Zobacz pełną wersję : Problemy z pomiarem balansu bieli w Nikonie d80
Witam Wszystkich.
Kupiłem ostatnio filtr IR Hoya R72.....raz kiedy próbowałem zmierzyć balans bieli "migał "napis PRE,i tylko raz...ponieważ teraz mój aparat nie jest w stanie zmierzyć WB (nie wyświetla "mrugającego" PRE,w ogóle nie dzieje się nic (nie mierzy))...
-włączam aparat
-naciskam menu (balans bieli)
-pomiar balansu bieli (zmierz "ok")
-kieruję aparat na obiekt,naciskam WB i spust migawki do połowy
....po czym mam pusty górny wyświetlacz (tylko w prawym dolnym rogu widnieje mały napis PRE)...nie dzieje się nic,pomiaru po prostu nie ma...:(
Proszę o porady i pomoc osób ,które spotkały się z takim problemem lub wiedzą cokolwiek na ten temat...
A jak zdejmiesz filtr IR to jest tak samo?
Pomiar WB dziala tylko w przyzwoitych warunkach oswietleniowych.
Ekspozycja byla zblizona do poprawnej?
slawczyk
18-08-2008, 16:39
D80 nie ma przypadkiem filtra podczerwieni przed matrycą???
slawczyk
18-08-2008, 16:42
Wyciągnij baterię i włóż jeszcze raz... mi pomogło, bo miałem ten sam problem.. :)
heh...problem z głowy...:-D
po tym jak przytrzymałem przycisk WB "DŁUŻEJ" (ok.2 sekundy)...aparat zaczął mierzyć balans bieli (duże mrugające PRE na górnym wyświetlaczu)...
....w każdym razie dziękuję Wszystkim ,którzy odpisali na mój POST...pozdrawiam
foks444 jak się sprawuje D80 w podczerwieni ?
Tu mozesz poczytac:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
znajdziesz wiele innych informacji.
foks444 jak się sprawuje D80 w podczerwieni ?
...zrobiłem kilka zdjęć wcześniej (miałem problemy z balansem bieli)...teraz jak już rozwiązałem kwestię pomiaru ,będę miał okazję porobić foty z filtrem IR przy (dobrym WB),ale to w najbliższej przyszłości...:)
...hm ...niepokoi mnie długość czasu otwarcia migawki po założeniu R72 ...przy bardzo dobrym świetle 10-15 sekund naświetlania....masakra...
woocash999
23-10-2010, 14:52
Witam Wszystkich.
... kiedy próbowałem zmierzyć balans bieli "migał "napis PRE,i tylko raz...ponieważ teraz mój aparat nie jest w stanie zmierzyć WB (nie wyświetla "mrugającego" PRE,w ogóle nie dzieje się nic (nie mierzy))...
-włączam aparat
-naciskam menu (balans bieli)
-pomiar balansu bieli (zmierz "ok")
-kieruję aparat na obiekt,naciskam WB i spust migawki do połowy
....po czym mam pusty górny wyświetlacz (tylko w prawym dolnym rogu widnieje mały napis PRE)...nie dzieje się nic,pomiaru po prostu nie ma...:(
Proszę o porady i pomoc osób ,które spotkały się z takim problemem lub wiedzą cokolwiek na ten temat...
Przepraszam ze odswierzam temat ale mam ten sam problem z moim D80. Probowalem juz chyba wszystkiego, sciagnalem filtr, zalozylem inny obiektyw, probowalem w roznych warunkach oswietleniowych i wyciagalem baterie jak juz ktos sugerowal wczesniej:( Dodam tylko, ze u mnie tez nic sie nie dzieje po przytrzymaniu WB tylko aparat szuka ostrosci i mieli silnikiem zamiast przejsc w pomiar bieli. Poza tym faktem aparat dziala bez problemow, wiec juz sam nie wiem moze cos sie nagle popsulo:( Bede wdzieczny za kazda sugestie !
Przepraszam ze odswierzam temat ale mam ten sam problem z moim D80. Probowalem juz chyba wszystkiego, sciagnalem filtr, zalozylem inny obiektyw, probowalem w roznych warunkach oswietleniowych i wyciagalem baterie jak juz ktos sugerowal wczesniej:( Dodam tylko, ze u mnie tez nic sie nie dzieje po przytrzymaniu WB tylko aparat szuka ostrosci i mieli silnikiem zamiast przejsc w pomiar bieli. Poza tym faktem aparat dziala bez problemow, wiec juz sam nie wiem moze cos sie nagle popsulo:( Bede wdzieczny za kazda sugestie !
Wyłącz AF nie musi być ostro tylko zielono, ja tak ustawiałem w D60 na zielony trawnik
woocash999
23-10-2010, 21:59
Probowalem niestety nic nie pomaga. Po przejsciu do trybu PRE i przytrzymaniu przycisku WB nic sie nie dzieje moge go trzymac wcisnietego nawet 1min i nie zaczyna mrugac tak jak powinno zebym mogl zmierzyc balans bieli:( Natomiast po wejsciu do menu na LCD i wejsciu w tryb mierzenia tez nic sie nie dzieje automatycznie od razu wychodzi spowrotem do menu. Juz sam nie wiem, bo szukalem chyba wszedzie i nie ma takich dziwnych przypadkow.