Zobacz pełną wersję : Bardzo mało miejsca i zdjęcia na aukcje
lisekluk1
13-08-2008, 20:27
Witam serdecznie. W pracy mam robić zdjęcia na aukcje i do sklepu internetowego, potrzebuje oświetlenia do fotografii artykułów dziecięcych, ubrań itp. Doradźcie co za jak najmniejsze pieniądze będzie odpowiednie i dodam jeszcze że mam do dyspozycji bardzo mało miejsca tak więc na pewno parasolki ale nie wiem co z lampami, światło ciągłe czy błyskowe? Z góry dziękuje za sugestie.
Przepis prosty = zatrudnijcie profesjonalnego fotografa.
Zero miejsca na studio, bo on ma wszystko.
Zero problemów sprzetowych, bo on ma sprzet.
Zero problemów ze skopanymi zdjeciami, bo on ma wiedze i doświadczenie.
lisekluk1
15-08-2008, 13:11
I zero kasy w portfelu bo wszystko się wyda na fotografa. Eeeee szkoda gadać, sprawa już się rozwiązała. Więcej kasy i miejsca = dobre warunki oświetleniowe.
Czasami wystarczy biała kartka jako tło i sabinka z odbłyśnikiem skierowana do tyłu (żeby nie walić prosto w przedmiot a odbić trochę od ścian).
Wszystko da się zaimprowizować, reszta to Photoshop.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/8907/dsc6278wx3.jpg)
Robione z bliska, to nie wszystko się zmieściło w GO, backstage taki jak opisany.
Kiedyś robiłem też podobną rzecz jak sprzedawałem mojego miesięcznego Canona S3 (po zakupie którego zdecydowałem, że jednak lustro):
źródło (http://img119.imageshack.us/img119/230/dscf5895anm6.jpg)
źródło (http://img102.imageshack.us/img102/5639/dscf5895nk0.jpg)
lisekluk1
15-08-2008, 14:53
W taki podobny sposób fotografowałem buciki dla dzieci :-) ale ubranka są trochę większe więc postanowiłem że chyba kupie dwie żarówki błyskowe 68ws do tego parasolki rozpraszające i powinno być ok a jak nie to premii nie będzie :???:
Gdybym miał do dyspozycji więcej pieniędzy to bym kombinował inaczej. Ale trudno.
Koniecznie napisz co z tego wyszło, najlepiej z jakimiś samplami i zdjęciami "studia" ;)
lisekluk1
15-08-2008, 15:09
no na pewno pokaże co z tego wyszło, na razie chciałem pokazać przykładowe zdjęcie buta jakie robiłem, lampa wbudowana w d80 i trochę światła zastanego, jako tło biały karton, po lewej też karton w celu rozjaśnienia cieni. Oczywiście do tego wszystkiego PS.
według mnie jak na takie warunki to i tak dobrze wyszło ale to oczywiście tylko moje zdanie.
http://www.urwis.sklep.pl/big.php?id=2324
http://www.urwis.sklep.pl/big.php?id=2427
http://www.urwis.sklep.pl/big.php?id=2449
Elegancko. I czego chcieć więcej?
lisekluk1
15-08-2008, 15:17
jak już mówiłem buty są małe, przy większych będzie ciężej :mrgreen:
jak już mówiłem buty są małe, przy większych będzie ciężej :mrgreen:
Po prostu potrzebujesz więcej białego kartonu. :mrgreen:
I zero kasy w portfelu bo wszystko się wyda na fotografa. Eeeee szkoda gadać, sprawa już się rozwiązała. Więcej kasy i miejsca = dobre warunki oświetleniowe.
jak kupisz zsprzet tez bedziesz mial zero kasy. ba ..nawet jeszcze mniej. a doswiadczenie musisz sam zdobyc. bardzo mnie cieakawi kiedy firmy zaczna doceniac fotografie, anie traktowac ja jako 5 kolo u wozu
Czasami wystarczy biała kartka jako tło i sabinka z odbłyśnikiem skierowana do tyłu (żeby nie walić prosto w przedmiot a odbić trochę od ścian).
