Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : portretowanie i białe lufy...

remnaj
17-08-2008, 15:51
Witam!!
mam do was pytanie odnosnie filmów jakie ogladalem na jutjubie odnosnie portretow oraz portretglamour. zawsze czytalem w róznych poradnikach ze portretuje sie ogniskowymi takimi jak 50, 85, 135 (mowie o standardowym portretowaniu), natomiast uzywajac wiekszych ogniskowych twarz staje sie plaska. na owych filmikach fotograficy maja białe lufy ktorych kolor sam za siebie mowi nie sa małej ogniskowej. powiedzcie mi jak to jest z tymi ogniskowymi do portretowania? jest jakas reguła czy jej nie ma?
przykladowy filmik
http://www.youtube.com/watch?v=TWDUEamsV64&feature=related

akustyk
17-08-2008, 15:58
wszystko zalezy od typu zdjec jakie robisz.

zauwaz, ze na tym filmie celem jest wiekszy kawalek poruszajacej sie postaci na tle ulicy, na ktorej cos sie
dzieje. a zeby dac modelce miejsce na "poruszanie sie" musieli uzywac dluzszych ogniskowych, bo przy
krotszych 2 metry roznicy w polozeniu modelki skutkuja zupelnie inna perspektywa.

gdyby zalozenie bylo inne uzyto by innych obiektywow.

fjerzy
17-08-2008, 16:14
Kiedy piszesz o portrecie to z całą pewnością nie mamy na myśli tego co widzimy potem na tych filmikach, do których nas odsyłasz. Fotografia reklamowa, to moim zdaniem osobne cele do osiągnięcia, prawa i zasady. Nie jestem profi, ale jak chcę zrobić portret, to nie marzę o "białej lufie".

remnaj
17-08-2008, 16:37
chce cie zapewnic ze ja równiez o niej nie marze.

mkwiek
17-08-2008, 17:30
Witam!!
mam do was pytanie odnosnie filmów jakie ogladalem na jutjubie odnosnie portretow oraz portretglamour. zawsze czytalem w róznych poradnikach ze portretuje sie ogniskowymi takimi jak 50, 85, 135 (mowie o standardowym portretowaniu), natomiast uzywajac wiekszych ogniskowych twarz staje sie plaska. na owych filmikach fotograficy maja białe lufy ktorych kolor sam za siebie mowi nie sa małej ogniskowej. powiedzcie mi jak to jest z tymi ogniskowymi do portretowania? jest jakas reguła czy jej nie ma?
przykladowy filmik
http://www.youtube.com/watch?v=TWDUEamsV64&feature=related

Ja tylko dodam, że 70-200 L jest białe a ogniskowe w sam raz :)

Mateoosh
17-08-2008, 17:38
ale filmik ciekawy , kapletnie inna praca z modelka wtedy jest, chyba wiekszy popis dla modelki, fotograf daje jej wiecej swobody .. chociaz sie nie znam :P ale ciekawy pomysł na sesje

Jacek_Z
19-08-2008, 11:09
...zawsze czytalem w róznych poradnikach ze portretuje sie ogniskowymi takimi jak 50, 85, 135 (mowie o standardowym portretowaniu), ..eee, 50 to chyba nie. Nigdzie nie wyczytałem, że to portretówka.

Koś juz gdzies na forum pisał o portretach robionych 300 i 600 mm, z czym polemizowałem. Byłoby tak jak na filmiku - rozmowa z modelką przez krótkofalówkę :mrgreen: