PDA

Zobacz pełną wersję : D40 + SB800 problem

Stripe
14-08-2008, 21:12
Witam,

Posiadam Nikona D40 i niedawno dokupiłem do niego Sabinkę SB800. I tu pojawił sie problem : lampa nie emituje przedbłysków, pomimo tego, że jest ustawiona na !!TTL (! - błyskawica). O ile świecąc na wprost ekspozycja jest w miarę poprawna, to próbując odbić światło od sufitu bądź ścian, zdjęcia wychodzą kompletnie niedoświetlone. Cos robię nie tak, sprzęt jest wadliwy, czy może SB800 nie współpracuje z D40 poprawnie ?

Pzdr
Tomek

avallardi
15-08-2008, 17:28
Chodzi Ci o te przedbłyski o których wspomina instrukcja?

Stripe
15-08-2008, 22:01
Chodzi mi o te przedbłyski na podstawie których elektronika ma dobierać siłę błysku.

Majek
16-08-2008, 10:10
Tak naprawdę to nie wiadomo, czy lampa nie emituje przedbłysków pomiarowych. Maja one taką częstotliwość i trwają tak krótko, że nie będziesz w stanie ich dostrzec, gdyż zlewają się w jedno z błyskiem właściwym. Jeżeli chodzi o nidoświetlenie zdjęć, to sprawdź, czy nie masz wprowadzonej ujemnej kompensacji błysku. Może być też tak, że pomieszczenie, w którym odbijasz, jest za duże i lampa nie daje rady. Duży wpływ na zasięg lampy ma też przesłona. Oczywiście im większa liczba F, tym ciemniej na zdjęciu (w szczególności na dalszych planach). Sprawdź, czy na Twoje zdjęcia nie ma wpływu jeden z wymienionych czynników lub jakaś ich kombinacja.

amirez
16-08-2008, 10:23
Jak wyżej. Instrukcja + trochę pogłówkować ;)
Przedbłysków nie zobaczysz - oko ludzkie nie jest w stanie ich zarejestrować, bo są zbyt krótkie w czasie.
Przy foceniu "na wprost" lampa podaje na wyświetlaczu szacunkowy zakres, w którym zdjęcie powinno! być właściwie naświetlone na podstawie danych z puszki i swoich przewidywań.
Przy odbiciu już nie podaje. Zbyt wiele niewiadomych - jak daleko sufit, gdzie obiekt. A głównie dlatego, że światło odbite od ściany lub sufitu już raczej do lampy nie wróci ;) Przy takim świetle trzeba wprowadzić korektę do aparatu i/lub lampy.
I tutaj kłania się praktyka - czyli na początku działanie na czuja.

4hunter
06-09-2008, 11:51
no i u mnie podobnie tyle że ja mam d70s i sb-800 w trybie TTL z lampą do góry fotki są niedoświetlone musze na body ev +1 dać.. a z lampą na wprost wychodzą super... a w trybie lampy AA z lampą w góre już jest wszystko super...

wrocek
06-09-2008, 13:04
no i u mnie podobnie tyle że ja mam d70s i sb-800 w trybie TTL z lampą do góry fotki są niedoświetlone musze na body ev +1 dać...
Przy takim samym sprzęcie mam też taki problem. Prawdopodobnie, to nie jest wina lampy, tylko pomiaru światła w D70s. Po ustawieniu EV w lampie na +1 w większości przypadków jest ok.

RBT
06-09-2008, 21:07
Tak naprawdę to nie wiadomo, czy lampa nie emituje przedbłysków pomiarowych. Maja one taką częstotliwość i trwają tak krótko, że nie będziesz w stanie ich dostrzec, gdyż zlewają się w jedno z błyskiem właściwym.
Przy błyskaniu SB 800 w TTL'u wyraźnie widać przedbłysk(i) pomiarowy w celowniku tuż przed podniesieniem lustra. Powoduje to niestety (u niektórych) osób szybkie zmrużenie oczu, tak że na zdjęciu są już prawie zamknięte.

nim
06-09-2008, 21:34
Przedbłysków nie zobaczysz - oko ludzkie nie jest w stanie ich zarejestrować, bo są zbyt krótkie w czasie.

Ech, no więc cały problem w tym że przedbłyski Nikona z cyfrowych sprzętów (z iTTL) są niestety widoczne zwłaszcza w ciemnych miejscach i ludzie niestety bez problemu zdążają zamykać oczy na czas błysku właściwego. Ratować się można blokadą siły błysku. Lampa wysyła wtedy sam przedbłysk w celach pomiarowych. Jeśli D40 potrafi blokować siłę błysku to możesz się w ten sposób sprawdzić czy przedbłyski działają u Ciebie czy nie.

lazaruss
07-09-2008, 21:32
Przy takim samym sprzęcie mam też taki problem. Prawdopodobnie, to nie jest wina lampy, tylko pomiaru światła w D70s. Po ustawieniu EV w lampie na +1 w większości przypadków jest ok.

Ani wina lampy, ani wina D70. Poprostu odbijając światło od sufitu, ściany, dyfuzora, blendy itd. część błysku się marnuje (oświetla większe pole niż ustalony kadr) z tąd potrzeba dodatniej korekty na lampie. Nawet "mydelniczka" z osiemsetki osłabia błysk właśnie w ten sposób. Nie ma co dramatyzować - trochę praktyki i z tą lampą można cuda zdziałać.

wrocek
12-09-2008, 17:08
lazaruss, to jest pomiar TTL (przez obiektyw). Nie można więc tłumaczyć niedoświetlenia "marnowaniem" się światła. Pomiar ekspozycji przez aparat i dobór mocy lampy powinny te straty uwzględniać. Skoro ręczna korekta +1EV zwykle rozwiązuje problem, to dlaczego nie odbywa się to automatycznie?
Oczywiście, że praktyką i eksperymentami można sobie z tym poradzić, tylko po co kupować wtedy lampę z zaawansowaną automatyką?

Łukasz F.
12-09-2008, 17:22
to i ja sie dolacze... z d70 + sb800 mialem podobny problem... foty ciagle jakies niedoswietlone. wowczas zalozylem sb 600. naswietlanie znowu bylo prawidlowe i problem zniknal. nie potrafie powiedziec, czy po prostu pomiar w d70 nie dawal sobie rady, czy tez sb 800 nie jest do konca kompatybilna z d70.