Wszystko da się zaimprowizować, reszta to Photoshop.
nie stac cie na lampy a stac cie na photoshopa? :D
nie stac cie na lampy a stac cie na photoshopa? :D
A kto mówi, że nie stać? ;)
Poza tym, ćśś.
lisekluk1
15-08-2008, 18:36
sailor o umiejętności to akurat się nie martwię. Jak bym miał to za swoją kasę robić to bym wiedział co kupić a w tym wypadku to kombinowanie zostaje.
A tak z ciekawości to ile by wziął fotograf za zdjęcia bucików dla dzieci? Albo za ciuszki dla niemowlaków.
Poza tym, ćśś.
dlaczego ??? dopoki ktos sie uczy na lealnym inaczej oprogramowaniu to moge to stolerowac bo przy cenach softu nikogo by nie bylo stac na nauke, choc wersje edu sa jakism rozwiazaniem.
ale jesli zaczynasz pracowac komercyjnie i obrabiac foty pod pirackim softem to sorry ale jest to przegiecie
A tak z ciekawości to ile by wziął fotograf za zdjęcia bucików dla dzieci? Albo za ciuszki dla niemowlaków.
wyslij zapytanie do kilku fotografow to sie przekonasz :D
wbrew pozorom czesto sie okazuje ze taniej zrobic kilka sesji na swietnym sprzecie niz kupic pseudostudio i sie meczyc.
Tak jak pisał Sailor: drydnij do kiku fotografów. Oni mają porządny sprzęt na który czestokroć wydali po kilkadziesiąt tysięcy złotych + legalne oprogramowanie które też swoje kosztuje + wiedze i doświadczenie. Stawki na rynku są różne, a i można się przecież dogadać z fotografem. np. jednorazowe duże zlecenie a nie kapanie pojedynczymi sztukami (w kupie taniej i szybciej). Nie wiem jaki duży masz asortyment i czy sprzedajesz używki czy nowe ale przy założeniu śreniej stawek jakie znam z rynku wrocławskiego to 40 zeta - myślę że można jeszcze się dogadać by obniżyć lekko stawkę, albo dostać już zdjęcia oszparowane. W cenie 1000 zł masz ponad 30 fot - profesjonalnych, w odpowiedniej temperaturze, fajnie ustawione. I Najważniejsze - nie poświęciłeś na to swojego czasu i możesz go przeznaczyć na szukanie nowych klientów by zwiekszyć obroty sklepu i swój zysk.
Nie masz tego sklepu charytatywnie, swój zysk napewno masz na porząrządnym poziomie (znam dobrze rynek ubranek dziecięcych ;P) Więc daj zarobić sobie i daj zarobić innym - tak to się wszystko kręci. Twój czas i twoje nerwy związane z amatorskim sprzetem też kosztują.
lisekluk1
16-08-2008, 21:26
Jak dla mnie i tak się nie kalkuluje. Skończyłem szkołę fotograficzną, cztery lata pracy w agencji reklamowej jako grafik, w pełni legalne oprogramowanie, d80 i szkła podsumowując - wydamy jednak kasę na lampy, namówię szefową na lepszy sprzęt, szybko się zwróci.:mrgreen:
Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam.
A tak na marginesie co do komentarza Sailora, czasem z takiego "pseudo studia" wychodzą zdjęcia o niebo lepsze niż z tych drogich za wiele tysięcy, wystarczy przejrzeć forum.
Jak dla mnie i tak się nie kalkuluje. Skończyłem szkołę fotograficzną, cztery lata pracy w agencji reklamowej jako grafik, w pełni legalne oprogramowanie, d80 i szkła podsumowując - wydamy jednak kasę na lampy, namówię szefową na lepszy sprzęt, szybko się zwróci.:mrgreen:
Bylebyś dostał z to swowitą podwyżkę, czego życze :)
Przepis prosty = zatrudnijcie profesjonalnego fotografa.
kto to jest wg Ciebie profesjonalny fotograf? Słyszałeś kiedyś o profesjonalnym rzeźbiarzu lub malarzu? no chyba że to malarz pokojowy jest. Można przecież amatorsko zawodową fotę ustrzelić np telefonem z aparatem\aparatem z telefonem i opublikować ją w tvn24 i niewiadomo czemu cieszyć się z tego, że inni biorą za to ciężkie pieniądze.
