nawet przy czasie 1/4000 s. ,
- CLS w puszce,
- drugie pokrętło ;-)
- balans bieli w Kelwinach oraz możliwość stałej modyfikacji balansu przy programie balansu automatycznym (np. mam ustawiony balans A i w ramach tego programu ustawiam sobie żeby dodatkowo od tego co zmierzy ocieplał lub ochładzał kolorek) - również dla mnie przydatne,
Narazie więcej nie pamiętam, jak coś sobie przypomnę to dopiszę :)
Ale naprawdę polecam D80, uważam że daje dużo więcej możliwości w poznawaniu fotografii i jest świetnym kolejnym etapem po D50tce.
Aha... nie wiem z doświadczenia ale niektórzy ludzie mówili mi że D200 to takie uszczelnione D80 :) (tylko przytaczam innych).
Nie, nie kupuj 80'tki!!!!!! Ja mialem 50'tke przez trzy latka, to wspanialy aparat, o doskonalej rozpietosci tonalnej i dynamice zdjęcia przy ISO 200. Jeśli kupisz 80'tke nie bedziesz widzial rożnicy. Wiec spokojnie-nóżka z gazu, warto pstrykać 50'tka i czekać na 90'tke lub na 300'setke za niższe pieniążki.
mati_wrc
20-08-2008, 23:28
Jasne... 2 zdjęcia obok siebie - mało kto zauważy różnicę. Natomiast jest diametralna różnica w użytkowaniu aparatu.
Chociaż z drugiej strony biorąc pod uwagę fakt, że D80 już jest sporo na rynku to można trochę poczekać - albo na coś nowszego lub na jeszcze większy spadek cen D80.
Matti, przypomne Ci tylko ze 80'tka jest najstarszym aparatem w ofercie Nikona, wiec chyba nie trzeba bedzie długo czekać na następce. A wracając do 50'tki to tak go pokochałem ze do swojej nowej dużo droższej i niby lepszej puszki, wlasnie żona przepakowuje stary pasek z pićdziesiątki ;-))
"Kupować D80 czy czekać na D90? no i czy D90 będzie dużo lepsze niż D80?"
Funkcjonalnie niewiele sie zmieni, jednak dojdzie zapewne LV i kamerka. To wszystko drobiazgi.
Lubisz samochody. Tam sa duze kontrasty, chocby z racji odblaskow.
D90 da ci wiecej szczegolu w cieniach (po wyciagnieciu), poniewaz mniej szumi.
Bedziesz mogl tez bez obaw o slabe swiatlo uzywac polara.
"Kupować D80 czy czekać na D90? no i czy D90 będzie dużo lepsze niż D80?"
Funkcjonalnie niewiele sie zmieni, jednak dojdzie zapewne LV i kamerka. To wszystko drobiazgi.
I zapewne cmos, pewnie 12 mpix. Też drobiazg...
D90 da ci wiecej szczegolu w cieniach (po wyciagnieciu), poniewaz mniej szumi.
Hmm..a gdzie są przykładowe zdjęcia?
A kolega Pebees, to aby na pewno sie juz obudzil...? ;)
Przeciez zalety, o ktorych wspomnialem, opieraja sie wlasnie na matrycy CMOS,
ktora jest tak oczywista, ze podalem juz tylko skutek, bez przyczyny.
Napisalem Michalowi, co na tym zyska. Precyzyjna specyfikacja jest tu malo wazna.
"Hmm..a gdzie są przykładowe zdjęcia?"
Przy powyzszych zalozeniach - w D300 ;) (roznice czysto kosmetyczne)
fotoMichal
21-08-2008, 08:41
Jeśli kupisz 80'tke nie bedziesz widzial rożnicy.
To dobrze :) takie same zdjęcia... a do tego lepsze użytkowanie aparatu.
