Zobacz pełną wersję : Pomózcie nowemu wchodzącemu w lustrzanki :)
Witam Was wszystkich. Fotografuje amatorsko ale interesuje mnie dobra joakość zdjęć i przyjemność fotografowania.
do tej pory miałem dwa kompakty olympusa ale zawsze marzyłem o d70s. nadarzyła sie okazja do kupienia lustrzanki i wydania na wszystko (łącznie z pamięcią) 4000 zł. jeszcze kilka dni temu bez wahania wziąłbym d70s z 18-70. tylko ten i basta! ale po przejrzeniu wielu forum (zarówno nikona, canona i wielu innych, nie wiem czy to nie było błędem) mam teraz mętlik w głowie. pojawiły się głosy że 20d, nawet 350d jest lepszy od d70s. że d70s niedoświetla, że ma morrę, żę canony mają digic II, że lepszy af i inne sprawy.
o 20d chyba nie ma co mysleć, samo body kosztuje 4000 a nawet jak znajdzie się ze szkłem to tylko z tym 18-55 (syf). potrzebuje sprzęt do fotografii rajdowej (szybka seria, szybki start - d70s) ale także na wiele uroczystości rodzinnych (ślub, komunia - akurat się w rodzinie szykują), ale nie będę miał w tym roku więcej na to kasy niż te 4000.
do mnie jakoś bardziej dociera firma nikon, lubię ją. za to z koleji wszyscy kumple mają canony - tu zawsze można sięczegoś pozyczyć itp. ale 350 wygląda syfnie, i jest dla mnie za mały. po prostu nie wygląda jak rasowy aparat. czy warto go kupić, ma w końcu 8 mln pixeli. z kolei kupując pierwszą lustrzankę wejdę w system. szczerze mówiąc, kupując d70s już bym przyszłościowo patrzył na d200 lub jakiegoś następce d70. ale będe w tym osamotniony. ludzie pomóżcie człowiekowi, który ma totalny mętlik w głowie i nie wie co robić.
w ogóle to canon jest THE BEST
nawet wszystkie muchy lecą do canona
jurgen, wcale mi tym mi nie pomagasz. oczekuje od Was jakiś porad - sensownych. takich obiektywnych i subiektywnych też. po prostu pomocy!
wszystko zalezy od twoich potrzeb
d70s spokojnie nada sie do wymieniony przez Ciiebie celów
nie sugeruj sie tym, ze wszyscy maja nikony tylko najlepiej idz dosklepu i pomacaj puszki, ktore cie interesuja, potestuj, nie ma tu co zachwalac nikona czy tez canona, bo to zalezy od indywidualnych upodoban. AF w d70s jest dobry i na pewno si epsrawdzi. dodatkowe 2mpix w canonie to zadna roznica. poszperaj po forum. udanego zakupu życze
chlopie to co mowia inni na tym forum czy innym nie powinno miec wplywu na zakup aparatu - przynajmniej decydujacego.
dotknij i sie zakochaj w czyms albo w jednym albo drugim i wtedy bedzie wszystko jasne.
a gadki o morze i innych duperelach a szczegolnie o szumach olej. swietni fotografowie robili zdjecia na materialach foto ktore w porownaniu z dzisiejszym nawet najbardziej amatorskim sprzetem sa tragicznej jakosci. mysl o zdjeciach a sprzet wybierz dotykajac go. to jedyna droga. jak kupisz wedlug wskazowek innych to pozniej moze ci zle w lapie siedziec. idz i pomacaj a potem po prostu szukaj swiatla i nie czytaj ******* krytykujacych twoj sprzet!!!
Valdek_Tychy
30-05-2006, 10:39
W sporze canon vs nikon nikt nie wygra,prawda jest taka,że w niektorych sprawach nikon przewyższa canona i odwrotnie.Dobrze Ci radzą powyżej,jeśli masz możliwośc obmacaj korpusy obu firm,przeanalizuj aspekty ekonomiczne i wybieraj sam.Nie przejmuj się duperelami w sprzęcie bo on ma służyć do robienia zdjęć a nie do pieszczenia.Kupuj,foć i zadawaj foty na forum co by niektórzy mogli Cię krytykować :D
meliszipak
30-05-2006, 10:44
mkwiek, nie pękaj. Idż do sklepu, pomacaj co trzeba i od razu będziesz wiedział
co kupić.