A tak na marginesie co do komentarza Sailora, czasem z takiego "pseudo studia" wychodzą zdjęcia o niebo lepsze niż z tych drogich za wiele tysięcy, wystarczy przejrzeć forum.
nigdzie nie napisalemze liczy sie wylacznie sprzet. w duzej czesci liczy sie tez fotograf. ale bez dobrego sprzetu nawet najlepszy fotopstryk jest bezradny.
przyklad? ostatni klient zazyczyl sobie by pliki wynikowe mialy minimum 30MB. bo tak bylo w wytycznych ktore dostali lat temu kilka z zagranicy. i co mozna bylo zrobic? nic poza uzyciem sredniego formatu
Słyszałeś kiedyś o profesjonalnym rzeźbiarzu lub malarzu? no chyba że to malarz pokojowy jest.
mylsz artyzm z rzemioslem. zawodowy fotogaf w 90% wkona o niebo lepsze packshoty niz artysta ktory musi miec wizje by cos powstalo a czesto jes to tak wymyslne ze podoba si jedynie jemu
Można przecież amatorsko zawodową fotę ustrzelić np telefonem z aparatem\aparatem z telefonem i opublikować ją w tvn24 i niewiadomo czemu cieszyć się z tego, że inni biorą za to ciężkie pieniądze.dobrze. skoro tak mowisz mam propozycje. dostaniesz ode mnie telefon komorkowy z aparatem i zobisz nim profesjonalna sesje produktu. skoro mozna toni pownno bc problemu. potem to wydrukujemy w formacie b0 i pokazemy jakiemus klientowi - czy mu sie bedzie podobac. przegrwajacy pokrywa koszty wydruku i pokrywa koszt tego profesjonalnego telefonu. co ty na to?
kto to jest wg Ciebie profesjonalny fotograf? Słyszałeś kiedyś o profesjonalnym rzeźbiarzu lub malarzu? no chyba że to malarz pokojowy jest. Można przecież amatorsko zawodową fotę ustrzelić np telefonem z aparatem\aparatem z telefonem i opublikować ją w tvn24 i niewiadomo czemu cieszyć się z tego, że inni biorą za to ciężkie pieniądze.
Słyszałam o profesjonalnych rzeźbiarzach czy malarzach: to tacy co nazywaja się artystami (przeważnie ukończyli wszelakie szkoły i mają swój własny indywidualny warsztat tworzenia).
Twoje porównanie foty z komorki do foty "profesjonalnej" to jak porównanie dziecka w przedszkolu lepiacego w modelinie do artysty rzeżbiarza - może dziecku uda sie coś fajnego ulepić, ale nie bedzie to świadome dzieło, tylko dzielo przypadku.
Zresztą porównywanie fotografi reklamowej, o jakiej tu mowa, do tvn 24 jest dla mnie nieuzasadnione i nielogicze.
.....dobrze. skoro tak mowisz mam propozycje. dostaniesz ode mnie telefon komorkowy z aparatem i zobisz nim profesjonalna sesje produktu. skoro mozna toni pownno bc problemu. potem to wydrukujemy w formacie b0 i pokazemy jakiemus klientowi - czy mu sie bedzie podobac. przegrwajacy pokrywa koszty wydruku i pokrywa koszt tego profesjonalnego telefonu. co ty na to?
Ja w wielka chęcia i ciekawością użyczę to tego konkursu swojego telefonu (5 millionów) :twisted:
:)
jedna sprawa mnie interesuje :) tu jest forum fotograficzne czy forum naganianie klienta? tu sie pomaga czy odradza? zastanówcie się troszke :) jak by kolega chciał fotografa to by inaczej wątek był zatytułowany zgadza się ? :) skoro pyta o lampy to piszcie o lampach jakie może kupić a nie o dupie maryni kto mu to lepiej zrobi niż on :)
P.S.
