PDA

Zobacz pełną wersję : Pecet jak sieczkarnia

manfred
19-08-2008, 09:41
Witam serdecznie ostatnio byłem u znajomego i co przykuło moją uwagę. Facet ma pecet 1 gb ramu procek chyba celeron 2 i co najważniejsze w ogóle nie słychać jego wentylatorów normalnie aż się zdziwiłem że miał włączony komputer. Ja posiadam 512 ramu :-) 1.7 celeron i karta 404 jak dawałem raz kompa do naprawy to prosiłem aby mi wymienili wentylatory na jakieś nowsze i ciche, ale niestety serwismen powiedział że one są ciche i tylko je wyczyścił nota bene za 20 zł. Dlatego proszę poradźcie jakie kupić wentylatorki do mojego zabytku aby mnie żona do piwnicy z tym kompem nie wyrzuciła? Za pomoc dzięki

wlasiukk
19-08-2008, 09:56
Jeśli masz wentylatorek na karcie grafiki to najlepiej zmień kartę na pasywną - to chyba trudno wyciszyć (mały i szybkoobrotowy)
Otwórz komp jak działa i zlokalizuj co najbardziej daje czadu i to wymieniaj. Może być to chłodzenie procesora, zasilacza, chipsetu, głośne dyski twarde (ale to rzadziej).
Kupuj jak największe i jak najwolniej obracające się wentylatory. Po pewnym czasie i tak mogą nałapać kurzu i zacząć hałasować, ale będą bez porównania cichsze od fabrycznie montowanego szmelcu. Jeśli wiatrak na procesorze hałasuje to najlepiej wymienić z radiatorem, a nowy powinien mieć "pipy" (rurki przewodzące ciepło)
Możesz też zamontować potencjometr do regulacji obrotów wiatraka - szczególnie przydatne do wiatraka w obudowie. Po wszelkich zmianach monitoruj temperaturę, żeby nie ugotować procka - zawsze coś może pójść nie tak...

mam nadzieję, że choć trochę pomogłem
Pozdrawiam.

ADAM1
19-08-2008, 10:11
Najgłośniejszy jest wentylator na procesorze, tu więc trzeba skupić swoją uwagę.

Dobrym patentem jest plastykowa redukcja (taka ramka za 16 złotych), dokręcana do radiatora procesora, dzięki której
można założyć większy wentylator od nominalnego (nawet do 12cm).

Nie muszę chyba dodawać co to daje (większy przepływ powietrza, przy mniejszych obrotach i błogiej ciszy;)).

Drugi etap, to karta graf. z pasywnych "chłodziwem" i regulator obrotów wentylatora w zasilaczu.

Koniec.

sevenoo
19-08-2008, 10:18
zgadzam sie z ADAM1
moj GF8800 mimo ze mam wszystkie wentyaltory mega ciche nie daje spokojnie spac w pokoju...:/

Majek
19-08-2008, 10:44
Eee tam... Akurat na GF8800 jest jeden z cichszych wentylatorów, z jakimi się zetknąłem... Weź sobie go na chwilę paluchem zatrzymaj i zobacz, jaka będzie różnica w natężeniu hałasu. U mnie jest praktycznie niezauważalna (gdy karta pracuje bez obciążenia, na idle). Najgłośniejszym elementem chłodzenia jest zawsze wentylator w zasilaczu. Dlatego z własnego doświadczenia polecam Valeo Smart 0dB. Zasilacz ma wielgachny wolnoobrotowy wentylator, a ponadto sam kontroluje swoją temperaturę (gdy nie jest obciążony, całkowicie wyłącza wentylator). Przy niezbyt intensywnym używaniu komputera, całość pracuje mi w zasadzie bezgłośnie. Szum zaczyna się dopiero wtedy, gdy włączę jakąś grę typu "Crysis", gdzie i karta zaczyna się mocno pocić (wentylator wchodzi na obroty) - potrzebuje wtedy sporo mocy, więc i zasilacz zaczyna intensywniej pracować, a co za tym idzie, musi się mocniej chłodzić. A tak normalnie, to mojego kompa ledwo co słychać. A jak go włączne np. po nocy, to słyszę tylko "bip" po selfteście płyty i dalej cisza... Dopiero po jakimś czasie, jak komponenty się lekko podgrzeją, zaczyna wydobywać sie z obudowy cichy szum. Wynika on jednak z tego, że ten nieszczęsny GeForce nawet, gdy pracuje bez obciązenia i tak pobiera jakieś 70-80W, więc po jakimś czasie zasilacz musi zacząć sie delikatnie chłodzić. W praktyce u mnie wentylator w zasilaczu zawsze sie pomalutku kręci. Z inna kartą (mniej proądożerną) zasilacz przechodzi na bierne odprowadzanie ciepła.
Moje chłodzenie wygląda następująco:
Zasilacz - jak już napisałem - 560W Tacens Valeo Smart 0dB
Procesor (Q6600) - Arctic Cooler Freezer 7 Pro
Grafika (8800GTX) - wbudowane chłodzenie
Do datkowo mam jeszcze w obudowie dwa wielgachne wentylatory wolnoobrotowe. Na przodzie wpychający powietrze do budy i przy okazji na dyski (Tacens cośtam na olejowych łożyskach) i na tyle wydmu****ący powietrze (ThermalTake dostarczony razem z budą). Obydwa ledwo co się kręcą, chodzi o to, żeby wymusić ruch powietrza w obudowie.
Całośc sprawuje się bardzo cicho. Naprawdę trzeba się wsłuchać, żeby usłyszeć prace wiatraków. Znajomi się pytają, czy na wodne chłodzenie się przerzuciłem. Na początku miałem odruch "włączania" włączonego komputera. Jak wracałem z pracy i siadałem przy kompie, odruchowo sięgałem do włącznika, bo myślałem, że może żona pod moja nieobecność go wyłączyła.

EDIT:
Acha, te 2 wentylatory w obudowie są zasilane z gniazdek/pinów na płycie, więc też ich praca jest sterowana programowo w zależności od temperatury w środku. W praktyce, jak już wspomniałem, ledwo co się obracaja i sa całkowicie bezgłośne. Chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby musiały się jakoś solidniej rozbujać...
W każdym razie nie mam żadnego panelu sterującego/kontrolującego pracę wiatraków...

manfred
19-08-2008, 11:04
.
Zasilacz - jak już napisałem - 560W Tacens Valeo Smart 0dB
Procesor (Q6600) - Arctic Cooler Freezer 7 Pro
Grafika (8800GTX) - wbudowane chłodzenie.

Zasilacz z wentylatorem -300zł jestem w stanie tyle dać za tego smoka tylko ciekawe czy spasuje do mojego. No i szkoda że nie można zrobić testowego odsłuchu i niestety sam tego nie wymienię tylko muszę oddać pecet do serwisu bo się poprostu na tym nie znam.

Majek
19-08-2008, 11:20
Zasilacz z wentylatorem -300zł jestem w stanie tyle dać za tego smoka tylko ciekawe czy spasuje do mojego. No i szkoda że nie można zrobić testowego odsłuchu i niestety sam tego nie wymienię tylko muszę oddać pecet do serwisu bo się poprostu na tym nie znam.Zasilacz jest o tyle fajny jeszcze, że ma wypinane kable. Wpinasz tylko te, których potrzebujesz. Jedynie główne zasilanie płyty jest na stałe, ale wtyczka jest jakgdyby rozdzielana i jeżeli masz starszą plytę, możesz sobie podpiąc na 20 pinów, a jak kiedyś zmienisz płytę, dopniesz do wtyczki dodatkowe 4 piny. Nie powinno być problemu z kompatybilnością. Ponad to cena jest, wydaje mi się, atrakcyjna. Za model podobnie wyposażony jakiejś bardziej hmm... popularnej firmy trzeba by zapłaciś sporo więcej. Ma tez b.dobre charakterystki prądowe. Duża moc idzie w parze z amperarzem dla poszczególnuych napięć. Jak to się mówi, "para nie idzie w gwizdek". Innymi słowy, dostarcza prąd do podzespołów komputera, a nie ogrzewa Ci pokój. ;-)

