Zobacz pełną wersję : Brudna matryca - mam już tego dosyć!!
Witajcie! ;(
Mam już tego dosyć. Nie mogę wyczyścić matrycy. Kupiłem sobie już nawet ten Izopropanol, waciki i gruszke i nic...
Izopropanol powoduje smugi na matrycy (czy tam na tym filtrze) i tak dalej i tak dalej...
Nie mogę wyczyścić matrycy... :( albo plamki, albo włoski eh. Nie stać mnie zbytnio na tego greencleanera. Ma ktoś jakiś pomysł / jakąś rade jak to wyczyścić?
Niżej dwa zdjęcia z F20 i F36.
http://misieek.net/DSC_0656.JPG F/36
http://misieek.net/DSC_0657.JPG F/20
Na zdjeciach które robie nie może być widoczny brud ;/
staszek_z
19-08-2008, 00:11
tylko raz próbowałem sam czyścić... niby było ok, ale na 100% nigdy
wolę już dać za 50,- co pół roku i mieć spokój niż się samemu męczyć, o spieprzeniu matrycy/filtru już nie wspominając...
Akurat nie boje się o uszkodzenie matrycy.
50zł? Gdzie i jak? Nikon Polska? Jak długo się czeka itp?
staszek_z
19-08-2008, 00:17
w poznaniu, nieautoryzowany serwis na os. Kopernika
U mnie w Bydgoszczy takiego czegoś raczej nie ma - tj. mi nic o tym nie wiadomo. Jeśli by było braliby też więcej pieniędzy...
Czy to co ja mam to aż tak brudne? :( Jak to wyczyścić?
A czy używasz tak dużych przesłon?
Do 22 włącznie. Gdyby nie to by nie było problemu...
Znalazłem pewien adres w Bydgoszczy, dowiem się co i jak i zobaczymy.
Jednak wole to samemu w domku zrobić...
Szanowny kolego, jeśli do szkieł które masz w stopce używasz F20 i F36 to robisz z nich masakrę optyczną i tyle. Po wyczyszczeniu za pieniądze pierwsza zmiana szkła w terenie i masz powtórkę do czyszczenia. O'k każdy ma prawo ustawić F36 ale WHY ? Rób zdjęcia a nie szukaj syfków, F11 to IMHO max uzyteczna przesłona i tyle. :)
No jak mnie przekona i pocieszy więcej osób to będe spokojniejszy... :P
Czysty izopropanol nie powinien zostawiać smug, natomiast "waciki", czyli zapewne te "dzieciom do uszu" nie są idealnie czyste, dotkniecie palcem wacika skutkuje właśnie ową smugą. Wszelkie pędzelki zostawiają "włoski". Spróbuj też, jesli już musisz czyścić na mokro normalny spozywczy spiryt, czyli 100 i heja. Ale nie wacikiem, czasami mozna kupić zestaw do czyszczenia z takimi "karteczkami". Z zestawu od razu wywal do kosza pedzelek, "karteczkę" lekko zwilż spirytusem, wsadź ją w matrycę i wacikiem pocieraj w te i wewte od góry, jeśli zagonisz syfki do rogów to będzie bardzo trudno je stamtąd usunać. Oprócz paprochów matryca pokrywa się również czymś "tłustym" czyli zapewne efekt kondensacji i to również rozpuszczone spirytusem zostawia smugi. Reasumując, ustaw aparat na niebo, wyłacz AF-a, ustaw F16 i jesli nie widać specjalnie syfków, raczej odpuść sobie sprawdzanie przy F36 :)
Ale przekona do czego?
Do nie czyszczenia samodzielnego, a oddania do serwisu? Jasna sprawa przecież.
Do tego, że żadko kiedy tak wysokie F jest wykorzystywane, a już w szczególności w szkłach, które posiadasz w stopce, tak samo jasna sprawa, popatrz sobie na wykresy rozdzielczości i staraj się nie przekraczać poziomu gdzie już drastycznie spada jakość.
Ktoś kiedyś pisał, że nawet nowe body wzięte prosto z półki przykręcone do F pow. 20 pokazuje syfiki na matrycy.
Do 22 włącznie.
Jakie zdjęcia wykonujesz, że używasz tak wysokich przysłon?
Sprzedaj lustrzankę - pozbędziesz się stresu. Szkoda zdrowia.
puchbeary
20-08-2008, 10:07
Ooo... jak ja bym chciał mieć na f36 taka popierdułke jak ty na matrycy :? . Ty chyba nie masz większych zmartwień. Dwie ciapki na f36 a ty lamentujesz.
