Zobacz pełną wersję : Sb-80dx
Co lepiej jest zakupic
nową SB-600
czy używaną SB-80DX za [500zł] (? warto ją jeszcze zakupić ?)
głównie chodzi mi o mały fotoreportaż, doświetlanie [foto-cela, radio]
czy moze dobierać kasy i kupic lekko uzywaną sb-800 bo pewnie teraz ceny szybko spadną ?
doradźcie co lepiej kupic?
Valdek_Tychy
14-08-2008, 22:05
Co lepiej jest zakupic
nową SB-600
czy używaną SB-80DX za [500zł]
za 500 zł. kupisz używaną SB600 więc na pewno lepiej 600-tkę tym bardziej,że (nie wiem jaki masz korpus) z cyfrowymi lustrzankami nikona, SB80DX będzie działała tylko w trybie A i M bez iTTL
czy moze dobierać kasy i kupic lekko uzywaną sb-800 bo pewnie teraz ceny szybko spadną ?
doradźcie co lepiej kupic?
Jak Ci sie nie pali to faktycznie lepsza jest SB800
mam to co ty :) Nikon D70s
lecz czy jest duza róznica pomiędzy 600 a 800 ? w sile błysku np. ?
Valdek_Tychy
15-08-2008, 11:02
Tu nie chodzi o różnicę siły błysku,bo faktycznie nie jest duża ale SB800 to jednak wyższa półka,mialem 600 i niedawno zamieniłem na 800 i jestem z tej zamiany zadowolony
Miałem 80dx z D2h używałem z dTTL i było całkiem, całkiem, wymieniłem jednak na sabinę 800 ze względu na brak cls w 80, bo dokupiłem jeszcze 600.
Pozdrawiam
Ulv
Miałem 80dx z D2h używałem z dTTL
no tak, ale TTL działa w D2h także ze strarym systemem błysku, więc 80DX działa OK. Do D70 potrzeba nowszej lampy by chodziła w TTL. Ja bym wybrał do cyfry bezwzględnie SB600, jednak TTL mocno ułatwia życie.
Praca na M i A w DX80 jest też oczywiście możliwa, ale wymaga uwagi. Przy reporterce to jest niewygodne, w innych zastosowaniach - róznie.
marcindenis
31-08-2008, 10:18
no tak, ale TTL działa w D2h także ze strarym systemem błysku, więc 80DX działa OK. Do D70 potrzeba nowszej lampy by chodziła w TTL. Ja bym wybrał do cyfry bezwzględnie SB600, jednak TTL mocno ułatwia życie.
Praca na M i A w DX80 jest też oczywiście możliwa, ale wymaga uwagi. Przy reporterce to jest niewygodne, w innych zastosowaniach - róznie.
Mam D100 i z SB-80DX bez problemu działa DTTL. Sprawdzałem u kolegi na D200 i bez problemu działa DTTL.
Co do systemów to panowie mylą pojęcia bo system iTTL jest systemem pomiaru światła w aparatach cyfrowych ale CANONA. W NIKONIE jest system DTTL i jeśli lampa ma w oznaczeniu DX (SB-28DX, SB-50DX, SB-80DX) to będzie działć z aparatami cyfrowymi.
Tylko nowe lampy (SB-600, SB-800, SB-400, SB-900) są lampami uniwersalnymi i nie posiadają już symbolu DX.
to się nie zgadza. U nikona stary TTL do pracy z pierwszymi cyfrakami to DTTL, a nowy to iTTL (nie tylko u canona jest takie oznaczenie, co sugerujesz). D100 ci działa z DX80, ale działają w starym DTTL. Body jednocyfrowe D2 potrafiły działać zarówno w starym jak i w nowym systemie błysku - czyli one pracowały w DTTL z lampą DX80, a w iTTL z lamą sb800. D200 działa już tylko w nowym iTTL i nie działa TTL z DX80 wbrew temu co piszesz.
zebrantez
10-09-2008, 23:08
tzn. JAk posiadam D200 nie warto się bawić w SB80DX? nawet jako lampę doświetlającą do zdjęć w domu (studio)
tzn. JAk posiadam D200 nie warto się bawić w SB80DX? nawet jako lampę doświetlającą do zdjęć w domu (studio)
to czy warto to twoja subiektywna ocena. Da się pracować w trybach lampy M i A. Nie masz TTL oraz nie masz zdalnego sterowania lampą w CLS.
Ale masz wbudowaną fotocelę, co jest największą zaletą SB-80DX przy zabawie zdalnymi lampami (w porównaniu ze starszymi, np. SB-28). Oczywiście - tylko na M i bez przedbłysków ze strony lampy/sterownika głównego. Więc do 'strobingu' to nie taka zła zabawka.