Zobacz pełną wersję : Jak uszczelnić bagnet w 10 sekund :)
Witam! Ostatnio wybierając się na deszczyk z zestawem d80 plus s17-70 przerażony doniesieniami o zalanych bagnetach postanowiłem przeszukać szufladę pod kątem czegoś co mogłoby się nadać do uszczelnienia bagnetu. Oto co znalazłem: taśma PTFE (teflonowa) do uszczelniania gwintów :) Na alledrogo taka taśma kosztuje 8 zł (tu: allegro (http://allegro.pl/item417306869_tasma_teflon_ptfe_uszczelniacz_gwint ow_pompa_itp.html)).
Należy szczelnie owinąć kilka razy bagnet i tyle, nie trzeba nawet przyklejać, bo ładnie przylega. W każdym momencie można po prostu zdjąć taśmę :) Może aparat wygląda trochę jak kaleka w bandażu, ale czyż nie ważniejsza jest pełnosprawność sprzętu? :D
Tam zdaje się jeszcze jakieś guziczki i inne dziurki zostają - nie tylko bagnet.
Witam! Ostatnio wybierając się na deszczyk z zestawem d80 plus s17-70 przerażony doniesieniami o zalanych bagnetach postanowiłem przeszukać szufladę pod kątem czegoś co mogłoby się nadać do uszczelnienia bagnetu. Oto co znalazłem: taśma PTFE (teflonowa) do uszczelniania gwintów :) Na alledrogo taka taśma kosztuje 8 zł (tu: allegro (http://allegro.pl/item417306869_tasma_teflon_ptfe_uszczelniacz_gwint ow_pompa_itp.html)).
Należy szczelnie owinąć kilka razy bagnet i tyle, nie trzeba nawet przyklejać, bo ładnie przylega. W każdym momencie można po prostu zdjąć taśmę :) Może aparat wygląda trochę jak kaleka w bandażu, ale czyż nie ważniejsza jest pełnosprawność sprzętu? :D
pomysł ciekawy ale nie do uzycia w każdej konfiguracji. W modelach semi pro i profesjonalnych występuje mechaniczny lewarek przenoszenia wartości przesłony i jeśli na domiar złego korzystamy z manualnie ustawianej przesłony co jest częstym przypadkiem w tele - to Twój pomysł nie zda egzaminu. Ale nie przeczę jest to jakieś doraźne rozwiązanie :)
To zwykła taśma teflonowa, używa np. w hydraulice :) Wiem, bo niedawno montowałem w domu baterie, zawory do pralki itd... ;)
Co z tego, że uszczelnisz przy bagnecie jak woda bedzie sie wlewała w innych miejsach chocby obiektywu. Wysuniesz mordkę Nikkora, naleje sie woda, a potem ładnie to wsuniesz do środka szkła :)
grudzinsky
18-08-2008, 12:04
panikujecie :) focilem 3hw deszczu bez uszczelnien bagnetu jak i obiektywu, a szklo mialem podpiete S 135-400 i nic sie nie stalo :) pozniej mi sie aparat zatopil w Morzu Polnocnym :) dziala bez zadnych problemow :) pucha to d300 oczywiscie :)
a wystarczy kupic taka cieniutka folie spozywcza do zawijania kanapek, spokojnie można owinąć aparat wraz z obiektywem, i wszystkie przyciski działaja:)
Co z tego, że uszczelnisz przy bagnecie jak woda bedzie sie wlewała w innych miejsach chocby obiektywu. Wysuniesz mordkę Nikkora, naleje sie woda, a potem ładnie to wsuniesz do środka szkła :)
Gdybyś miał dwie możliwości, wolisz ryzykować zmoczenie elektroniki przez bagnet czy przez szczeliny? :>
jarzab11
18-08-2008, 15:28
ja jak biegałem z D80 po deszczu wolałem nie ryzykować i zapakowałem go w worek z dziurą na szkło
Jak już bardzo potrzeba fotografować w deszczu, to mz należy poważnie rozważyć D300 lub wyżej i np. N24-70 ( z uszczelką).
Worki i taśmy izolacyjne - to tylko półśrodki, które mogą się fatalnie skończyć ( choć oczywiście nie muszą ). Trudno przewidzieć wszystkie ewentualności takiego postępowania, a potem może być płacz ( ale w końcu jesteśmy dorośli i każdy z nas sam decyduje co robi z własnym sprzętem.
W sobotę chodziłem z D300 i N24-70 po poznańskim Starym Rynku - trochę mżyło - a ja i tak chowałem sprzęt często pod kurtkę. Tak na wszelki wypadek.
Art Erie
18-08-2008, 17:42
Ja mam takie rozwiazanie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://auto-infor.pl/forumnikon/dscn8618.jpg)
Prawa ręka w rekawie, zamek błyskawiczny z lewej i od dołu, okienka z folii do wyświetlaczy. Produkt firmy Matin
A nie prościej oblać całą puszkę (łącznie z obiektywem i lampą) silikonem? :wink:
Co prawda zrobi się z tego jednorazówka, ale za to szczelna jak jasna cholera. :lol:
Z silikonem dobre ale lepiej by było zalaminować:)
Co do taśmy teflonowej to cena z allegro zabójcza. U mnie w sklepie 70 groszy w detalu hehe...