Podsumowując: D80 się lepiej użytkuje, ale jpg wypluwa te same a nawet gorsze na wyższych iso! Na twoim miejscu bym poczekał jeszcze 2-3tyg na D90, tam prócz zalet użytkowych dostaniesz w końcu CMOSa i sporo lepszą jakość zdjęć, szczególnie w wysokich ISO - mz warto!
D80 względem D50 ma inny pomiar światła i lekko inne zabarwienie kolorów (np. lekko bardziej różowe czerwienie). Moje oko twierdzi też, że zdjęcia z D80 w tych samych scenach są lepiej doświetlone (slynny wątek o przepałach na matrycowym w D80 pewnie ma tutaj uzasadnienie). Mimo to D50 to świetna puszka dla JPGowców.
fotoMichal
21-08-2008, 13:13
tylko jaka cena będzie D90? 3tys.zł?
Polsar74
21-08-2008, 14:30
tylko jaka cena będzie D90? 3tys.zł?
prawie na bank !
"tylko jaka cena będzie D90? 3tys.zł?"
D80 oscylowal w poblizu 3200, a zazwyczaj nowe modele sa w momencie premiery deko tansze.
Pewnie dosc blisko celujesz. Moze nieco nizej, ale popyt moze to zmienic.
Na szczescie tobie sie nie pali.
fotoMichal
21-08-2008, 15:21
Napiszę tak, jestem zadowolony z D50. Brakuje mi tylko większego LCD, i pól AF, a te dwie rzeczy są w D80.
Wydaje mi się że na tym etapie na którym jestem D300, to już dla mnie za wysoko.
A skoro piszecie że nie widać różnicy w zdjęciach, a D80 jest przyjemniejsza w użytkowaniu to dla mnie to wystarczy.
Ja wiem że d300 jest fajne, ale ... nie kupuje się Ferrari jak ma się prawo jazdy od 2 dni :)
Vodafone
21-08-2008, 16:44
Napiszę tak, jestem zadowolony z D50. Brakuje mi tylko większego LCD, i pól AF, a te dwie rzeczy są w D80.
Wydaje mi się że na tym etapie na którym jestem D300, to już dla mnie za wysoko.
A skoro piszecie że nie widać różnicy w zdjęciach, a D80 jest przyjemniejsza w użytkowaniu to dla mnie to wystarczy.
Ja wiem że d300 jest fajne, ale ... nie kupuje się Ferrari jak ma się prawo jazdy od 2 dni :)
Skoro musisz to kup D200,ale nie kupuj szmelcu o nazwie D80 !!! a najlepiej kupic D300 nawet jesli trzeba wspomóc się kredytem... i nie myśl że D300 to za wysokie progi bo to bzdura - naprawdę widać różnicę i nie bedziesz załował...
Skoro musisz to kup D200,ale nie kupuj szmelcu o nazwie D80 !!!
Skoro musisz to kup D3, ale nie kupuj szmelcu o nazwie D700, D300, D200 !!!!!!!! :twisted:
Moim zdaniem jesli sie wahasz to wez D80 - od zawsze wiele osob pisze ze D80 to nieuszczelnione D200, zapewne D90 to bedzie nieuszczelnione D300, tak to juz jest.
Tez mam D50 tyle, ze planuje zmienic na D700 - wlasciwie to juz pewnik tylko czekam az troszke stanieje. nie trzeba byc alfa i omega zeby kupic dobry aparat, od dawna czekalem na FXa (zenit jeszcze na polce lezy) i takiego zamierzam kupic. Tak naprawde D50 to bardzo dobry aparat ale nie przesadzajmy ze robi super foty na iso 1600 - moim zdaniem robi kiepskie juz na iso 800 (czarne tlo ma sliczny wielobarwny szlaczek) - mi chodzi glownie o wyzsze ISO, a tego nie oszukujmy sie D50 nie daje !!