EDIT:
Wymiana zasilacza nie jest wielką filozofią. W zasadzie wszystko pasuje tylko w jedno, przewidziane dla siebie miejsce i nie masz możliwości się pomylić. Kwestia wyszarpania z płyty dotychczasowych kabli, wykręcenie 4 śrubek i zrobienie tego samego, tylko w odrotnej kolejności z nowym zasilaczem. Jakby co, moge Ci z tym pomóc (zdalnie, rzecz jasna).

manfred
01-09-2008, 08:46
Witam skończyło się na tym że oprócz wymiany wentylatora jednak kupuje nowy pecet. Jeden pójdzie dla córki "sieczkarnia" drugi pozwolę sobie zastosować do 1. Obróbki zdjęć przede wszystkim 2. film. muzyka. W gry nie gram więc jeśli to nie będzie złamanie regulaminu pozwolę sobie kontynuować wątek pod względem SZYBKOŚCI i DECYBELI.
1. Procesor Intel Quad Core Q9450
2.Płyta główna Asus P5Q-E
3. Pamięć za bardzo nie mam pojęcia ale powiedzmy że "przyszłościowo" ma być
4.Dyski minimum 500 w zależności od kwoty końcowej mogę dołożyć drugie tyle
5.Zasilacz-Bardzo dobry cichy w/w chyba jest ok
6.Karta graficzna- aby się wkomponowała w całość
7. Obudowa i inne
8 Koniecznie XP ale jak wyjdzie na jaw że Vista jest cacy to tak aby hulać na niej.
Mile widziane uwagi co do konfiguracji.
ps. Kwota 3 tys zł mam nadzieje ze wystarczy choć jeśli trzeba by było dołożyć to się zapożyczę a dam radę.

sevenoo
01-09-2008, 09:09
jedyna uwaga to bierz karte graficzna bez wentylatora czyli pasywna ...
i windowsa XP jednak :)

Xilomion
01-09-2008, 11:19
Thermalright Ultra-120 eXtreme 1 szt. 169.00
Asus P5Q Pro 1 szt. 418.00
Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 1066 MHz CL5-5-5-15 DHX Technology 1 szt. 431.00
Radeon 4850 Sapphire 512MB 2xDVI (PCI-E) LiteBOX TOXIC 1 szt. 589.00
Samsung SpinPoint F1 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 2 szt. 304.00
CoolerMaster Elite 330 Black-Silver 1 szt. 132.00
Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-550W 1 szt. 350.00
Intel Core2 Quad Q9300 2,50 GHz (S775/45nm) tray 1 szt. 803.00
Razem brutto: 3196.00 zł

Do tego, 2 wentylatory 120mm Noiseblocker, jeden na proc, i jeden do obudowy. W sklepie apollo.pl będziesz miał trochę taniej, bo ceny z Komputronika.

PS. Karty pasywne, są słabe, bo lepsze karty wydzielają więcej ciepła. A to i tak będzie ciche. Ja sam miałem/mam podane wyżej części, i wiem że są cichutkie.

zuto
01-09-2008, 11:19
jedyna uwaga to bierz karte graficzna bez wentylatora czyli pasywna ...
i windowsa XP jednak :)

To ja też małą uwage... karte pasywną, ale zwróć uwagę na to żeby mozna na niej było przymocować jakiś duzy wentylator (8 cm wystarczy). Puścisz go na 5V i będzie git. Z doświadczenia wiem że te pasywne karty robia niezły piekarnik w blaszaku. Samym GPU to nie szkodzi bo taką już maja konstrukcję, ale dzięki temu wzrasta temperatura w całym pudle i inne wiatraki (mi. CPU, zasilacz) zaczynają szybciej się kręcić, a co za tym idzie zaczyna byc głośniej.
DObrym pomysłem jest też zamocowanie (i ile to mozliwe) dużego 12cm wiatraka na samej obudowie. Puścić obroty na minimum, jest on wtedy niesłyszalny, a dzięki dużej powierzchni czynnej potrafi wydmuchac całe gorąco z pudła.

manfred
01-09-2008, 12:41
Byłem dziś w sklepie u nas i wstępnie coś takiego zamówiłem

1. Płyta główna Asus P5Q -454 zł
2. Procesoer Q9550- 1074 zł
3. Dysk twardy SEAGATE 2x 500 gb 420 zł
4. Pamięć Patriot 2x2 gb CL4 800 269 zł
5. Karta graficzna Asus 8600 GT 256 Mb DDR3 Silent 212 zł
6. zasilacz Valeo Smart 560 w- 300 zł
Jeśli macie jakieś uwagi to serdecznie proszę.