Super świetne zdjęcia zrobisz każdym aparatem, nawet sony, :mrgreen: jak potrafisz.
Valdek_Tychy
30-05-2006, 11:56
mkwieketne zdjęcia zrobisz każdym aparatem, nawet sony, :mrgreen: jak potrafisz.
Ooooo przepraszam miałem Sony DSC F717 i moge stwierdzić,że jest to świetny aparat cyfrowy.
Tak, mkwiek, dobrze Ci chłopaki radzą - idź do sklepu i zobacz na własne gały. Ja już byłem zdecydowany zdradzić Nikona dla 350d, poszedłem, popatrzyłem, pomacałem i powiedziałem sobie, że takiego plastikowego g... z przyciskami w zupełnie chorych miejscach to ja nie chcę. I chromolę 8MP, mniejsze szumy, itp. I nawet nie wiedziałem, że 350 nie ma spota i że kitowy obiektyw Nikona jest zdecydowanie lepszy od kita Canona. Po prostu po wzięciu do ręki D70s wiedziałem, że to jest TO i już.
no, macie racje. wydaje mi się, że nie ma co kupować sprzętu, który źle leży i nie daje frajdy z jego używania i noszenia - wtedy żadne zdjęcie nie będzie cieszyć :) daliście mi taką odpowiedź jaką chciałem usłyszeć - już wybrałem. z dwa lata temu zakochałem się w takim jednym :) wziąłem go w media markt do rąk i wiedziałem, że muszę go mieć :) jego uwczesny konkurent (300d) nie dorastał mu do pięt. chyba wiecie o czym mówię :) teraz tylko czekam na kasę. mam nadzieję, że niedługo :) a do tego momentu poczytam co tu piszecie na forum. podejrzewam, że jeszcze niejeden raz będę potrzebował Waszej pomocy. do tej pory robiłem zdjęcia samymi kompaktami, nawet zaawansowanymi, ale kompaktami.
acha, do czego słuzy blokada lustra (lub jego podnoszenie). d70s tego nie ma a 350d ma i ciekaw jestem do czego to służy.
i jeszcze jedno.... jak jest ze szczelnością d70? np. podczas mżawki?
szczerze powiem ze d70 nigdy mi nie stanal:-)
uzywalem w deszczu - solidnym, na pustyni przez tydzien, na lodce na solidnie zasolonym morzu i nigdy sie o niego nie cackalem i dziala
wlasnie se kupilem drugiego:-)
pozdro
olo
lustro podnosi sie, zeby dostac sie do bebechow za nim (czyt. matryca), mozna se wtedy dmuchac, czyscic, i co tam kto jescze chce 8)
Szybszy26
30-05-2006, 14:37
po prostu nie wygląda jak rasowy aparat
A ja myślałem, że aparat ma robić zdjęcia na nie wyglądać rasowo. Chcesz się nim chwalić czy robić zdjęcia? Zrób jak mówią poprzednicy. Zobacz dotknij i bierz, co Ci lepiej pasuje.
kwasik : sa 2 funkcje podnoszenia lustra : jedna tak jak wymieniles ale w Canonie jest jeszcze mozliwosc podniesienia lustra przed zrobieniem zdjecia w celu eliminacji ew drgan przy dlugich czasach - generalnie mozna smialo bez tego zyc
Dariusz Walus
30-05-2006, 14:54
Tak wiec problem masz rozwiazany.
