Zobacz pełną wersję : Szara połówka 77mm slim.
wasilewk
16-08-2008, 12:03
No właśnie ! Czy takie cudo istnieje w ogóle ? Widział ktoś ?
Potrzebuję do Sigmy 10-20 (głównie na 10mm).
Proszę o radę.
Kiedys też szukałem takiego cuda ale nie znalazłem... tylko zwykłe. Chyba Heliopan robi coś takiego ale 77mm to będzie około 400-500zł:)
Wczoraj nakręciłem UV slim + CPL slim na S10-20 i winiety praktycznie nie widać więc jeden filtr z grubszą oprawą też powinien być ok.
wasilewk, a nad Cokinem myslales? Naprawde warto zainwestowac w ten system dla polowek.
wasilewk
19-08-2008, 20:56
Tak, myślałem i kupiłem Cokin P, ale chyba źle skalkulowałem.
Będę musiał jeszcze dokupić Cokin X-Pro i będzie i do Sigmy 10-20 i do Sonnara (86mm) i do dłuższych tele (na zapas: też 86mm).
Po prostu myślę, że raz kupiony Cokin X-Pro będzie uniwersalny do większości szkieł, a przez to, że będzie miał większy zapas - to i winietowanie nie będzie problemem. Oczywiście: kasa ! No, ale coś za coś.
P.S.
Czytałem gdzieś niedawno o jakimś wynalazku dla N14-24, do którego się przymierzam.
Facet zmarnował jeden dekielek i zrobił z niego Holder do Cokina X-Pro. Podobno mu nie winietuje.
Ale dlaczego Cokin P nie kalkuluje Ci sie? Kupujesz holder szerokokatny i nie masz winiety nawet na 10mm (chyba, ze przekrecisz holder to sia pojawia miala w rogach, ale przy wertykalnym ustawieniu nie ma).
Jak dla mnie Cokin X jest cholernie drogim rozwiazaniem (filtry sa sporo drozsze i ciezko dostepne w porownaniu z 'P'), zbyt drogim dla amatora. Tym bardziej, ze 'P' sprawdza sie znakomicie.
wasilewk
20-08-2008, 20:15
Ale dlaczego Cokin P nie kalkuluje Ci sie? Kupujesz holder szerokokatny i nie masz winiety nawet na 10mm (chyba, ze przekrecisz holder to sia pojawia miala w rogach, ale przy wertykalnym ustawieniu nie ma).
Jak dla mnie Cokin X jest cholernie drogim rozwiazaniem (filtry sa sporo drozsze i ciezko dostepne w porownaniu z 'P'), zbyt drogim dla amatora. Tym bardziej, ze 'P' sprawdza sie znakomicie.
Tak, przekręcić, wiem.
Ale Cokin X-Pro jest większy, wystaje poza obiektyw (nie wadzi mi to w niczym), a przy okazji pasuje do wszystkich 180-ek i innych jasnych tele - no i do mojego Sonnara. To też jest Cokin, tyle, że nie "A" ani "P" ale "X". O ile droższy ? Nie wiem jeszcze, muszę to skalkulować: czy wkręcane filtry 86mm będą tańsze niż Cokin X-Pro. Nie wykluczone, że masz rację, że to nie dla fotoamatora.
Pzdr.