Musisz używać wysokich przysłon (nie za bardzo chce mi się wierzyć, ale skoro piszesz, że używasz, to chyba świadomie), potrzebujesz rozległej głębi i masz kolosalne problemy z czystością matrycy? Zmień aparat na Olympusa. System 4/3 zapewni Ci znacznie większą głębię ostrości, niż DX, APS-C, FX, a czyszczenie matrycy Olek ma nie do pobicia. Wszystkie inne systemy będą w mniejszym lub większym stopniu brudziły matrycę.
Domyślam się, że robisz dużo fotek makro...zalecam zestaw sensor swab http://www.allegro.pl/item417782066_sensor_swab_zestaw_dla_profesjonalis tow.html - szybko i bez stresów można wyczyścić sensor z wszelkiego typu brudów.Cały zestaw starcza na kilkunastokrotne czyszczenie matrycy.Sam miałem kilka paprochów i tłustych plam na sensorze i kilkoma pociągnięciami pozbyłem się ich raz na zawsze - trzeba się wykazać tylko odrobiną cierpliwości.
...ech chciałbym mieć taką czystą matrycę...
w Bydgoszczy polecam czyszczenie;
FOTOLABORATORIUM "MINILAB"
Właścieciel : Tadeusz Cytulski
ul. Węgierska 3/74
85-858 Bydgoszcz
tel/fax (052) 328 75 32 , tel. (052)372 57 46 , (052)373 77 99 , lub kom. 0602 282 480
[email protected]
GGrzegorz
20-08-2008, 22:09
Polecam LensPen SensorKlear. Proste i tanie.
Ych, zobaczymy - strasznie mnie to męczy :(
Bartek - NinoVeron
21-08-2008, 03:16
a ja i tak bede polecal inwestycje w Green Cleana
uzywam go od poltora roku i nic lepszego nie spotkalem
czyscilem juz matryce z 50 razy albo i wiecej (tak to jest przy tanich, nieuszczelnionych korpusach)
i zawsze po czyszczeniu bylo oki
niestety teraz musze dokupic szpatułki (mokra i sucha) - 3 komplety - za ok. 80 zl
jedno czyszczenie w zwyklym serwisie to 50 zl
jedno czyszczenie w autoryzowanym serwisie to pewnie 100 zl plus koszty przesyłki do i z serwisu
a ja za 280 zl (tyle placilem za komplet Green Cleana) czyscilem juz z 50 razy :)
mirektoja
21-08-2008, 06:34
Ja rowniez polecam Lenspena kupilem w MM za ok 40 zł i jak mialalem D80 To nie bylo zadnego problemu z usunieciem zabrudzen. Robilem to kilkakrotnie z duzym powodzeniem i bez stresu. Matryce mozna samemu bezpiecznie wyczyscic Lenspenem , to naprawde nic wielkiego.
LordRamzes
21-08-2008, 07:13
Kraków
U Kadei na Czapskich 1
tel (12) 429 10 28
Według mnie najlepszy serwis w KRK cena to 50 zł a za pełną klatkę 80 , niestety od Października 80 a za pełną 100zł .
Ja rowniez polecam Lenspena kupilem w MM za ok 40 zł i jak mialalem D80 To nie bylo zadnego problemu z usunieciem zabrudzen. Robilem to kilkakrotnie z duzym powodzeniem i bez stresu. Matryce mozna samemu bezpiecznie wyczyscic Lenspenem , to naprawde nic wielkiego.
U mnie nie ma lenspena :(
Zamów sobie taki zestawik
http://kinetronics.com/store/SGPK_product.html
Z wysyłką do Polski wyjdzie jakieś 28-30$ :-D:-D:-D
Mam używam od 2 lat sprawdził sie OK :-D:-D:-D
Qwa nawet nie wiedziałem ze mają polską wersję stronki i oddział w Niemczech więc pewnie taniej i szybciej niż kiedy ja sprowadzałem sobie z USA
http://www.kinetronics.de/seiten/pl_frame.html
ZAMÓWIENIE
http://www.kinetronics.de/seiten/pl/pl_orderform.html
marszull
22-08-2008, 00:11
Ja polecam Sensor Swab ale najlepiej (czt. najtaniej) jak by ci to ktos przywiozl ze Stanow
Kilometr
22-08-2008, 23:28
Eee to masz czystą matrycę nie powinieneś panikować zobacz co ja mam :P:P:P i na co dzień nie widać na zdjęciach :) No problem rzeczywiście jest powazny jak krajobrazy robisz albo w studiu gdzie dużą przysłonę się używa.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2e289000b0dc833.html)
piotereks
23-08-2008, 20:30
ul. Węgierska 3/74
85-858 Bydgoszcz
tel/fax (052) 328 75 32 , tel. (052)372 57 46 , (052)373 77 99 , lub kom. 0602 282 480
[email protected]
ooooooooo, ja chyba skorzytsam bo chcialbym wyczyscic matowke. Nie wiesz czy tam tez czyszcza matowki?
ooooooooo, ja chyba skorzytsam bo chcialbym wyczyscic matowke. Nie wiesz czy tam tez czyszcza matowki?
