PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzona matryca?

specialplan
28-05-2006, 19:33
Witam,

Od jakiegoś czasu zauważyłem na moich zdjęciach w tym samym miejscu cienką linię koloru czerwonego, zakończoną białym punktem. Aparat Nikon D70, Nikkor 50mm f1.8D.

http://www.pai.net.pl/luc/wada.jpg

Na powyższym zdjęciu (widok 100% proszę) zaznaczyłem to miejsce nieudolnie białą strzałką.

Skąd to może się brać? Czy to uszkodzenie matrycy? Jeśli tak, to gdzie i za ile mogę to naprawić oraz jaki był powód tego uszkodzenia?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

bugdi
28-05-2006, 19:39
kuna jakby cos sie stalo z jednym piklselem i szlak wzial inne pokaz jeszcze jakies inne fotki jakbys mogl

specialplan
28-05-2006, 19:49
Np to:

http://www.pai.net.pl/luc/DSC_2650.2.jpg

Pod prawym kolczykiem modelki. Tak jest na każdym zdjęciu, zawsze w tym samym miejscu...

PrzeMoon
28-05-2006, 20:33
Stawiam na hot piksel (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24774&highlight=hot+piksel) :|

WujekX
29-05-2006, 00:10
Dead pixel - zmapują Ci to w serwisie jednak pozioma kreska idaca od tego miejsca juz pozostanie. Proponuje olac.

c2h5oh
29-05-2006, 00:16
Dead pixel - zmapują Ci to w serwisie jednak pozioma kreska idaca od tego miejsca juz pozostanie. Proponuje olac.

Swieci, wiec nie dead a hot pixel. A jesli kreska ma pozostac to imho jest to podstawa do wymiany w ramach gwarancji.

WujekX
29-05-2006, 00:45
Gwarantuje, ze to dead i bedzie sie pojawial w kazdych warnukach aautorowi proponuje sprobwac co potwierdzi moja bezczelna teze ;]

mati_wrc
29-05-2006, 01:23
Witam,

Miałem dokładnie identyczny problem z D50, dokładnie taka kropka i dokładnie taka kreska.

Wysłałem aparat do serwisu Nikona, po 3 tygodniach dostałem spowrotem. Zmapowana wadliwe pixele, jednak kreska została !! :evil:

Zastanawiam się co robić, na pewno będę interweniował w serwisie, tylko poradzcie jakie mam szanse. Uważam iż w takim wypadku powinna zostac wymieniona matryca, po drugie już nie powinieniem pokrywać kosztów wysyłki do Warszawy, skoro już raz wysłałem i nie naprawili tego co zgłaszałem. No a po trzecie termin - myśłiscie że mam szansę na jakąś szybsza naprawę, przecież swoje już wyczekałem i nie mam ochoty czekac kolejnych trzech tygodni.

Może ktoś ma jakiś stały kontakt z serwisem, albo jakies doświadczenie i mi poradzi.

Z góry wielkie dzięki.

kwasik
29-05-2006, 14:08
IMO wada w postaci kreski nie wynikła z niewlasciwego uzytkowania sprzetu. udzielajacy gwarancji powinien naprawic badpixela i kreske tez. jesli to niemozliwe to powinien wymienic matryce

specialplan
29-05-2006, 14:58
Ech. Lipa. Ja aparat kupowałem zza granicy okazyjnie, kosztował ponad 1000zł mniej, a miał przebieg 200 zdjęć, ale nie ma gwarancji:/ Oleję chyba to więc i będę w zdjęciach do prezentacji stemplował ten bzdurny defekt. A tak z ciekawości, ile kosztuje wymiana matrycy? Dzięki za odpowiedzi.

c2h5oh
29-05-2006, 15:17
wymiana matrycy jest droga. Niestety cena gdyby chciec zlozyc aparat z czesci serwisowych bylaby duzo wyzsza od kupienia nowego.. Ostatnio jak sprawdzalem wymiana matrycy w d70 kosztowala ok 1200-1300zl

specialplan
29-05-2006, 22:54
ugh, masakra cenowa.:/

Marcin Stawiarz
29-05-2006, 23:23
ja tez mam cos w tym stylu, zauwazylem to dopiero ostatnio gdy robilem zdjecie przy f/22 i naswietlaniu ok 2 - 3 sekund. ale olewam 8)

za to taka kreska, to juz troche wiekszy problem. mam nadzieje ze Ci to w serwisie w ramach gwarancji naprawia...