PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ściernisko

nimnull
19-08-2008, 11:36
Witam
Kolejne starcie w tematyce krajobrazu. Wypadałoby zrezygnować z pracy, jeździć i pstrykać :mrgreen:
Jak wam się coś takiego podoba?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i porady

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/65/99/download/2280027.jpg)

Pozdrawiam

elanek
19-08-2008, 11:45
Obrazek ładniutki, moim zdaniem winieta mu pomaga

NBA
19-08-2008, 12:03
Czemu nie... mnie też się podoba... :)

mariusz_777
19-08-2008, 13:28
Mnie tez się podoba lubię takie klimaty:D
Pozdrawiam

bartoszek
19-08-2008, 13:33
Bardzo przyjemna fotka w odbiorze,taka uspokajająca-->mnie się podoba.

nimnull
19-08-2008, 21:04
elanek, NBA, mariusz_777, bartoszek - dzięki za komentarze :mrgreen:

Radek_1
19-08-2008, 22:06
Fajne spokojne zdjęcie. Niestety syfki z matrycy - do usunięcia ( LG róg zdjęcia ),ale to szczegół
Pozdrawiam

elanek
20-08-2008, 07:55
Ha! 7 syfków naliczyłem - gruszka Nimnull!

december
20-08-2008, 09:14
dla mnie ok. Masyw Śnieżnika?

nikonFA
20-08-2008, 13:10
...prawa strona do ucięcia i będzie ok...

adrian
20-08-2008, 14:34
Fajna fota w fajnej tonacji. Nie wiem tylko czy nie za ciemno odrobinę.

Co tam chcesz usuwać?

to
20-08-2008, 14:40

???

zupełnie się nie zgadzam!

Jak już trzeba coś ciąć, to lekko z dołu. Ale nie ma potrzeby. A prawa? Po kiego grzyba???

nikonFA
20-08-2008, 15:16
Dołu już bym nie przycinał bo się zrobi malo odbitkowy format.Przyciąłbym z prawej ze 2 cm tak aby umiejscowić słońce w mocnym punkcie i zbliżyc się do formatu 3:2 - moim skromnym zdaniem trochę za dużo jest nic nie wnoszącej wolnej przestrzeni po tej stronie.

to
20-08-2008, 15:26
Dołu już bym nie przycinał bo się zrobi malo odbitkowy format.Przyciąłbym z prawej ze 2 cm tak aby umiejscowić słońce w mocnym punkcie i zbliżyc się do formatu 3:2 - moim skromnym zdaniem trochę za dużo jest nic nie wnoszącej wolnej przestrzeni po tej stronie.

Człowieku, co Ty bredzisz? Po co Ci słońce w mocnym punkcie, skoro autor słusznie umieścił tam drzewo??? Wyobraź sobie jak będzie wyglądało to drzewo przylepione do krawędzi kadru. Zresztą umieszczanie słońca w mocnym punkcie nie jest dobrą praktyką.

nikonFA
20-08-2008, 15:50
Ale dlaczego od razu że bredze? Mi bardziej pasowałby tutaj format pocztówkowy i tyle - każdy ma prawo do własnego zdania i swojej wizji.

to
20-08-2008, 15:53
Ale dlaczego od razu że bredze? Mi bardziej pasowałby tutaj format pocztówkowy i tyle - każdy ma prawo do własnego zdania i swojej wizji.

Czyli pocztówkowa wizja jest bardziej istotna dla Ciebie niż kompozycja?

nikonFA
20-08-2008, 16:01
Załóżmy że chce sobie zrobić ładną odbitkę z ładnego zdjęcia - fajnie by było mieć do tego odpowiedni format.Mi kompozycja by pasowała.

hcman
20-08-2008, 16:03
Ha! 7 syfków naliczyłem - gruszka Nimnull!

Ja 11. Wygrałem:)

to
20-08-2008, 16:20
Załóżmy że chce sobie zrobić ładną odbitkę z ładnego zdjęcia - fajnie by było mieć do tego odpowiedni format.Mi kompozycja by pasowała.

Jest bardzo wiele metod na zrobienie "ładnej odbitki" z ładnego zdjęcia i to w jakimkolwiek rozmiarze zechcesz. I żadna z tych metod nie nakazuje psuć kompozycji. Jeżeli po ucięciu prawej strony aż do drzewa, kompozycja jest dla Ciebie OK, to sobie taką fotę wieszaj na ścianie. Ale proszę Cię, nie proponuj tego innym. Komponowaniem obrazu rządzą pewne zasady, które istnieją dużo dłużej niż "dobre odbitki".

Wiem, że moją wypowiedź potraktujesz znowu bardzo prywatnie, ale tak nie jest. Wszyscy się tutaj uczymy, ale nie uczmy innych robić źle...

borregaard
20-08-2008, 16:21

Nie jstem jakimś upierdliwcem ,ale Twoje zapędy do bezzasadnego(przczytałem kilka Twoich postów...nawet..:mrgreen:)cięcia są moim zdaniem......bezzasadne..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

.byłbym zapomniał...fajna fota...:-D

nikonFA
20-08-2008, 16:30
tomek ale dlaczego od początku nie pisałeś takim tonem tylko od razu ze bredze itd. Mam swoją wizję na to zdjęcie i tylko ją przedstawiłem a czy ktoś ją potraktuje za słuszną czy nie to jego prywatna sprawa.Nie rozumiem co w tym złego....nie musimy sie we wszystkim zgadzac ale więcej szacunku...ani ty ani ja nie jestesmy wszechwiedzący...

