PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] czy taki kadr się broni???

fjerzy
19-08-2008, 23:40
to jeden z pierwszych moich portretów zrobionych d300 nikkor 18-200. szukam kadrów trochę innych niż standardowe. proszę o opinie o takim kadrze:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotolook.pl/main.php/d/6846-1/DSC_1876.jpg)

sailor
19-08-2008, 23:51
moim zdaniem sie nie broni. jak szukasz niestandardowych kadrow to rzadko co bedzie sie bronilo :)

fjerzy
20-08-2008, 11:40
dziękuję, napisz proszę co robiłem źle? Albo inaczej, co trzeba robić, żeby było dobrze? :)

Fr@ntz
20-08-2008, 11:45
Spox. A cóż innego mogłem zrobić niż kliknać na wstawionego przez Ciebie linka, następnie prawym przyciskiem mychu na wyświetlonej fotce, kopiuj adres obrazka a na Naszym forum klik w ikonkę z obraziem (5-ta od lewej), potem Ctrl+V i wio. :-D

kucza21
20-08-2008, 11:52
Zanim poszukasz niestandartowych kadrów naucz się perfakcyjnie komponować obraz z tymi " poprawnymi " kadrami

fjerzy
20-08-2008, 11:57
Zanim poszukasz niestandartowych kadrów naucz się perfakcyjnie komponować obraz z tymi " poprawnymi " kadrami

dziękuję, to bardzo cenna uwaga, tyle, że nie wnosi nic do wiedzy o tym konkretnym kadrze, a ja na to liczę.

fjerzy
20-08-2008, 11:59
Spox. A cóż innego mogłem zrobić niż kliknać na wstawionego przez Ciebie linka, następnie prawym przyciskiem mychu na wyświetlonej fotce, kopiuj adres obrazka a na Naszym forum klik w ikonkę z obraziem (5-ta od lewej), potem Ctrl+V i wio. :-D

No tak proste jak drut, ja zabierałem się do tego od d... strony, dając link do fotki i sadząc, że cudownie się pokaże. Choć za pierwszym razem, z oporami, ale tak własnie chyba poszło. dziękuję.

artko
20-08-2008, 12:24
No ja bym nadewszystko nie ciął i na czole i na brodzie, w kadrze w którym pokazujesz profil modela to chyba nie przejdzie. Poza tym spróbowałbym w tym układzie kadru w kwadrat i bardziej ciął na linii ucha . Jak sobie tak spróbowałem to jakoś tak sugestywniej ten portret wygląda. No ale w sumie to ja się nie znam:). Pozdrawiam .

Majek
20-08-2008, 12:46
A mnie cięcie czoło/broda nie przeszkadza. Tylko za dużo szyi, jak dla mnie. Za Artko, ciąłbym po prawej gdzieś na linii ucha. Podoba mi się bokeh, więc lewej bym nie ucinał (przy cięciu do kwadratu, mz zrobiłoby się z lewej za ciasno).

artko
20-08-2008, 12:55
A mnie cięcie czoło/broda nie przeszkadza. Tylko za dużo szyi, jak dla mnie. Za Artko, ciąłbym po prawej gdzieś na linii ucha. Podoba mi się bokeh, więc lewej bym nie ucinał (przy cięciu do kwadratu, mz zrobiłoby się z lewej za ciasno).

No właśnie na lini ucha bym ciął też, o to mi chodziło, tło po lewej fakt ładne i w kwadrat właśnie by się ładnie z twarzą modela wkomponowało.