Skoro musisz to kup D200,ale nie kupuj szmelcu o nazwie D80 !!! a najlepiej kupic D300 nawet jesli trzeba wspomóc się kredytem... i nie myśl że D300 to za wysokie progi bo to bzdura - naprawdę widać różnicę i nie bedziesz załował...
Ciekawe podejście .
fotoMichal
21-08-2008, 17:37
Ostatnie pytanie, czy D80 robi gorsze zdjęcia niż D50?
Jakiej odpowiedzi oczekujesz na to pytanie ?
fotoMichal
21-08-2008, 17:49
prawdziwej, szczerej :)
bo kurde, mieszacie człowieku w głowie, i już się zastanawiam nad D200;
ale czy D200 robi dobre foty od razu w JPG? czy robi dobre RAWy do dalszej obróbki?
kurde, mieszacie :P
Zdjęcia robi człowiek aparat tylko rejestruje. ;-)
fotoMichal
21-08-2008, 17:54
o jakość pytam :)
A czemu nikt nie rozpatruje S5Pro :evil: ?
Moim zdaniem aparat lepszy od D200. Jedyna wada to powolność. Od D50 i tak jest szybszy (po wyłączeniu D-Range ma 3kl/s). Jeżeli nie jesteś fotoreporterem to ten aparat jest idealny. Studio i Plener to jest bajka w porównaniu do mojego poprzedniego aparatu jakim był D50. Nie zamienię go chyba ze na D3 :>. A można go dostać za 2500zł nowy z gwarancją.
Autor wątku często kieruje się szumami. W Jpeg'u S5Pro można używać spokojnie na ISO1600. Od bied do małych odbitek nawet 3200 nie jest tragiczne. I szumy Fuji są dużo przyjemniejsze od D200.
Jeżeli chodzi o ten aparat zawsze służę pomocą.
Dlaczego Twoim zdaniem lepszy od D200? Wypunktuj, pokrótce, te lepsze cechy, w stylu:
1. ładniejsze szumy na wysokich iso
2. mniejsza ilość pikseli ;-)
... :)
Pzdr
IMHO przesiadka na D80 nie ma sensu. Skoro Dxxx nie chcesz to lepiej kup dobre szkło.
Proszę bardzo.
1. Niższa cena :),
2. Jak wspomniałeś mniejsze szumy, a te które się pojawiają są przyjemniejsze dla oka,
3. Lepszy Zakres Totalny,
4. Dużo naturalniejsze kolory,
A dostajemy to tylko kosztem 2fps mniej.
Proszę bardzo.
1. Niższa cena :),
W sumie taka sama jak D200 (patrzyłem na alledrogo, może gdzieś indziej są różnice.. :D)
2. Jak wspomniałeś mniejsze szumy, a te które się pojawiają są przyjemniejsze dla oka,
Nie mniejsze, tylko inne.. może i przyjemniejsze, ale dalej ISO1600 jest chyba średnio użyteczne ;-)
3. Lepszy Zakres Totalny,
Papier foto to wyrówna :D
4. Dużo naturalniejsze kolory,
Czyli jak rozumiem z D200 w obróbce takich kolorów się nie uzyska, i basta?
A dostajemy to tylko kosztem 2fps mniej.
Zapomniałeś o 4 milionach pikseli efektywnych pikseli w wynikowym obrazku.. ;)
Napisz mi jeszcze, jakim softem najlepiej wywoływać te fuji-rawy, i na ile jest on szybszy od nikon capture. :)
prawdziwej, szczerej :)
bo kurde, mieszacie człowieku w głowie, i już się zastanawiam nad D200;
ale czy D200 robi dobre foty od razu w JPG? czy robi dobre RAWy do dalszej obróbki?