Idz do sklepu, pomacaj oba korpusy i wez D70s. :)
mkwiek : jak CI to pomoze to opowiem Ci o moim wyborze
zdecydowany bylem na Canona 10D ale w momencie zakupu nie bylo juz nowych bo wchodzil 20d i zanaczaco przekraczal moje mozliwosci finansowe . 300d mial zbyt wiele funkcji okrojonych wiec wybor padl na 350d . Poszedlem do MM pomacac i ogolnie sie nim pobawic i katastrofa. Moje dlonie naprawde nie sa wielkie a tego aparatu nie dalo sie trzymac ( Zapewne z gripem bylo by o wiele lepiej ) . Za pomoca forum Canona zostalem dosc skutecznie zniechecony do Nikona.. bo to moira szumy fatalna matryca ccd .. konca nie bylo . Stojac w tym nieszczesnym MM tak z ciekawosci wzialem z lapy D70 i w zasadzie bylo to koniec dylematow. Ergonomia na najwyzszym poziomie : 2 kolka nastaw , maly wyswietlacz lcd na swoim miejscu , wszystkie najistotniejsze funkcje pod reka . Jeszcze jest jeden plus wyboru Nikona - brak tylu napinaczy jakich mozna spotkac na CB 8)
Jesli chcesz robic rajdy, czy jakikolwiek sport, to zapomnij o 350D. Robilem tym mecz ostatnio i o zmienianiu pol ostrosci moglem pomarzyc. W Nikonie robisz jeden ruch joystickiem i juz, a w C trzeba przycisnac i przytrzymac, a potem pokrecic koleczkiem. DNO. Sam mam D70, 350 jest siostry, wiec mam sporo okazji do porowan. Dla mnie, jedynym atutem 350 sa nizsze szumy. Ale jesli dla tego mialbym poswiecic wygode uzytkowania i solidny korpus, to dziekuje bardzo. O tych 2 Mpx nie ma nawet co dyskutowac, bo i 4 bylyby wystarczajace. Jest jednak jeden powod, dla ktorego powinienes jednak przemyslec sprawe... Razem z aparatem wybierasz system. A ja np mam czasem problem, bo dookola same Canony, a ja na gwalt potrzebuje jakiego szkla... I dupa, nie ma skad. Ale jesli planujesz zakup szkla, ktore bedzie wystarczajce dla Twoich potrzeb, to bierz Nikona.
kostek-brasil
30-05-2006, 17:36
Też niedawno to przechodziłem. :lol: Nie przejmuj się szumami i morą. Z racji zainteresowań fotografią ssaków na wolności, dużo zdjęć wykonuję we wczesnych godzinach rannych lub późnych wieczornych i muszę korzystać z wysokiego ISO. Zaryzykowałem, kupiłem Nikusia D50 i było warto! Kocham ten aparat, podobnie jak wcześniej zakupionego Nikona F65. Oczywiście nie twierdzę, że Nikon jest najlepszy, bo tego nie wiem, zresztą mnie to specjalnie nie interesuje. Wystarczy, że jest wystarczający by spełnić moje wszelkie oczekiwania. Na razie najwięcej problemów sprawiam sam, bo zapominam ciągle o różnych jego możliwościach i nawet o tym, że mogę regulować ISO, czego do tej pory nie mogłem robić w analogowych aparatach, nie wymieniając filmu. :D Jeżeli podoba Ci się Nikon D70s, nie wachaj się i postaw na niego.
hmm.. jezeli tak ukochales d50 i f65, to przy najblizszej zmianie na cokolwiek dostaniesz orgazmu ;]
ja juz od jakiegos czasu rowniez choruje na cyfrowe lustro i rowniez mysle o nikonie ( D50 ),dla mnie to sprzet super. Focilem d70 i jest zajebisty, ergonomia,wszystko na najwyzszym poziomie, ostrzyl w ciemnosciach bez problemu i bardzo szybko, opoznienia migawki w sumie nie odczulem, canonami sie nie bawilem,ale jak dotknalem nikona i zobaczylem jak jest wykonany zakochalem sie w nim.
Wczesniej bylem bardziej przekonany za canonem bo wszyscy mowili ze jest lepszy bo.....sami wpiszcie, ale jakosc zdjec z nikona i tak jest zajebista, a wywolywac mozna spokojnie do sporych formatow wiec 2 mpx sa na nic w tym wypadku.