Powiedz ile chcesz wydać kasy to ci sklece taki zestaw i sobie poszukasz na Allegro albo w sklepach produktów z tej listy jaką ci zrobie :)
bonzo - ja wiem ze sprzedajesz ale nie przeginaj - forum jest fotograficznie wiec koledze fotograficznie sie doradza.. zeby sie przeprowadzic nie trzeba kupowac MANa z przyczepa.. wystarczy go wynajac, nawet bedac rajdowym kierowca.
nie znajac sie na fotografii studyjnej i dysponujac skromnymi srodkami mozn aco najwyzej utopic kase i sie zniechecic .. chyab ze ma sie duzo samozaparcia.
ja nigdy na przklad nie wzialbym sie za zrobienie wlasnej storny(nie mowiac jzu o cudzej) mimo ze z wyksztalcenia jestem informatykiem. ale gdybym bym sprzedawca to oczwisciscie wmowilbym klientowi ze nie ma sesnsu zatrudniac czlowieka od www ktor mu zrobi calosc pod ladnym php z panelem administracyjnym tylko lepiej zakpic pajaczka albo otworzy notatnik i napisac samemu. mam nadzieje ze aluzju panial :)
no i co z tego że sprzedaje :) napisałem kup u mnie , podałem linki czy co kolwiek innego , jedyne co napisałem to to że mu zrobie liste ? nie , to o co biega ? chodzi mi wyłącznie o to że kolega nie prosil o pomoc w wyszukaniu fotografa , a o sprzęt pytał prawda ? i chyba zdaje sobie sprawe z tego czy potrafi czy nie potrafi zrobić zdjęć tego typu i czy takie jak sam sobie zrobi będa mu odowiadały :) zgadza się ? więc co ma piernik do wiatraka z wytykaniem mi że handluje ? z waszym podejściem każdy kto ma aparat od kilku dni lub ma zamiar go kupić powinien wynajmować fotografa bo i tak spierdzieli każdą fotke :D bo ten fotograf urodził się z wiedzą na temat studia i innych dupereli sailorku przestań cię prosze :) pracy w studio tez się uczyłeś i pytałeś o to i tamto więc wybacz :)
P.S
ostatnio cokolwiek bym nie napisał czy doradził zaraz mam wytykane że handluje :) ciekawe zjawisko :)
no i co z tego że sprzedaje :) napisałem kup u mnie , podałem linki czy co kolwiek innego , jedyne co napisałem to to że mu zrobie liste ?
rotfl :D
zrobisz mu liste tylko funsportowych produktow czy polecisz rowniez konkurencje?? :D:D
nie , to o co biega ? chodzi mi wyłącznie o to że kolega nie prosil o pomoc w wyszukaniu fotografa , a o sprzęt pytał prawda ? i chyba zdaje sobie sprawe z tego czy potrafi czy nie potrafi zrobić zdjęć tego typu i czy takie jak sam sobie zrobi będa mu odowiadały :) zgadza się ?
zacznij czytac to co jest napisane.. kolega zapytal o sprzet i przyznal ze ma bardzo malo miejca, polecono mu by w takiej sytuacji pomyslal o fotografie czy ie wyjdzie to taniej i lepiej (nikt nie napisal ze nie nie powinien kupowac tyko zeby rozwazyl te opcje), przy czym klega zapytal o ceny fotografow.
dla mnie wydawalo sie to jasne i przejrzyste.
potem okzalo si eze super zdjecie wg niektorych mozna zrobic komorka a na koniec wtraciles sie ty z propozycja sprzetu.
