Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Album ślubny,

Tomek Konopka
14-08-2008, 13:00
Tak z ciekawości ,do albumu na 100 zdięć,ile orientacyjnie wklejacie fotek ,np przygotowania,ślub,plener,przyjęcie,inne. Czy tylko format 15x21 15x25 czy też inne,np 10x15 ,czy są to zdięcia pojedyńcze czy też składanki,

lalinea
14-08-2008, 23:04
Każdy robi inaczej, zleży od klienta, ustalonych kosztów itp. Ogólnie chodzi o to by taki album układał się w jedną całość, a nie był powyrywanym z kontekstu, zbiorem obrazków.Przynajmniej tak ja uważam.

Rob123
15-08-2008, 08:55
Mnie sie zdarzyło kilka razy układać taki album z swoimi wypocinami jako upominek po śluby dla moich znajomych.
Strałem sie umiesci tam przekrojowo fotki z każdego etapu czyli tak jak wymieniłeś (przygotowania slub życzenia przyjecie itd) Formaty rozne 10x15 15x21 także kwadrt ważne żeby to sie układało jakoś a nie panował w albumie chaos :) Oczywiście tak jak Lalinea wspomniała/wspomniał ważne aby nie było to wszytko z kontekstu powyrywane, dobrze jest zachować kolejność chronologiczną podczas wklejania zdjęć, aby album stanowił coś w rodzaju relacji/opowiadania ze ślubu :) To tyle odnoście amatorskiego klecenia albumu ślubnego, natomiast jeżeli jest to umowa z klientem za konkretne pieniądze sadze że dobrze było by to ustalić ile zdjęci trafia na odbitki itd. Przynajmniej ja jako "potencjalny" klient chciałbym to ustalić przed, żeby nie było potem dysonansu w stylu fotograf miał wizje i dał do albumu na 100 zdjęć 50 odbitek 10x15 a ja sobie np wyobrażałem że do takiego albumu trafi 100 odbitek 15x25 :)

till
15-08-2008, 19:03
Takie szczegóły mam zapisane w umowie - nie wyobrażam sobie, żeby tego nie robić. Jeżeli oddaję odbitki, w umowie jest określona ich ilość i format, tak samo w przypadku, gdy młodzi sami chcą sobie "poodbijać" zdjęcia. Wybieram najlepszą setkę i tyle.