Zobacz pełną wersję : Czas na mnie- jaki monitor?? :D
W wielkim skrócie: 1000 pln, lcd panorama 19" lub ciut większa. Ma byc to monitor do wszystkiego ( gry, filmy itd), z naciskiem na zdjęcia.
NIe mam rozeznania w obecnym rynku, od paru ładnych lat używam HP 1740 i jestem bardzo zadowolony, będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, sam wynalazłem http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/20_22__rozdzielczosc_1680_x_1050_/LG/22_LG_Flatron_L227WT_PF/pelny,id,49180/
. Będę również wdzięczny za podpowiedź czym taki monitorek w normalnym użytkowaniu odbiega od Eizo ;)
andrzej500
18-08-2008, 19:28
Matryca TN. To problem. Duży problem.
Komputroniczny bełkot z tego linka odzwierciedla uczciwość i kompetencje tego sprzedawcy.
W cenie do 1000 PLN niczego do zdjęć nie znajdziesz.
Lista wraz z przedziałem cenowym znajduje się w "podpiętych" tego działu.
na nic droższego mnie nie stać, więc może jakieś sugestie??
Mam jedną. Zbierać kasę dalej. Jest wielgachny wątek o monitorach. Po kiego grzyba zakładasz nowy? Tam kolega Tom01 podaje też monitory w widełkach cenowych. Można dopasować coś z różnych zakresów cenowych. Jest też komentarz do każdej grupy i można wiedzieć co się bierze z grubsza.
robin102
18-08-2008, 20:32
Jeśli barierą cenową jest 1000 zł to szukaj koniecznie jakiegoś monitorka na matrycy MVA lub PVA. Spoko można kupić coś z używanych 19-stek do tysiaca zł lub nowego Benq na MVA. Za 1000 zł zł to może uda się też kupić jakieś lekko chodzone EIZO co było by najlepszym rozwiazaniem. I nie wierz, że na monitorze za 1000zł nie da się względnie poprawnie fotek obrabiać oby nie był na matrycy TN.
Mam jedną. Zbierać kasę dalej. Jest wielgachny wątek o monitorach. Po kiego grzyba zakładasz nowy? Tam kolega Tom01 podaje też monitory w widełkach cenowych. Można dopasować coś z różnych zakresów cenowych. Jest też komentarz do każdej grupy i można wiedzieć co się bierze z grubsza.
Ha, właśnie!! Wielgachny wątek o monitorach gdzie dyskusja czasami odbiega od głównego teamatu, a ja nie mam czasu i ochoty na dywagacje na tematy pochodne. Zbierać kasy dalej nie mogę gdyż ma to być prezent.
Jak dobrze zacisnę pasa to wycisnę ze świni jakieś 400 pln, więc około 1300 NETTO dałoby radę, a w grę wchodzi prawdopodobnie tylko oferta komputronika.
Może teraz coś ??
Gdybyś mieszkał bliżej zaoferowałbym Ci półroczny Eizo 1931 nie jest to ideał ale za swoją cenę od biedy ujdzie. Ja coś na nim obrabiam, syn gra więc uchodzi. A tak to pozostaje Ci szukanie za robin102 Lecz pewnie radziłbym szukać jakiś niższy model Eizo niż Benq
nie dołujcie kolegi, jeśli naprawde nie możesz ponad to wydać, mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycje, był sobie taki monitorek pod nazwą:
Lenovo ThinkVision L220X T33HNEU chodzi po ok 1100-1200zl to jest 22" panoramka, na matrycy spva, nie zabija jakością, ale ma jak na ta cene znakomity monitor i pobieżnie porównywując do eizo1932 różnic cięzko sie dopatrywać, niestety ciężko szukać w sieci rzetelnej recenzji tego monitora, jednak postaram się coś więcej za jakiś czas o nim napisać, bo kupiłem go mojemu młodszemu bratu i jak tylko znajde czas pożycze go do potestowania.
