Zobacz pełną wersję : Ciąg dalszy problemów z AF w D80, pomóżcie!!!
lisekluk1
18-08-2008, 10:44
Witam wszystkich. Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z D80. Miał (albo i dalej ma) problem z bf.
Sprawa wygląda tak: puszka była trzy razy w serwisie, coś tam niby regulowali i mówią że jest ok, z nikkorem 18-70 działa dobrze ale wymieniłem już trzy obiektywy 50 1.8 i dalej coś nie tak, mianowicie nie może złapać ostrości na jasnych elementach i robi ff, np. wczoraj fotografowałem dziecko, ostrość na oczy z odległości ok 1m, żadne zdjęcie nie wyszło ostre ale w pomieszczeniu wychodzą dobrze. Już mi się nie chce tego sprzętu reklamować, mam dość, na paliwo więcej wydałem przez te reklamacje niż to wszystko warte. Czy ktoś z szanownych kolegów miał ten sam problem??? Proszę pomóżcie.
Khehe, z jasnymi szkłami jest tego rodzaju problem, że przy dużym otworze przesłony masz baaardzo wąski obszar ostrości. Dla F1.8, dla ogniskowej 50mm i przy odległości 1 metra, obszar ostrości to dosłownie kilka, kilkanaście milimetrów. Łapiesz ostrość na oku dziecka, ale zanim klapniesz migawką, dziecko robi minimalny ruch głową i oko wychodzi poza obszar ostrosci. Ot i cała tajemnica. Spróbuj zrobić takie samo zdjęcie, ale przymknij obiektyw do, powiedzmy, F3.5, może F4.
KrzysztofS
18-08-2008, 11:42
poza tym trzeba pamietac ze system AF nie jest doskonaly, nawet w instrukcji do aparatu pisza ze przy pewnych warunkach oswietleniowo-ksztaltowyhc, system AF moze miec problemy z poprawnym ustawieniem ostrosci
poczytaj w necie jak dziala system AF w aparatach cyfrowych, sa 2 metody szeroko stosowane, maja swoje wady i zalety
lisekluk1
18-08-2008, 11:43
Dziecko leżało i się nie ruszało, fotografowałem też płot betonowy i on się na pewno nie ruszał :mrgreen: i efekt ten sam tyle że odległość fotografowania ok 4m a ff ok 1m wyszedł.
poza tym trzeba pamietac ze system AF nie jest doskonaly, nawet w instrukcji do aparatu pisza ze przy pewnych warunkach oswietleniowo-ksztaltowyhc, system AF moze miec problemy z poprawnym ustawieniem ostrosci
poczytaj w necie jak dziala system AF w aparatach cyfrowych, sa 2 metody szeroko stosowane, maja swoje wady i zaletyTo inna sprawa. W D80 pomiar odbywa się zawsze metoda detekcji fazowej i ma on swoje ograniczenia. Ot, np przesunięcie sensora wględem punktu obrazującego go na matówce. Niby celujesz kropką w punkt, a tak naprawdę pomiar odbywa się kilka mm/cm (w zależności od odległości) obok. Pamiętaj też, że pomiar środkowym punktem AF jest najpewniejszy i najdokładniejszy. Upewnij się, że aparat masz ustawiony w tryb AF-S. Wtedy puszka musi potwierdzić złapanie ostrości i nie wyzwolisz migawki, jeśli tego potwierdzenia nie będzie. Zdarza się tak, że AF zatrzymuje się w okolicach "ostrości", ale tak naprawdę jej nie uzyskuje. Trzeba lekko ruszyć kadrem z wcisniętym do połowy spustem, żeby system AF mógł sie na czymś zaczepić. W trybie AF-S nie klapniesz zdjęcia, zanim AF nie zaczepi sie na dobre.
lisekluk1
18-08-2008, 13:11
wszystko jest ustawione ok, wcześniej miałem dwie lustrzanki tak więc wiem o co chodzi z ustawieniami itd. A może to partia obiektywów jakaś felerna, w fotojokerze kupowałem.
Ale obiektyw tu raczej nie ma nic do rzeczy. Przynajmniej ten, o którym rozmawiamy. Korpus kręci śrubokrętem dopóty, dopóki czujniki AF nie wykryją ostrości. I tyle. Mnie też się zdarza, że mi w 50-tce ostrość pójdzie pi... no tam, właśnie tam, ale w moim przypadku wynika to raczej z tego, o czym juz napisałem wyżej. Czyli mała głębia ostości przy małej przesłonie, relatywnie wolny AF napędzany z korpusu. Czasem widze, że mi kadr ucieka, a obiektyw sobie kręci w najlepsze, wię pociskam spust przed potwierdzeniem ostrości w nadziei, że obiekt znajdzie sie w obszarze GO. Lepiej zrobić zdjęcie licząc się z tym, że na 90% będzie do kosza, niż pozwolić na to, żeby sytuacja umknęła. Zawsze jest te 10% szansy, że się wstrzelę.
A może to partia obiektywów jakaś felerna, w fotojokerze kupowałem.
weź szkło i sprawdź w fotojokerze (najlepiej w tym gdzie kupiłeś) na jakimś ich D80, jak kupowałem 70-300VR to nawet pozwolili mi włożyć swoją kartę do puszki z wystawy w celu sprawdzenia kupowanego szkła.
Witam wszystkich. Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z D80. Miał (albo i dalej ma) problem z bf.
Sprawa wygląda tak: puszka była trzy razy w serwisie, coś tam niby regulowali i mówią że jest ok, z nikkorem 18-70 działa dobrze ale wymieniłem już trzy obiektywy 50 1.8 i dalej coś nie tak, mianowicie nie może złapać ostrości na jasnych elementach i robi ff, np. wczoraj fotografowałem dziecko, ostrość na oczy z odległości ok 1m, żadne zdjęcie nie wyszło ostre ale w pomieszczeniu wychodzą dobrze. Już mi się nie chce tego sprzętu reklamować, mam dość, na paliwo więcej wydałem przez te reklamacje niż to wszystko warte. Czy ktoś z szanownych kolegów miał ten sam problem??? Proszę pomóżcie.
Trzy razy w serwisie i ciągle jest źle? A może robisz jakiś błąd w ustawieniach. Jakich ustawień używasz dla AF i pomiaru światła? Co do ob. 50/1.8 to faktycznie jest to chimeryczny obiektyw - głównie dlatego że jest bardzo ostry i użytkownicy często używają go w pełnym lub prawie pełnym otworze i wtedy faktycznie AF nie trafia celnie ale żeby 1m różnicy na 4m odległości to to już nie jest błąd to ... po prostu defekt. Mówiłeś że Twój 18-70 działa OK ale ten ob. ma własny silnik ... może tu należy szukać problemu . pożycz od kogoś kto ma pewność co do poprawności działania swojego sprzętu - jakiś obiektyw bez silnika tzw kręciołek i sprawdź ponownie w swoim aparacie ... jak wypadnie równie fatalnie to znaczy że masz feler w napedzie AF w body!
andrzej500
18-08-2008, 14:53
Czy możesz wstawić, chociaż 1 zdjęcie z grupy tych, które jest nieostre tak, aby miało kompletny exif?
lisekluk1
18-08-2008, 15:44
jak tylko będę w domu to dodam zdjęcie.
lisekluk1
18-08-2008, 17:57
oto przykładowe zdjęcie z ok 1m. im dalej tym gorzej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0102440e3d6c0209.html
ostrość ustawiana na oczy, pomiar światła centralnie warzony, af ustawiony na af-s.
Mam rozwiązanie. Też mam to szkło i moje ostrzy pięknie (fakt było raz w serwisie). Jak chcesz to wyślij mi
ten obiektyw ja go sprawdzę fotki udostępnie i oczywiście szkło odeślę. Będziesz wiedzaiał na czym stoisz.
Albo prostszy (tańszy) sposób znajdź kogoś w okolicy, który zapnie Twoje szkło do swojej puchy i sprawdzi.
Pozdrawiam, Fumio.
lisekluk1
18-08-2008, 18:39
No właśnie znam jednego człowieka który zawodowo fotografuje i ma mase sprzętu nikona. Poprzednią 50 testowałem u niego i też z D300 miała ff. Czas na kolejne spotkanie. Dzięki piękne za propozycje ale tak będzie łatwiej.
andrzej500
18-08-2008, 19:21
Dla odległości 1 metra głębia ostrości przy F 1.8 wynosi około 2cm. Tak jest mniej więcej u Ciebie.
Przy F 8 około 10 cm. Wtedy powinno być dobrze.