kurde, mieszacie :P
Obejrzałem Twoje zdjęcia i widzę że powinieneś przeskoczyć na 40D + 70-200/4L. :)
Nie odbierz tego źle, ale jeżeli nie wiesz które body wybrać, to znaczy, że nie masz potrzeby zmiany, chyba, że po prostu znudziła Ci sie zabawka. Dla mnie różnice pomiedzy D80/90 a D200 są oczywiste. Tak jak między D300 a D3. Sam stoję przed zakupem (nie zmianą, bo nie zamierzam oddawać D50). Robię sporo zdjęć, bardzo duzo na papierze, głównie 10x15, ale tez 20x30, może trochę więcej niż przecietny, fotografujacy amator. Nie zamierzam jednak zostawiać wyboru sprzętu, którym będę robił zdjecia, komuś kto być może nie ma pojecia czego oczekuję. A jakość obrazowania, nie jest dla mnie priorytetem, bo to co pokazuje D50 mi wystarcza, wiec teoretycznie nowsze konstrukcje nie powinny byc bardziej ułomne w tej kwestii (nie mylić z jakością obrazu, jpega). To tyle ode mnie.
Chcesz dokonac trafnego wyboru, umów sie z kimś z najbliższej grupy, zrób parę zdjęć, potrzymaj w ręku i bedziesz wiedział. No chyba, że cała ta zabawa dla cropów 100%.
Jeżeli chodzi o ten aparat zawsze służę pomocą.
A ja właśnie rozpatrzyłem zakup s5.Zastanawiałem się nad d80,ale wybrałem chyba lepszą opcje.
:-D
A co do pomocy to uważaj bo moge zawalić twoją skrzynkę pytanaimi:mrgreen:
No pebees pokaż mi D200 nowy za 2500zł z gwarancją bo po tyle są na Alledrogo.
http://allegro.pl/search.php?string=s5pro
Nie mów że to licytacja bo wystarczy zadzwonić do sprzedawcy a okazuje się że ma kilka sztuk i sprzedaje za 2.5K (ja tak zrobiłem).
O pikselach zapomniałem. Przepraszam.
Kolory może i można obrobić, ale to nie argument. Wolę jak aparat oddaje rzetelniej kolory. A D200 z czerwienią tego nie robi :>.
Wywołuje CS2 z jakąś tam łatką.
Pstrykałem oboma korpusami u sprzedawcy w Poznaniu. Robiłem foktki tym samym szkłem, w tym samym miejscu i wybrałem S5Pro.
A ja poprę fotoMichała! Stosunkowo niedawno do D70 dodałem nowego D80. Powody, poza matrycą 10 MP, były głównie funkcjonalno - użytkowe: przede wszystkim znacznie lepszy wizjer, większy, jaśniejszy, lepiej pozwalający ocenić ostrość. Może trochę lepsze AF. Poza tym trochę innych pożądanych zmian funkcjonalnych i użytkowych. Na razie zrobiłem nim za mało zdjęć by oceniać ich jakość w stosunku do D70; użytkową różnicę już odczuwam. D70 chcę zachować jako drugi aparat, żeby w różnych sytuacjach nie "wachlować" obiektywami.
Dlaczego kupiłem D80 a nie coś lepszego? Głównie z przyczyn finansowych, po prostu D80 był dla mnie jeszcze osiągalny, i kosztuje tyle, ile uznałem, że mogę jednorazowo przeznaczyć na przyjemności (nie zarabiam fotografią). D90, kiedy się ukaże, na pewno będzie kosztował przynajmniej 3-3,5 tys. za samo ciałko, a poza tym chciałem mieć aparat już teraz, a nie nie wiadomo kiedy.
D200 nowy trochę już trudno kupić, i też kosztuje ze 3,5 tys. - to więcej, niż mógłbym wydać, a używanego nie chciałem kupować.
D300 to ok. 4,5 tys. - odpada z przyczyn finansowych. Oczywiście, gdy ktoś tym zarabia, albo po prostu może sobie na to pozwolić - czemu nie? D200 i D300 mają niewątpliwe zalety; z mojego punktu widzenia np. możliwość pomiaru światła ze starymi obiektywami, mieszkami, itd. - ale czy koszt to uzasadnia? W moim przypadku uważam że nie, i zapewne tak też będzie dla fotoMichała.