Niestety w cenie do 1kilo złotych naprawde nie masz czego szukać. Chyba, że znajdziesz jakis z wyprzedaży w miare dobry monitorek z jakims pixelkiem
nie dołujcie kolegi, jeśli naprawde nie możesz ponad to wydać, mam dla ciebie bardzo ciekawą propozycje, był sobie taki monitorek pod nazwą:
Lenovo ThinkVision L220X T33HNEU chodzi po ok 1100-1200zl to jest 22" panoramka, na matrycy spva, nie zabija jakością, ale ma jak na ta cene znakomity monitor i pobieżnie porównywując do eizo1932 różnic cięzko sie dopatrywać, niestety ciężko szukać w sieci rzetelnej recenzji tego monitora, jednak postaram się coś więcej za jakiś czas o nim napisać, bo kupiłem go mojemu młodszemu bratu i jak tylko znajde czas pożycze go do potestowania.
Niestety w cenie do 1kilo złotych naprawde nie masz czego szukać. Chyba, że znajdziesz jakis z wyprzedaży w miare dobry monitorek z jakims pixelkiem
Nie porównuj tego CZEGOŚ do S1932, bo to śmieszne jest po prostu.;)
W budżecie kolegi emet_b mieści się wiele monitorków i to nawet całkiem sporych tyle tylko, że kompletnie nie nadają się do obróbki zdjęć co najwyżej do ich oglądania i tylko tyle.
Eizo 1921, od 1000-1300 - wymieniony na liście kolegi Tom01, ja dostałem go za 1170, ale widziałem na aukcji która jeszcze trwa za 990.
Nie porównuj tego CZEGOŚ do S1932, bo to śmieszne jest po prostu.;)
nie zrozum mnie źle, nie śmiałbym porównywać jakże boskiego w sewj doskonałości 1932 do tego CZEGOŚ,
mam takie szczęście posiadać i użytkować na codzień wspomniany 1932 jak również hp LP3065, używam go amatorsko do fotografi, częsciej Solida, nie wymagam doskonałej jakości, moja opnia oparata jest na 20 min jakie poświęciłem na przyglądniecie sie temu monitorkowi i naprawde może być spokojnie użykowany przez podobnej klasy co ja hehe ;) amatora, ważne aby znać ograniczenia sprzętu, co z tego, że mamy wyczesany monitor jak wydruki robimy na średniej klasy drukarce lub oddajemy do podobnej klasy labu, tudzież umieszczamy w sieci w rozdz 800x600
Do założyciela wątku, jeśli jednak wystarczy Ci 19' bierz eizo lecz min model 1932, znajdziesz nowy za ok 1250-1300 netto
w wątku o monitorach masz opisane róznice pomiędzy 1921 a wspomnianym wyżej, różnica rzędu 200zl nie warta oszczędności
Sloniacz
20-08-2008, 12:08
ja kupiłem kilka miesięcy temu za 600zł mało używany Eizo L768 i jestem bardzo zadowolony (to poprzednik S1931). Eizo ma tę wspaniałą zaletę że w menu OSD pokazuje w godzinach czas pracy monitora czyli można doskonale określić procent zużycia. Może do gier nie jest najlepszy bo opóźnienie 20ms ale ja już dawno pożegnałem się z graniem.
Myślę, że do zdjęć bije na głowę wszystkie tanie nowe monitory LCD.
Poszukaj na Alledrogo było tego sporo.
weź eizo S1931 lubs1932 - wpłać 1000zł - brakujace 700zł wrzuć w ratki i po sprawie. 70zł miesięcznie przeciez nie kładzie domowego budżetu na łopatki..
Adam Trzcionka
20-08-2008, 13:14
HP LP2065
używałem przez ponad rok, dopiero na początku sierpnia zastąpiłem go NECem, ale nadal używam jako pomocniczy monitor do netu i narzędzi. bardzo dobra, "ostra" matryca, dał się całkiem poprawnie skalibrować. duuży. byłem i jestem bardzo zadowolony. do kupienia za ok 1000 pln.