Tego nie wiem a matówkę też bym wyczyścił.
ul. Węgierska 3/74
85-858 Bydgoszcz
[email protected]
Dzisiaj właśnie polecono mi tego człowieka, tam uderze :)
piotereks
24-08-2008, 20:00
Dzisiaj właśnie polecono mi tego człowieka, tam uderze :)
jak bedzie po wszystkim daj znac co i jak ok? no i jak mozesz zapytaj czy czyszcza matowki co?
marcinas
24-08-2008, 20:51
wyczyszczą wszystko naprawią też bardzo wiele, wywołaja slajdy
to rzetelna firma z tradycjami od lat korzystam i polecam0
ul. Węgierska 3/74
85-858 Bydgoszcz
[email protected]
Nie polecam, jak była brudna, tak jest... od pierwszego zdjęcia a w portfelu 50zł mniej
misieek masz szkło makro?
żółto-czarny
25-08-2008, 23:39
Czy ktoś już zamawiał?
http://www.swiatobrazu.pl/nowy_gatunek_arktycznego_motyla.html
Może będzie łatwiej (jeśli nie musi być taniej)? :mrgreen:
marcin.ka
26-08-2008, 08:36
misieek, jak chcesz mam namiary do jednego speca na szwederku. nie podaje ich na forum, ze wzgledu na to, bo nie wiem czy gosc zyczyl by sobie taka reklame ;). Ale jak potrzebujesz namiary do niego, to odezwij sie do mnie na gg albo priva i podam Tobie numer telefonu.
w moim malenstwie, nie ukrywam, ze przez moja glupote i nieprofesjonalizm, mialem totalnie zabrudzona matryce. Facet w nie cala godzinke uporal sie z problemem.
KrzysztofS
26-08-2008, 09:07
Nie polecam, jak była brudna, tak jest... od pierwszego zdjęcia a w portfelu 50zł mniej
proponuje juz nie inwestowac w czyszczenie matrycy a raczej w psychologa bo z tego w jaki sposob o tym wszystkim piszesz widac ze masz fobie albo jakies natrectwo, czy przypadkiem z nowymi butami tez tak nie masz jak sie zabrudza albo troche obetra?
przyslona powyzej f22..... ludzie
Misieek przy takich syfach jakie pokazałeś na matrycy na F36 i F20 to nie warto sobie zawracać głowy tylko focić. Tak naprawdę to powyżej F16 już straszna dyfrakcja na matrycy 10-12Mpix i ze zdjęcia robi się mydło. Zapomnij o takich syfach, a większe da się zazwyczaj usunąć tylko gruchą. Jak Ci wyczyszczą matrycę/filtr, to po pierwszej zmianie obiktywu będziesz mieć to samo co pokazałeś na początku.
Spoko, ale mialem widoczne przy F11 pozniej...
TeamHANS
27-08-2008, 16:26
A na tym zdjęciu próbnym czasem nie ma 2 hotpixli?
Polecam LensPen SensorKlear. Proste i tanie.
zgadza sie w 90%:)
ja polecam lenspena za 30 zl hamy z MM, jeszcze tansze. wystaraczy lekko chuchnac przejachac tutka i gotowe:)
fotojacek
13-10-2008, 02:09
zgadza sie w 90%:)
ja polecam lenspena za 30 zl hamy z MM, jeszcze tansze. wystaraczy lekko chuchnac przejachac tutka i gotowe:)
Teraz jesień i w powietrzu pełno wirusów, przed chuchaniem idz do lekarza bo jeszcze wchuchasz bakterie i Ci sie zalegną w aparacie :D no chyba ze przed chuchem łykniesz ćwiartkę rektyfikowanego.
PS masz swietną metodę czyszczenia podoba mi sie:)
zdzichra
19-10-2008, 20:49
Witam
Jestem posiadaczem NIKON D70
Jestem tu nowy
Matryce czyściłem kilkakrotnie na mokro o suchym czyszczeniu nie wspomne-czeste zmiany obiektywów tym skutkują
Być może moja technologia uniesie troche włosy na głowach ale to działa wiec opisze jak choc byc może nie jest to zgodne z ustawą o wychowaniu w trzewzwości
1-należy udać sie do sklepu celem nabycia środka czyszczącego C2H5OH w ilości 0.1l i postaci jak najbardziej zbliżonej do 100%. Nabywamy tez patyczki do uszu najlepiej renomowanej firmy co do których mamy pewność,że nie będą pyliły na sucho ani na mokro najlepiej takie dla niemowląt;
2-po powrocie do domu należy ze środka czyszczącego odlać ok.20ml do czystego naczynia n.p.kieliszka-UWAGA!! -tego nie wypijamy!!