Jesteś blisko i masz mocno otwarty obiektyw.
Gdybyś zwiększył odległość z 1 metra do 2
to przy F 1.8 głębia wynosiłaby około 10 cm co mogłoby dać pożądany efekt.
Tylko mała postać w środku i duże tło do kadrowania.
Lepiej przymknąć obiektyw.
lisekluk1
18-08-2008, 19:28
Wiem że przymknięcie przesłony pomoże ale z odległości fotografowania 4m przesunięcie ostrości wynosi ok -1m, to już jest nie możliwe.
A tak jeszcze zapytam... Robiłeś standardowy test z bateryjkami?
lisekluk1
18-08-2008, 21:51
Test z bateryjkami wychodzi idealnie!!!
Hmm... Jak dla mnie, to nie jest ani wina puszki, ani szkła... Po prostu jakies niefortunny zbieg kilku czynników, które powodują, że obiekt wychdzi Ci poza wąski obszar ostrości.
A w jakim trybie fotografujesz...?
lisekluk1
20-08-2008, 10:33
Różnych trybów używam, ale nigdy tematycznych, tylko P, S, A i M.
Archibald
20-08-2008, 10:48
Coś jest nie tak albo z puchą albo z obiektywem. Z D80 to było moje ulubione szkło, i NIGDY nie spudłowało, niezależnie od warunków... Ponieważ 18-70 lubią mieć BF, to może podkręcili Ci puszkę pod niego i teraz nie stroi z 50-ką... zobacz z innymi szkłami, nie z 50-kami, jak wszystkie (bądź większość) będą miał FF to wszystko jasne.
lisekluk1
20-08-2008, 14:58
A czy jak ustawiam ostrość na mało kontrastowych obiektach np. twarz ale z daleka że punkt AF trafia jakby w jasną przestrzeń, albo betonowy mur na którym są jakieś pęknięcia, czy AF może się na tym gubić i czy kąt pod jakim znajduje się powierzchnia na którą ostrze też ma znaczenie?
Archibald
20-08-2008, 15:18
Na twarz widzianą "z daleka", czyli zakładając, że pole czujnika widziane w wizjerze jest większe od głowy, ustawiam AF w ten sposób, że staram się łapać ostrość z włosów bądź nawet z klatki piersiowej, ZAWSZE szukając miejsc kontrastowych - tak jak tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=723000&postcount=1) na 1 i 3 fotce, z resztą z tej samej 50-ki. Dopiero z bliska celuję w oko, ale pod warunkiem, że wyraźnie widzę w co mogę się wstrzelić, np. tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=589117&postcount=1) na pierwszym zdjęciu celowałem w prawe oko, na drugim już w rzęsy (co prawda kitem, ale zasada się nie zmienia). Co do innych powierzchni - również musi być kontrast, bo czasami nawet dopalenie z Sabinki nie pomaga (choć rzadko). Kąt ma znaczenie, ale zasada nadal jest niezmienna - szukaj wyraźnego punktu zaczepienia.
Pozdrawiam.
lisekluk1
20-08-2008, 15:26
Dziękuję za radę. A z tym kątem to nie jest tak że jak celuje w coś co jest mocno pochylone do linij obiektywu to AF może mi łapać delikatnie bliżej i przez to może mi się wydawać że mam ff?
Archibald
20-08-2008, 15:32
Może tak łapać, może też łapać z tyłu, zależy od kąta. Ale przy bliskich planach jest to widoczne gołym okiem i raczej nietrudne do skorygowania ;-)
andrzej500
20-08-2008, 18:07
Arczibald dobrze prawi. Zacne uwagi i godne wysłuchania.
lisekluk1
22-08-2008, 18:17
No niestety moje body nie lubi nikkora 50 mm, daruje sobie ponowną regulację korpusu bo zoom mi działa dobrze. A tak na marginesie wstyd wielki że nikon polska nie może skalibrować obiektywu do puszki. Pod tym względem firma na C ma lepiej. Co my jakiś kraj trzeciego świata jesteśmy że u nas aparatury nie ma?
A tak na marginesie wstyd wielki że nikon polska nie może skalibrować obiektywu do puszki. Pod tym względem firma na C ma lepiej. Co my jakiś kraj trzeciego świata jesteśmy że u nas aparatury nie ma?
Firma na C nie montuje silników AF w body ;)