dziekuję Wam za pomoc, niestety z prezentami tak bywa czasami, że nie mamy wpływu na podejmowaną decyzję:(
Klamka zapadła: Samsung SyncMaster 931BW
david555
20-08-2008, 20:00
nie zrozum mnie źle, nie śmiałbym porównywać jakże boskiego w sewj doskonałości 1932 do tego CZEGOŚ,
mam takie szczęście posiadać i użytkować na codzień wspomniany 1932 jak również hp LP3065, używam go amatorsko do fotografi, częsciej Solida, nie wymagam doskonałej jakości, moja opnia oparata jest na 20 min jakie poświęciłem na przyglądniecie sie temu monitorkowi i naprawde może być spokojnie użykowany przez podobnej klasy co ja hehe ;) amatora, ważne aby znać ograniczenia sprzętu, co z tego, że mamy wyczesany monitor jak wydruki robimy na średniej klasy drukarce lub oddajemy do podobnej klasy labu, tudzież umieszczamy w sieci w rozdz 800x600
Do założyciela wątku, jeśli jednak wystarczy Ci 19' bierz eizo lecz min model 1932, znajdziesz nowy za ok 1250-1300 netto
w wątku o monitorach masz opisane róznice pomiędzy 1921 a wspomnianym wyżej, różnica rzędu 200zl nie warta oszczędności
Pod moją nieobecność pewien ADAM1 dokonał "malwersacji" na moim koncie z powodu zakupu sprzętu, na kwotę ok. 25000 zł, mam nadzieję mu wybaczyć, niemniej na chwilę obecną z tegop powodu zażywam srodki uspakająjące.;) Gnębi mnie tylko, ze skoro wydał tak wiele, to powinien już nie szczypac się tylko kupić CG211, ale to szczegół.:)
spiritwood
20-08-2008, 20:31
Cześć David,
witaj po przerwie :)
Za Adamem Trzcionką. Na Allegro tego HP'ka możesz mieć już za 800 PLN.
dziekuję Wam za pomoc, niestety z prezentami tak bywa czasami, że nie mamy wpływu na podejmowaną decyzję:(
Klamka zapadła: Samsung SyncMaster 931BW
szczerze współczuje urzytkownikowi tego cudeńka, oby moc była z nim :(
może nie wszystko starcone i jak się postaram to HP LP2065 będzie, ale patrzę tutaj (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_4_3/20_22__rozdzielczosc_1400_x_1050_i_1600_x_1200_/HP/20_HP_LP2065/pelny,id,35867,s,1/) i napisane jest, że wykonany jest w TN. Błąd w opisie??
Najprawdopodobniej błąd. Jednak trzeba uważać, ponieważ producenci stosują czasami nieuczciwe sztuczki podmieniając matryce. Niby model ten sam, a bebechy inne. Czytałem o takich przypadkach u Samsunga, LG... więc inni producenci mogą postępować podobnie.
może nie wszystko starcone i jak się postaram to HP LP2065 będzie, ale patrzę tutaj (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_4_3/20_22__rozdzielczosc_1400_x_1050_i_1600_x_1200_/HP/20_HP_LP2065/pelny,id,35867,s,1/) i napisane jest, że wykonany jest w TN. Błąd w opisie??
bład, tutaj ("http://www.morele.net/produkt/11971/) masz ten sam monitor z poprawnym opisem
na nic droższego mnie nie stać, więc może jakieś sugestie??
koledzy dobrze radzą zapomnij o matrycy TN i poszukaj czegoś w typie S-PVA lub MVA
Z ceną nie powinno być problemu, ja mam dokładnie TAKI (http://www.allegro.pl/item418119443_nowy_gateway_fpd2485w_gw36_test_14_d ni_trans_s_a.html)model kupiony za 800zł polecam rewelacja do oglądania zdjęć
heh, jakże życie ( przy pomocy wujka) potrafi być nieprzewidywalne...laptopa dostałem
Tutaj masz coś co powinno być akceptowalne.
20" NEC MultiSync 20WGX2 PRO silver-black
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/20_22__rozdzielczosc_1680_x_1050_/NEC/20_NEC_MultiSync_20WGX2_PRO_silver_black/pelny,id,35868,s,1/
24" Hyundai W241D
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/22_27__rozdzielczosc_1920_x_1200_/Hyundai/24_Hyundai_W241D/pelny,id,48087,s,1/
A nic na matrycy TN nie jest akceptowalne? Z powodu slabych przejsc koloru?