Jedynym moim problemem jest brak kasy, jak pomysle ze mo,ge nie uzbierac na nikusia to m isie ciezko robi na sercu bo to moje marzenie.
PS> jakby ktos chcial sprawic mi nikona D 50 to prosze o kontakt :D
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow
Jeszcze jest jeden plus wyboru Nikona - brak tylu napinaczy jakich mozna spotkac na CB 8)
wyjasnij, bo nie za bardzo to rozumiem :) (z tymi napinaczami, bo zapewne CB to Canon-Board)
a jest możliwość dokupienia gripa do d70?
tidus, z tym bezproblemowym ostrzeniem w ciemnosciach to nie przesadzaj... Chyba ze porownujesz z kompaktami, to owszem, roznica niebo-ziemia. AF D70 nie jest zly ale piac z zachwytu tez nie ma co...
Macanie macaniem, ale szybko zapragniesz nowych obiektywów - popatrz sobie na allegro (o ile zaryzykujesz kopno używanych) po ile są analogiczne obiektywy Nikona i Canona i na co Cię będzie stać. Nie minie pare miesięcy jak stwierdzisz, że bez zewnętrznej lampy się nie obędzie itd
Jeśli podoba Ci się ergonomia Nikona, to może jeszcze pomyśl o Minolcie 7D
Dodatkowa zaleta, to to, że z każdy obiektywem masz stabilizację obrazu - w Nikonie, czy Canonie najtańszy obiektyw ze stabilizacją to wydatek powyżej 1800 zł - w minolcie za jasny 18-35mm 2.8 zapłacisz ledwie 1200 zł . O czymś podobnym w Nikonie lub Canonie ze stabilizacją nawet nie myśl.
Żeby nie było, że jestem fanem innych marek sam mam d70
Wlasnie tez sie przesiadlem z kompaktu dobrego zreszta na lustro. mam teraz d70s. z tym niedoswietlaniem bylem tez na poczatku przerazony ale wszystko da sie ustawic. przeczytalem dokladnie instrukcje obslugi i juz mam wszystko doswietlone. maszyna jest niezla tyko ma troche moim zdaniem funkcji niepotrzebnych lub nie dajacych wyraznych efektow.ale po zrobieniu kilkset narazie fotek, bym polecil. canona nieznam to sie nie wypowiadam. narazie VIVA Nikon, pozdrawiam
Ktoś powiedział że wygląd to nie wszystko. Ale wybaczcie "macałem" ostatnio w MM C350 i ND50. Canon to plastikowy szajs. nie wiem jakie robi zdjęcia - może dobre. Ale jak brałbym go do ręki, to za każdym razem żygać by mi się chciało. Samopoczucie też jest ważne !
kostek-brasil
30-05-2006, 22:27
hmm.. jezeli tak ukochales d50 i f65, to przy najblizszej zmianie na cokolwiek dostaniesz orgazmu ;]
Nie grozi, bo niby po co zmiana, jak jest dobrze. :wink: :D
ray_knox
30-05-2006, 23:09
Nie grozi, bo niby po co zmiana, jak jest dobrze. :wink: :D
masz rację, asceza przede wszystkim :lol:
Też miałem dylemat D70s czy 350d. Wpływ na mój wybór miało forum -mozecie sie smiac- zanim kupilem aparat czyt. zanim przekonałem żone do takiego wydatku :) posiedzialem troszke na forum C i tutaj. Jakoś tutaj czułem się lepiej.
Ach te żony, dorośnij do tego aby nie mówić jej co ile kosztuje. Niewarto każdego wydatku konsultować z połowicami. Po co sobie język strzępić. I ta nie zrozumie twoich rozterek. czy szko za 500 czy za 1000 zeta. dla niej im tańsze tym lepsze. A jak jeszcze się powie że wydaje się kilka tysięcy i dostajemy za to budżetowy sprzęt mimo że to lustrzanka to....
Takie dylematy pojawiają się przy każdym zakupie. Spróbuj przekonać połowicę że na rower nie warto wydać mniej niż 1500 - 2000 zeta ! - przecież w tesco są po 500 ! i to z dwoma amortyzatorami !