3-reszte środka czyszczącego rozrabiamy wg upodoban i gustu aby wspomóc nasza odwagę i poprawic pewność naszych dłoni(całkiem na trzeżwo operacja nie do wykonania) i zostawiamy niech się gryzie
4-przygotowujemy miejsce pracy i resztę narzędzi czyli gruszke koniecznie czystą i suchąMiejsce powinno być czyste,suche z dala od możliwosci przeciągow i przypadkowego zakurzenia.
5-w zależnosci od stopnia w jakim jesteśmy zestresowani wlewamy w siebie rozcieńczony srodek czyszczacy którego ilość powinna być wprost proporcjonalna do wielkości stresu i nie wszystko na raz bo okazać sie może że zniknie nie tylko stres ale i ostrość widzenia,a to może byc niebezpieczne dla naszego ukochanego sprzętuGdy ocenimy,że jesteśmy gotowi podjąć wyzwanie przystepujemy do działania
6-podnosimy lustro i solidnie przedmuchuijemy wnętrze(oczywiście aparat zwrócony dziurą w dół
7-patyczek do uszu delikatnie nasączamy nie rozpuszczonym-tym z kieliszka-środkiem czyszczącym i przecieramy całą matrycę w JEDNYM kierunku n.p. z lewej do prawej wilgotną końcówką patyczka,następnie bierzemy drugi patyczek-suchy i robimy to samo w tę samą stronę-po prostu wycieramy matrycę do sucha
8-dmuchamy cały środek gruszką i opuszczamy lustro
9-robimy zdjęcie testowe jeśli jest ok spożywamy reszte środka czyszczącego jeśli nie powtarzamy pkty 6-9
Po spirytusie nie zostaja smugi na matrycy pod warunkiem ze zachowamy czystość i nie będziemy dotykać palcami wacików.Metoda ta u mnie skutkuje,nic sie nie marnuje a i czasem humorek niezły powoduje.
Powodzenia
zdzichra
19-10-2008, 20:53
Witam
Jestem posiadaczem NIKON D70
Jestem tu nowy
Matryce czyściłem kilkakrotnie na mokro o suchym czyszczeniu nie wspomne-czeste zmiany obiektywów tym skutkują
Być może moja technologia uniesie troche włosy na głowach ale to działa wiec opisze jak choc byc może nie jest to zgodne z ustawą o wychowaniu w trzewzwości
1-należy udać sie do sklepu celem nabycia środka czyszczącego C2H5OH w ilości 0.1l i postaci jak najbardziej zbliżonej do 100%. Nabywamy tez patyczki do uszu najlepiej renomowanej firmy co do których mamy pewność,że nie będą pyliły na sucho ani na mokro najlepiej takie dla niemowląt;
2-po powrocie do domu należy ze środka czyszczącego odlać ok.20ml do czystego naczynia n.p.kieliszka-UWAGA!! -tego nie wypijamy!!
3-reszte środka czyszczącego rozrabiamy wg upodoban i gustu aby wspomóc nasza odwagę i poprawic pewność naszych dłoni(całkiem na trzeżwo operacja nie do wykonania) i zostawiamy niech się gryzie
4-przygotowujemy miejsce pracy i resztę narzędzi czyli gruszke koniecznie czystą i suchąMiejsce powinno być czyste,suche z dala od możliwosci przeciągow i przypadkowego zakurzenia.
5-w zależnosci od stopnia w jakim jesteśmy zestresowani wlewamy w siebie rozcieńczony srodek czyszczacy którego ilość powinna być wprost proporcjonalna do wielkości stresu i nie wszystko na raz bo okazać sie może że zniknie nie tylko stres ale i ostrość widzenia,a to może byc niebezpieczne dla naszego ukochanego sprzętuGdy ocenimy,że jesteśmy gotowi podjąć wyzwanie przystepujemy do działania
6-podnosimy lustro i solidnie przedmuchuijemy wnętrze(oczywiście aparat zwrócony dziurą w dół
7-patyczek do uszu delikatnie nasączamy nie rozpuszczonym-tym z kieliszka-środkiem czyszczącym i przecieramy całą matrycę w JEDNYM kierunku n.p. z lewej do prawej wilgotną końcówką patyczka,następnie bierzemy drugi patyczek-suchy i robimy to samo w tę samą stronę-po prostu wycieramy matrycę do sucha
8-dmuchamy cały środek gruszką i opuszczamy lustro
9-robimy zdjęcie testowe jeśli jest ok spożywamy reszte środka czyszczącego jeśli nie powtarzamy pkty 6-9
Po spirytusie nie zostaja smugi na matrycy pod warunkiem ze zachowamy czystość i nie będziemy dotykać palcami wacików.Metoda ta u mnie skutkuje,nic sie nie marnuje a i czasem humorek niezły powoduje.