zuto
01-09-2008, 14:07
3. Dysk twardy SEAGATE 2x 500 gb 420 zł

Nie wiem czemu, ale mam alergie na HDD Segate. Może dlatego że w całej mojej przygodzie z PC w domu, 4x padły mi dyski... i zawsze Segate, nigdy nie umarł dysk innej marki. Ktoś zaraz powie... przecież dają super gwarancje na xxx lat... no tak... wielki gwizdek mi po gwarancji jak wszystkie dane poszły się paść...

To takie troche OT z mojej strony...

coach_lodz
01-09-2008, 14:44
Wentylki ja mam Noiseblockery i polecam... słychać tylko szum powietrza 80mm ale 120 jest niesłyszalna...

Xilomion
01-09-2008, 19:37
Dyski Seagate - mam aktualnie 6 czy 7 - wszystkie chodzą ok. Ale polecam Samsungi, bo są cichsze. Zdecydowanie. Karta 860GT będzie trochę za słaba, jest to takie minimum, a i tak będzie ograniczać procesor w aplikacjach 3D.
Zasilacz lepiej Corsair 520W - jeden z najstabilniejszych zasilaczy na rynku, przy tym prawie nie słyszalny. Pasywny zasilacz ma tą wadę, że wydziela ciepło, i podgrzewa inne elementy, dlatego, duże, wolno obrotowe wentylatory, będą lepszym wyjściem. Im elementy sa bardziej nagrzane, tym większa szansa popsucia ich. Pamięci Patriot, są słabe. Były dobre, ale rok temu - w ich miejsce OCZ lub Corsair - są stabilniejsze, i lepsze do OC - coś drogawy ten sklep zobacz Apollo.pl .

Nie wiem gdzie kupowałeś, ale mi po padzie (z mojej winy) zaproponowano odzyskanie danych, przez firmę XYZ (nie pamiętam),podlegającą Seagate. Dostałem do tego nowy dysk, rabat, i przeprosiny.

manfred
01-09-2008, 22:08
No to teraz już mam całkowity mętlik w głowie. Co do Apolla widzę po cenach że tanio ale nie bardzo sie znam na konfiguracji i raczej sam nie dobiore komponentów. Co do pamięci to którą konkretnie masz na myśli również dotyczy karty graficznej choć zaznaczam w gry nie gram a Tylko zdjęcia film i muzyka

Xilomion
01-09-2008, 23:42
Zamów wszystko na apollo.pl, i tam będzie opcja żeby złożyli, a jak nie to telefonicznie się dogadaj. Ja nigdy nie miałem problemu.

Co do karty graficznej - ta jest po prostu stara, i nie opłaca się jej kupować. Opłaca się bardzo ta: http://www.apollo.pl/store/show_detail/44048 - 9600GT 512MB Twintech, cicha, bardzo dobra.
Co do pamięci. Patrioty, było robione na układach Micron D9, które były/są bardzo dobre, do OC, jak i stabilne, teraz są robione na cienkich częściach, i nie opłaca się ich brać. Weź np. http://www.apollo.pl/store/show_detail/38514 - OCZ - bardzo dobre chłodzenie, stabilne jak skała, i mniejsze opóźnienia.

Naprawdę warto. Sam zmieniałem tyle razy części komputera, wszystko prawie w apollo.pl kupiłem i jest ok :-)

Edit:
Na upartego można by było wziąć http://www.apollo.pl/store/show_detail/46837 - Asus 9600GT z pasywnym, ale nie wiem jak to z nim jest. Zaraz poszukam czegoś.
Sprawdziłem. Ciężko powiedzieć. O pasywnych, mówią że przydałoby się dać wentyl na nią, albo chociaż dobry przewiew w budzie, inni że nie. Możesz ją wziąć i do tego, dwa noiseblockery do obudowy 120mm, powinno wystarczyć. Pomierzysz temperatury, i jak będą za wysokie, to się dołoży wentyl.

zuto
02-09-2008, 07:52
... O pasywnych, mówią że przydałoby się dać wentyl na nią, albo chociaż dobry przewiew w budzie, inni że nie. Możesz ją wziąć i do tego, dwa noiseblockery do obudowy 120mm, powinno wystarczyć. Pomierzysz temperatury, i jak będą za wysokie, to się dołoży wentyl.

