Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pomiar swiatła w studio

remnaj
18-08-2008, 23:20
Witam!
mam maly problem a mianowicie zakupilem lampy CY100MR i jestem po pierwszej sesji. efekty jak dla mnie sa zadowalajace mimo ze ustawialem parametry na "oko". do czego zmierzam, zeby fotka wyszla dobrze musialem klepnac z 5 razy testow aby zrobic finalna fote. nie pwoiem ze mi nie szkoda migawki na takie testy bo jest mi szkoda, dlatego powiedzcie mi czy jest jakis sposob na pomiar swiatla bez robienia testowych fotek? czy wyzwalajac blysk testem siatlomierz w aparacie wychwyci te swiatlo?
Mam jeszcze ejdno pytanie, jak mniej wiecej dzialaja swiatlomierze zewnetrzne? nalezy wyzwolic blysk testem a swiatlomierz wychwyci natężenie zwiatla i wyswietli parametry?
dzieki serdeczne Remik

P.S. wczesniejsze sesje robilem na swietle stalym i nie bylo wiekszego problemu z pomiarem swiatla

marszull
18-08-2008, 23:46
Swiatlomierz w aparcie nie zmierrzy ci blysku w studio
Swiatlomierzem zewnetrznym mozesz mierzyc blysk
albo wyzwalajac testem
albo majac swiatlomierz podpiety na kablu do lamp
albo podpiety na radio (nadajnik do swiatlomierza, odbiornik do lamp)
albo ( np. sekonic i pocketwizard) ustawiajac odpowiedni kanal i wyzwalajac przez radio

yaqb
19-08-2008, 07:11
Sekonic plus pockety bardzo fajny zestaw, ale jednocześnie dość kosztowny zestaw.
A i do tego trzeba kupić odpowiedni światłomierz z obsługa radia.
Bo nie każdy Sekonic wyzwoli Ci pockety.

marszull
19-08-2008, 17:07
To wiem
napisalem jako przyklad
ale moge uscislic Sekonic z modulem DR ;-)

hedgehog
19-08-2008, 17:13
Po pierwsze, posłuż się histogramem i własnymi oczami - olej światłomierz zewnętrzny, do podstawowej zabawy nie potrzebny. Ja w ogóle go nie używam, niektórzy mówią, że lubią. Kwestia gustu. Mam wprawdzie jakiegoś starego Courtenaya, ale leży i się kurzy.

A po drugie, to z czasem będziesz już działał na tyle dobrze "na oko", że testowe klatki zrobisz trzy, a nie dziesięć.

:)

remnaj
19-08-2008, 17:42
hedgehog mam do ciebie pytanie, w jaki sposob wykorzystac histogram?? po zrobieniu zdjecia testowego?? opisz bardzo prosze jak ty to wykonujesz??

hedgehog
19-08-2008, 17:45
hedgehog mam do ciebie pytanie, w jaki sposob wykorzystac histogram?? po zrobieniu zdjecia testowego?? opisz bardzo prosze jak ty to wykonujesz??

Normalnie, patrzysz jak się rozkłada i wiesz, czy masz zdjęcie z grubsza poprawnie naświetlone... Nie ma w tym żadnej filozofii.

http://www.fotoporadnik.pl/funkcje-aparatu-histogram.html (pierwsze z brzegu, nie odpowiadam za ewentualne bzdury)

step.tom
19-08-2008, 22:13

Hi

tu jest wszystko a nawet więcej...

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55943

remnaj
20-08-2008, 10:15
na czym polega rozklad histogramu mam pojecie i te rzeczy nie sa dla mnie nowoscia, myslalem ze chodzi o jakis inny sposob. dzieki za linki bardzo serdecznie. Mam do was jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak dobierac swiatlo blysku aby dopalic postac osoby w bialy dzien tak by zdjecie wygladalo jak na przykladowych z tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=onsccohLzHc

hedgehog
20-08-2008, 10:18
Dziwne pytanie... Nie ma recepty na światło. Eksperymentuj. Przepis nie istnieje, wszystko zależy od miliona czynników. Fotografia cyfrowa strasznie ułatwia Ci naukę, więc wykorzystaj to :)

RBT
02-09-2008, 23:00
Po pierwsze, posłuż się histogramem i własnymi oczami - olej światłomierz zewnętrzny, do podstawowej zabawy nie potrzebny. Ja w ogóle go nie używam, niektórzy mówią, że lubią. Kwestia gustu. Mam wprawdzie jakiegoś starego Courtenaya, ale leży i się kurzy.

A po drugie, to z czasem będziesz już działał na tyle dobrze "na oko", że testowe klatki zrobisz trzy, a nie dziesięć.

:)
Światłomierz w studio jest w zasadzie niezbędny. Niezależnie od tego czy ktoś lubi czy nie. Służy nie tylko do pomiaru ekspozycji, ale także do ustawienia kontrastu oświetlenia, czy chociażby kontroli równomierności oświetlenia tła (czy obiektu), czego w żaden sposób nie sprawdzimy za pomocą histogramu, zwłaszcza na tle gradientowym, czy innym niejednolitym.

hedgehog
02-09-2008, 23:05
Światłomierz w studio jest w zasadzie niezbędny.

Jednym niezbędny, innym nie. :) Każdy robi, jak lubi. Ja radzę sobie bez już od długiego czasu i nie narzekam.