Myslalem nad czyms takim: http://icomp.pl/produkty.php?sid=monitory_lcd-352
to produkt "monitoropodobny" - przygladałem się mu zanim podjąłem decyzję
do www i worda będzie b.dobry
za 2 razy większą kwotę kupiłem 5 razy lepszy monitor, który mnie POWALIŁ, z 5 letnią gwarancją itd...
to trochę lepsze rozwiązanie, jeśli się myśli poważnie o tym co się robi...
także w dziedzinie czasu - bo wydając raz a dobrze, ma się SPOKÓJ WYSKOKIEJ JAKOŚCI prawdopodobnie na lata.
wydając mało - MA SIĘ PEWNOŚĆ, że używa się półśrodek, który nie wiadomo, czy przeżyje okres swojej gwarancji, nie mówiąc o gwarancji wspomnianego konkurenta
monitory są niedoceniane, a moim zdaniem (i tego jestem pewny) - są ważniejszym elementem "toru" niż body.
zaryzykuję nawet - że przetwarzanie na tym etapie jest ważniejsze niż rola (jakość) obiektywu.
dlaczego? - bo nieodwracalnie spieprzyć zdjęcie obróbką na kiepskim monitorze można b.łatwo...
teraz to widzę dokładnie - ale ja młody jestem :-) i wiele zdjęć jeszcze nie zrobiłem....
Nie popadajmy w skrajności nazywając monitor za 1000zł "monitoropodobnym". Nie jestem grafikiem, fotografią zajmuję się hobbystycznie, nie to jest to moje narzędzie pracy. Idąc tym torem bez 4 tysi to w ogóle powinno się nie podchodzić do tematu...
Druga sprawa to monitor, nazwijmy to, po drugiej stronie. Co z tego że zdjecie na moim super monitorze bedzie wygladac w dany sposób, skoro osoba oglądająca będzie dysponować sprzetem z najniższej półki i będzie widzieć tylko tyle na ile pozwala jej monitor.
Następna sprawa to czy monitory które nadają się do zastosowań fotograficznych nadadzą sie do czegokolwiek innego (chociażby gier i problem input laga, smużenia) ?
Zależy mi na monitorze jak najbardziej wszechstronnym który bede mógł wykorzystać amatorsko do fotografii, gier i codziennej pracy na kompie (www, word etc).
Nie żebym chciał sie kłócić, po prostu ciekawi mnie ten temat, a nie miałem okazji porównywać dwóch stojących obok siebie LCD z różnej półki (glownie cenowej).
"Nie popadajmy w skrajności nazywając monitor za 1000zł "monitoropodobnym". Nie jestem grafikiem, fotografią zajmuję się hobbystycznie, nie to jest to moje narzędzie pracy. Idąc tym torem bez 4 tysi to w ogóle powinno się nie podchodzić do tematu..."
niekoniecznie - zanim kupiłem s2231w byłem w sklepie, gdzie względnie tania chyba 17" Eizo /coś koło 1500/ stała obok tego HP. obraz był ZDECYDOWANIE lepszy /poza tym ten HP miał błyszczący ekran - co go dla mnie dyskwalifikuje /odbicia itd/
"Druga sprawa to monitor, nazwijmy to, po drugiej stronie. Co z tego że zdjecie na moim super monitorze bedzie wygladac w dany sposób, skoro osoba oglądająca będzie dysponować sprzetem z najniższej półki i będzie widzieć tylko tyle na ile pozwala jej monitor."
oczywiście jest to problem "roboczy" - ale jest to kwestią osobnego przygotowania zdjęć na różne potrzeby, zastosowania. jeśli chodzioby np o przygotowanie do rozbarwień na duży outdoor - to też podejrzewam, przygotowuje się inaczej niż dla przeciętnego oglądacza na monitorze.