Tak jak juz wyżej pisałem na pasywne zawsze wiatrak na małym napięciu (wolne obroty). W jednym kompie w domu mam założone GeForce 9600 GT Gigabyte 512MB Multi Core Cooling (pasywne chłodzenie) i w normalnej pracy trzeba bardzo uważać gdybys pchał łapy w okolice radiatorów karty (ja się poparzyłem). Karta poprostu robi za piekarnik w blaszaku i podnosi temperature wszystkiego wokoło. 8 cm wiatrak na wolnych obrotach (dlatego jest cichy) + 12 cm na pudle (tez min. obrotach) i panuje błoga cisza. Oprócz tego oczywiście wszystko inne ciche (zasilacz, wiatrak na CPU).

maly5
02-09-2008, 18:29
Dyski Seagate - mam aktualnie 6 czy 7 - wszystkie chodzą ok. Ale polecam Samsungi, bo są cichsze. Zdecydowanie. Karta 860GT będzie trochę za słaba, jest to takie minimum, a i tak będzie ograniczać procesor w aplikacjach 3D.
coz, ja nie jestem odwazny na tyle, zeby polecac samsunga dyski, choc te nowe na pewno sa szybkie. poza tym ciekawi mnie w jakich aplikacjach 3D bedzie ograniczac 8600GT kolege manfreda ?
cos to polecanie apollo ostatnio popularne.

manfred
02-09-2008, 18:42
Zamówiłem w swoim miejsko wiejskim sklepie cały zestaw. Za dwa dni mi go dostarczą i wtedy będę wiedział co i jak. Więcej o 80zł zapłaciłem niż w Apollo. W w/w musiałbym czekać 4 dni na płytę , pamięć i procesor . I jeszcze jedno zadzwoniłem do nich z prośbą o doradztwo bo naprawdę w sumie nie za bardzo sie znam na sprzęcie poczułem w rozmowie jak facet nie ma ochoty aby mi cokolwiek doradzić po prostu męczyły go moje pytania. Może ktoś inny ma lepsze doświadczenia ja już z ich usług nie skorzystam. Aplikacje 3D a co to takiego??? ja tylko po górach chodzę i zdjęcia pstrykam. Pozdrawiam za pomoc bo jednak koledzy bardzo dużo od WAS się dowiedziałem i trochę w sklepie wyszedłem na speca hi hi hi

zuto
02-09-2008, 19:08
... Aplikacje 3D a co to takiego??? ...

I dochodzimy do sedna. Wszyscy doradzają wydajna karte z myslą o tym że ktoś nic innego na kompie nie robi tylko nowe gry uruchamia. Więc ja wtrące swoje 3 grosze do tematu kart. W domu 2 PC'ty, jeden ma synek drugi mój. U dzieciaka jest właśnie wspominana 9600GT... bo głównie bawi się "nowymi" grami. Ja mam stare 7300 i nie widze aplikacji w której brakowała by jej pary. PS2, Acad - również 3D, pare innych programów inż. Nie znajduje logicznego uzasadnienia dla których należy kupować drogie karty grafiki... A jeżeli ktoś chce naprawde wydajne narzędzie do 3D to kupuje dedykowane do tego karty i napewno nie są to karty popularne do gierek typu 9600, 8600, 8800 itp. itd... a ich cena też nie jest na poziomie tych kart. Kupujmy to c ojest nam potrzebne.
RAM Patriot bo dobry do OC... tylko kurcze nie kazdy bawi się w OC. Dla "normalnego" uzytkownika zwykłe pamięci wystarczą i NIE ZOBACZY RÓZNICY.
Wypasiony zasilacz 560W... to sa zasilacze potrzebne do nowoczesnych, prądożernych kart grafiki. Max. 500W jest dosyć, a i 460W przy nowoczesnych CPU intela spokojnie wystarczy i będzie zapas.
Wielu mówi o OC... tylko że przy obecnych procach i tak rzeczywisty "skok" wydajności odczuja zapaleńcy. Mówię o rzeczywistej, odczuwalnej różnicy, a nie o skoku w MHz.
Dajemy się nakręcać Gigabajtami, Megahercami, a przesiadka z proca 2-rdzeniowego na 4-rdzeniowy jest raczej średnio odczuwalna, napewno nie 2x. 64 bity... tylko kurcze jakie programy to obsługują... bo system tak XP i Vista. Ja walczyłem z Vistą 64 pare dni i poległem. Wróciłem do zwykłego XP32.
Więc pytanie... po co nam to wszystko?