ja iwm ze wg ciebie mozna zrobic kazda sesjie dokladnie tym co klient chce kupic ale bez przesady :)
z waszym podejściem każdy kto ma aparat od kilku dni lub ma zamiar go kupić powinien wynajmować fotografa bo i tak spierdzieli każdą fotke :D bo ten fotograf urodził się z wiedzą na temat studia i innych dupereli sailorku przestań cię prosze :) pracy w studio tez się uczyłeś i pytałeś o to i tamto więc wybacz :)
wbacz kolokwializm ale chrzanisz glupoty - nikt nie zabrania sie uczyc .. ale uczenie sie a komerci to podcinanie sobie zyl. chbaze uwazasz inaczej. co do mnie - owszem uczylem sie i pytalem tak jak i teraz chetnie ucze innych i udzielam odpowiedzi. ale NIGDY nie podjalem sie sesji komercjnej nie majac 110% pewnosci ze tego nie skopie. co wiecej - dzis po kilkunastu latach fotografowania chba kazdym mozliwm sprzetem nadal sa sesje ktorych bym sie nie podjal. a to dlatego ze mam szacunek dla klienta ktoremu chce dostarczyc najwyzszej jakosci produkt. wiem ze wiekszosc aktualnie wchodzacych lub majacych zamiar wejc do branzy ma zupelnie inne podejscie ale to jzu nie moj problem.
ostatnio cokolwiek bym nie napisał czy doradził zaraz mam wytykane że handluje :) ciekawe zjawisko :)
to acznij doradzac w sposob obiektywny a nie w stylu "napisz do mnie to zrobie ci liste i sobie wybierzesz" bo to czyste nabijanie w butelke jest :)
nigdzie nie napisalemze liczy sie wylacznie sprzet. w duzej czesci liczy sie tez fotograf. ale bez dobrego sprzetu nawet najlepszy fotopstryk jest bezradny.
przyklad? ostatni klient zazyczyl sobie by pliki wynikowe mialy minimum 30MB. bo tak bylo w wytycznych ktore dostali lat temu kilka z zagranicy. i co mozna bylo zrobic? nic poza uzyciem sredniego formatu
mylsz artyzm z rzemioslem. zawodowy fotogaf w 90% wkona o niebo lepsze packshoty niz artysta ktory musi miec wizje by cos powstalo a czesto jes to tak wymyslne ze podoba si jedynie jemu
dobrze. skoro tak mowisz mam propozycje. dostaniesz ode mnie telefon komorkowy z aparatem i zobisz nim profesjonalna sesje produktu. skoro mozna toni pownno bc problemu. potem to wydrukujemy w formacie b0 i pokazemy jakiemus klientowi - czy mu sie bedzie podobac. przegrwajacy pokrywa koszty wydruku i pokrywa koszt tego profesjonalnego telefonu. co ty na to?
Sajlor źle mnie zrozumiałeś, pisałem to i myślałem ż czuć tu nutkę sarkazmu:)
Ale i tak nie dzieliłbym fotografów na profesjonalistów i amatorów, a raczej na dobrych i resztę często widze prafesjonalistów, którzy zą profesją, profesjonalnym aparatem związani są, a ich zdjęcia pozostawiaja wiele do życzenia.
A wracająć do pakszotów to ani rzemiosło ani wizja po prostu sprzęt- Mój sześcioletni syn bardzo poprawnie skatalogował sobie kolekcję resoraków.
jeśli chodzi o "aparaty komórkowe" to chodło mi raczej o to że fotogtafia w 90% to Temat,kadr, i dobóe parametrów ekspozycji do war oświetleniowych
rotfl :D
zrobisz mu liste tylko funsportowych produktow czy polecisz rowniez konkurencje?? :D:D
jak byś się orientował to nie sprzedaje tylko chińszczyzny , ale akurat przed tobą nie musze się tłumaczyć :) co do polecania konkurencji vice versal bo to samo właśnie robiłeś proponując wynajęcie fotografa :)
zacznij czytac to co jest napisane.. kolega zapytal o sprzet i przyznal ze ma bardzo malo miejca, polecono mu by w takiej sytuacji pomyslal o fotografie czy ie wyjdzie to taniej i lepiej (nikt nie napisal ze nie nie powinien kupowac tyko zeby rozwazyl te opcje), przy czym klega zapytal o ceny fotografow.
dla mnie wydawalo sie to jasne i przejrzyste.
