PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Wrocław z góry.

todominik
19-08-2008, 00:39
Zdjęcia z dużej wieży. Proszę Was o surową ocenę, zdjęcia jak i ramki & podpisu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/a00b6c7a1da409e8-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

autograf
19-08-2008, 00:54
50% nieba = 50% podłogi.
Poczytaj o kompozycji.

Amadeusz
19-08-2008, 00:59
50% nieba = 50% podłogi.
Poczytaj o kompozycji.

Może zbyt niefortunnie uciął te kamienice na dole ale ta ramka + ta obróbka + 50/50 mnie pasuje.

autograf
19-08-2008, 01:17
Jak by niefortunnie nie uciął tych kamienic, to by uciął wcześniejsze ;)

A teraz wyobraź sobie pionowy kadr i 70% podłogi i 30% niebo. Mogło być ekstra!

Ale ja - to ja. Nie sugerujcie się tym zbytnio ;)

todominik
19-08-2008, 10:15
Tak tak kompozycja 50/50 nie wyszła mi (ale dosłownie to będzie 55% na 45% :) Autograf dzięki za rady, nie wpadł bym na pomysł żeby taki widok robić w pionie, następnym razem na pewno spróbuje. A w taki razie co jeszcze myślicie o tym (jeśli chodzi o kompozycje bo tu obróbki 0 po za podpisem i zmniejszeniem)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/11cc6f0ec066fb1b-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

galu44
19-08-2008, 11:47
krzywe kamienice na brzegach kadru jeszcze można przeboleć, ale ten horyzont? woła o pomstę do nieba.

piotr w
19-08-2008, 16:45
W pierwszym za mało kontrastu i wszystko bardzo wyprane, do tego niefortunny kadr, drugie lepsze.

Miden
19-08-2008, 16:53
(..) ale ten horyzont? woła o pomstę do nieba.

Chociaż widać, że ziemia jest okrągła:mrgreen:

-------

Mi się podoba obróbka na 1. I ta kompozycja 50/50 też nie jest taka zła. Wzrok ucieka w horyzont i to trochę przyciąga uwagę ;)

ale niech się wypowiedzą spece z tej dziedziny.

/pozdrawiam

galu44
19-08-2008, 17:07
Chociaż widać, że ziemia jest okrągła:mrgreen:

ziemia jest brązowa i sypka, natomiast...
Ziemia podobno okrągła jest, ale żeby graniasta? ;)

todominik
19-08-2008, 23:57
Dzięki za oponie za opinie i te surowe jak i te miłe :) To są moje początki więc dobrze wiedzieć co się podoba a co robie nie tak...

december
20-08-2008, 09:53
Kadry mocno oklepane (z wieży kościoła garnizonowego św. Elżbiety) do tego mało kontrastowo. Ramka w podpis na 1 imo trochę zbyt ordynarne...pomijając horyzont, 2 lepsza

FraterMajor
21-08-2008, 01:23
nie wiem jakie miałeś intencje, ale fotka wywołała u mnie niepowtarzalne uczucie pewnej monotonii miasta.
pomimo niepochlebnych uwag i rzekomych błędów praca bardzo mi się podoba, jedynie ramka faktycznie jest ordynarna ;)
będę próbował zrobić coś podobnego w Krakowie z gmachu Akademii Muzycznej.
Pozdrawiam i życzę sukcesów! :)

todominik
23-08-2008, 10:43
Na myśl mi przychodzi piosenka z troszkę zmienionymi słowami: "Robić zdjęcia każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi, czasami człowiek musi inaczej aparat sie udusi..." Ja uwielbiam robić zdjęcia ale cały czas się uczę i dlatego jestem wszystkim wdzięczny za szczere słowa odnośnie moich zdjęć (bo do fotografii jeszcze długa droga przede mną)

bercik
23-08-2008, 20:34
50% nieba = 50% podłogi.
Poczytaj o kompozycji.
Autograf
Nieba jest tyle i Wrocławia
możesz podać mi tego nieśmiertelnika
który stworzył nie podwazalny Canon kompozycji
Todominik pokaż mi 1 w wersji b&w

bercik
23-08-2008, 21:17
Autograf
Nieba jest tyle i Wrocławia
możesz podać mi tego nieśmiertelnika
który stworzył nie podwazalny Canon kompozycji
Todominik pokaż mi 1 w wersji b&w

sorry ma być:
Nieba jest tyle ile Wrocławia ...
pozdrawiam

todominik
24-08-2008, 00:07
....Todominik pokaż mi 1 w wersji b&w

Bardzo proszę B&W

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/3e985f3fc61c2e35-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Ogólnie zdjęć czarno białych nie robię więc opinie odnośnie B&W mile widziane (teraz oceniamy samą obróbkę :)

