PDA

Zobacz pełną wersję : Tła fotograficzne

Domingez
16-08-2008, 20:47
Witam wszystkich Urzytkowników.
Mam pytanie odnośnie teł fotograficznych.
Co polecacie? Zależy mi na jednolitym tle, jednobarwnym, za rozsądną cenę.
Co myślicie o tłach poliprypelynowych? Słyszałem, że nie są najlepszej jakości.
Czy gramatura 120g/m2 wystarczy?
Jeśli to jednak kiszka to proszę polecić mi lepszy materiał.
Zastanawiam się ewentualnie nad tekturowym ale cena jest 10 razy wyższa i podobno szybko się niszczy?
Proszę o opinnie. Z góry dziękuje za pomoc.

sailor
20-08-2008, 09:19
tylko karton. najtanszy znajdziesz w fomei.

Marian Kusibab z Przyrowa
14-02-2009, 17:38
Podepnę sie pod temat...
Na alledrogo dostene sa równiez tła PODGUMOWANE 300g/m2
Moje pytanie: czy warto zakupic takie tło czy pozostac przy 120g/m2
Obydwa są polipropylenowe tyle ze to podgumowane jest podobno gęstsze.
Tło pogumowane jest drozsze o ok 40zł przy 5m.
Bardzo prosze o opinie.

juggler
14-02-2009, 19:48
Jak ten karton się zachowuje jak się po nim chodzi??? I czy w ogóle można???

Bartek - NinoVeron
14-02-2009, 20:46

rozmawiałem z człowiekiem z FOMEI (z Medikonu czyli dystrybutora FOMEI na Polske) i ich tła kartonowe kosztują 257 zł za sztukę i jeszcze chcą 50 zł za transport.
Troszkę taniej (i przy okazji innych zakupów w Funsporcie) zamówiłem dwa tła kartonowe marki SAVAGE - po 249 zł sztuka i 33 zł transport.
W poniedziałek je dostanę więc zobaczę co to za cudo :)

a przy okazji teł - czy ktoś używa teł kartonowych marki Colorama? czy możecie coś o nich powiedzieć? Jak ich jakość ma się do teł z FOMEI czy SAVAGE?

wn_
14-02-2009, 20:57
A co z tłami winylowymi Lastolite? Miał ktoś styczność? http://www.lastolite.com/vinyl-backgrounds.php

yaqb
15-02-2009, 20:33
rozmawiałem z człowiekiem z FOMEI (z Medikonu czyli dystrybutora FOMEI na Polske) i ich tła kartonowe kosztują 257 zł za sztukę i jeszcze chcą 50 zł za transport.
Troszkę taniej (i przy okazji innych zakupów w Funsporcie) zamówiłem dwa tła kartonowe marki SAVAGE - po 249 zł sztuka i 33 zł transport.
W poniedziałek je dostanę więc zobaczę co to za cudo :)

a przy okazji teł - czy ktoś używa teł kartonowych marki Colorama? czy możecie coś o nich powiedzieć? Jak ich jakość ma się do teł z FOMEI czy SAVAGE?

Daj znać co i jak z tymi tłami z Funsortu.
Sam jestem na etapie zakupu kilku teł i w chwili obecnej jestem zdecydowany na Fomei. Bo kilka osób mi je polecało.

Digital Story
16-02-2009, 12:37
Ja mam póki co dwa tła polipropylenowe - czarne i beżowe - nie widać ich faktury jeżeli nie spojży się na nie z bardzo bliska czyli max kilkudziesięciu cm. Nie błyszczą się ani nic w ten deseń, kosztują na allegro w okolicach 30zł - POLECAM ;)

jacoslavgth
16-02-2009, 13:07
Ja mam póki co dwa tła polipropylenowe - czarne i beżowe - nie widać ich faktury jeżeli nie spojży się na nie z bardzo bliska czyli max kilkudziesięciu cm. Nie błyszczą się ani nic w ten deseń, kosztują na allegro w okolicach 30zł - POLECAM ;)

znalazłem takie tła http://www.funsports.pl/p,pl,114,tlo+polipropylenowe+szerokie.html, w sumie wygląda dosyc ciekawie

pinokio
16-02-2009, 13:23
Na Allegro można znaleźć sporo teł za smieszne pieniądze. Ale czy ktokolwiek z Was je kupił i uzywał przez jakiś czas? 350 zl za 5 teł + statywy + poprzeczka i uchwyty to niewiele. Nie mam oddzielnego studia tylko przysposabiam na ten cel garaż lub duży pokój (47m2).
Warto w takie coś wchodzić?

iya
16-02-2009, 14:52
Polipropylenowe są dobre, ale tylko w przypadku gdy:
- Nie będziesz oświetlać tła, szczególnie ciemnych odcieni. Po prostu te tła prześwitują. Można ewentualnie podwójne tło założyć i może będzie lepiej, ale tego nie próbowałem.
- Model będzie oddalony od tła na sporą odległość, bo w przeciwnym razie będzie widać fakturę.

Na start wydaje mi się, że to dobre tła.

Digital Story
16-02-2009, 17:05
Polipropylenowe są dobre, ale tylko w przypadku gdy:
- Nie będziesz oświetlać tła, szczególnie ciemnych odcieni. Po prostu te tła prześwitują. Można ewentualnie podwójne tło założyć i może będzie lepiej, ale tego nie próbowałem.
- Model będzie oddalony od tła na sporą odległość, bo w przeciwnym razie będzie widać fakturę.

Na start wydaje mi się, że to dobre tła.

