Zobacz pełną wersję : Czyszczenie aparatu
maly_glod
20-08-2008, 17:28
Czy ktoś się orientuje jaki może być przybliżony koszt czyszczenia matrycy i matówki w NP? Pisałem to nich kilka maili ale jakoś nikt nie raczył odpowiedzieć ;-).
Orientuje się. Nawet tytulowy Ktoś może wiedzieć. Ale na najlepiej zorientowaną wygląda Pani Szukajka (zwana też Panią Goglownicą). Forumowa Pani Szukajka, bratowa Goglownicy, zapytana o frazę "Czyszczenie Matrycy' wypluła z siebie całkiem niemałą listą wątków. A jak jeszcze dołożymy wyraz "Cena" do "Czyszczenie Matrycy" to możnma uznać, że Ktoś siię orientował, orientuje i jak zagai do Pani Szukajkowej to będzie się orientować.
Kolega chce chyba dostac medal za elokwencje i cieta riposte. Straszny belkot.
Matryca ~ 80
Matowka - chyba nie robia nic wiecej ponadto co bys sam zrobil. Najwiekszy syf jest w komorze luster lub pryzmatu, czyszczenie ~ 300
Spokojnie, żadnego medalu dostawać nie chcę, złośliwy też być nie chcę, ale kolega maly_gold ma 35 postów, podpis w stopce, wysyłał maile do serwisu NP gdy na forum jest cała kupa wątków o czyszczeniu matrycy: czym, jak, czego nie robić, wpadka robina, ceny w serwisie NP, ceny w innych serwisach, adresy innych serwisów, polecane i niepolecane inne serwisy w Polsce, jakość prac z innych serwisów i serwisu NP. Sam zobacz, że archiwum jest cholernie duże. Tym bardziej, że archiwum nigdzie nie znika, tylko grzecznie leży na serwerze w bazie danych i czeka. Możnaby na nowo odkrywać jak czyścić, czym, gdzie, za ile, jakie to funkcje ma D300, D80, D50, ale to wszystko już było i trzeba z tego tylko skorzystać.
Kolega zapytał czy ktoś nie wie i dostał informację, że wie: wiele osób przed Nim. Wystarczyło tylko zapytać, ale nie w wątku a zapytać forumową wyszukiwarkę. Ona wie naprawdę wiele. Kiedyś oczywistym było, żeby skorzystać w wyszukiwarki zanim zada się pytanie, które jest stosunkowo proste i pewnie kiedyś już było (w końcu nie od wczoraj są brudne matryce w Nikonach). Wątek do wątku a Adminowi gigabajty lecą i rachunek się kręci a za darmo forum hostować nikt nie chce.
maly_glod
21-08-2008, 18:41
O czyszczeniu matrycy to wiem że wątków jest ogrom, lecz już o matówce i całej reszcie mniej i przewija się tylko cena za samą matryce.
@Igorsky dzięki za info, hmmm... 300pln 1/3 rynkowej ceny aparatu ;-) miodzio
@vredota a co ma liczba postów do tematu ?:>
Allemaja
21-08-2008, 19:08
Spokojnie, żadnego medalu dostawać nie chcę, złośliwy też być nie chcę, ale kolega maly_gold ma 35 postów, podpis w stopce, wysyłał maile do serwisu NP gdy na forum jest cała kupa wątków o czyszczeniu matrycy: czym, jak, czego nie robić, wpadka robina, ceny w serwisie NP, ceny w innych serwisach, adresy innych serwisów, polecane i niepolecane inne serwisy w Polsce, jakość prac z innych serwisów i serwisu NP. Sam zobacz, że archiwum jest cholernie duże. Tym bardziej, że archiwum nigdzie nie znika, tylko grzecznie leży na serwerze w bazie danych i czeka. Możnaby na nowo odkrywać jak czyścić, czym, gdzie, za ile, jakie to funkcje ma D300, D80, D50, ale to wszystko już było i trzeba z tego tylko skorzystać.
Kolega zapytał czy ktoś nie wie i dostał informację, że wie: wiele osób przed Nim. Wystarczyło tylko zapytać, ale nie w wątku a zapytać forumową wyszukiwarkę. Ona wie naprawdę wiele. Kiedyś oczywistym było, żeby skorzystać w wyszukiwarki zanim zada się pytanie, które jest stosunkowo proste i pewnie kiedyś już było (w końcu nie od wczoraj są brudne matryce w Nikonach). Wątek do wątku a Adminowi gigabajty lecą i rachunek się kręci a za darmo forum hostować nikt nie chce.
Przepraszam, że rozciągam wątek, ale odpowiedź na pytanie zajmuje 2 wiersze a Twój wywód znacznie więcej. Że też chce Ci się tyle pisać :-) Bicie piany na betonie...