"Następna sprawa to czy monitory które nadają się do zastosowań fotograficznych nadadzą sie do czegokolwiek innego (chociażby gier i problem input laga, smużenia) ?"
też mnie to martwiło - bo gram jak wariat (czasami) + jakiś film od czasu do czasu
i powiem tak, że się pozytywnie zdziwiłem:
- kąty patrzenia: no tu niestety eizo nie powala i rzeczywiście, jak się patrzy z boku, pod kątem, z góry itd - jest "nieoptymalnie" ale raczej nie skaczę wokół, więc nie przeszkadza...
- smużenie: - sprawdzałem na jakimś wyścigu, choć nie używam - NIE MA.
w typowej grze akcji, gdzie dużo się dzieje, grafika jest wręcz... "wyuzdana" np. Oblivion :) , nie można oczu oderwać od NIEISTNIEJĄCYCH WCZEŚNIEJ na CRT CTX detali - naprawdę różnica jest o 5 klas jakości, a nie trochę, czy "zauważalna"
mam dość szybki PC i grafikę - topowe sprzed 2 lat (raptor, pentium dualcore 6600, 8800 GTX) - wyświetla się szybciej niż zdążę ocenić i zauważyć czasami, gdyby smużyło choć trochę, było szarawe miejscami - byłbym mocno zdenerwowany, ale nie wiem, czy na słabszych kompach/wolniejszej grafice itd - nie może być jakichś ubocznych efektów.... nie sądzę, ale trudno mi powiedzieć.
jeśli wyrabia się czasem szybciej niż moje oko - nie widzę problemu :-)
"Zależy mi na monitorze jak najbardziej wszechstronnym który bede mógł wykorzystać amatorsko do fotografii, gier i codziennej pracy na kompie (www, word etc)."
też używam do wszystkiego jeden monitor :-)
poradziłem co poradziłem, mój eizo nie jest jeszcze w żaden sposób kalibrowany, ustawiany, itd - jeśli da się lepiej będę tylko bardziej zadowolony (mam go parę dni)
"Nie żebym chciał sie kłócić, po prostu ciekawi mnie ten temat, a nie miałem okazji porównywać dwóch stojących obok siebie LCD z różnej półki (glownie cenowej)."
dłuugo nic nie ciągnęło mnie do lcd ze sklepowej półki w markecie - wiadomo dlaczego: zawsze to co widziałem, było takie sobie delikatnie mówiąc w porównaniu do CTX....
teraz mogę powiedzieć, że nie znając możliwości tego EIZO - traciłem czas (nie wiem, jak jest z innymi czy starszymi modelami)
jeszcze jedno: tylko panorama jednak (z wielu względów),
i - co zauważyłem: jest wrażliwy na rodzaj złącza/kabla (analog vs. cyfrowe) - po prostu to od razu widać, a co komu pasuje do czego - to już inna sprawa
jeszcze jedna rzecz - wyjście audio jest do...d - parę osób już tu narzekało (mi to nie przeszkadza, bo używam słuchawek do kompa bezpośrednio z k. muzycznej). ten monitor ma zaaplikowane w sobie jakieś dziwne przetwarzanie dźwięku (nie wiem po co zresztą) - bo zarówno z głośniczków wbudowanych, jak i ze słuchawek (AKG K400 jesli ktoś pamięta:-) ) podpiętych do niego bezpośrednio (jest wejście) - dźwięk jest beznadziejny.. ostrzegam, bo to może być ważne dla kogoś...., kto chciałby oszczędzić na głośnikach (ale dobre creativy nie są drogie)
i tyle
żałuję, że nie miałem go wcześniej. nie żałuję ani złotówki na niego wydanej, nie jestem na prowizji :-) - czy takie podsumowanie cię zadawala? :-)
tak ogólnie: często miewasz takie zdanie po zakupie (czegokolwiek)? :-)
pzdr
P
Zależy mi na monitorze jak najbardziej wszechstronnym który bede mógł wykorzystać amatorsko do fotografii, gier i codziennej pracy na kompie (www, word etc).
