Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne bliki na wyświetlaczu 5100?

SirBergler
20-08-2008, 00:05
Witam

Kupiłem wczoraj dla żonki Coolpixa 5100, który będzie dodatkowo wykorzystywany do focenia przy nurkowaniu -tańsze obudowy podwodne :). Zdjęcia wychodzą o.k, ale przy kadrowniu pod zachodzące słońce lub gdy w tle są latarnie, pojawiają się na wyświetlaczy ogromniaste smużenia/bliki wielokolorowe. Potrafią one całkowicie zasłonić fotografowaną scenę. Początkowo myślałem, że soczewka felerna, ale zdjęcia już zapisane na karcie, wyglądają o.k. Zjawisko owe występuję na wyświetlaczu, tylko podczas kadrowania.
Czy tak ma być? Czy mam wadliwy diplay? Reklamować?

remnaj
20-08-2008, 10:19
zobacz watek w dziale coldpixów nizej jest wszystko wyjasnione.

SirBergler
20-08-2008, 12:15
remnaj -myślisz o tym wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=67951 ? Nic więcej nie znalazłem
Z powyższego wątku wynika, że to wina długich czasów i działającego VR. Możliwe, że VR daję taki obraz na ekranie. Wyjdę wieczorem popstrykać i dam znać, czy wyłączenie VR'a coś zmienia.

SirBergler
20-08-2008, 21:14
Niestety, wyłączenie VR nie ma wpływu na smugi, które się ciągną przez cały ekran od każdego źródła światła :(
Czas też nie ma na to wpływu. Chyba oddam do reklamacji.

Tofifik
21-08-2008, 00:07
moze to banding słabej matrych wyświetlacza, jeśli tak to chyba nie ma innej opcji jak nie przejmować się.

SirBergler
22-09-2008, 19:10
Więc odnośnie przypadłości w tym modelu. Byłem w Media Markt i przetestowałem sobie będący tam w sprzedaży egzemplarz. Dziwne efekty pod światło również w nim występowały. Więc trzeba się pogodzić, nauczyć z tym żyć. Ten typ tak ma. Jako Ciekawostkę dodam, że sprzedawca zapewniał mnie, że to zupełnie normalne zjawisko.......hmm, oprócz D80, mam jeszcze Olympus'a, miałem Sony oraz Fuji i takich normalności wcześniej nie stwierdziłem :)