Zobacz pełną wersję : co mam zrobic proszę o pomoc
Rafal_RAG
17-08-2008, 12:51
Mam Nikona D 80 i mam leciutko dotknięty filtr osłaniający matrycę co mam zrobić?
Ile by mnie kosztowała wymiana matrycy albo wymiana filtra?
Jeżeli ktoś zna się na tym to bardzo proszę o szczegółową odpowiedz
Mam Nikona D 80 i mam leciutko dotknięty filtr osłaniający matrycę co mam zrobić?
Ile by mnie kosztowała wymiana matrycy albo wymiana filtra?
Jeżeli ktoś zna się na tym to bardzo proszę o szczegółową odpowiedz
Google jest pełen odpowiedzi (http://74.125.39.104/search?q=cache:CNhp7gsW3a4J:www.fotografuj.pl/Article/Czyszczenie_matrycy/id/25+p%C5%82yn+do+czyszczenia+matrycy&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl&client=firefox-a)
Nigdy nie dotykałem palcami matrycy, ale są płyny do zmywania tłustych śladów, więc zanim zdecydujesz się na wymianę matrycy co Cię będzie kosztowało połowę wartości aparatu, spróbuj coś samemu zrobić
Rafal_RAG
17-08-2008, 13:30
Nie dotknąłem palcem matrycy. Przy czyszczeniu matrycy gruszką omsknęła mi się i leciutko dotknęła filtra.
..... mam leciutko dotknięty filtr....
A jakie są efekty tego dotknięcia :?: Skoro było leciutkie :???:
Rafal_RAG
17-08-2008, 15:11
Efektem jest poczucie winy bo aparat jest nowy :( Na zdjęciach nie widać dotknięcia dopiero można je dostrzec przy długich czasach naświetlenia.
Ale i tak chcę coś z tym zrobić dlatego proszę o pomoc specjalistów.
TristisAnima
17-08-2008, 15:39
Jeśli zadrapanie to niestety tylko wymiana matrycy (oczywiście jeśli bardzo przeszkadza), jeśli tłusta plama no to profesjonalne czyszczenie powinno załatwić sprawę. Najlepiej wrzuć zdjęcie z widocznym problemem to się może oceni co i jak. Dla pocieszenia dodam, że też podczas czyszczenia dotknąłem raz leciutko filtr gruchą, ale jakoś nic na szczęście się nie stało, a matryca pracuje jak pracowała.
Rafal_RAG
17-08-2008, 15:55
Matryca pracuje dobrze zdjęcia wychodzą i nie widać na nich dotknięcia ale niestety to nieszczęsne poczucie winy nie pozwala mi spać :P
Jak ktoś wie ile może kosztować nowa matryca do Nikona D80 to proszę napisać
to naprawde glupi pomysl wymieniac matryce z takiego powodu. No chyba, ze czysciles komus i ten ktos sie dowiedzial. I teraz Cie piluje o noje CCD - a w takim wypadki podejrzewam, ze bedzie to z 1000 pln z okladem. Opieram moje stwierdzenie cena do D60 - 900 plus wymiana.
avallardi
17-08-2008, 16:28
Matryca pracuje dobrze zdjęcia wychodzą i nie widać na nich dotknięcia ale niestety to nieszczęsne poczucie winy nie pozwala mi spać :P
Jak ktoś wie ile może kosztować nowa matryca do Nikona D80 to proszę napisać
To daruj sobie to poczucie winy, nikogo przecież nie zabiłeś.
Nie szukaj dziury w całym, tylko rób zdjęcia.
Wymiana matrycy będzie Cię kosztować mniej więcej połowę wartości nowej puszki.
sprocket
17-08-2008, 16:38
:) ale czat, jak dotkniesz palcem soczewki w obiektywie to tez bedzie sie to juz kwalifikowalo do wymiany?
"ale czat, "
To nie czat, to forum.
"Mam Nikona D 80 i mam leciutko dotknięty filtr osłaniający matrycę co mam zrobić?
Ile by mnie kosztowała wymiana matrycy albo wymiana filtra?"
Jezeli dobrze wiesz o filtrze, to czemu pytasz o matryce?
Al Bundy
17-08-2008, 18:01
A można zarysować matrycę gruszką? Myślałem że w D80 jest przed nią filtr górnoprzepustowy. Nie sądzę że wymiana będzie tyle kosztować co opisujecie. Do tego najpierw poprostu bym to przeczyścił a nie płakał...