Xilomion
02-09-2008, 19:14
Aplikacje 3D - mam na myśli, programy, które wykorzystują potencjał karty graficznej do wyrenderowania poszczególnych obiektów, czy to w 3Ds Max, czy w grach. Karta ta ma po prostu więcej pamięci, co pozwala na większe rozdzielczości. Co do kart profesjonalnych, owszem, ale one są używane, do niezoptymailozwanego renderingu, takiego jak 3ds max. A naprawdę. Lepiej mieć 5x lepszą, a niewiele droższą kartę.

Co do spowalniania. Karta musi być na poziomie procesora, bo inaczej procesor, wykona robote, a karta jeszcze tego nie wyświetli, i będzie krótka zwiecha. Po prostu się to bardziej opłaca.

Jak bardzo nie chce, to można wziąc 9500GT, która jest po prostu nowsza technicznie, niż 8600GT, a i tak lepsza :-)

zuto
02-09-2008, 19:38
OK kolego. Z kartą mnie poniosło... sam przyznaje że jest ona teraz złotym środkiem jako zakup.
Chodziło mi o to że watek zaczął się przeistaczać w "co najlepiej kupic do OC", a nie do zwykłej pracy.

OT

maly5
02-09-2008, 20:44
Aplikacje 3D - mam na myśli, programy, które wykorzystują potencjał karty graficznej do wyrenderowania poszczególnych obiektów, czy to w 3Ds Max, czy w grach. Karta ta ma po prostu więcej pamięci, co pozwala na większe rozdzielczości. Co do kart profesjonalnych, owszem, ale one są używane, do niezoptymailozwanego renderingu, takiego jak 3ds max. A naprawdę. Lepiej mieć 5x lepszą, a niewiele droższą kartę.

Co do spowalniania. Karta musi być na poziomie procesora, bo inaczej procesor, wykona robote, a karta jeszcze tego nie wyświetli, i będzie krótka zwiecha. Po prostu się to bardziej opłaca.

Jak bardzo nie chce, to można wziąc 9500GT, która jest po prostu nowsza technicznie, niż 8600GT, a i tak lepsza :-)
no dobra .. ile osob uzywa tutaj 3dmaxa ? bo kolega ktoremu doradzales chce ogladac filmy. czego przy filmach nie wyswietli Ci 8600 ? ile niby pamieci grafiki mu potrzeba do tej operacji. sory ale jakies glupoty wygadujecie. a od kiedy glownym zalozeniem pamieci na karcie jest rozdzielczosc.. karty przeznaczone do renderingu - dobra sprawa. masz takie ? pewnie jakies z nowej serii ? na bogato ;-)

Xilomion
02-09-2008, 21:06
Czy opłaca sie kupować grzejący się, szmelc z przed dwóch czy więcej lat, czy w nowej technologi wiele lepszą, nie wiele droższą?

A tak, pomijając OT, to on wybierze co woli, jest jeszcze 9500GT.

manfred
02-09-2008, 21:09
Xilomion zaufałem Tobie i zrobiłem tak jak mi pisałeś ale niestety z oceną muszę się wstrzymać bo nie mam niestety jeszcze sprzętu

maly5
02-09-2008, 22:03
Czy opłaca sie kupować grzejący się, szmelc z przed dwóch czy więcej lat, czy w nowej technologi wiele lepszą, nie wiele droższą?