Dorian
24-08-2008, 10:48
To jak samą obróbkę to jak dla mnie to ... szare. ;) Brakuje mi tutaj prawdziwej czerni. :)

bercik
25-08-2008, 12:16
Zrobiłeś pstryk i D80 dał jakieś kolorowe foto,
zrobłeś dwa może dwa, trzy kliki na kompie i zrobiłeś jakieś szaro-szare foto.
Sam stwierdzasz jakie to łatwe,teraz należy tylko wrzucić na forum i niech koleżanki i koledzy powiedzą czy to jest dobre, a może podpowiedzą co można zrobić by było dobrze. Nie podpowiedzą!!! Jeśli Ty sam nie będziesz wiedział dlaczego chcesz fotografować.
Nie bedę oceniał Twojej foty ale powiem coś z natury ogólnej do Twojego ewentualnego przemyślenia - w fotografii podobnie jak w innych dziedzinach sztuki kanony należy łamać ale wtedy i tylko wtedy gdy ma się coś ważnego do powiedzenia, w innym przypadku brak myślenia, pomysłu, ważnego przesłania należy zastąpić poprawnością kompozycji i techniki, bezpiecznie będzie zastosować się do uwagi Autografa, a zdjęcie pokazać osobie która Cię kocha i po czym wsadzić je do albumu na pamiątkę.
Ale można jeszcze inaczej, spójrz sobie na foto za jakiś czas, kiedy poznasz trochę techniki, obróbki cyfrowej ( tej wiedzy nie zastapi żaden talent ), i być może znajdziesz pomysł na tę nieudaną fotkę., czego szczerze życzy Tobie

Bercik

todominik
25-08-2008, 23:21
bercik nic dodać nic ująć - trafiłeś z powyższą wypowiedzią w sedno sprawy. Po za tymi trzema kliknięciami na kompie : ) było ich troszkę więcej... Ale napisałem że zdjęcia B&W to pierwszy raz dosłownie robiłem...

Od kiedy zrobiłem te zdjęcie upłynęło nie wiele czasu (8dni) i już widzę a właściwie nic w tym zdjęciu nie widzę. Jedna koleżanka mi powiedziała (totalnie nie zna się na fotografii) "że te zdjęcie jest fajne, ale jak na osobę która zajmuje się fotografią troszkę bardziej niż zwykły "pstrykacz" to zdjęcie beznadziejne..." Miała racje i Wy też macie racje - ale właśnie taki "kubeł zimnej wody" jest potrzeby takim jak ja...

bercik
26-08-2008, 11:39
Todominik,
będą jeszcze z Ciebie Ludzie,
nie zniechęcaj się,
wróć jeszcze do pomysłu tyle Wrocławia i ile nieba,
znajdź tylko sensowny pomysł,
pokaż Autografowi,
że niekiedy warto złamać Canon,

todominik
26-08-2008, 21:55
Tak masz racje - ale tak jak powiedział Autograf żeby łamać canony trzeba robić to z pełną świadomością oraz mieć coś do powiedzenia... Dziś byłem w Częstochowie - sytuacja podobna jak we Wrocławiu - wysoka wieża, ładny widoczek... i zrobiłem tylko kilka zdjęć, ale żadne mi się nie podoba, nie było odpowiedniej chwili, światło ostre nic ciekawego, choć próbowałem wszystko to czego we Wrocławiu nie zrobiłem. Nie zniechęcam się ale straciłem pomysły (albo po prostu nigdy ich nie miałem) Muszę znaleźć coś co mnie zainspiruje...