PDA

Zobacz pełną wersję : Brać czy nie brać ... oto jest pytanie

martuf
20-08-2008, 15:24
Witam,
ostatnio zauważyłem mnogość konkursów fotograficznych organizowanych przez różnych i z różnych okazji.
Za to wspólna cechą większości jest regulamin, w którym "zrzekamy się" praw do "prawie wszystkiego" związanego ze zdjęciem. O tym, że wiele z tych konkursów organizowanych jest jedynie po to by niskim kosztem uzupełnić bazę zdjęć danej firmy (które komercyjnie może wykorzystywać - regulamin) jest mi od dawna wiadomo.

I tu nasuwa się pytanie: brać czy nie brać udziału w takim konkursie?
Czy chwilowa "sława" będzie warta późniejszych "strat" spowodowanych zrzeknięciem się "praw" do zdjęcia?

Paweł M
23-08-2008, 01:02
dla jednych tak dla drugich nie. Pewnie większość wyjdzie z założenia, że jak wygrają w jakimś konkursie a ich zdjęcie opublikują tu i tam, to będą bardziej znani i łatwiej o jakąś fuchę, a nawet reklamę na mieście do slubniaków

yenox
23-08-2008, 22:31
Umowa przekazania praw autorskich majątkowych musi być na piśmie - pod rygorem nieważności.
Więc jeżeli w regulaminie jest o zrzekaniu się/przekazywaniu WSZYSTKICH nadesłanych prac - taki zapis prawdopodobnie nie ma mocy, ale jeśli chodzi o tylko nagrodzone zdjecia to z pewnością coś będziesz musiał podpisać przy odbieraniu nagrody itp.

Miden
24-08-2008, 14:01
Umowa przekazania praw autorskich majątkowych musi być na piśmie - pod rygorem nieważności.
Więc jeżeli w regulaminie jest o zrzekaniu się/przekazywaniu WSZYSTKICH nadesłanych prac - taki zapis prawdopodobnie nie ma mocy, ale jeśli chodzi o tylko nagrodzone zdjecia to z pewnością coś będziesz musiał podpisać przy odbieraniu nagrody itp.

Zapewne tak. I wtedy zdjęcie które wygrywa (lub wygrywają - jeśli są nagrody za 2, 3 i kolejne miejsca) - wtedy zapewne musisz podpisać dokument - w którym przekarzesz prawa autorskie.

A czy warto? Jeśli wygrasz - to często możesz sporo zarobić. Czy tyle ile na komercyjnej reklamie? To zależy od wartości nagród.
Inne pytanie brzmi - czy na codzień robisz komercyjne reklamy? Jeśli nie - to móglby być twój początek :)

autograf
24-08-2008, 14:05
Może tu znajdziesz odpowiedź. Miałem podobne dylematy.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68206