PDA

Zobacz pełną wersję : SB-600 czy Sigma EF-530 DG ST

Flar
17-08-2008, 14:15
No właśnie - która z nich i dlaczego ? Cena podobna a możliwości i zakres współpracy z aparatem ?

Body to D40 i na razie nie zanosi się na zmianę.

amirez
17-08-2008, 19:54
Ja bym został przy systemie.

Flar
17-08-2008, 22:10
A czym to uzasadnisz ? Chodzi mi o to czy jest to tylko wewnętrzne "fuj" bo nie Nikon czy też ma jakieś poparcie.

amirez
17-08-2008, 22:14
Nie wiem, czy "fuj". Moje zdanie wynika z analizy opinii na forum, które raczej optują za systemem.
Używam SB800 i jestem zadowolony.
Na forum czytałem wiele postów o użytkownikach, którzy kupowali inne lampy, a później wracali do systemu.

Flar
18-08-2008, 17:21
No tylko mnie chodzi właśnie o jakieś konkrety bo "inne lampy" to dosyć szerokie pojęcie a przeglądając forum jakoś nie zauważyłem postów dotyczących lamp sigmy

Majek
19-08-2008, 00:12
Hmm... Ja powiem tak.. Zapiąłem kiedyś swoją Sabinę do kolegi Canona... Owszem, lampa działała, zdjęcia się robiły. Ale jeżeli Sigma na Nikonie miałaby mieć funkcjonalność Sabiny na Canonie, to ja dla Nikona bym jednak wybrał Sabinę. Nie dość, że 600-tka jakiegoś specjalnego bogactwa funkcji nie posiada, to po zapięciu na inny system, większość tego co ma, nie działało. W zasadzie, z dobrodziejstw współczesnych lamp działał tylko tryb TTL i tyle (no i na manualu, rzecz jasna). Bez możliwości synchronizacji na krótkich czasach, bez błysku wypełniającego, o CLS nawet nie wspominam. Nie jestem pewien (nie pamiętam), czy działał zoom w lampie i na pewno nie jestem w stanie powiedzieć, czy i jak działało wspomaganie AF (nie zwróciłem na to uwagi). I teraz konkuzja. Jeżeli napisane jest, że lampa Sigmy jest zgodna zarówno z systemem Canona jak i Nikona, Pentaxa, Sony i diabli wiedza, co jeszcze, i jeżeli założymy sobie, że lampa chciałaby być kompatybilna ze wszystkimi niuansami poszczególnych systemów, to musiałaby być nieźle wypasiona. Przypuszczam jednak, że wyposażona jest tylko w podstawowe opcje umożliwiające zrobienie w miarę prawidłowego zdjęcia.

Ps.
Tak z ciekawości sobie poczytałem o tych Sigmach... Żeby nie było, że całkowity ignorant jestem... Model EF-530 DG ST to biedniejsza wersja lampy z oferty Sigmy. Nie obsługuje synchronizacji z krótkimi czasami, błysku na druga lamelkę, błysku modelującego, błysku wypełniającego, CLS (tego nie obsługuje prawdopodobnie wyższy model z końcówką SUPER, jaki już jakiś zdalny tryb, to raczej zwykła fotocela). A SB-600 to wszystko ma i kosztuje mniej więcej tyle samo. Gdzie tu logika? Aaa... Jedyna przewagą Sigmy jest większa liczba przewodnia, ale na ile katalogowy parametr przełoży się na wydajność, trudno powiedzieć. Teoretycznie słabsza Sigma ma LP większa nawet niż SB-800 (poprawcie mnie jeżeli się mylę: 600-ka LP=42, 800-ka LP=48, Sigma ST LP=50, Sigma Super LP=53).

Flar
19-08-2008, 10:29
Majek dzięki - właśnie o takie rzeczowe podejście mi chodziło - na lampach się nie znam niestety zbytnio a tutaj mam nieco konkretów :)

carl00s
19-08-2008, 18:43
a ja na opak. Mam to co w podpisie, i do czasu awarii bylem zadowolony jak cholera. iTTL smigal az milo, zoom, wspomaganie AF tez (cos jak w sabinach - pionowe linie), fantastycznie dogadywala sie z body na wprost. jedyne do czego musialem sie przyzwyczaic, to odbijanie od sufitu - zawsze niedoswietlala i trzeba bylo sie ratowac korekcja blysku. Ale generalnie naprawde mila w uzytkowaniu lampka. 530 to tak naprawde 500 tylko ze zmienionym nieco dizajnem i nieco wieksza LP. I to nei tak, jak podpinanie Sabiny do Canona, bo to mylne (w tej sytuacji mieszasz systemy). A sigmy sa DEDYKOWANE do ROZNYCH systemow. Jak za te cene to naprawde dobre narzedzie. Nie wspominam o tym, ze sigma jest nieco lzejsza od SB800 ;).