Jeżeli za tłem będziesz mieć okno z widokiem na słońce to tak, będzie prześwitywać ;)
Model raczej nigdy nie opiera się o tło, by uniknąć cieni, a faktura tła jest widoczna tylko z bardzo bliska. Więc problem z głowy.

iya
16-02-2009, 17:22
Jeżeli za tłem będziesz mieć okno z widokiem na słońce to tak, będzie prześwitywać ;)
Model raczej nigdy nie opiera się o tło, by uniknąć cieni, a faktura tła jest widoczna tylko z bardzo bliska. Więc problem z głowy.

Chodzi o to, że jak oświetlasz tło to przepuszcza światło, czarne robi się szaro bure itp. No i czasami modela stawia się blisko tła, a cienie eliminuje w inny sposób.

Damianus
16-02-2009, 17:28
Szkoda pieniędzy na tła polipropylenowe człowiek potem musi w kompie zbyt dużo zaczerniać lub wybielać. Trzeba oddalić obiekt na co najmniej 4 m od tego tła żeby nie było widać faktury.Namęczyłem się z tymi tłami żeby w końcu nabyć kartonowe z Funsportu i spisują się znakomicie .Efekty widoczne tutaj na szarym tle

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=87766

Generalnie polecam to tło jednak faktycznie łatwo je uszkodzić jeżeli się je zbyt "gwałtownie" traktuje

Digital Story
16-02-2009, 18:36
Wieczorem wkleję jakieś próbki bo wypisujesz głupoty... :D

Digital Story
16-02-2009, 18:40
Chodzi o to, że jak oświetlasz tło to przepuszcza światło, czarne robi się szaro bure itp. No i czasami modela stawia się blisko tła, a cienie eliminuje w inny sposób.

Jeszcze nie miałem z nimi kłopotu, aczkolwiek eksploatowałem póki co kilkukrotnie, zobaczymy z czasem...
Ja osobiście w studiu staram się oddalać modela od sztucznego tła jak najdalej, natomiast jak najbardziej wykorzystywać wszelakie elementy dostępne ale w naturalnym plenerze.

rabijki
16-02-2009, 23:02
mam jednego ( malego) winyla z lastolite

plusy:
swietnie sie myje
nie niszczy sie chyba ze - (minusy)

minusy:

cieple elementy potrafia go wykrzywic niestety nieodwracalnie
bliskosc cieplych zrodel swiatla powoduje tez odbarwienie miejscowe

pozdro
olo

Michał Jędrak
16-02-2009, 23:16
Ja kupiłem z ciekawości kilka tych poliprop. Faktycznie prześwitują i na przykład białe położone na parkiecie robi się lekko żółte. Faktury w sumie nie widać, ale za to tło po wyprostowaniu na podłodze nabiera kształtu falistego. Jest to znacznie gorsze niż gdyby było widać fakturę. Generalnie polecam tylko karton, zwłaszcza że za dawnych czasów kosztował 400 czy 500zł, a teraz tylko 250. Mam też jedno tło savage... No cóż karton jak karton, nie widzę żadnych problemów.

bogdi64
17-02-2009, 00:14
używam polipropylenowe, mam 5 kolorów 10/2,75 dlatego, że nie gniotą się jak płócienne i są dużo tańsze, nie dziurawią się tak szybko od szpilek i buciorów, a nawet jak już się coś pojawi to przy tej cenie obcinam i w śmieci, jakoś nie żal, przy czym - to ja dojeżdżam do klienta ze studiem i dla mnie też bardzo istotne jest możliwość transportu i jak najmniejsze szkody z tym związane, niebieskie i zielone było również wykorzystywane jako green i blue box bez najmniejszych zastrzeżeń, teraz płócienne które mi pozostały używam do ewentualnego wysłonięcia okien lub jako podkład pod tło polipropylenowe, ze swojej strony polecam, gdyż mam mniej stresów wpuszczając kogoś na nie i bardziej się koncentruję na zdjęciach, a nie aby tło ocalało, ktoś kto ma przepuścić przez tło pięć panien w eleganckich szpileczkach wie o czym mówię, jeśli chodzi o układanie na podłodze, to i tak zawsze korzystam z taśmy klejącej, jestem zbyt leniwy aby poprawiać

Damianus
18-02-2009, 11:04
Wieczorem wkleję jakieś próbki bo wypisujesz głupoty... :D

No niestety nie są to głupoty . Zrób zdjęcia na tle kartonowym a poczujesz różnicę i do tła z materiału nie będziesz chciał wracać .Oczywiście że wygodniejsze w transporcie są tła materiałowe jednak do pracy w studio i do jakości zdjęć polecam karton

Marcin_gda
22-02-2009, 11:42
Jeżeli kupujecie tła PP, to konieczne dla nich są aluminiowe - lub inne, sztywne - rdzenie. Chyba, że po zdjęciach będą leżały na półce, a nie wisiały na wieszakach do teł.
PP nie jest "konstrukcyjny" i po kilkunastu dniach kartonowa rura się odkształca, a miękkie tworzywo nie jest w stanie jej usztywnić. W efekcie pojawić się mogą drobne, układające się w powtarzające się fale zagniecenia.
Swoje tła przewinąłem na aluminiowe rury, przymierzałem się też do rynnowej rury spustowej z tworzywa, ale dostałem alu w rozsądnej cenie.

gbh
22-06-2009, 12:10
Jeśli ktoś używa tła SAVAGE w kolorze Primery Red, proszę o przesłanie przykladowego foto z użyciem tego tła. Przed zakupem chciałbym się upewnić czy po oswietleniu błyskiem z czerwonego nie robi sie orange.

Jolania
19-08-2013, 17:42
Są jakieś wyraźne różnice między Fomei a Savage (jakość, trwałość) ?