ja też miałem mało miejsca i jakoś dawałem rade żeby zrobić fotki które się komuś tam podobały :) więc się da ;) a buciki czy ciuszki to nie ciężarówka 20 tonowa że trzeba mieć studio w hangarze ;) no ale mogłem wynająć fotografa i napisać "zapłaciłem za fajne fotki , podobają się" :D i przeczytaj dokładnie wątki kolegi co pisał o wynajęciu fotografa i jak bardzo się rwał do tego :)
potem okzalo si eze super zdjecie wg niektorych mozna zrobic komorka a na koniec wtraciles sie ty z propozycja sprzetu.
ja iwm ze wg ciebie mozna zrobic kazda sesjie dokladnie tym co klient chce kupic ale bez przesady :)
z tym się nie zgodze i przyznam że się nie da tą komórką :) a niby dlaczego nie można zrobić sesji tym co kupi ? i wtrąciłem się bo tego wątek dotyczył i nie z propozycją sprzedaży a z chęcia pomocy :) poprostu strach przed konkurencją co ? ;) że taniej ktoś robi , że psują rynek , takie wątki też już były i wyśmiewanie innych fotografów np ślubnych i pokazywanie ich prac na forum ;) ale czego się nie zrobi żeby stłamsić konkurencje co ? :D
wbacz kolokwializm ale chrzanisz glupoty - nikt nie zabrania sie uczyc .. ale uczenie sie a komerci to podcinanie sobie zyl. chbaze uwazasz inaczej. co do mnie - owszem uczylem sie i pytalem tak jak i teraz chetnie ucze innych i udzielam odpowiedzi. ale NIGDY nie podjalem sie sesji komercjnej nie majac 110% pewnosci ze tego nie skopie. co wiecej - dzis po kilkunastu latach fotografowania chba kazdym mozliwm sprzetem nadal sa sesje ktorych bym sie nie podjal. a to dlatego ze mam szacunek dla klienta ktoremu chce dostarczyc najwyzszej jakosci produkt. wiem ze wiekszosc aktualnie wchodzacych lub majacych zamiar wejc do branzy ma zupelnie inne podejscie ale to jzu nie moj problem.
no ok nie zabraniasz ;) a jak już będziesz mega stary to kto będzie robił fotki jak teraz mają wynajmować obecnych fotografów a nie próbowac sami ? ;) może kolega ma ambicje żeby zostać fotografem :) komercji też można się nauczyć bo ty jakoś dałeś rade zgadza się ?
to acznij doradzac w sposob obiektywny a nie w stylu "napisz do mnie to zrobie ci liste i sobie wybierzesz" bo to czyste nabijanie w butelke jest :)
i vice versal :D nie było "napisz do mnie" na PW , GG , maila jak już to "powiedz ile chcesz wydać" i żeby napisał to w wątku :)
z mojej strony koniec tematu bo szkoda transferu forum ;)
przyklad? ostatni klient zazyczyl sobie by pliki wynikowe mialy minimum 30MB. bo tak bylo w wytycznych ktore dostali lat temu kilka z zagranicy. i co mozna bylo zrobic?
Zrobić zdjęcia np. D300 i zapisać w tiff... :D
co do polecania konkurencji vice versal bo to samo właśnie robiłeś proponując wynajęcie fotografa :)
jednak problemy z czytaniem
nigdzie nie polecilem siebie. napisalem zeby wyslac zapytania do kilku fotografow dostanie przedzial cenowy.
ja jestem a) za drogi b) zajety c) niekniecznie lubie fotografowac dzieciece ciuch a jak mam cos robic czego nie lubie to robie to jezcze drozej :) wiec jestem daleki od polecania swojej osoby :) a juz na sam koniec - fotografowac w branzy dzieciecych ciuchow jeszcze okolo pol roku nie moge :) ze wzgledu na umowe bo nie stac mnie by naruszyc jej warunki :)
a buciki czy ciuszki to nie ciężarówka 20 tonowa że trzeba mieć studio w hangarze
sfotografowanie malych ciuszkow moze byc oo wiele trudniejsze niz sfocenie ciezarowki. ale z takim podejsciem mamy takie zdjecia w firmach i podejscie zlecajacch ajkei mamy. "po co zatrudniac fotografa ktory zrobi zdjecia za np5tyspln - kupimy lampy za tyle i zrobimy lepsze" niestety widzialem efekty takich sesji. i jeszcze wieksze niestety ze panowie prezesi nie zauwazali roznicy, bo wyrosli na smuglowaniu tandety na zachod wiec tandeta w ich zyciu jest wszechobecna
;) no ale mogłem wynająć fotografa i napisać "zapłaciłem za fajne fotki , podobają się" :D
ale ty robiles zdjecia dla siebie uczac si epowoli. nie porywales sie na komercyjne sesje dla klientow.