"ale czat, "
To nie czat, to forum.
"Mam Nikona D 80 i mam leciutko dotknięty filtr osłaniający matrycę co mam zrobić?
Ile by mnie kosztowała wymiana matrycy albo wymiana filtra?"
Jezeli dobrze wiesz o filtrze, to czemu pytasz o matryce?
a moze dlatego, ze filtr i matryca podlegaja wymianie jako calosc - to jest modul. mozna co prawda zdemontowac sobie sam filtr, ale jesli serwis wymienia - to tylko jako modul.
"a moze dlatego, ze filtr i matryca podlegaja wymianie jako calosc"
W takim razie mozna spokojnie zdjac filtr... (tylko), jezeli autor ma i tak wymieniac matryce.
peludito
17-08-2008, 20:09
Efektem jest poczucie winy bo aparat jest nowy :( Na zdjęciach nie widać dotknięcia dopiero można je dostrzec przy długich czasach naświetlenia.
Ale i tak chcę coś z tym zrobić dlatego proszę o pomoc specjalistów.
Moje zdanie jest takie - skoro na zdjęciach nie widać dotknięcia, a fotki na dostatecznie długich czasach, żeby można było je zauważyć nie stanowią w przypadku Twojego focenia więcej niż 5% - odpuściłbym sobie grzebanie. Acha, i zorientuj się, czy faktycznie na długich czasach widać ten ślad, czy sobie zwyczajnie wkręcasz;)
Wiem, jak jest - jeżeli ma się coś nowego i coś się temu stanie, choćby potem było w pełni sprawne, to już nie jest to i się myśli... Przynajmniej ja tak mam. W Twoim przypadku jednakowoż zmusiłbym się do olania tematu i uprawiania aktywnej radości z nabytku. Podejrzewam, że za czas jakiś zapomnisz w ogóle o tym, że kiedyś dotknąłeś gruszką matrycy.
Pzdr
Rafal_RAG
17-08-2008, 20:20
Dzięki peludito :) to mi dało do myślenia :P dzięki wam wszystkim za odpowiedzi już wiem że mam się tym nie przejmoweć
A możesz nam objaśnić, w jaki sposób na ujawnianie się tej "skazy" ma mieć wpływ długi czas naświetlania? Bo jestem bardzo ciekaw nowego zjawiska fizycznego.
Nawet Cię rozumiem. Mi zwykle to poczucie winy przechodzi tak po tygodniu, czasami szybciej. Wytrwaj i dawaj-robić fotki :-D
ps. Przymknij przesłonę na 13 albo więcej-z czasem, daj sobie spokój. Jakby coś miało być to zobaczysz.
wrzuć na forum zdjęcie na którym widoczna jest wada. Sam jestem ciekawy. Dodam, że przed chwila przeszedłem chrzest bojowy czyszczenia matrycy gruszką :)
Przed czyszczeniem (aparat nowy ok. miesiąca ) trzy duże plamy widoczne przy f8 :/
po dmuchnięciu gruszką dwie plamki widoczne przy f32 !! :]
jestem bardzo zadowolony, a koszt tylko 4,99 za gruszkę w aptece.
"a moze dlatego, ze filtr i matryca podlegaja wymianie jako calosc"
W takim razie mozna spokojnie zdjac filtr... (tylko), jezeli autor ma i tak wymieniac matryce.
Nie można :D bo to również filtruje, bez niego aparat rejestruje również podczerwień i kolorki będą "tajemnicze" .
Jak przy F11 nie widać efektu dotykania matrycy to rób zdjęcia i się nie przejmuj :)
Jeżeli Cię to naprawdę męczy to jest tylko jedno rozwiązanie,
oddać do czyszczenia, a potem już nigdy nie szukać na siłę syfków,
do czasu, aż same zaczną się rzucać w oczy na zdjęciach,
i będa prawdziwym problemem.
Świadomość, że zostało profesjonalnie wyczyszczone, powinna Cię uspokoić :-)
PZDR.
"Nie można bo to również filtruje,"
Nie tyle nie mozna (ludzie to zdejmuja do IR), co nie jest zalecane ze wzgloedu na mory, syfki i wlasnie IR.
No dobra, nie polemizuję :) Proponuję zdejmij ten filtr i zobaczysz jakie spektrum rejestruje matryca. Ludzie nie zdejmują, tylko zamieniają na filtr IR . Nie jest to żadna "ochrona" matrycy tylko dokładnie dopasowany filtr na określone pasmo.