Oczywiście, jeśli za dwa tygodnie pojawi się D90 w cenie 2 tys. zł., będę sobie pluł w brodę. Ale jeśli będzie kosztował 3,5 tys., to żeby nie wiem jakie miał funkcje i właściwości, nie będę żałował.
Jak widać opinii w tym temacie jest tyle co osób się wypowiadających. Ja osobiście przesiadłem się w tym miesiącu z D70 na D80 i jak narazie jestem zachwycony. Jak wiadomo D50 to okrojony D70...
Różnice na korzyść po zamianie:
zdecydowanie lepszy balans bieli na jpg'ach;
świetna ostrość i MNIEJSZE szumy na niskich ISO, szczególnie że jest ISO 100;
rewelacyjny komfort fotografowania - dodatkowy przycisk funkcyjny, fantastyczny duży wizjer, 11 polowy AF, możliwość podpięcia oryginalnego gripa z przeniesieniem 2 gałek i normalnego spustu a nie jakiejś jego imitacji przez podczerwień, duży panel LCD
możliwość jednoczesnego zapisu zdjęcia w RAW i JPG Fine;
Różnice na niekorzyść:
wysokie szumy przy ISO 1600 - moim zdaniem znacznie wyższe niż w D70
Zmieniając D50 na D80 zyskuje się jeszcze więcej : podświetlany górny wyświetlacz, 2 gałki sterujące, linie pomocnicze do kadrowania w wizjerze. Nie jestem pewny, czy D50 ma możliwość zdalnego wyzwalania Sabinek (D70 w każdym razie ma), jeśli nie ma to dochodzi kolejna przewaga osiemdziesiątki.
Podobnie jak autor tego wątku jestem pasjonatem a nie profesjonalistą i D80 jest w tej chwili znakomitą propozycją właśnie dla takich osób. Będąc na miejscu autora w ogóle bym się nie zastanawiał - pod warunkiem że nie będzie musiał zbyt wiele dopłacać.
Wbudowana lampa błyskowa w D50 nie może pracować w trybie Commander; trzeba do tego celu użyć SB-800/900 albo SU-800.
W D70 lampa pracuje jako Commander, ale "sztywno" (tylko kanał 3, grupa A), i sama nie może dawać błysku do zdjęcia.
W D80 wbudowana lampa daje prawie taką samą elastyczność jak SB-800 w trybie Commander - może dawać oświetlenie lub nie, i może sterować lampami niezależnie w grupach A i B, i można wybrać kanał komunikacji. To znaczna przewaga nad D70 i oczywiście nad D50.
Ponadto lampa pokrywa kąt widzenia obiektywu 18mm, a w D50 i D70 - dopiero od 20, i ze standardem trochę winietuje.
Do tego co wymienił Pierre dodam jeszcze nast. różnice w stos. do D50 i D70:
1) cichszy (przy napędzie silnikiem z korpusu) i chyba szybszy AF
2) wygodny przyciskowy przełącznik trybu AF: AF-S - AF-C - AF-A, zmieniający ustawienie po prostu po kolejnych naciśnięciach, bez kręcenia pokrętłem
3) podobnie działający przycisk trybu zdjęć pojedynczych, seryjnych, z samowyzwalaczem i zdalnym sterowaniem,
4) podgląd głębi ostrości, którego nie ma w D50
5) przycisk FUNC o definiowanej funkcji - Pierre go wymienił, a ja dodam, że szkoda że jest tylko jeden! - chętnie bym sobie "wyciągnął" na korpus jeszcze ze dwie jego funkcje, a np. zrezygnował w ogóle z Bracketingu, z którego nigdy nie korzystam
6) możliwość wyboru małego lub dużego centralnego pola AF
7) zmienione - znacznie wygodniejsze - sterowanie przeglądaniem zdjęć, możliwość znacznie silniejszego powiększenia i oceny ostrości (i ziarna), możliwość przeglądania kolejnych zdjęć w tym samym powiększeniu, histogram rozbity na kolory
8 ) możliwość niezależnego włączenia redukcji szumów przy wysokim ISO i przy długich czasach naświetlania
9) możliwość ograniczenia Auto ISO od góry
10) wielokrotnie naświetlanie kadru
11) Auto FP
13) sterowanie błyskiem modelującym
Różnic funkcjonalnych jest sporo i dla mnie są to wszystko zmiany na lepsze.
