Zobacz pełną wersję : Najlepsze ustawienia dla Nikona D60!!
Witam wszystkich :)
Jestem świeżym posiadaczem Nikona D60 z obiektywem 18-55mm 1:3.5-5.6G VR i chciałbym zapytać jakie są najlepsze ustawienia dla tego aparatu. Chodzi mi tu o balans bieli,iso itp. Odrazu mówię, że nie jestem jakimś profesjonalista ale tylko amatorem, który dopiero zaczyna zabawę z lustrzankiami cyfrowymi. Dlatego proszę o radę was - profesjonalistów od tych spraw :) Pozdrawiam :)
foto-maniak
15-08-2008, 15:21
A może by tak przeczytać instrukcję? Tam naprawdę wszystko jest.
Pozdrawiam.
Najlepsze ustawienia to manualne ustawienia. I sprawdza się to nie tylko w stosunku do D60.
Próbuj sam(a) jakie zdjęcia najbardziej ci się podobają. Nie da się wszystkiego przeczytać - trzeba próbować, dochodzić do celu samemu.
Pozdrawiam
Najlepsze ustawienia to manualne ustawienia. I sprawdza się to nie tylko w stosunku do D60.
Próbuj sam(a) jakie zdjęcia najbardziej ci się podobają. Nie da się wszystkiego przeczytać - trzeba próbować, dochodzić do celu samemu.
Pozdrawiam
Dokladnie tak, jak powiedzial to kolega. duzo czytac, jeszcze wiecej pstrykac. Najlepiej w RAW, bo zawsze jakies delikatne niedociagniecia mozna poprawic. I przy okazji - zadales pytanie w taki sposob, ze nikt Ci nie odpowie - po pierwsze dlatego, ze to bardzo indywidualna sprawa, a po drugie dlatego, ze to BARDZO indywidualna sprawa ;).
kronos28
15-08-2008, 15:45
I przy okazji - zadales pytanie w taki sposob, ze nikt Ci nie odpowie - po pierwsze dlatego, ze to bardzo indywidualna sprawa, a po drugie dlatego, ze to BARDZO indywidualna sprawa ;).
a po trzecie dlatego, że to wszystko zależy od fotografowanego motywu, panujących warunków i efektu jaki chce się uzyskać
Najlepsze ustawienia to manualne ustawienia.
Pozdrawiam
ciekaw jestem jak daleko byś w reporterce na manualu zajechał :P
A tak na poważnie to czytać, oglądać, czytać - i tak całymi dniami. Dużo samokrytyki i codziennie na forum :)
A tak na poważnie to czytać, oglądać, czytać - i tak całymi dniami. Dużo samokrytyki i codziennie na forum :)
Był czas, że automatyki w aparatach nie było a zdjęcia i tak powstawały.
Poza tym w reporterce rzeczy typu pomiar, ISO, WB zazwyczaj ustawia się raz i parametry te są wspólne dla większości (jeśli nie wszystkich) zdjęć
hedgehog
15-08-2008, 16:01
Program "P" czyli perfekcyjny i jedziemy.
kurs foto
kółko fotograficzne
zlot klubowy NKP
wypad na plenerek z kimś kto wytłumaczy pokaże co i jak
i dalej samoszkolenie
pozdrawiam vitter
teh_14m3
17-08-2008, 01:24
ehhh, szkoda gadać... ;/
avallardi
17-08-2008, 01:36
Jestem świeżym posiadaczem Nikona D60 z obiektywem 18-55mm 1:3.5-5.6G VR i chciałbym zapytać jakie są najlepsze ustawienia dla tego aparatu. Chodzi mi tu o balans bieli,iso itp. Odrazu mówię, że nie jestem jakimś profesjonalista ale tylko amatorem, który dopiero zaczyna zabawę z lustrzankiami cyfrowymi. Dlatego proszę o radę was - profesjonalistów od tych spraw :) Pozdrawiam :)
Ale przyrąbałeś kolego :confused:
nonnatus
17-08-2008, 16:55
...nie wiem jakie są najlepsze ustawienia dla tego aparatu,
ale wiem jakie są najgorsze:
w dużej szafie na górnej półce... :mrgreen:
...nie wiem jakie są najlepsze ustawienia dla tego aparatu,
ale wiem jakie są najgorsze:
w dużej szafie na górnej półce... :mrgreen:
w tym wypadku może być najlepsze ;)
w tym wypadku może być najlepsze ;)
ewentualnie w kredensie, za szybka, co by znajomi zaproszeni na pokoje mogli podziwiac "pr0 sprzet z ustawiony najlepiej jak sie dalo"...
asterixII
17-08-2008, 19:02
ale jeździcie po kolesiu, to pewnie jego ostatni post na tym forum. i te rady o szafie i kredensie żenada mz
oj zaraz jeździcie :) pytanie było mało świadome. odp tez były.. na początek instrukcja i może Bryan Peterson - "Ekspozycja bez tajemnic. Jak zrobić wspaniałe zdjęcia aparatem analogowym lub cyfrowym"
lepiej ? ;)
nonnatus
17-08-2008, 21:14
ale jeździcie po kolesiu, to pewnie jego ostatni post na tym forum. i te rady o szafie i kredensie żenada mz
oj wyloozuj...
jesli to miałoby go zniechęcić, to moze i lepiej.
:)
asterixII
17-08-2008, 21:29
jestem wyloooooozowany ale jak czytam takie gnioty...eh napisałbyś coś w rodzaju setha a nie jakieś pierdoły których skutkiem jest jedynie zaśmiecanie forum i przyrost Twojego liczniczka
nonnatus
17-08-2008, 21:56
jestem wyloooooozowany ale jak czytam takie gnioty...eh napisałbyś coś w rodzaju setha a nie jakieś pierdoły których skutkiem jest jedynie zaśmiecanie forum i przyrost Twojego liczniczka
mój post nie jest gniotem, a już tym bardziej nie jest pierdołowaty...
kolega zadał był pytanie z gatunku: mam ładny samochód - jak mam jechać, żeby dojechać?
odpowiedź narzuca się sama - bezpiecznie...