Nie jstem jakimś upierdliwcem ,ale Twoje zapędy do bezzasadnego(przczytałem kilka Twoich postów...nawet..)cięcia są moim zdaniem......bezzasadne..
...i to rozumiem :)

to
20-08-2008, 16:42
tomek ale dlaczego od początku nie pisałeś takim tonem tylko od razu ze bredze itd. Mam swoją wizję na to zdjęcie i tylko ją przedstawiłem a czy ktoś ją potraktuje za słuszną czy nie to jego prywatna sprawa.Nie rozumiem co w tym złego....nie musimy sie we wszystkim zgadzac ale więcej szacunku...ani ty ani ja nie jestesmy wszechwiedzący...

...i to rozumiem :)

Oczywiście, że nikt nie jest wszechwiedzący. Ja na pewno nie. Ale kolego... czy stwierdzenie (zresztą słuszne), że bredzisz, jest dla Ciebie tak ujmujące, że aż podejrzewasz mnie o brak szacunku? Nic z tych rzeczy. Może jestem dla Ciebie bardziej oschły niż dla innych, a wiesz dlaczego? Bo pojawiali się tutaj tacy (niektórzy nadal tu są), którzy nigdy swojej fotki nie pokazali, ale za to są "znakomici" w komentowaniu i pouczaniu innych. Mam nadzieję, że niedługo ujrzymy jakąś Twoją fotkę i nie należysz do tej grupy zajmującej się tylko słowotokiem :)

nikonFA
20-08-2008, 16:54
Oczywiście, że nikt nie jest wszechwiedzący. Ja na pewno nie.
...ooo nie spodziewałem się takiej deklaracji po tym co zdażyłem juz usłyszeć - brawo! :)

Bo pojawiali się tutaj tacy (niektórzy nadal tu są), którzy nigdy swojej fotki nie pokazali, ale za to są "znakomici" w komentowaniu i pouczaniu innych. Mam nadzieję, że niedługo ujrzymy jakąś Twoją fotkę i nie należysz do tej grupy zajmującej się tylko słowotokiem
No widzisz...ja się dopiero zalogowałem a ty mnie od razu do jednego worka... - nawet nie dajesz mi szansy ;)
p.s co to za jedni - napisz Panie wszechwiedzący ;)

mariusz_777
20-08-2008, 16:59
Panowie przepraszam ze się wtrącam w tą potyczkę słowną, ale mamy tu rozmawiać o zdjęciach, cofnijcie się troszkę i zobaczycie, że połowę strony to wasze przekomarzania na temat, kto kogo obraża i całkowicie zapominacie że forum ma służyć temu by zarówno pokazywać zdjęcia i służyć radą dla mniej doświadczonych. Jakby każdy się obrażał na to że ktoś mu coś powiedział to z całym szacunkiem nie mielibyśmy co oglądać. Więc myślę że wypowiadajmy na tematy związane ze zdjęciem a jak widać większość grona ono się podoba.
Pozdrawiam

nikonFA
20-08-2008, 17:04
Ja się nie obrażam, ba nawet nie czuje się obrażony tylko zniesmaczony ;) Wracamy do wątku a bezzasadną dyskusję proponuje wyciąć :)

to
20-08-2008, 17:09
...ooo nie spodziewałem się takiej deklaracji po tym co zdażyłem juz usłyszeć - brawo! :)
(...)
napisz Panie wszechwiedzący ;)

No i to jest chyba ta granica, której się przekraczać nie powinno kolego. Ale ja się nie obrażam. To jest tylko świadectwo Twojego poczucia smaku (o którym zresztą wspomniałeś).

Co do zdjęcia, będę obstawał przy swoim, żeby nic nie ciąć z prawej strony. Gratuluję autorowi ładnej miejscówki i sprzyjającego światła. Czekamy na kolejne :)

nikonFA
20-08-2008, 17:11
tomek wrzuć już na luz i przestań wszystkich lustrować... ;)
Nie martw się o mnie,skup się na sobie i będzie wszystko ok :)

to
20-08-2008, 18:02
tomek wrzuć już na luz i przestań wszystkich lustrować... ;)
Nie martw się o mnie,skup się na sobie i będzie wszystko ok :)

no przeginasz kolego. Gdybyś nie wyedytował tego posta i zostawił tak jak było nie pisałbym nic więcej. Ale teraz to jedziesz po bandzie.

Poprosimy może moderatora o posprzątanie, bo zaśmiecamy autorowi wątku :(

nimnull
21-08-2008, 08:28
Witam
Widzę straszne ożywienie w wątku, ale niestety nie na temat :twisted:
Dziękuję wszystkim za komentarze, ciąć nie będę - bo mnie takie się podobało :mrgreen:
No i faktycznie trzeba będzie trochę dmuchnąć puszkę ;)
borregaard - nie, nie zapomniałem - DZIĘKI ZA KOMENTARZ
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.digart.pl/emotikony/badteeth.gif)

Pozdrawiam