PDA

Zobacz pełną wersję : Ciąg dalszy problemów z AF w D80, pomóżcie!!!

lisekluk1
18-08-2008, 10:44
Witam wszystkich. Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z D80. Miał (albo i dalej ma) problem z bf.
Sprawa wygląda tak: puszka była trzy razy w serwisie, coś tam niby regulowali i mówią że jest ok, z nikkorem 18-70 działa dobrze ale wymieniłem już trzy obiektywy 50 1.8 i dalej coś nie tak, mianowicie nie może złapać ostrości na jasnych elementach i robi ff, np. wczoraj fotografowałem dziecko, ostrość na oczy z odległości ok 1m, żadne zdjęcie nie wyszło ostre ale w pomieszczeniu wychodzą dobrze. Już mi się nie chce tego sprzętu reklamować, mam dość, na paliwo więcej wydałem przez te reklamacje niż to wszystko warte. Czy ktoś z szanownych kolegów miał ten sam problem??? Proszę pomóżcie.

Majek
18-08-2008, 11:31
Khehe, z jasnymi szkłami jest tego rodzaju problem, że przy dużym otworze przesłony masz baaardzo wąski obszar ostrości. Dla F1.8, dla ogniskowej 50mm i przy odległości 1 metra, obszar ostrości to dosłownie kilka, kilkanaście milimetrów. Łapiesz ostrość na oku dziecka, ale zanim klapniesz migawką, dziecko robi minimalny ruch głową i oko wychodzi poza obszar ostrosci. Ot i cała tajemnica. Spróbuj zrobić takie samo zdjęcie, ale przymknij obiektyw do, powiedzmy, F3.5, może F4.

KrzysztofS
18-08-2008, 11:42
poza tym trzeba pamietac ze system AF nie jest doskonaly, nawet w instrukcji do aparatu pisza ze przy pewnych warunkach oswietleniowo-ksztaltowyhc, system AF moze miec problemy z poprawnym ustawieniem ostrosci

poczytaj w necie jak dziala system AF w aparatach cyfrowych, sa 2 metody szeroko stosowane, maja swoje wady i zalety

lisekluk1
18-08-2008, 11:43
Dziecko leżało i się nie ruszało, fotografowałem też płot betonowy i on się na pewno nie ruszał :mrgreen: i efekt ten sam tyle że odległość fotografowania ok 4m a ff ok 1m wyszedł.

Majek
18-08-2008, 12:01
poza tym trzeba pamietac ze system AF nie jest doskonaly, nawet w instrukcji do aparatu pisza ze przy pewnych warunkach oswietleniowo-ksztaltowyhc, system AF moze miec problemy z poprawnym ustawieniem ostrosci

poczytaj w necie jak dziala system AF w aparatach cyfrowych, sa 2 metody szeroko stosowane, maja swoje wady i zaletyTo inna sprawa. W D80 pomiar odbywa się zawsze metoda detekcji fazowej i ma on swoje ograniczenia. Ot, np przesunięcie sensora wględem punktu obrazującego go na matówce. Niby celujesz kropką w punkt, a tak naprawdę pomiar odbywa się kilka mm/cm (w zależności od odległości) obok. Pamiętaj też, że pomiar środkowym punktem AF jest najpewniejszy i najdokładniejszy. Upewnij się, że aparat masz ustawiony w tryb AF-S. Wtedy puszka musi potwierdzić złapanie ostrości i nie wyzwolisz migawki, jeśli tego potwierdzenia nie będzie. Zdarza się tak, że AF zatrzymuje się w okolicach "ostrości", ale tak naprawdę jej nie uzyskuje. Trzeba lekko ruszyć kadrem z wcisniętym do połowy spustem, żeby system AF mógł sie na czymś zaczepić. W trybie AF-S nie klapniesz zdjęcia, zanim AF nie zaczepi sie na dobre.

lisekluk1
18-08-2008, 13:11
wszystko jest ustawione ok, wcześniej miałem dwie lustrzanki tak więc wiem o co chodzi z ustawieniami itd. A może to partia obiektywów jakaś felerna, w fotojokerze kupowałem.