:shock:
nox, heh, a jak ja coś kupuję to mam tak jak ze statywem - sherpa czy mf? A czym się różnią? Bo ten ma takie zaciski, bo to taka firma, bo to trwalsze. A w cenie? Ponad dwa razy. Aha. No to kup MF, po co masz za rok czy dwa kupować następny ;-)
nox, czas Ci chyba zmienić połowicę :P
Jeszcze jest jeden plus wyboru Nikona - brak tylu napinaczy jakich mozna spotkac na CB 8)
Interesuję się fotografią i dla tego jako użytkownik C zaglądam również na to zacne forum,
przeczytałem całą dotychczasową dyskusję i... wymiękłem.
Interesuję się fotografią i dla tego jako użytkownik C zaglądam również na to zacne forum,
przeczytałem całą dotychczasową dyskusję i... wymiękłem.
Dopiero teraz :P
Dopiero teraz :P
Tak (nie zaglądam tu codziennie).
ja nadal nie wiem o co chodzi z tymi napinaczami! wyjasnijcie mi
to był argument w wyborze aparatu że na forum Nikona jest fajniejszy klimat ;)
sandr, ok, obal teraz wszytko to co napisane tu zostało i namów mnie na canona. i wyjasnij mi o co chodzi z tymi napinaczami do diaska!
sandr, ok, obal teraz wszytko to co napisane tu zostało i namów mnie na canona...
Słuchaj, tu nie chodzi o namawianie/obalanie - tylko o szersze spojrzenie. Ocenę systemów przez pryzmat najtańszych dostępnych modeli z najtańszą optyką uważam zarówno w przypadku C jak i N za nieporozumienie. Lustrzanki cyfrowe jak zapewne wiesz różnią się od kompaktów i umożliwiają konfigurowanie sprzętu pod kątem potrzeb fotografującego, problem w tym, że jako początkujący nie do końca potrafisz je zdefiniować. Nie wiesz czy odnajdziesz się w makrofotografii, fotografii przyrodniczej czy portrecie i tu dochodzimy do pewnej konkluzji - nie ma rozwiązań idealnych, jedna firma radzi sobie lepiej z jednym, druga z czym innym (natomiast potencjalna pomyłka w wyborze, potrafi później sporo kosztować). Jeżeli za punkt wyjścia weźmiesz robienie zdjęć (a myślę, że o to w tym wszystkim chodzi) - możesz być pewny, że będziesz miał jednakową frajdę zarówno z 350D, jak i D70s (nie prędko - o ile w ogóle, wykorzystasz pełne możliwości tych aparatów). Dla tego zalecam większy dystans od religijną ekstazą tchnących opinii (te znajdziesz na każdym forum), w końcu chodzi o twoje zadowolenie i pieniądze.
rozumiem, to strasznie ciężki wybór.
A co powiecie o sklepie internetowym IMFOTO.PL? czy warto body kupować w takim sklepie? czy lepiej w normalnym? ktoś już tam kupił? jesteście zadowoleni?
mkwiek, imfoto akurat jest tu polecane, gdyż to jeden z forumowiczów, i dobrze załatwia sprawy :)
cyberfoto Bedzin kom:500673763
kupilem d70s body za 2600 brutto na fakture
taniej nie znaalazlem.
foto - net z sopotu w moim przypadku sie nie sprawdzil!
mariuniu
31-05-2006, 08:59
...A co powiecie o sklepie internetowym IMFOTO.PL? czy warto body kupować w takim sklepie? czy lepiej w normalnym? ktoś już tam kupił? jesteście zadowoleni?
