PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z lampą błyskową

pustelnik
20-08-2008, 18:19
Witam,
ostatnio na moich zdjęciach zauważyłem dziwny objaw.
Mianowicie jestem w posiadaniu dodatkowej lamy błyskowej i montuje ją do F60 lub F70.
Jeżeli strzele fotkę kierując lampę na wprost - wiadomo ostre światło, i nie ciekawy wygląd szczególnie osób.
Jeżeli odchylę palnik (lub całkiem skieruję w sufit) to zdjęcia wyglądają jakby zamglone, lub .... .sam nie wiem jak to określić jakby mleko ktoś rozlał czy dokładnie na ten ułamek sekundy ktoś położył mi cieniuteńką, prześwitującą białą tkaninę na obiektyw.

Wiem, kilka faktów negatyw był OK, (nie przeterminowany) bo robiłem to samo ujęcie właśnie z różnymi ustawieniami lampy na jednej rolce. obiektyw też nie bo go nie zmieniałem.
Myślałem że to wina słabej jakości negatywu (Konica), ale zmieniłem na Fuji 160 i superia 200..... i nic. nadal to samo.

Czy ma ktoś może koncepcje jak uniknąć tego mało oczekiwanego efektu zamglenia ? Bo już pomału załamuje ręce.

gALL
20-08-2008, 18:37
Zamglenie na odbitce?
Jak tak to stawiam, ze lab na sile wyciagal zdjecia, bo byly ostro niedoswietlone.

jacek.gold
20-08-2008, 18:38
warto by było napisać jaka to lampa i w jakim trybie pracowała

pustelnik
20-08-2008, 20:32
warto by było napisać jaka to lampa i w jakim trybie pracowała

lampa to SUNPAK MZ440 AF-E I raczej pracowała z pełną mocą bo w przypadku (niestety) F60 żaden parametr obiektywu nie jest przekazywany do lampy (bo nie umie )
Sama lampa nie posiada żadnych ustawień mocy.
Z F70 potrafi przekazać info o obiektywie ale te bez rewelacji.

mpwt
20-08-2008, 21:35
Zamglenie na odbitce?
Jak tak to stawiam, ze lab na sile wyciagal zdjecia, bo byly ostro niedoswietlone.

Obstawiam dokładnie to samo. Pierwsza myśl która mi przyszła do głowy była taka sama.

pustelnik
20-08-2008, 23:37
Nie pozostaje nic innego jak zrobić próbną rolkę i sprawdzić w innm Labie. Zobaczę efekty i podzielę się uwagami.

wkrass
21-08-2008, 02:32
Nie pozostaje nic innego jak zrobić próbną rolkę i sprawdzić w innm Labie.
W innym labie tez beda wyciagac. Mozesz zawsze poprosic by nic nie korygowano lub nawet zrobic rolke slajdow i wtedy bedziesz wiedzial wszystko.
Poza tym:
-jakiego czasu/jakich czasow uzywales?
-jakiej wartosci przyslony?
-o jakiej czulosci filmu rozmawiamy?
Radzilbym, bys swoja droga na probe zrobil troche zdjec na czasach od 1/15 do 1/30 ustawiwszy przyslone na F4 czy F5.6. Na filmie o ISO 400 w normalnie oswietlonym pokoju nie powinienes miec problemow z uzyskaniem poprawnej ekspozycji.

pustelnik
21-08-2008, 18:36
Radzilbym, bys swoja droga na probe zrobil troche zdjec na czasach od 1/15 do 1/30 ustawiwszy przyslone na F4 czy F5.6. Na filmie o ISO 400 w normalnie oswietlonym pokoju nie powinienes miec problemow z uzyskaniem poprawnej ekspozycji.
Z moich obserwacji ( poprawcie mnie jeśli się mylę) ale czas migawki ma najmniejsze znaczenie, jak już to przesłona ma największe znaczenie (wraz z czułością filmu). Którą chyba musiałem za bardzo domknąć że musieli podciągać zdjęcia.

wkrass
22-08-2008, 03:41
czas migawki ma najmniejsze znaczenie, jak już to przesłona ma największe znaczenie (wraz z czułością filmu).
Wez wiec te D80 ze swej stopki i zrob garsc zdjec zmieniajac czas, przyslone i czulosc.
Dosc szybko powinno ci sie cos rozjasnic w temacie wspolzaleznosci owych trzech zmiennych.

pustelnik
22-08-2008, 09:05
Wez wiec te D80 ze swej stopki i zrob garsc zdjec zmieniajac czas, przyslone i czulosc.
Dosc szybko powinno ci sie cos rozjasnic w temacie wspolzaleznosci owych trzech zmiennych.

