PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto 460MG

Raff
19-08-2008, 02:18
Mam pytanie odnosnie w/w glowicy - czy dobrze rozumiem ze katy odchylenia w poszczegolnych plaszczyznach mozna >>precyzyjnie<< regulowac pokretlami? Chodzi mi o taki system ze duzy ruch jest realizowany poprzez odciagniecie pokretla a do precyzyjnego ustawienia uzywa sie pokretel - czy ta glowica dziala na tej zasadzie czy odkrecenie jest rownoznaczne ze zwolnieniem blokady i mozliwoscia dowolnego ruchu w plaszczyznie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.manfrotto.com/webdav/site/manfrotto/shared/_images/Manfrotto/product_images/zoom/460MG.jpg)

markB
28-08-2008, 16:48
To drugie: odkręcasz i ruszasz ręcznie.

kronos28
28-08-2008, 17:18
Mam pytanie odnosnie w/w glowicy - czy dobrze rozumiem ze katy odchylenia w poszczegolnych plaszczyznach mozna >>precyzyjnie<< regulowac pokretlami? Chodzi mi o taki system ze duzy ruch jest realizowany poprzez odciagniecie pokretla a do precyzyjnego ustawienia uzywa sie pokretel - czy ta glowica dziala na tej zasadzie czy odkrecenie jest rownoznaczne ze zwolnieniem blokady i mozliwoscia dowolnego ruchu w plaszczyznie?

zle rozumiesz - funkcje precyzyjnej korekty ustawienia głowicy mają głowice z przekładniami zębatymi. jak MF410 junior Gear head albo 405 pro gear head

w pzypadku 460MG jest to standardowy system - odkręcasz blokadę i samemu ustawiasz głowicę "ręcyma" :)

Raff
29-08-2008, 11:53
OK, dzieki o to wlasnie chodzilo. Zastanawiam sie czy warto ciulac na zebatke czy ruchy glowic bez przekladni i ich blokowanie sa na tyle precyzyjne ze nie jest konieczna taka inwestycja. Mysle o zestawie d100/d300 + grip + obecnie najciezszy moj obiektyw 85 1.4 :]

wilk325
29-08-2008, 11:59
OK, o to wlasnie chodzilo. Zastanawiam sie czy warto ciulac na zebatke czy ruchy glowic bez przekladni i ich blokowanie sa na tyle precyzyjne ze nie jest konieczna taka inwestycja.

Zależy do jakiego słoika. Do ciężkiego warto, do lekkiego nie. Do zakresu 200 sam używam MG468, ale do 400 i powyżej używam 405 pro gear head. Nawet po zablokowaniu głowicy następuje opad pionowy pod wpływem ciężaru, przy zębatej nie ma to miejsca.

erro
26-01-2013, 22:58
Ja mam takie pytanko dot tej głowicy - czy ktoś wie jak ją odkręcić ? Nabyłem dawno temu razem z 190cx3 na której była zamontowana i nie wiem jak to odkręcić. W sensie nie da się zablokować na tyle żeby się nie kręciło a ta szara część jest za niska/szeroka żeby to jakoś złapać inaczej....

markB
28-01-2013, 03:05
Nie wiem jak to jest teraz w nowych wersjach Manfrotto. W moim starym 055 na spodniej stronie okrągłej płytki, na której opiera się głowica, jest śruba imbusowa. Trzeba ją najpierw odkręcić, żeby można było odkręcić głowicę.

Zom53
03-02-2013, 19:23
Jeżeli chodzi o płynność ruchów to polecam MN 141RC. Jest to konstrukcja już nie produkowana ale można ją dostać jako używaną.Ostatnio była na aukcji za 99zł w super stanie. Miałem przez jakiś czas również 460MG ale właśnie ze względu na brak płynności ruchów pozbyłem się jej i zostawiłem MN141RC.
J.P.

erro
26-03-2013, 17:38
Udało mi się oddzielić statyw od głowicy. Zgodnie z tym co ktoś napisał pod mocowaniem głowicy powinna być śrubka którą się blokuje głowicę. Niestety majster który sprzedał mi statyw, nie użył śruby a głowicę dokręcił na siłę. Nie można jej było odkręcić bo się zapiekła a bez narzędzi niestety nie ma jak tego chwycić żeby nic zniszczyć. Ale już sobie poradziłem.

Borat1979
26-03-2013, 19:00
OK, dzieki o to wlasnie chodzilo. Zastanawiam sie czy warto ciulac na zebatke czy ruchy glowic bez przekladni i ich blokowanie sa na tyle precyzyjne ze nie jest konieczna taka inwestycja. Mysle o zestawie d100/d300 + grip + obecnie najciezszy moj obiektyw 85 1.4 :]

Mam głowicę 460MG i byłem z niej zadowolony dopóki nie spróbowałem pobawić się u kumpla MF410.
Teraz jak bym kupował to bym dołożył :)