Jeśli chodzi o jakość zdjęć, zwłaszcza prosto z aparatu, muszę się jeszcze przekonać, czy D80 ma, podobnie jak D70, tendencję do naświetlania "na światła" i unikania przepaleń - oby było tak samo albo lepiej!
W każdym razie, z mojego punktu widzenia, w D80 poprawiono większość niedostatków, które drażnią mnie w D70, za cenę która jest dla mnie przystępna - i to się dla mnie liczy. Jedno, czego mi naprawdę brakuje, to symulator przysłony AI, pozwalający mierzyć światło z obiektywami bez CPU, ale żeby to mieć, trzeba kupić co najmniej D200, a to znacząco większy wydatek. Niestety, konieczne są kompromisy.
No pebees pokaż mi D200 nowy za 2500zł z gwarancją bo po tyle są na Alledrogo.
http://allegro.pl/search.php?string=s5pro
Nie wiem, jak teraz, ale jakiś tydzień temu widziałem, za niecałe 2600. Może i masz rację jednak, dziś nic takiego nie widzę :)
A jak tam w Fuji jest z CLS? Wbudowana lampka go obsługuje?
fotoMichal
22-08-2008, 15:16
a czy D80 ma polskie menu?
foto-maniak
22-08-2008, 15:18
a czy D80 ma polskie menu?
Tak,ma.
fotoMichal
22-08-2008, 15:19
No to już jestem zdecydowany. W ciągu najbliższych 2 mies. będzie D80, ma wszystko co mi trzeba.
Dzięki i pozdrawiam
D80 robi fotki na poziomie D50. Koniec kropka!!!! A nawet bym powiedział że ma lepszą rozpiętość tonalną przy ISO200. Przetestowane i sprawdzone w praktyce. I nie pisze tak bo kocham D50, ale ze względu na Twój dylemat dotyczący zmiany. Powiem jeszcze jedno, jedną z najważniejszych i najtrudniejszych w fotografii spraw jest oddanie tonu ludzkiej skóry, a w tym D50 jest lepszy nie tylko od D80, ale nawet od....D300!!!!
Puch 24 - mam moją osiemdziesiątkę 2 tygodnie i jeszcze nie zdążyłem wszystkiego sprawdzić :) Czy dobrze rozumiem z tego co napisałeś - przy wyzwalaniu bezprzewodowym Sabinki wbudowana lampa również oświetla ? Bo jeśli tak jest to rewelacja !!!
A co do przycisku funkcyjnego - mam pod nim ustawiony tryb pomiaru AF i jest to dla mnie rewelacja, gdyż ogromnie mi tego brakowało w D70, gdzie trzeba było wchodzić do menu. I też bym chciał aby tych przycisków bylo więcej... :)
kronos28
23-08-2008, 18:29
Puch 24 - mam moją osiemdziesiątkę 2 tygodnie i jeszcze nie zdążyłem wszystkiego sprawdzić :) Czy dobrze rozumiem z tego co napisałeś - przy wyzwalaniu bezprzewodowym Sabinki wbudowana lampa również oświetla ? Bo jeśli tak jest to rewelacja !!!
