PDA

Zobacz pełną wersję : P80 czy s9600???

malyandrzejek
18-08-2008, 10:01
Przepraszam za temat ale w ogóle jestem w tych tematach zielony, jeśli chodzi o kompakty:

Aparat dla siostry (raczej do "wszystkiego" ):

Wybrać jej Nikona P80 czy Fuji S9600???

Z góry dzięki za odpowiedź

rotor
18-08-2008, 15:21
niech sobie siostra pójdzie do sklepu i popatrzy który jej sie podoba i lepiej leży w ręku.
Umówmy się, że jakość obrazowania (jeśli takaś zauważalna różnica w ogóle istnieje) jest taka sama, to w grę wchodzi właśnie łatwość obsługi, wygląd itp.rzeczy dla amatora istotne.
Kupiłem P80 synowi i z oględzin mogę powiedzieć, ze to dośc mały i poręczny aparacik, przyzwyczajenia wymaga ściąganie kapturka obiektywu przed włączeniem, gdyz inaczej się zatnie i trzeba baterię wyjmować dla resetu. Jest w końcu w tym kompakcie, możliwość chyba wszystkich manualnych ustawień (to dla tych co zaczną dociekać :)-> dla mnie to zaleta
Niedawno zrobiłem na maks zoomie, Księżyc z ręki (da się !) i czytelne były nawet kratery :D-> to odnoście skuteczności stabilizacji i jakości samego szkła

Kyo
19-08-2008, 22:56
kolezanka mloda ost go sobie kupila troche sie nim bawilem

okropnie lekki
wykonanie w porownaniu z lustrzanka .. beznadziejne cholernie, jakby zwykly plastik
zoom robi swoje, ladne zdjecia wychodzą nie ma co gadac.
ja bym t am kupil 9600 bo jest duzy wygodny solidnie wykonany tylko trzeba umiec nim zdjecia robic wiec twoja moze sie denerwować

poszukaj tez nowego fujika s100 bodajze.

seth
20-08-2008, 11:32
a może lustrzankę? w obecnej chwili kupisz odrobinę drożej niż taki p60 czy 9600. np taki d40. jedyne czego nie bedziesz miał to duży zakrez ogniskowych, a cała reszta na + i to wielki,olbrzymi, DODATNI plus :) wielkość chyba nie ma znaczenia, bo f9600 do kieszeni się nie mieści a D40 to chyba nawet mniejszy jest ew. taki sam.

edit: zdjęcia też sam jest w stanie zrobić sam :)

malyandrzejek
21-08-2008, 09:07
Dzięki za podpowiedzi. Prawdopodobnie będzie P80...A D40? Tak widziałem, że teraz w Saturnie jest za 1150 zł!!!!! Więc prawie tyle co P80, ale jednak to ma być aparat dla amatora, który chce mieć "wszystko" w jednym. Więc odpada zabawa ze szkłem itd. Ja koleżance odradzałem D40, czy w ogóle lustrzankę...:)

rotor
21-08-2008, 11:16
oczywiście, jeśli ktos jest nastawiony na kompakt i nie ma zamiaru zgłębiać tajników fotografii, to nie ma co go namawiać do lustrzanki, gdyż te z założenia, są przeznaczone dla innego użytkownika

malyandrzejek
21-08-2008, 11:26
oczywiście, jeśli ktos jest nastawiony na kompakt i nie ma zamiaru zgłębiać tajników fotografii, to nie ma co go namawiać do lustrzanki, gdyż te z założenia, są przeznaczone dla innego użytkownika

Dokładnie..

seth
21-08-2008, 12:28

ale jaki to ma związek? co jest lepszego dla amatora w tym f9600 czy p60 poza ogniskowa? nie kazdy kompakt ma taki zoom, pomijajac ze takie zakresy sa do .. pupy. co takiego da jej kompakt? uświadomcie mnie.

rotor
21-08-2008, 13:07
ale jaki to ma związek? co jest lepszego dla amatora w tym f9600 czy p60 poza ogniskowa? nie kazdy kompakt ma taki zoom, pomijajac ze takie zakresy sa do .. pupy. co takiego da jej kompakt? uświadomcie mnie.

chociażby kadrowanie za pomocą LCD i mimo wszystko wielkość i ciężar kompaktu (chociaż te, w niektórych modelach, są dość zbliżone)

seth
21-08-2008, 14:07
chociażby kadrowanie za pomocą LCD i mimo wszystko wielkość i ciężar kompaktu (chociaż te, w niektórych modelach, są dość zbliżone)

no dobra, mnie się już nie da przekonać ;)