Zobacz pełną wersję : Czas naświetlania Lusteo vs kompakt
blackside
16-08-2008, 23:35
Witam. Posiadam nową D60.
Mam wrażenie że coś jest nie tak, poprzednio miałem Canona A610. Przy ustawieniu zadanych parametrów w obu aparatach zdjęcia różnią się jasnością. Czyli czas 1/10 w canonie = 1/6 w nikonie . Czy to normalne.
Czułośc ta sama f też.
Czy jest możliwe by w canonie iso "się wzmocniło" bo tak kiedyś na iso 100 nie szumiało. Aparat ma ponad 2 lata i ok 1,5 k zdjc .
Jutro muszę podbic gwarancje i nie wiem czy to wada czy nie
Witam. Posiadam nową D60.
Mam wrażenie że coś jest nie tak, poprzednio miałem Canona A610. Przy ustawieniu zadanych parametrów w obu aparatach zdjęcia różnią się jasnością. Czyli czas 1/10 w canonie = 1/6 w nikonie . Czy to normalne.
Czułośc ta sama f też.
Czy jest możliwe by w canonie iso "się wzmocniło" bo tak kiedyś na iso 100 nie szumiało. Aparat ma ponad 2 lata i ok 1,5 k zdjc .
Jutro muszę podbic gwarancje i nie wiem czy to wada czy nie
Raczej wątpię aby czułość mogła się "wzmocnić" Twoje odczucia mogą być czysto subiektywne. Kompakty a w szcególności Canon mają cechę podbarwiania zdjęć i jednocześnie ich rozjaśniania - typowa cecha aparatów amatorskich, gdyż w takich zdjęć oczekują ich użytkownicy - kolorowych i żeby było dużo widać. Ni eprzejmowałby, się takim testem porównawczym ;)
blackside
16-08-2008, 23:57
czyli nie martwic się. ? I podbijac gwarancje.
czyli nie martwic się. ? I podbijac gwarancje.
tak :)
Podobno Canony maja (lub mialy) fabrycznie podciagnieta czulosc. Znaczy pokazywaly nieco nizsza od faktycznej.
Nie wiem, jakie modele, ale moze chodzic o ten motyw.
Podobno Canony maja (lub mialy) fabrycznie podciagnieta czulosc. Znaczy pokazywaly nieco nizsza od faktycznej.
Nie wiem, jakie modele, ale moze chodzic o ten motyw.
no ale to Canony takie prawdziwe, z wlasnymi matrycami.
a w Pałerszotach siedzi stare syfiaste CCD Sony, z czulosciami
odpowiadajacymi nominalom.
roznica moze byc w faktycznej jasnosci obiektywu (bo to co
pisze to nie zawsze to co faktycznie jest). byc moze tez
co nieco tkwi w innej krzywej tonalnej, ale to mocno naciagane
juz jest.
teh_14m3
17-08-2008, 01:21
Raczej wątpię aby czułość mogła się "wzmocnić" Twoje odczucia mogą być czysto subiektywne. Kompakty a w szcególności Canon mają cechę podbarwiania zdjęć i jednocześnie ich rozjaśniania - typowa cecha aparatów amatorskich, gdyż w takich zdjęć oczekują ich użytkownicy - kolorowych i żeby było dużo widać. Ni eprzejmowałby, się takim testem porównawczym ;)
no to w takim razie chyba sytuacja powinna być odwrotna, czyli to cannon powinien mieć dłuższy czas. :confused:
A moze ktoś Ciebie oszukuje i aparaty nie równo naświetlają? ;P To tylko parametry, czym Ty się przejmujesz. Spróbuj na 2-3 sekundach jak jest ciemno. Poza tym może to kwestia wielkości matryc?
no to w takim razie chyba sytuacja powinna być odwrotna, czyli to cannon powinien mieć dłuższy czas. :confused:
chyba jednak nie ;) ... jak napisał autor "Czyli czas 1/10 w canonie = 1/6 w nikonie" czyli zasugerował że przy tych samych czasach ekspozycji Canon daje jaśniejszy obraz tzn. aby uzyskać ten sam efekt zdjęciowy trzeba by skrócić czas naświetlania w Canonie (1/10 jest krótsze niż 1/6) i oto właśnie chodziło autorowi
blackside
17-08-2008, 15:03
dokładnie. Nic to podbiłem gwarancje.
