Zobacz pełną wersję : IBM THINKPAD T60p
rychu_cmg
18-08-2008, 18:06
Zabieram się do szukania laptopa dla młodszego brata ( w tygodniu dla brata w weekendy dla mnie na mecze) jak narazie moim faworytem jest IBM T60p jeśli miał ktoś do czynienia z tym laptopem ?
Może macie jakieś inne propozycje do góra 3000 zł
link do aukcji na której go znalazłem: http://allegro.pl/item412760432_ibm_t60p_2x1_83ghz_4gb_100gb_ati_fir egl5200_xp_pro.html
Cze
możesz brać spokojnie IBM są bardzo wytrzymałe i wydajne sam jestem w posiadaniu 2 maszynek t23 i t41 spisują się świetnie
ale jeżeli chodzi o ten link do aukcji to dziwna jest to wersja ponieważ t60p miały podwyższoną rozdzielczość do 1400x1050 czy jakoś tak ale pomijając ten fakt sprzęt godny uwagi....
ewentualnie DELL D640 :) ale to już inne pieniążki
pozdro
hedgehog
19-08-2008, 12:59
Mam t41, morduje niezmiennie od lat, w ogóle notebooki IBM kładą na łopaty wszystko inne na czym pracowałem jak chodzi o pancerność (może poza Panasonicowym Toughbookiem ;)
Brać i cieszyć się, że tanie teraz są. Nawet używany w dobrym stanie przebija większość nowej tandety konkurencji.
Z ogolnej tandety, ktora mozna teraz kupic Thinkpad'y maja sie chyba najlepiej. trzeba jednak pamietac, ze te aktualne TP to juz nie to samo co stare (mam T61, mialem kiedys T30) - gorsze plastiki, gorsze spasowanie, czasami cos zatrzeszczy, ale i tak znacznie lepiej od dzisiejszej sredniej. Generalnie przy wyborze w miare solidnego laptopa a nie srebrzankowej tandety skupil bym sie na tzw. liniach biznesowych - u Lenovo (dawnego IBM) to seria Thinkpad, u Dell'a - Latitude, u HP - HP/Compaq. Biznesowe laptopy sa na ogol pozbawione multimedialnych wodotryskow, ale sa solidne i, co moze byc istotne latwo w nich o matowa matryce. Ten T60p z linku wyglada ok, chociaz wolalbym wyzsza rozdzielczosc matrycy.
rychu_cmg
06-09-2008, 14:00
wybór padł na ThinkPada T61:
http://allegro.pl/item423860414_ibm_t61_t7100_3gb_120_15_4_xp_pro_bi znes_wxga.html
DirkDigger
06-09-2008, 15:07
Daje radę jeszcze Inspiron 9400 tudzież zwany również e1705. Matryca powala, jak na matrycę laptopową oczywiście.
Daje radę jeszcze Inspiron 9400 tudzież zwany również e1705. Matryca powala, jak na matrycę laptopową oczywiście.
A widziałeś matrycę MacBook'a Pro podświetlaną diodami ?
wybór padł na ThinkPada T61:
http://allegro.pl/item423860414_ibm_t61_t7100_3gb_120_15_4_xp_pro_bi znes_wxga.html
Jak już go kupisz napisz jak się sprawuję, bo sam przymierzam się do podobnego.
piszę te słowa właśnie na T61, używam go intensywnie od 4 miesięcy (bo na nim pracuje) i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Nie mam specjalnie porównania, bo praktycznie od lat przywyczajony jestem do jakości wykonania IBMów/Lenovo, tylko oznaczenia się na kompach zmieniają :) to dzięki mojemu chlebodawcy.
Wiem jedno - jak czasem biorę do łapki Fujitsu/Simensy choćby mojej żony, to bierze mnie ekhmm obrzydzenie: wszystko takie plaskitkowe, trzeszczące i ten ekran... fuj. Jedyne na co trochę narzekam, to nie mogę zestroić kolorów na moim wyswietlaczu z monitorem stacjonarnym. Są one poprawne, ale słabo nasycone. Miałem poprzednio A31 i tam mam wrażenie matryca (S-IPS) lepiej się spisywała.
A jak ma się matryca tego T61 do Della Inspiron? A może znajdzie się coś lepszego w granicach 3000-3500zł?
Uzywam T61 z matowa matryca o podwyzszonej rozdzielczosci (1680x1050 15'4), moi rodzice dostali niedawno jakiegos Asusa 15'4, 1280x800, blyszczaca matryca - mimo, ze ekran w T61 cudem swiata nie jest (MB Pro ma lepszy) to w porownaniu do tego Asusa to jest kosmos. do pracy nad zdjeciami rozdzielczosc 1280x800 przy 15'4 jest, imho za mala a blyszczaca matryca jest jakims nieporozumieniem. Tak wiec do zdjec tylko mat i podwyzszona rozdzialka.
rychu_cmg
10-09-2008, 09:00
Jak już go kupisz napisz jak się sprawuję, bo sam przymierzam się do podobnego.
w chwili kiedy pisałem, że wybór padł na T61 laptop był już w moich ręcach co mogę o niem powiedzieć to, że jest bardzo dobrze wykonany ma dobrą baterie i pracuje bardzo stabilnie. Matrycy prawie wcale nie będę używał do zdjęć więc się na ten temat nie wypowiem, ale do zastosowań typu internet i aplikacje pod windows daje rade nawet przy mocnym świetle słonecznym.
velaskez
16-09-2008, 02:11
sam mam IBM'a T60p i R51. Dobry wybór. Pancerność może nie taka jak toughbook ale to zawsze IBM. No i ten niezmienny, czarny design...miodzio:)