Powodzenia:)
Mikis525
21-11-2008, 21:17
A np. smugi po wodzie wyczyszczę tym sposobem ? Bo dziś mnie taka miła niespodzianka spotakała na D70s, siostrze woda wleciała jakimś cudem i na matrycy było parę kropelek wody, wytarła to i myślała ,że nie będzie znać, a ja robię fotkę wrzucam na fotosika i przerażenie... Próbowałem gruchą ,ale nic, tutaj chyba tylko z tym alkoholem się uda, chyba że kupię jutro coś w Saturnie/FJ do czyszczenia na mokro :/
Mikis525
21-11-2008, 22:17
Problem rozwiązany, spirytus i pałeczki do czyszczenia uszu dałe efekt i na f 22 nie widać żadnych syfków :)
slawson38
21-11-2008, 22:25
Nic bardziej prostego tu jest pokazane :
http://pl.youtube.com/watch?v=h2yfZL0edqs&feature=related
U mnie w Bydgoszczy takiego czegoś raczej nie ma - tj. mi nic o tym nie wiadomo. Jeśli by było braliby też więcej pieniędzy...
Czy to co ja mam to aż tak brudne? :( Jak to wyczyścić?
Jest. Dostałem namiary od człowieka z tego sklepu foto przy głównej poczcie. Zgadałem się z nimi gdy pytałem o jakiś sprzęt do czyszczenia głowic. Mogę na priva podać namiary na gościa. Albo zadzwoń sobie do tego sklepu to Ci powiedzą.
afterall
23-11-2008, 14:02
U mnie póki co skuteczne jest czyszczenie na sucho - czyt. grucha do lewatywy i dmuchanko ;-)
Powtarzam zabieg co koło 1,5 miesiąca i jest OK. Na przysłonach do 16 jest OK, żadne większe zanieczyszczenia nie są dostrzegalne.
Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy może regularności w dmuchaniu matrycy. Jestem zadowolony.
Na mokro chyba sam bym nie ruszał.
jesli izopropanol zostawia smugi znaczy ze nie jest 100% czysty. w aptekach czesto sprzedaja go do celow medycznych jako 70% roztwor, albo z dodatkiem miety nawet. do czyszczenia potrzeba 100%, niezla alternatywa jest tez czysty metanol - mniej naciaga woda a rownie skuteczny. i warto pamietac ze czysczenie na mokro to ostatecznosc.
Izopropanol do czyszczenia matrycy (a właściwie filtra) musi być czysty czyli właściwie tylko ten oznaczony cz.d.a. (czystość do analiz) a po angielsku: pure p.a.
Nie wiem gdzie go kupić, bo ja dostałem od koleżanek ze znajomego laboratorium chemicznego.
Powinien się nazywać: C3H8O 2-Propanol cz.d.a
Na butelce napisali, że zawartość min 99,7% i że po odparowaniu zostaje max 0,001% "niepropanolu" :) Jest też namiar na producenta: Chempur (http://www.chempur.pl)
W Pentaksie K10D strząsałka jest bardzo skuteczna, tylko duże paprochy musiałem zdmuchiwać gruszką (przebieg 70tys. w 1,5 roku). Od niedawna używam D700 i właśnie dziś po raz pierwszy musiałem czyścić na mokro, bo grucha nie dawała rady. Okazało się, że na filtrze są tłuste plamy i tutaj chyba tylko rozpuszczalnik organiczny da radę i trzeba filtr niestety dość intensywnie umyć. Sam propanol b.szybko wyparowuje, ale rozpuszczony olej zostanie i będzie smużył, trzeba więc wielokrotnie przemyć zmieniając przy tym wspominane już patyczki bawełniane do uszu. Ewentualne włoski z patyczków powinny się dać zdmuchnąć gruszką jeśli filtr będzie odtłuszczony.
Wygląda na to, że w nowej puszce migawka "pluje" olejem bo jak wytłumaczyć te tłuste plamki? W K10D nie miałem tego problemu...