Co do akumulatora zrobiłem ok 200 zdjęc to chyba cos mało .... polepszy się po kilkukrotnym ładowaniu. Dodam iż dużo się "bawiłem"
Duzo pradu idzie na wlaczanie zasilania, przymiarki i shopowanie w aparacie.
Same zdjecia nie sa tak strasznie pazerne. Na serii dlubniesz duzo wiecej klatek.
Jezeli czesto pstrykasz, nie wylaczaj zasilania. Dluzej pochodzi.
Po kilku ladowaniach, akumulator nabierze wlasciwej pojemnosci.
teh_14m3
17-08-2008, 17:55
chyba jednak nie ;) ... jak napisał autor "Czyli czas 1/10 w canonie = 1/6 w nikonie" czyli zasugerował że przy tych samych czasach ekspozycji Canon daje jaśniejszy obraz tzn. aby uzyskać ten sam efekt zdjęciowy trzeba by skrócić czas naświetlania w Canonie (1/10 jest krótsze niż 1/6) i oto właśnie chodziło autorowi
no tak, tylko jeśli mówisz że canon jaśniej naświetla, czyli przy 1/10 s, to nikon w rzeczywistości musi dopuszczać dużo mniej światła skoro zdjęcia już nie są tak dobrze naświetlone pomimo zastosowania krótszego czasu. Jest to moim zdaniem trochę nielogiczne, oczywiście jeśli założymy, iż przysłona i ISO mamy takie samo.
blackside
18-08-2008, 17:14
Napiszcie jeszcze jak jest z wytrzymałością LCD.
O aparat dbam ale na szyji pewnie nosic będę, nie porysuje się ? Myślałem o osłonce czyli foli bezklejowej
biniubak
18-08-2008, 17:30
Nie wiem jak w D60 ale mój D50 po dwóch latach ma kilka ledwo widocznych rysek na LCD i tyle. A o delikatnym traktowaniu zapomniałem po jakimś miesiącu uzywania. Przebieg - 26 kilo zdjęć. Poza tym nie znoszę sprzętów oklejonyh folią.
Napiszcie jeszcze jak jest z wytrzymałością LCD.
O aparat dbam ale na szyji pewnie nosic będę, nie porysuje się ? Myślałem o osłonce czyli foli bezklejowej
najlepiej owin folia babelkowa, a pozniej streczem. na koniec mozesz pomyslec o jakims pokrowcu jak te ostatnio modne skarpetki na telefony;).
A tak na powaznie - kupiles aparat zeby sie martwic o kazda ryske na wierzchu, czy zeby prstykac fantastyczne foty? Nie przesadzaj chlopie, bo zaniebawme bedziesz sie bal podnosci klape w notebooku, "bo jeszcze mi sie flexprint laczacy matryce z korpusem porysuje i przestanie dzialac".
Najwazniejsze to nie dac sie zwariowac:).
"O aparat dbam ale na szyji pewnie nosic będę, nie porysuje się ? "
Uwazaj na suwaki.
blackside
18-08-2008, 18:14
Dobrze gadasz. Najgorsze jest to że narazie nie mam nawet jak porobic zdjęc. Ale czekam na weekent, tylko by pogoda była.
Na suwaki? Masz na myśli mocowanie paska. Jeżeli tak to też wydaje mi się to słabe i boję się że się rozwlecze . Już myślałem nawet to jakoś zszyc .
chodzilo zapewne o suwaki w bluzie/kurtce/kombinezonie pletwonurka *
*niepotrzebne skreslic
booooooooo.... drapia szybe i muszle oczna.
blackside
18-08-2008, 19:53
ok.
A macie jakieś przykre wspomnienia z mocowaniem paska. Chodzi mi o to że pasek jest tylko na zakładke i trzyma sie na samozacisku .
z 28-70 Exakty oraz sigma EF500 wisi na tym pasku i na tych samozaciskach jak przyklejony. Masz jeszcze jakies watpliwosci co do pomyslunku calego stada inzynierow z Japonii?
blackside
18-08-2008, 21:29
troszkę rozwiałeś moje wątpliwości. A poparcie "japońskimi" jeszcze mocniej .
Dzięki wszystkim .