Mam od niedawna EIZO S2231W. Do zdjęć, jak dla mnie, jest super. Biuro, programowanie itp też jak najbardziej. Nie zauważyłem też żadnego smużenia czy innych przeszkadzających efektów. Weź tylko pod uwagę jedną rzecz: ten monitor (i wiele innych droższych, dedykowanych do foto), ma większy gamut niż srgb. Skutek tego jest taki, że wszelkie programy do obróbki i przeglądania zdjęć (w tym Firefox po włączeniu odpowiedniej opcji), które potrafią korzystać z profilu monitora zdefiniowanego w systemie, wyświetlają kolory ok. Pozostałe - gry, odtwarzacze filmów, biuro itp, niestety pokazują kolory nieco zmienione i mocno przesycone. Mi to nie przeszkadza, bo film to dosłownie jeden na rok na kompie oglądam. nie gram praktycznie wcale, ale dla Ciebie to akurat może być ważne :)
raczej powiedziałbym, że pokazują kolory bliższe prawdzie - których nie pokazywały inne monitory...
nie sądzę, żeby monitor sam z siebie "dopisywał" półcienie, poblaski, jeśli nie ma ich w "nadawanym materiale"
ale ja się nie znam.... :-)
są też opcje do ustawień na różne tryby pracy - więc problemu wg mnie nie ma...
tzn jest problem - "mentalnego" przestawienia się, przystosowania do pewnych "inności" - i to duży, to fakt... :-)
Dziękuję za opinie, są naprawde pomocne i bardzo życiowe z odróżnieniu od niektórych onanistów sprzętowych ;)
"jeszcze jedno: tylko panorama jednak (z wielu względów),"
I to jest właśnie cecha dla której w moim zasięgu są głównie 22" na matrycy TN :( Eizo w rozmiarze 22 kosztuje 2300zł co jest conajmniej dwukrotnie więcej niż chciałbym wydać, a 19" jest mi troche mały (po włączeniu w Lightroomie pasków bocznych niewiele miejsca zostaje na zdjęcie).
Podsumowując prawdopodobnie będę zmuszony zakupić chociażby wspomnianego HP w2207h bo cokolwiek dobrego w tym rozmiarze (22") kosztuje ponad 2000pln.
zrobisz jak zechcesz - i tak go sprzedasz, bo raczej przestanie ci wystarczać jego jakość
pamiętaj o zmarnowanych fotach
zrobisz jak zechcesz - i tak go sprzedasz, bo raczej przestanie ci wystarczać jego jakość
pamiętaj o zmarnowanych fotach
No cóż, decyzje trzeba podjąć (bo chciałbym się w koncu przesiąść na LCD).
Monitory powyżej 2000pln to niestety nie moja półka cenowa, wiec prawdopodobnie bede musial kupić coś na matrycy TN bo w okolicy 1000pln nie ma nic innego.
No cóż, decyzje trzeba podjąć (bo chciałbym się w koncu przesiąść na LCD).
Monitory powyżej 2000pln to niestety nie moja półka cenowa, wiec prawdopodobnie bede musial kupić coś na matrycy TN bo w okolicy 1000pln nie ma nic innego.
HP wypuściło teraz parę nowych monitorów, i jest 22" na PVA z ceną na stronie HP coś 1300zł, model lp2275w.
Ja sam od paru dni czytam o lp2475w, 24", rozdzielczość 1920x1200, matryca H-IPS i cena ze strony HP koło 2000zł, na razie na forach zagranicznych dobrze o nim piszą, no ale zaraz pewnie padnie że to nie Eizo itd. ;) Co mnie do niego przekonuje to dobra matryca w tej cenie, i rozdzielczość. Co wzbudza wątpliwości to że to nie Eizo ;) no i że to jest monitor szeroko gamutowy, co się wiąże z pewnymi problemami.
Stety, albo i nie kupiłem już monitor. Samsung T220 na matrycy TN. Narazie jestem zadowolony, nie jest to szczyt techniki ale jak na matryce TN to naprawde jest swietny.
HP wydaje sie fajny, ale bez obejrzenia to ciężko kupować bo sama matryca nie czyni go dobrym monitorem.
PS. Jedynym minusem T220 jest niemożliwość pochylenia monitora "do przodu".