Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Koszmar Don Kichot'a...
...czyli nocne walki z wiatrakami
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/86/82/download/2325072.jpg)
Czemu popsules wiatrak? ;)
Reszta bardzo przyjemna, chociaz moze przesunalbym wiatraczki delikatnie w prawo [albo rozciagnal mocniej w kadrze, ale trzeba by zmienic pozycje ;)].
Kadr był przygotowany pod dłuższą ekspozycję i tak ustawiony aby gwiazda północna była nad wiatrakiem. Niestety przegrałem z pogodą ...
Była wprawdzie próba ale nie jestem z niej zadowolony.
No no - dużo jeszcze przede mną.
Powiedz mi proszę - wiatraki były jakoś oświetlone czymś? Jak to wyglądało "na żywo"? I czy mógłbyś podzielić się danymi z exifa?
Z góry dziękuję.
Macro co do oświetlenia to świecił księżyc. Naświetlałem dwie minuty przy przysłonie coś w okolicach 4,5. Iso to oczywiście najniższe jakie mogę czyli 200.
Dzięki. Tak się dopytuję, bo ostatnio próbowałem się trochę pobawić.
Swoją drogą, co dla mnie dosyć dziwne, największy problem (poza znalezieniem dobrego kadru...) miałem z ostrością. Po ciemku AF nie wiedzieć czemu nie bardzo chciał coś wyłapać. Podobnie MF był raczej na czuja i co mnie zadziwiło, to, że gwiazdy ostre wychodziły przy zadziwiająco odległym ustawieniu pierścienia ostrości od wartości "nieskończoność". Musiałem ze 3 czy 4 przykładowe foty robić, żeby ustawić w ogóle ostrość.
Ja sie w takie rzeczy nie bawię. Ustawiam ostrość na bliższy plan (w tym wypadku wiatrak). Przy szerokim szkle i tak głębia jest już do nieskończoności. Jak mam problem z ustawieniem ostrości to ostrzę na latarkę odpowiednio oddaloną.
przyjemne, szczegonie niebo.
Wow. Pancerne. Wyśmienita robota
malasana
15-08-2008, 15:11
Swietne zdjecie, niebo prezentuje sie doskonale:)
Jeden pokonany ;) a te biale kropki, to szum?
a te biale kropki, to szum?
chodzi ci o gwiazdy? :mrgreen:
Rewelacyjne zdjęcie. Może i mogłoby być lekko przesunięte w lewo ale nie czepiam się.