D80 mam zaledwie tydzień i właśnie testuje różne ustawienia ;) ale....
Wracając do analogów, po zakupie lampy do F60 wypstrykałem całą rolkę jednego obiektu z różnymi trybami (wówczas jeszcze palnik był na wprost), i z moich obserwacji wyszło że różnice w ilości światła widoczne były tylko przy domykaniu otworu, natomiast czas jaki bym nie ustawił (dla jednej wartości przysłony) nie wpływał na jakość naświetlonej fotografii, może dlatego że w pomieszczeniu było ciemno a lampa była jedynym źródłem światła.
Na pewno będzie różnica w naświetleniu dalszego planu w porównaniu czasów 1s a 1/125s, ale pierwszy plan będzie zawsze tak samo doświetlony (takie mam wrażenie).
Żeby nie było, to są moje przypuszczenia, bo cały czas eksperymentuję i cały czas odkrywam coś nowego.

Tomson
22-08-2008, 09:28
Nie pozostaje nic innego jak zrobić próbną rolkę i sprawdzić w innm Labie. Zobaczę efekty i podzielę się uwagami.

Zdecydowanie nie! Taki test nic nie da! Włożyć najtańszy diapozytyw i na nim zobaczyć efekty działania lampy. Wtedy wyeliminujemy radosną twórczość labu. Negatyw + odbitki nie są dobre do testów prawidłowego pomiaru światła, bo:
-negatyw amatorski ma b. dużą tolerancję na błędy naświetlania
-lab poprawia naświetlanie przy robieniu odbitek.

psw
22-08-2008, 09:58
Zdecydowanie nie! Taki test nic nie da! Włożyć najtańszy diapozytyw i na nim zobaczyć efekty działania lampy.Oczywiście taki test jest najlepszy, ale może najpierw zobaczyć sam negatyw i porównać. Niedoświetlenie powinno być dość duże, gdyż lab nie dał rady już wyciągnąć. Tak duże niedoświetlenie powinno być zauważalne już nawet na negatywie. A jak nie zauważysz różnicy, to wtedy diapozytyw.

pustelnik
22-08-2008, 10:16
Oczywiście taki test jest najlepszy, ale może najpierw zobaczyć sam negatyw i porównać. Niedoświetlenie powinno być dość duże, gdyż lab nie dał rady już wyciągnąć. Tak duże niedoświetlenie powinno być zauważalne już nawet na negatywie. A jak nie zauważysz różnicy, to wtedy diapozytyw.

Faktycznie !! Macie racje. Patrząc na odbitki nie pomyślałem nawet o spojrzeniu na negatyw. Mógłbym pokusić się o zeskanowanie na domowym skanerze i wtedy porównać. Teraz widzę swoje niedopatrzenie w ocenie testowej rolki.

Ok to już mi się nieco rozjaśniła sprawa, muszę odszukać testowaną rolkę i sprawdzę co wypluje skaner.
Nauki ciąg dalszy ;)

Jacek_Z
23-08-2008, 13:56
Faktycznie !! Macie racje. Patrząc na odbitki nie pomyślałem nawet o spojrzeniu na negatyw. Mógłbym pokusić się o zeskanowanie na domowym skanerze i wtedy porównać. Teraz widzę swoje niedopatrzenie w ocenie testowej rolki.

Ok to już mi się nieco rozjaśniła sprawa, muszę odszukać testowaną rolkę i sprawdzę co wypluje skaner.

lab czy skaner - to samo zafałszowanie, skaner tez dostosowuje skanowanie do jasności, więc tez wprowadzi cię to w błąd. Nie tędy droga.
popatrz na sam negatyw. Mocno niedoświetlona klatka będzie bardzo jasna, będzie niewiele ciemniejsza niz sama maska.

najlepiej testowac na slajdach - bezwzględnie. Nie musisz marnować całego filmu. Zrób kilkanaście zdjęć i utnij film. Za wywołanie i tak zapłacisz jak za cały, ale przynajmniej 1 film starczy ci na 3 podejścia do testów.

galu44
23-08-2008, 18:22
popatrz na sam negatyw. Mocno niedoświetlona klatka będzie bardzo jasna, będzie niewiele ciemniejsza niz sama maska.

gwoli wyjaśnienia maska to ta żółta taśma, na której są dziurki do przewijania i numery zdjęć (proponuję pisać bardziej łopatologicznie w takich wątkach :) )