Zobacz pełną wersję : Błyskawice
D40 Czy robił ktoś z Was zdjęcia błyskawic nocą.tym aparatem Jak to robicie i przy jakich ustawieniach ?Próbowałem ale wyszła z tego wielka kicha.Złapanie błysku jest dla kogoś z niebywałym refleksem. :)Z kolei robienie filmu (potem wykrojenie potrzebnej klatki)na lustrzance niemożliwe. Więc jak? :confused:Trzaskać serię zdjęć i liczyć że któreś złapie błysk? Jaką ustawić czułość.
Dużo tych pytań ale może ktoś coś mi podpowie.
tak ogólnie to chodzi o to abyś robił na długich czasach, minimum kilka sekund i wtedy masz szanse na złapanie blyskawicy... w zwiazku z tym iso najnizsze czyli w tym wypadku 200, przysłona domknięta (chyba, że robisz w nocy).. w sumie sam dojdziesz co i jak, generalnie chodzi o to abys miał czas własnie te kilka-kilkanascie sekund. jesli jest dość jasno może sięprzydać filtr neutralny szary, który wydłuży czas ekspozycji.
pozdr
marchewa
16-08-2008, 13:23
Jak napisał seth, w miarę duża przysłona, dość długi czas naświetlania. Oczywiście na statywie. Musisz sam metodą prób i błędów dojść jak będzie optymalnie. W dzień dość ciężko mi się to robiło, bo za jasno było. I radziłbym wyłączyć odszumianie, bo mniej więcej tyle ile naświetlasz, będziesz potem czekał, aż to obliczy.
kronos28
16-08-2008, 17:46
Jak napisał seth, w miarę duża przysłona... W dzień dość ciężko mi się to robiło, bo za jasno było. I radziłbym wyłączyć odszumianie, bo mniej więcej tyle ile naświetlasz, będziesz potem czekał, aż to obliczy.
albo po prostu kupić i zakręcić filtr ND...
Tak jak napisał seth, + czasy nawet po kilkanaście sekund i dłuższe (po co, co chwilę przyciskać spust - bo nic nie błysnęło) nawet w nocy - przysłona daleko 11->, szeroki kąt obiektywu kierunek ustawienia aparatu w stronę gdzie najczęściej błyska- ale to już wiesz, NAPEWNO statyw, + cierpliwość. NIKOMU nie udało się złapać bysku pioruna na czasie 1/100s ( no chyba że przypadkiem,- wrrrr.. ;-) )
i masz coś takiego:
http://img236.imageshack.us/my.php?image=pierunikodkrisdisn5.jpg
--
Krisdi
albo po prostu kupić i zakręcić filtr ND...
pisałem o filtrze :P tyle, że w dzień bedzie potrzebny jakis sensowny, nie taki co wydłuży czas o 2-3 EV. np jakiś heliopan :).. coż wtedy bedzie miał koszta, ale jak weźmie prawdziwe ND 3.0 np to może się w long time pobawić, a to fajne jest :)
FlashGordon
17-08-2008, 10:00
Hmmm, panowie, a jaką technikę polecacie nad miastem? Mam mnóstwo światła przed balkonem (ulica, tesco, hurtownia z oświetlonym placem) a tyłka nie będę wywoził z domu specjalnie na czas burzy ;). Po prostu ISO 100, F22 i jechane? Aha, widziałem to foto podesłane przez Krisdi, ale w moim przypadku jest naprawdę jasno ;)
Hmmm, panowie, a jaką technikę polecacie nad miastem? Mam mnóstwo światła przed balkonem (ulica, tesco, hurtownia z oświetlonym placem) a tyłka nie będę wywoził z domu specjalnie na czas burzy ;). Po prostu ISO 100, F22 i jechane? Aha, widziałem to foto podesłane przez Krisdi, ale w moim przypadku jest naprawdę jasno ;)
to daj szara połowkę na dół ;) może coś pomoże, ale jak, aż tak jasno to i tak sie wlewa ta poświata miasta na niebo. Hmm z balkonu i tak szału nie będzie.