Majek
18-08-2008, 13:20
Ale obiektyw tu raczej nie ma nic do rzeczy. Przynajmniej ten, o którym rozmawiamy. Korpus kręci śrubokrętem dopóty, dopóki czujniki AF nie wykryją ostrości. I tyle. Mnie też się zdarza, że mi w 50-tce ostrość pójdzie pi... no tam, właśnie tam, ale w moim przypadku wynika to raczej z tego, o czym juz napisałem wyżej. Czyli mała głębia ostości przy małej przesłonie, relatywnie wolny AF napędzany z korpusu. Czasem widze, że mi kadr ucieka, a obiektyw sobie kręci w najlepsze, wię pociskam spust przed potwierdzeniem ostrości w nadziei, że obiekt znajdzie sie w obszarze GO. Lepiej zrobić zdjęcie licząc się z tym, że na 90% będzie do kosza, niż pozwolić na to, żeby sytuacja umknęła. Zawsze jest te 10% szansy, że się wstrzelę.

core
18-08-2008, 13:23
A może to partia obiektywów jakaś felerna, w fotojokerze kupowałem.

weź szkło i sprawdź w fotojokerze (najlepiej w tym gdzie kupiłeś) na jakimś ich D80, jak kupowałem 70-300VR to nawet pozwolili mi włożyć swoją kartę do puszki z wystawy w celu sprawdzenia kupowanego szkła.

Rarog
18-08-2008, 13:23
Witam wszystkich. Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z D80. Miał (albo i dalej ma) problem z bf.
Sprawa wygląda tak: puszka była trzy razy w serwisie, coś tam niby regulowali i mówią że jest ok, z nikkorem 18-70 działa dobrze ale wymieniłem już trzy obiektywy 50 1.8 i dalej coś nie tak, mianowicie nie może złapać ostrości na jasnych elementach i robi ff, np. wczoraj fotografowałem dziecko, ostrość na oczy z odległości ok 1m, żadne zdjęcie nie wyszło ostre ale w pomieszczeniu wychodzą dobrze. Już mi się nie chce tego sprzętu reklamować, mam dość, na paliwo więcej wydałem przez te reklamacje niż to wszystko warte. Czy ktoś z szanownych kolegów miał ten sam problem??? Proszę pomóżcie.

Trzy razy w serwisie i ciągle jest źle? A może robisz jakiś błąd w ustawieniach. Jakich ustawień używasz dla AF i pomiaru światła? Co do ob. 50/1.8 to faktycznie jest to chimeryczny obiektyw - głównie dlatego że jest bardzo ostry i użytkownicy często używają go w pełnym lub prawie pełnym otworze i wtedy faktycznie AF nie trafia celnie ale żeby 1m różnicy na 4m odległości to to już nie jest błąd to ... po prostu defekt. Mówiłeś że Twój 18-70 działa OK ale ten ob. ma własny silnik ... może tu należy szukać problemu . pożycz od kogoś kto ma pewność co do poprawności działania swojego sprzętu - jakiś obiektyw bez silnika tzw kręciołek i sprawdź ponownie w swoim aparacie ... jak wypadnie równie fatalnie to znaczy że masz feler w napedzie AF w body!

andrzej500
18-08-2008, 14:53
Czy możesz wstawić, chociaż 1 zdjęcie z grupy tych, które jest nieostre tak, aby miało kompletny exif?

lisekluk1
18-08-2008, 15:44
jak tylko będę w domu to dodam zdjęcie.

lisekluk1
18-08-2008, 17:57
oto przykładowe zdjęcie z ok 1m. im dalej tym gorzej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0102440e3d6c0209.html
ostrość ustawiana na oczy, pomiar światła centralnie warzony, af ustawiony na af-s.

fumio
18-08-2008, 18:24
Mam rozwiązanie. Też mam to szkło i moje ostrzy pięknie (fakt było raz w serwisie). Jak chcesz to wyślij mi
ten obiektyw ja go sprawdzę fotki udostępnie i oczywiście szkło odeślę. Będziesz wiedzaiał na czym stoisz.
Albo prostszy (tańszy) sposób znajdź kogoś w okolicy, który zapnie Twoje szkło do swojej puchy i sprawdzi.

Pozdrawiam, Fumio.

lisekluk1
18-08-2008, 18:39
No właśnie znam jednego człowieka który zawodowo fotografuje i ma mase sprzętu nikona. Poprzednią 50 testowałem u niego i też z D300 miała ff. Czas na kolejne spotkanie. Dzięki piękne za propozycje ale tak będzie łatwiej.

andrzej500
18-08-2008, 19:21
Dla odległości 1 metra głębia ostrości przy F 1.8 wynosi około 2cm. Tak jest mniej więcej u Ciebie.
Przy F 8 około 10 cm. Wtedy powinno być dobrze.

