Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeziora
Krytyka mile widziana :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://g.imageshack.us/g.php?h=392&i=jeziorarn8.jpg)
Piotr_ek
14-08-2008, 18:06
Kadr bardzo dobry. Nie wiem czy zdjęcie nie jest przeostrzone. Ja owszem widział bym to w miękkiej obróbce.
Mogłeś ładnie porozmywać wodospady na dłuższych czasach. Było by ciekawiej.
Kadr bardzo dobry. Nie wiem czy zdjęcie nie jest przeostrzone. Ja owszem widział bym to w miękkiej obróbce.
Mogłeś ładnie porozmywać wodospady na dłuższych czasach. Było by ciekawiej.
Mnie pasuje tak jak jest gdzie popełniłeś tą fotkę ?
adam1277
14-08-2008, 19:58
Wchodząc pod ten tytuł pomyślałem sobie że zobaczę pewnie jakieś mazurskie jeziora,a tu pach takie miłe zaskoczenia.Bardzo ładne ja też nic bym nie zmieniał,jest oki.
Piotr_ek
14-08-2008, 20:10
Przyjrzałem się temu zdjęciu raz jeszcze.
Błędy obróbki w górnej części kadru w miejscu łączenia drzew z lasem w tle.
Odnośnie zmian - mając taki potencjał w wizjerze zdałbym się na odrobinę inwencji twórczej i wykorzystał możliwości jakie daje tryb manualny. Nie jest trudno stanąć i zrobić "pstryk, pstryk" trudnością jest pokazanie czegoś co już zostało wielokrotnie pokazane w taki sposób w jaki nikt tego czegoś jeszcze nie pokazał...
dzięki za uwagi. Piotr_ek mógłbyś sprecyzować, co widzisz nie tak na linii drzew? bo nie wiem czy myślimy o tej samej rzeczy :)
mając taki potencjał w wizjerze zdałbym się na odrobinę inwencji twórczej i wykorzystał możliwości jakie daje tryb manualny.
Jeszcze jedno- zupełnie nie złośliwie- jakie możliwości daje tryb manualny, które mógłbym tu wykorzystać, a jakich nie dają tryby półauto? Bo długi czas można ustawić tak samo w manualu jak A czy S :) A niestety ze względów technicznych wykonanie ekspozycji na długim czasie nie było możliwe (wąska dróżka, na której dodatkowo przewala się masa ludzi)- czego sam żałuję :(
Nie jest trudno stanąć i zrobić "pstryk, pstryk" trudnością jest pokazanie czegoś co już zostało wielokrotnie pokazane w taki sposób w jaki nikt tego czegoś jeszcze nie pokazał...
Zasadniczo zgadzam się :) Aczkolwiek czasem niemożliwe jest pokazanie czegoś w inny sposób... choćby ze względu na warunki terenowe :) Rozumiem, że chcesz przez to powiedzieć, że kadr jest oklepany? Być może, choć nie mam pewności- na miejscu nie miałem specjalnie czasu na oglądanie widokówek na straganach... A na forum poodbnego kadru jeszcze nie widziałem ;)
Miejsce to park narodowy Jeziora Plitwickie (Chorwacja).
Piotr_ek
14-08-2008, 20:49
Swą wypowiedź kierowałem do osób, które potrafią tylko wejść i powiedzieć "o fajna fota".
Zdjęcie jest dobre, zresztą zaznaczyłem to w swoim pierwszym poście. Gdyby było oklepane to uwierz mi napisałbym wprost.
Bo długi czas można ustawić tak samo w manualu jak A czy S
cieszę się, że wiesz co to preselekcja czasu i przesłony. W tej sytuacji chcąc uzyskać efekt rozmycia wodospadów o którym pisałem musiałbyś zastosować filtry które zdjęły by kilka stopni EV więc pozostała by zabawa na manualu.
cieszę się, że wiesz co to preselekcja czasu i przesłony. W tej sytuacji chcąc uzyskać efekt rozmycia wodospadów o którym pisałem musiałbyś zastosować filtry które zdjęły by kilka stopni EV więc pozostała by zabawa na manualu.
Cieszę się, że wiesz, co to ciemne filtry. Osobiście używam Heliopana 3.0 (10działkowy). Kilkakrotnie zdarzyło mi się używać go z lenistwa w trybach półautomatycznych. Co prawda niezbyt często :) - ale się da.
borregaard
14-08-2008, 20:59
Podoba mi się ..:-D
Jest deko przyostro i w tle,nawet może w ogóle... niebieska dominanta ze śladami obróbki....krawędż drzew...
Kadr ładny,a jakbyś niebo podratował...cudo..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Piotr_ek
14-08-2008, 21:04
Heliopana 3.0
bardzo dobry filtr, dobre wykonanie, dobra jakość materiałów a co za tym idzie zdjęcie wychodzi jak najbardziej naturalne bez pogorszonego kontrastu. Chyba nawet kiedyś ktoś na forum dawał foty z H 3.0 połączonego z IRem... coś tak mi się kojarzy.
Podoba mi się ..:-D
Jest deko przyostro i w tle,nawet może w ogóle... niebieska dominanta ze śladami obróbki....krawędż drzew...
Kadr ładny,a jakbyś niebo podratował...cudo..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Zgadzam się co do ostrości, Piotr_ek już zwrócił uwagę :)
Niebieska dominanta na górkach w tle, jest od tego, że górki są daleko i zacienione:) zastanawiałem się, czy nie usunąć...
Niebo było podratowane- ale chyba za mało w takim razie. Z tym niebem to zawsze problem ;)
Jeszcze tylko dopytam- to co pisaliście o obróbce na krawędzi drzew- chodzi o jasną obwódkę (na tle niebieskawego wzgórza dalej)? Sprawdziłem w gołym RAWie- tak jest w oryginale, niestety :/