- implicite doradziłem chłopakowi, żeby zamiast biadolić o jakiś nieistniejących przecież optymalnych ustawieniach - po prostu nie trzymał aparatu w szafie ino czem prędzej na plener pobieżył...
skoro nie widzisz w tym sensu, to Twoja rzecz.
natomiast ja nie widzę jakiejś szczególnej wartości Twojego - drogi intrelokutorze - wpisu,
więc to Tobie bardziej zarzut o jakimś zaśmiecaniu forum poczynić moge...
asterixII
17-08-2008, 22:06
drogi interlokutorze nie intrelokutorze :) z mojej strony OT
nonnatus
17-08-2008, 22:17
drogi interlokutorze nie intrelokutorze :) z mojej strony OT
czeski błąd.oczywiście przepraszam.
domniemywam więc, że się zgadzasz ze mną Jeszcze Droższy Mi Interlokutorze
skoro li tylko na to zwrócileś byłeś swą szacowną uwagę...
z mojej strony już EOT
blackside
18-08-2008, 18:54
Dobra ja d60 mam pare dni. Ale mam wrażenie że ustawienie ZYWE jest optymalne. Ja lubie podkolorowane fotki. Bardzo żywe już mobno przekłamuje niektóre kolory. Brązowa szafa wyszła wręcz niemal bordowa. Co do innych spraw. próbuj sam ale to zależy co chcesz uzyskac. Masz w zakładce własne ustawienia mnogośc ustawień.
no tak... po co nam RAWy, po co obrobka
Wszak to tylko lustrzanek jest niedorobka
To w Auto sila, to w P moc drzemie
Nastawy manualne ja dzis z was wyplenie!
Po co sie meczyc z jakas obrobka?
Gdy mozna latwo, w prost z puszki gruchnac
Zdjecia tak slodkie, tak piekne i gladkie
ze kazdy pr0 za glowie sie zlapie...
i co mi powiesz? JPG do to kicha?
A ja Ci na to - walnij kielicha...
nie palcie tego z okolic koszalina, siada na banie...
blackside
18-08-2008, 19:51
Sądze że autorowi nie chdziło o Rawy , i ustawienia manualne. A skoro pyta to pisze jakie mam odczucia po nastu fotkach. :-)
Myślę że wszystko przychodzi z czasem .
Nie ma złotego środka, wszystko zależy od warunków. Najlepszego ISO nie ma, przecież nie ustawisz raz na zawsze ISO 400 i nie będziesz tak fotografował i w nocy i w dzień. Nawet wielkość zdjęcia zależy od tego ile chcesz zmieścić zdjęć na kartę, ale ja zawsze fotografuje w najwyższej rozdzielczości jpg, albo w rawach. Wszystko zależy od tego co chcesz ze zdjęciami robić później. Najlepiej popróbować z różnymi ustawieniami i zobaczyć co z tego wychodzi.
PS: O Matko, odpowiedziałem nie w tym wątku! :oops: Przepraszam bardzo i proszę o usunięcie posta, naprawdę przepraszam, karty mi się pomieszały. :oops:
ja znam tylko jedno dobre ustawienie dla d60 - włącznik w pozycji ON ;)
Reszta to kwestia osobista, mało jest osób, które zrobią identyczne kadry tego samego obiektu :]
TakingMyTime
24-10-2009, 13:03
Jest tylko jedna rada. Rob zdjecia,zdjecia i jeszcze raz zdjecia. Kazdy zaczynal od etapu na ktorym teraz jestes...wiec nie przejmuj sie tymi zlosliwymi wypowiedziami, bo jak widac czesc z forumowiczow zapomniala gdzie byla rok,dwa czy 10 lat temu. Poczytaj forum, pobaw sie roznymi ustawieniami i zobacz jak Tobie bedzie najwygodniej. Oczywiscie calkowicie odradzam programy tematyczne czy tez zielone auto:P. Moim zdaniem najszybciej nauczysz sie podstaw rzucajac sie na gleboka wode. Pozdrawiam i zycze powodzenia
Jak dla mnie masz 2 opcje albo poszukać literatury i czytać potem pstrykać potem znowu czytać i tak do skutku
albo ustawić na kole nastaw taką zieloną ikonkę
Ja chciałem tylko jeszcze zauważyć, że autor wątku na pewno już sobie z tym problemem poradził, bo założył go ponad rok temu. Wiem, że to ja wykopałem ten wątek, ale to było naprawdę przez przypadek. :oops: Mam nadzieję, że te wiadomości będą przydatne dla innych, bo inaczej to mnie moderacja i administracja zlinczuje. ;)
jak najbardziej będzie przydatny w kategorii jakich pytań nie zadawać
Po tym pytaniu...
Jestem świeżym posiadaczem Nikona D60 z obiektywem 18-55mm 1:3.5-5.6G VR i chciałbym zapytać jakie są najlepsze ustawienia dla tego aparatu. Chodzi mi tu o balans bieli,iso itp.
.... nie musiales pisac tego.
Odrazu mówię, że nie jestem jakimś profesjonalista ale tylko amatorem, który dopiero zaczyna zabawę z lustrzankiami cyfrowymi. Dlatego proszę o radę was - profesjonalistów od tych spraw :) Pozdrawiam :)
Nie ma takich ustawien na stale.
Edit. Faktycznie watek stary strasznie - czemu wiec nie zamkniety :) ??