Jesteś blisko i masz mocno otwarty obiektyw.
Gdybyś zwiększył odległość z 1 metra do 2
to przy F 1.8 głębia wynosiłaby około 10 cm co mogłoby dać pożądany efekt.
Tylko mała postać w środku i duże tło do kadrowania.
Lepiej przymknąć obiektyw.

lisekluk1
18-08-2008, 19:28
Wiem że przymknięcie przesłony pomoże ale z odległości fotografowania 4m przesunięcie ostrości wynosi ok -1m, to już jest nie możliwe.

Majek
18-08-2008, 20:01
A tak jeszcze zapytam... Robiłeś standardowy test z bateryjkami?

lisekluk1
18-08-2008, 21:51
Test z bateryjkami wychodzi idealnie!!!

Majek
18-08-2008, 22:53
Hmm... Jak dla mnie, to nie jest ani wina puszki, ani szkła... Po prostu jakies niefortunny zbieg kilku czynników, które powodują, że obiekt wychdzi Ci poza wąski obszar ostrości.

Seeker
19-08-2008, 23:58
A w jakim trybie fotografujesz...?

lisekluk1
20-08-2008, 10:33
Różnych trybów używam, ale nigdy tematycznych, tylko P, S, A i M.

Archibald
20-08-2008, 10:48
Coś jest nie tak albo z puchą albo z obiektywem. Z D80 to było moje ulubione szkło, i NIGDY nie spudłowało, niezależnie od warunków... Ponieważ 18-70 lubią mieć BF, to może podkręcili Ci puszkę pod niego i teraz nie stroi z 50-ką... zobacz z innymi szkłami, nie z 50-kami, jak wszystkie (bądź większość) będą miał FF to wszystko jasne.

lisekluk1
20-08-2008, 14:58
A czy jak ustawiam ostrość na mało kontrastowych obiektach np. twarz ale z daleka że punkt AF trafia jakby w jasną przestrzeń, albo betonowy mur na którym są jakieś pęknięcia, czy AF może się na tym gubić i czy kąt pod jakim znajduje się powierzchnia na którą ostrze też ma znaczenie?

Archibald
20-08-2008, 15:18
Na twarz widzianą "z daleka", czyli zakładając, że pole czujnika widziane w wizjerze jest większe od głowy, ustawiam AF w ten sposób, że staram się łapać ostrość z włosów bądź nawet z klatki piersiowej, ZAWSZE szukając miejsc kontrastowych - tak jak tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=723000&postcount=1) na 1 i 3 fotce, z resztą z tej samej 50-ki. Dopiero z bliska celuję w oko, ale pod warunkiem, że wyraźnie widzę w co mogę się wstrzelić, np. tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=589117&postcount=1) na pierwszym zdjęciu celowałem w prawe oko, na drugim już w rzęsy (co prawda kitem, ale zasada się nie zmienia). Co do innych powierzchni - również musi być kontrast, bo czasami nawet dopalenie z Sabinki nie pomaga (choć rzadko). Kąt ma znaczenie, ale zasada nadal jest niezmienna - szukaj wyraźnego punktu zaczepienia.

Pozdrawiam.

lisekluk1
20-08-2008, 15:26
Dziękuję za radę. A z tym kątem to nie jest tak że jak celuje w coś co jest mocno pochylone do linij obiektywu to AF może mi łapać delikatnie bliżej i przez to może mi się wydawać że mam ff?

Archibald
20-08-2008, 15:32
Może tak łapać, może też łapać z tyłu, zależy od kąta. Ale przy bliskich planach jest to widoczne gołym okiem i raczej nietrudne do skorygowania ;-)

andrzej500
20-08-2008, 18:07
Arczibald dobrze prawi. Zacne uwagi i godne wysłuchania.

lisekluk1
22-08-2008, 18:17
No niestety moje body nie lubi nikkora 50 mm, daruje sobie ponowną regulację korpusu bo zoom mi działa dobrze. A tak na marginesie wstyd wielki że nikon polska nie może skalibrować obiektywu do puszki. Pod tym względem firma na C ma lepiej. Co my jakiś kraj trzeciego świata jesteśmy że u nas aparatury nie ma?

core
23-08-2008, 13:14
A tak na marginesie wstyd wielki że nikon polska nie może skalibrować obiektywu do puszki. Pod tym względem firma na C ma lepiej. Co my jakiś kraj trzeciego świata jesteśmy że u nas aparatury nie ma?

Firma na C nie montuje silników AF w body ;)