IMFOTO.PL = użytkownik HESJA czyli jeden z moderatorów tego forum :)
Jednym słowem nie masz się czego obawiać. Kupiłem u niego D50 + 18-70 bo był w dobrej cenie i wszystko było jak należy a poza tym ma odpowiednie podejście do klienta. Nie wiem jak inne marki ale NIKON stoi u niego dość dobrze tzn tanio i z nikon polska. Warto wcześniej zadzwonić i dowiedzieć się o dostępność konkretnego zestawu. Co do zakupów w sklepach internetowych - kopować warto (oczywiście w tych sprawdzonych) dlatego że w normalnym poprostu przepłacisz. Kupiłem już drugi aparat przez internet i gdybym miał kupić kolejny to z pewnością także w ten sposób - najprościej jest taniej i już. Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro 31 Maj, 2006 ]
cyberfoto Bedzin kom:500673763
kupilem d70s body za 2600 brutto na fakture
taniej nie znaalazlem.
z jakiej dystrybucji jest ten d70s tzn czy z nikon polska? Bo jeżeli nie to cena raczej normalna jak na sprzęt sprowadzany o d zachodnich dystrybutorów. Pozdrawiam.
cześć, jeśli to maja być rajdy a co za tym idzie duża szybkośc AF i szybkie serje to może powinieneś zastanowić się nad D2H, z tego co ostatnio widziałem na alegro można go wychaczyć do 4k oczywiście samo puszkę; gdybym ja miał w tej chwili 4k to bym wybrał to body no i świetnie leży w dłoni, trzymałem:)
pozdr.
chyba się zdecyduje na zakup w imfoto skoro polecacie. i od razu mam jakies wieksze zaufanie, bo to forumowicz :) teraz trzyma mnie tylko czas czekania na kasę :)
Radek, nie ma własnie teraz na allegro D2H, po za tym preferuje nowy sprzęt, a cena 4k to chyba by się odnosiła do używki.
bedzin - nikon polska
gwarancja seria z torba gratis jest tez w zestawach
jak se zadzwonisz to facet moze sprowadzac wszystko w dobrych cenach
olo
MareckiMarek
31-05-2006, 11:17
mkwiek: proponuję kupić używanego 20D z niedużym przebiegiem. Aparat o klasę wyżej od d70s pod względem jakości zdjęć i ergonomii, no i wizjer w którym już coś widać a nie jakiś znaczek pocztowy na końcu tunelu. Bardzo szybki - 5kl/s i niskie szumy. Jeśli chcesz robić zdjęcia sportowe to musisz się oswoić z myślą że rozmowa o ISO zaczyna się od 800-1600.
Następną sprawą jest wyższa rozdzielczość. Jak dla mnie 8mpix to za mało do sportu, zazwyczaj robi się trochę szerszym kadrem i wali serie, a później w domu spokojnie kadruje, typowo ucinając 1/4-1/3 zdjęcia. Więc nie daj sobie wcisnąć kitu że 6mpix wystarczy.
Najlepiej poproś tych kolegów z forum którzy ci tak dobrze doradzają żeby przesłali ci NEFa zrobionego na ISO1600. Usuń z niego szumy (utrata detali), zostaw 2/3 kadru (utrata rozdzielczości) i na koniec zamów z tego w labie odbitkę 20x30 albo większą.
Jeśli będzie ci się podobać to kupuj d70s.
Pozdrawiam
EDIT: 350D nie polecam. Dobra matryca w kiepskiej puszce. Kiepska ergonomia (grip obowiązkowy jeśli nie masz małych dłoni), ciemny i mały wizjer, nienajlepszy AF
Witamy Canonierów na żółtym forum, bardzo nam miło, że mimo różnic zdań i tak nas łączy wspólna sprawa (FOTOGRAFIA).
Pozdrawiam i przypominam, że szkło w fotografii sportowej ma bardzo duże znaczenie.
W ubiegłym tygodniu odwiedziłem komentatora sportowego lokalnej gazety, który robi zdjęcia kompakt Samsungiem i jest bardzo zadowolony. Coś znowu wydaje mi się, że ambicje niektórych nie idą w parze z finansami i przeznaczeniem.
MareckiMarek
31-05-2006, 12:17
Pozdrawiam i przypominam, że szkło w fotografii sportowej ma bardzo duże znaczenie.