A tak, pomijając OT, to on wybierze co woli, jest jeszcze 9500GT.
noo .. a 9600 sie nie grzeje.. he he.. no no .. a swistak siedzi i zawija ;-)
stary .. wydac kase mozna na wszystko. Ty sobie kup quadro z nowej linii .. skoro uzywasz 3dmaxa to te pare klockow przeciez warto wydac :-D zreszta na pewno sie orientujesz ze jest Ci niezbedna ;-)

Xilomion
02-09-2008, 23:01
maly5, bardzo mi przykro że oceniasz mnie, jako kretyna, który kupi wszystko, bo ma kasę... To że używam programów do grafiki3d, nie znaczy że mam sprzęt za 20 patyków, bo mnie nie stać. Mam sprzęt 2.5 letni, i jakoś jadę, tylko grafikę i zasilacz nowe. Jeżeli się interesuję fotografią, to sobie nie kupię Nikon'a D3 czy Canon Mark, bo wiem że tego nie wykorzystam, a potem będzie nowy, i w tej samej cenie. Myślę rozsądnie. Moja się nagrzewa, na wiatraku 60% - niesłyszalny (w kompie tylko dysk słyszę), aż do 60'C!!! Przypominam że max. temperatura dla Geforce 9600GT to 105'C. Tak więc, nie mów jeżeli nie wiesz. Ja mam ze standardowym wentylatorem w wykonaniu EVGA. A tak w ogóle to rozmawiamy nie na temat, zaśmiecamy wątek do zupełnie czego innego. Proponuję tą kwestie, rozstrzygnąć na PW/GG.

maly5
03-09-2008, 12:29
nie oceniam Cie tak bron boze. po prostu - 9600GT ma u mnie w chusteczkowo wentylowanej obudowie 48stopni. wersja gainwarda. w dobrze wentylowanej 8600GT grzala sie bardzo - wersja na silentpipe , po dolozeniu wentyla chodzacego na 5V - 42 stopnie. w slabo wentylowanej obudowie miala ok 52stopni. GtS mial podobnie po dolozeniu wentyla, bez wentyla grzal sie bardzo. wyzsze modele nie mowie bo nie ma sensu. co do temp. tak owszem, moga miec do 105 stopni. ale .. po pierwsze nie wiesz po jakim czasie grafika zacznie wywalac Ci artefakty, po drugie w srodku obudowy robi sie piecyk. szczegolnie jak nie masz kilku wentylatorow wyciagajacych. a zatem mialem/mam w uzyciu praktycznie wszystkie modele nvidii od dlugiego czasu. z tego punktu widzenia sadze ze moge powiedziec iz wiem co mowie. a kwestia jest na temat bo moze ktos z tego skorzystac.

manfred
09-09-2008, 18:50
No miło mi Was powiadomić że po staraniach i doradztwie niektórych forumowiczów mam Asusa P5Q, 2x2gb OCZ GF 9600 plus inne bajery. Nie zakładałem żadnych wentylatorów dodatkowych zaufałem tym które były firmowo zamontowane. kupiłem ciężką masywną obudowę zasilacz i powiem wam tylko tyle jak robiłem panoramę z 17 zdjęć to dotychczasowy pecet mielił to w okolicach 10min teraz było 4 sek.!!!! Ja jestem zadowolony i dzięki za pomoc. Do zobaczyska za 5 lat gdy znowu będe prosił o pomoc w zakupie nowego peceta. Z górskim Hejjjj

wisa
01-10-2008, 13:10
Mam pytanko do znawców tematu... A co sądzicie o kartach Ati i jaką byście proponowali do zestawu podobnego do złożonego przez Kolegę Manfreda? Przymierzam się do złożenia czegoś podobnego ale w sumie od lat preferuję grafikę Ati :) Być może, że czas na zmianę preferencji :)
Pozdrawiam

Kyle
01-10-2008, 14:47
Kup coś z pasywnym chłodzeniem i domontuj wiatrak 92mm wolnoobrotowy (~1200 RPM ale mniej powinno być zupełnie wystarczające)

np. Radeon 3650 Asus Silent 256MB

(rozumiem że praca 2D więc zakładam nie najwyższą wydajność ... więc szybsza karta i wiatrak 120mm nie będzie potrzebny).