poprostu strach przed konkurencją co ? ;)
jasne ze tak .. po prostu trzese sie jak osika ze ktos zrobi zdjecie dziecinnych bucikow.
że taniej ktoś robi , że psują rynek , takie wątki też już były i wyśmiewanie innych fotografów np ślubnych i pokazywanie ich prac na forum ;) ale czego się nie zrobi żeby stłamsić konkurencje co ? :D
naprade bredzisz .. albo przemawia przez ciebie jakas dziwna zazdrosc polaczona z zawiscia. bo ja zawsze mowilem ze konkurencja jest zdrowa i pozadana. ale konkurencja a) nie cenowa a jakosciowa b) LEGALNA. i tego wiekszosc eog typu wypowiedzi we wspomnianych watkach dotyczyla. ale widac ciezko ci to zrozumiec. byc moze dlatego ze jestes po drugiej stronie barykady. a moz z innych wzgledow
a jak już będziesz mega stary to kto będzie robił fotki jak teraz mają wynajmować obecnych fotografów a nie próbowac sami ? ;) może kolega ma ambicje żeby zostać fotografem :) komercji też można się nauczyć bo ty jakoś dałeś rade zgadza się ?
ja pier.....e przeczyaj jeszcze raz oje posty. w szczegolnosci poprzedni. czy ja gdziekolwiek napisalem zeby nie uczuc sie robieniadobrych zdjec?? czy to jest naprawde tak trudne do pojecia ze zanim czlowiek zacznie robic komercyjne zlecenia powinien sie nauczyc robic tkie zdjecia?? czy po zrobieniu prawa jazdy wsiadlbys od razu do ferrari i pojechal w wysciu le mans??
czasem mam wrazenie ze pisze zupelnie niepotrzebnie bo ten kto odpowiada na posty i tak ich wczesniej nie czyta a jzu na pewno nie rozumie.
tak owszem nauczylem sie robic komercyjne zlecenia. nadal sie ucze. ale jak napisales - nauczylem! po wielu latach prob i bledow ktorych nie moglbym popelnic przy komercyjnych zdjeciach bo nie pozwolilobymi na to poczucie profesjonalizmu. dlatego wolalem sie nauczyc a dopiero potem na tym zarabiac, tochyba normalne podejscie prawda? chociaz jak widze ponaszym forum i nie tylk oraczej niekoniecznie
jednak problemy z czytaniem
nigdzie nie polecilem siebie. napisalem zeby wyslac zapytania do kilku fotografow dostanie przedzial cenowy.
ja jestem a) za drogi b) zajety c) niekniecznie lubie fotografowac dzieciece ciuch a jak mam cos robic czego nie .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .......tak owszem nauczylem sie robic komercyjne zlecenia. nadal sie ucze. ale jak napisales - nauczylem! po wielu latach prob i bledow ktorych nie moglbym popelnic przy komercyjnych zdjeciach bo nie pozwolilobymi na to poczucie profesjonalizmu. dlatego wolalem sie nauczyc a dopiero potem na tym zarabiac, tochyba normalne podejscie prawda? chociaz jak widze ponaszym forum i nie tylk oraczej niekoniecznie
Dobrze powiedziane :)
Zakończmy ten temat, bo tu nie miejce ani czas by tak dywagować.
lisekluk1 nie chce sprzedawać fotografii tylko produkty na nich przedstawione. Do wykonania typowych zdjęć do celów handlowych nie trzeba, wbrew niektórym sugestiom dużych nakładów. Wystarczą z powodzeniem dwie (czasem trzy) studyjne lampy o energii max. 200Ws z prostokątnymi softboksami 60x90 cm (lub nawet mniejszymi), ew. dodatkowo jeden odbłyśnik do twardszego światła. Moim zdaniem, przy ograniczeniach finansowych można śmiało fotografować nawet Nikonem D 40 a i tak uzyskane zdjęcia będą świetnej jakości.
lisekluk1 nie chce sprzedawać fotografii tylko produkty na nich przedstawione. Do wykonania typowych zdjęć do celów handlowych nie trzeba, wbrew niektórym sugestiom dużych nakładów.