W każdej fotografii szkło ma bardzo duże znaczenie. Jesli do sportu to polecam 70-200 f/2.8, z braku kasy może być od biedy wersja z f/4.
A co do zdjęć znajomego z kompaktu... no cóż, każdy ma swoje oczekiwania i prawo do zadowolenia, nawet z byle czego. Dla mnie zdjęcia sportowe z tak duża głębią jaką dają kompakty nie są zadowalające.
I tu jest aparat pogrzebany!
Ludzie paczcie na swoje możliwości finansowe i wiedzę, a nie na to, czy panienki czy panowie na widok waszego aparatu (fotograficznego) sikają!
Ja mogę od siebie dodać, że po przesiadce z D70 na 20D (od tygodnia) jestem bardzo zadowolony.
IMO Wizjer, ergonomia, materiał jaki dostaję z matrycy moim zdaniem na (big)plus dla Canona :D
Co by uprzedzić bicie piany przez niektórych ortodoksów powtarzam IHO.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro Maj 31, 2006 1:38 pm ]
Zapomniałem dodać, że kupiłem aparat z przebiegiem 10k klatek ,w stanie idealnym za 2800PLN.
sorrka, a tak poza tym to zmienie temat i zapytam: mowicie ze nikon mniej nasyca barwy, prawda?? Ja robilem sesje d 70 i po obejrzeniu zdjec stwierdzilem ze sa idealnie nasycone,a jesli canon je nasyca bardziej to ja juz podziekuje za cos takiego bo beda przecukierkowane. Cala moja sesja ma cieple barwy i w sumie nie staralem sie bardzo by bawry byly cieplejsze, dodatkowo mowie o zdjecie bez jakiejkolwiek obrobki. A co do sporu wyzszosci canona nad nikonem i odwrotnie ,to jest bezpodstawne,choc wydaje mi sie ze w modelach tanszych wygywa nikon, wyzej juz troszke canon. Tak do nikusia d 200 modele N sa lepsze, tak ja je odbieram . lepiej dopracowane, przeciez na canona 20 D narzekalo wiele osob,a na nikony duzo rzadziej slysze jakiekolwiek narzekania. Ale juz Canon 5 D czy ! Ds M IIN to inna bajka i chwilowo nie doscigniona przez konkurencje,chocby z faktu pelnej klatki. A no i canon mial przez 10 lat monopol na stabilizacje w obiektywach przz co mozemy mniemac iz ciut lepiej ja dopracowal przez tyle czasu od konkurencji. Dlatego tez uwazam ze spory nie powinny miec miejsca, bo i tak znajdzie sie osoby opowiadajace sie za ktorac firma. Dla mnie na poczatku lepsze byly canony,ale jak pomacalem i pofocilem nikonem to zmienilem zdanie.
Pozdrawiam forumowiczow
MareckiMarek
31-05-2006, 14:01
mowicie ze nikon mniej nasyca barwy, prawda?? Ja robilem sesje d 70 i po obejrzeniu zdjec stwierdzilem ze sa idealnie nasycone,a jesli canon je nasyca bardziej to ja juz podziekuje za cos takiego bo beda przecukierkowane. Cala moja sesja ma cieple barwy i w sumie nie staralem sie bardzo by bawry byly cieplejsze, dodatkowo mowie o zdjecie bez jakiejkolwiek obrobki.
Nie wiem kto tak mówi że mniej nasyca barwy, na pewno nie ja. Np. zdjęcia z D50 które widziałem IMO były zbyt nasycone. Pewnie jakby pogrzebać w menu i ustawieniach to wszystko da się ustawić do własnych oczekiwań.
A co do sporu wyzszosci canona nad nikonem i odwrotnie ,to jest bezpodstawne,choc wydaje mi sie ze w modelach tanszych wygywa nikon, wyzej juz troszke canon. Tak do nikusia d 200 modele N sa lepsze, tak ja je odbieram . lepiej dopracowane, przeciez na canona 20 D narzekalo wiele osob,a na nikony duzo rzadziej slysze jakiekolwiek narzekania.