zależy jak sobie ustawisz - może oświetlac lub nie - aczkolwiek to "nie" też bierze czasami przypadkowy nieznaczny udział w ekspozycji
zależy jak sobie ustawisz - może oświetlac lub nie - aczkolwiek to "nie" też bierze czasami przypadkowy nieznaczny udział w ekspozycji
W takim razie bardzo Was proszę napiszcie mi jak to uruchomić ponieważ w instrukcji aparatu nie mogę tego znaleźć !!! Please !!! :)
Pierre,
W D80 w trybie CLS lampę wbudowaną można ustawić tak, aby wysyłała tylko błyski pomiarowe i sterujące lampami zewnętrznymi (w menu - kreseczki = lampa wyłączona), albo tak aby błyskała (w menu - TTL lub M) - wtedy wysyła błyski pomiarowe, sterujące, i sama błyska. Tego nie było w D70.
Tak samo włącza się lampy sterowane w poszczególnych grupach (A i B): kreseczki to grupa wyłączona, TTL, M - wiadomo, AA - działa tylko z SB-800.
Ale faktycznie, czytałem, że gdy lampa jest wyłączona jako oświetlająca, część błysków sterujących niestety rejestruje się na zdjęciu. Mam aparat od paru dni i sam tego jeszcze nie sprawdzałem, ale wiem, że ludzie skarżyli się na to na forum. Instrukcja zresztą o tym wspomina na str. 97, i zaleca stosowanie specjalnej nasadki tłumiącej światło widzialne SG-3IR, szczególnie przy korzystaniu z synchronizacji na drugą zasłonkę migawki.
Ja też FUNC przestawiłem na tryb pomiaru AF, ale jego domyślne ustawienie (ISO) też się przydaje, bo w trybie Auto ISO pokazuje, jaką czułość wybrał w danym momencie aparat. Bardzo przydatne też jest zaprogramowanie go jako pomiar punktowy, a jeśli ktoś dużo robi z fleszem, to i szybki dostęp do funkcji FV Lock też się przydaje. Dlatego szkoda, że jest tylko jeden przycisk Func; na przykład bez żalu poświęciłbym Bracketing, z którego nie korzystam niemal nigdy.
Dzięki wielkie !!! Sprawdziłem to i działa bardzo dobrze, a mile zaskoczyła mnie możliwość kompensacji błysku wbudowanej lampy przy oświetlaniu. Powiedz mi jeszcze do czego służy grupa B - czy do dodatkowej lampy zewnętrznej?
Grupy A i B to możliwe do określenia dwie grupy wyzwalanych lamp, dla których można niezależnie ustawić parametry pracy - np. grupa A pracuje w TTL, a grupa B - w M. Albo też obie grupy w TTL, ale ustawia się dla nich inną korekcję błysku, albo obie grupy w M, ale z różnymi mocami - to pozwala dość swobodnie kierować mocą błysku poszczególnych grup lamp. Oczywiście wszystkie lampy przyporządkowane do danej grupy wyzwalane są z tymi samymi ustawieniami. Grupę ustawia się na danej lampie w trybie Remote. Jeśli masz dwie lampy, każdą możesz przyporządkować do innej grupy i w efekcie sterować każdą z nich niezależnie. Menu D80 nie przewiduje sterowania lampami przyporządkowanymi do grupy C, ale lampy mają także takie ustawienie, a SB-800 i SU-800, pracujące jako sterownik, mogą sterować trzema grupami lamp.
Natomiast tzw. kanał to kanał komunikacji z lampami zewnętrznymi - chodzi o to, by np. kilku fotografów nie zakłócało sobie pracy i wzajemnie nie wyzwalało cudzych lamp - każdy ustawia na swoim sprzęcie inny kanał.
W D70 było to bardzo ograniczone, bo wszystkie lampy musiały być ustawione jako grupa A, kanał 3. Nie było możliwości indywidualnego sterowania lampami w różnych grupach.
Dzięki :) teraz już wszystko wiem. Pozdrawiam :)