ps. ja mam wentyl 120 mm 1000 RPM AC 12L na grafie Radeon X1950PRO i jest na prawdę cichy a chłodzi rewelacyjnie (cały komputer generalnie cichy więc nie jest tak że ... jest cichy bo zagłuszany ;) )

wisa
01-10-2008, 23:43
Głównie 2D, ale robię też filmy w Ediusie, a jego efekty korzystają z mocy procesora karty graficznej. Kwestia chłodzenia jest mniej istotna, bo i tak w kaście mam 8 cichych wiatraków :) Coraz bardziej skłaniam się ku opcji GF9600GT :)
Pozdrawiam

Kyle
02-10-2008, 08:32
Głównie 2D, ale robię też filmy w Ediusie, a jego efekty korzystają z mocy procesora karty graficznej. Kwestia chłodzenia jest mniej istotna, bo i tak w kaście mam 8 cichych wiatraków :) Coraz bardziej skłaniam się ku opcji GF9600GT :)
Pozdrawiam
Jeśli chcesz coś wydajnego to Radeon 4830-4850 ... model 4850 zostawia 9600GT daleko w tyle.

wisa
02-10-2008, 10:21
Dzięki - tak też zrobię :)

wisa
06-10-2008, 14:21
Mam jeszcze jedno pytanko... Pracując na winxp HE czy dużo zyskam biorąc procek Q9550 zamiast E8400? Czy w pracy z CNX-em różnica będzie odczuwalna na korzyść czterordzeniowca? Bo aktualnie zastanawiam się tylko nad prockiem... Cała reszta już wybrana.
Pozdrawiam

wisa
19-10-2008, 20:48
No dobra... Mimo braku odzewu fachowców napiszę parę słów :)
Miałem: Asus P4P800E Deluxe + 2x1GB Ram + Radeon 1950Pro 512 na AGP + Pentium4HT3,2 + parę dysków.
Mam po zmianie: Asus P5QPro + GigabyteHD48501GB = 2x2GB Ram + dyski + Q9550 .
No i...
K***a m*ć !!! Zysk na czasie - praktycznie żaden :( Parę sekund to nic. Luuuudzie! Zanim zaiwestujecie - sami pomyślcie ! Akurat na moje pytanie nikt nie odpowiedział, kupiłem i się wpierdzieliłem :( Wydałem kupę kasy w kosmos :)
Pozdrawiam zwłaszcza tuzów forum :)

wlopis
23-10-2008, 19:02
Kto dzisiaj zaczyna składac komputer, niestety musi więcej zapłacic, ceny podniosły się już o około 30% w stosunku do cen z czerwca. Smutne.

velaskez
24-10-2008, 04:30
No dobra... Mimo braku odzewu fachowców napiszę parę słów :)
Miałem: Asus P4P800E Deluxe + 2x1GB Ram + Radeon 1950Pro 512 na AGP + Pentium4HT3,2 + parę dysków.
Mam po zmianie: Asus P5QPro + GigabyteHD48501GB = 2x2GB Ram + dyski + Q9550 .
No i...
K***a m*ć !!! Zysk na czasie - praktycznie żaden :( Parę sekund to nic. Luuuudzie! Zanim zaiwestujecie - sami pomyślcie ! Akurat na moje pytanie nikt nie odpowiedział, kupiłem i się wpierdzieliłem :( Wydałem kupę kasy w kosmos :)
Pozdrawiam zwłaszcza tuzów forum :)

A przepraszam, czego się spodziewałeś?! To, że masz komputer, który pociągnie konia za pomocą samej mocy obliczeniowej nie wystarczy:) Software musi też umieć ją wykorzystać. Do tanga trzeba dwojga...
Niestety, ale w tej materii funkcja czasu wykonywanej pracy może i dąży do zera, ale robi to baaardzo powoli. A z fizycznego punktu widzenia i tak tego zera nigdy nie osiągnie. Ciesz się zestawem, kup kilka gier, będą chodzić aż miło.

wisa
26-10-2008, 11:27
Dzięki Velaskez za konkretną odpowiedź. Pewnie za dużo się spodziewałem. Ale... trza będzie pomyśleć o systemie 64bit i sofcie wykorzystującym wiele rdzeni. Chyba teraz na to właśnie czas.
Pozdrawiam

velaskez
27-10-2008, 01:12
a kłaniam się i do usług:) a soft wielordzeniowy to dobra rzecz. Powodzenia.