No tak, ponieważ słyszałeś narzekania na 20D to znaczy że na pewno gorszy. KONKRETY poproszę, najlepiej poparte zdjęciami a nie jakieś bajanie. Poza tym co to znaczy "lepsze"? Chodzi ci o jakość zdjęć, stosunek jakość/cena, erogonomię czy jeszcze coś innego np. to że Nikon ma "duszę" a Canon nie ;) ? Dla mnie takie ogólne stwierdzenia są bezsensowne bo z natury porównywanie razem kilku czy kilkudziesięciu modeli i wyciąganie jednego wspólnego wniosku typu "cyfrówki Nikona lepsze" czy "Canony gorsze" jest bez sensu.
Dlatego tez uwazam ze spory nie powinny miec miejsca, bo i tak znajdzie sie osoby opowiadajace sie za ktorac firma. Dla mnie na poczatku lepsze byly canony,ale jak pomacalem i pofocilem nikonem to zmienilem zdanie.
Ja nie opowiadam się za wybraniem firmy, tylko za aparatem do konkretnych zastosowań. Jak pewnie zauważyłeś kilka postów wyżej NIE POLECAM Canona 350D, więc chyba trudno zarzucić mi bezmyślne opowiadanie się za marką, dlatego bo akurat sam mam Canona 30D.
w 20 D czesto narzekano z tego co slyszalem na (nie wiem czy dobrze to nazywam) wsteczne ogniskowanie, chodzi mi o konkretne modele, np ze d50 lepiej wykonany od 350 D, wiadomo ze pod plastikiem ma magnezowy odlew jednak nie chcialby nikt aby jego sprzet po roku uzytkowania wygladal jakby nikt o niego nie dbal,tzn mial rysy itp. Co do cen, tutaj mozna w sumie porownywac tylko d50 i 350 D ba sa najbardziej zblizone.no teraz stanial juz 20 D wiec mozna go porownac do d70s ale przeciez 20 D byl skierowany do bardziej zawansowanego grona,wiec obecnie konkurowalby z D200, z ktorym wg przegrywa, i tak mozna w nieskonczonosc. Teraz nikon obniza cene d50 wiec ten model sila rzeczy wusynie sie na prowadzenie w polskiej sprzedazy najtanszych lustrzanek, bo wiekszosc z nas w duzej mierze bierze pod uwage przeciez cene no i jakosc rowniez ale sprzetu za 5 tys ktory bedie niewiele lepszy od tego za 3 tys chyba nikt nie wybierze ....bynajmniej ja nie,ale to kwestia gustu. Co do tego nasycania barw to wlasnie tak samo jak Ty uwazam ze bezsensowne jest twierdzenie ze nikon je mniej nasyca bo nasyca i to bardzo ladnie. Czy nikon ma dusze... hm... to rowniez kwestia gustu,choc nie ukrywam ze ta marka cenie najbardziej.
MareckiMarek
31-05-2006, 21:10
w 20 D czesto narzekano z tego co slyszalem na (nie wiem czy dobrze to nazywam) wsteczne ogniskowanie
Wsteczne ogniskowanie "back focus" jest to wada polegająca na niedokładnej kalibracji układu AF w fabryce, przez co ostrość jest ustawiana minimalnie za celem. Serwis na Żytniej poprawia to w kilka minut. Inaczej mówiąc nie jest to jakaś stała wada powodująca że aparat na zawsze będzie już źle ustawiał ostrość ale można to skalibrować oprogramowaniem. Trudno więc mówić że jest to argument za czy przeciw konkretnemu modelowi aparatu. Jeśli trafi się komuś egzemplarz d50 który np. ma niedokładnie zamocowane lustro pomocnicze i przez to układ AF nie ostrzy w punkt, to chyba nie należy z tego wyciągać wniosku że wszystkie d50 są takie same i wszystkie robią nieostre zdjęcia.
tak, jednak slyszalem ze dosc duza ilosc tych canonow cierpiala na ta zaleznosc. do nikonow mozna sie doczepic ze mialy serie palacych sie akumulatorkow wiec .... ale i tak wole nikona