:D:D:D jeden z lepszych tekstow jakie czytalem ostatmimo czasy na forum
Wystarczą z powodzeniem dwie (czasem trzy) studyjne lampy o energii max. 200Ws z prostokątnymi softboksami 60x90 cm (lub nawet mniejszymi), ew. dodatkowo jeden odbłyśnik do twardszego światła. Moim zdaniem, przy ograniczeniach finansowych można śmiało fotografować nawet Nikonem D 40 a i tak uzyskane zdjęcia będą świetnej jakości.wpadnij do mnie do studio .. dostaniesz taki sprzet i niewielkie produkty (np szklany wazon) do sfotografowania, ktore klient chce "tylko sprzedawac" :D
lisekluk chce fotografować art. dziecięce i ma poważne ograniczenia lokalowe i finansowe. Nie można zatem radzić mu, by zorganizował duże studio w którym można realizować prawie wszystkie zlecenia. Przykład z wazonem jest dość skrajny. Ale nawet gdyby wpadł między dziecięce ubranka to nie sądzę, że został by potraktowany inaczej. Przy takiej masówce i skromnym budżecie nikt nie zmieniałby nawet typowego układu oświetlenia dla jednego wazonu wystawianego na Allegro.
Moim zdaniem jeżeli sprzedajesz dużo rzeczy na allegro/sklep internetowy to warto pogadać z fotografem, ustalić ile by chciał za zdjęcia większej liczby produktów - jak sprzedajesz rzeczy nowe gdzie nie trzeba robić do każdej rzeczy oddzielnej sesji takie zdjęcie długo długo ci posłuży - będziesz mógł je wrzucić na aukcję, na stronę www, wykorzystać w ulotkach, prospektach, katalogach, kalendarzach czy co tam jeszcze. Jeżeli jeszcze masz działalność, fotograf też to dostaniesz FV - walniesz w koszty, VAT odliczysz i nie będzie tragedii. Weźmiesz produkty podrzucisz do fotografa i możesz się w tym czasie zająć czymś innym. A jak mimo wszystko chcesz robić sam to odbijaj fleszem po ścianach i sufitach.
lisekluk chce fotografować art. dziecięce i ma poważne ograniczenia lokalowe i finansowe. Nie można zatem radzić mu, by zorganizował duże studio w którym można realizować prawie wszystkie zlecenia.
alez nikt mu nie radzi by organizowal super studio. wlasnie pres takimi wydatkami go tu przestrzegamy.
Przykład z wazonem jest dość skrajny. Ale nawet gdyby wpadł między dziecięce ubranka to nie sądzę, że został by potraktowany inaczej.
uwierz mi ze nie tylko wazon jest trdny do fotografowania ...odziez szczegolnie dziecieca tez dolatwych nie naleza
Przy takiej masówce i skromnym budżecie nikt nie zmieniałby nawet typowego układu oświetlenia dla jednego wazonu wystawianego na Allegro.
chyba nie zrozumailes co napisalem.
szczegolnie przy masowce ktora m nski kszt jednostkowy oplacalny jest fotograf - ze wzgledu na poniesione koszty, zrobi to lepiej szybciej i przy uzyciu profesjonalnego sprzetu. owszem mozna samemu zainwestowac w sprzet nauke i godziny spedzone nad tym by zrobic wreszcie dobre zdjecie. mozna tez odwalic masowke i wstawic zdjecia jak leci. nalezy tylko pamietac ze ludzie kupuja oczami. nawet na allegro.