PDA

Zobacz pełną wersję : D40 i AF Nikkor 50mm f/1.8D pare niejasności

rafciowie
13-08-2008, 16:06
Witam!!
Mam pytanie. Wcześniejsze tematy poruszały już kwestie tego aparatu i obiektywu, jednak chciałem sie upewnić bo nie do końca wszystko dla mnie jest jasne. NA stronce www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/nikon-af-nikkor-50mm-f_1-8d-p-1477.html jest napisane, że "Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D nie współpracuje z lustrzanką Nikon D40, D40x (AF nie działa)." To znaczy, że obiektyw bedzie wspolpracowal, ale ostrość będę mógł ustawiać tylko manualnie? Czyli obiektyw ten będę mógł spokojnie kupywać do mojego d40?:) i jeszcze jedno:) NA stronie Nikona pisze że jest ot obiektyw portretowy. Interesują mnie tego typu zdjęcia i moje kolejne pytanie to czy ten obiektyw naprawdę się do tego nadaje, a może jednak polecicie coś lepszego do d40:) Dzięki!!!!!

core
13-08-2008, 16:16
To znaczy, że obiektyw bedzie wspolpracowal, ale ostrość będę mógł ustawiać tylko manualnie? Czyli obiektyw ten będę mógł spokojnie kupywać do mojego d40?

Tak

i jeszcze jedno:) NA stronie Nikona pisze że jest ot obiektyw portretowy. Interesują mnie tego typu zdjęcia i moje kolejne pytanie to czy ten obiektyw naprawdę się do tego nadaje, a może jednak polecicie coś lepszego do d40:)

50-ka nadaje się do portretów ale lepsze efekty uzyskuje się na dłuższych ogniskowych

swider
13-08-2008, 19:45
50-ka nadaje się do portretów ale lepsze efekty uzyskuje się na dłuższych ogniskowych
np. 85/1.8, typowa portretowka.

Tofifik
13-08-2008, 19:51
potwierdzam, niestety nikon nie dorobił się jeszcze stałek z af-s.

cypherdid
13-08-2008, 19:51
typowa portretówka to 105/2 DC, czy 135/2 DC..nie wspominając o 180/2.8 czy 300/2.8 które nie tylko nadają się do focenia sportu, ale są również świetnymi portretowymi szkłami

swider
13-08-2008, 20:00
Jak dla mnie 135mm to juz ciasno o 180 czy 300mm nawet nie pisze. No, ale ogniskowa do portretu to kwestia indywidualna :)

coroner
13-08-2008, 21:21
Jak dla mnie 135mm to juz ciasno o 180 czy 300mm nawet nie pisze. No, ale ogniskowa do portretu to kwestia indywidualna :)

No chyba, że robi się portrety z 10m :)
Moim zdaniem 50 jest bardzo dobra do portreru, ewentualnie jakaś dłuższa ogniskowa typu Nikkor 85 albo trochę droższy zoom Tamron 28 - 75 / 2.8 wersja z silnikiem żeby w pełni wspólpracować z D40 (również AF) ;)

rafciowie
13-08-2008, 23:04
Ale te szkło co proponujesz to drogie, a Nikkora mam juz za niecale 400 zl :) a AF jakos moze dam rade bez :) wazne zeby wspopracowal z d40 ;]

coroner
14-08-2008, 00:46
Ale te szkło co proponujesz to drogie, a Nikkora mam juz za niecale 400 zl :) a AF jakos moze dam rade bez :) wazne zeby wspopracowal z d40 ;]

Niestety, jak się kupuje D40 to trzeba się jednak liczyć z ograniczeniami... W każdym razie Nikkor 50 to fajne szkiełko i jeśli masz trochę samozaparcia i dobre oko spokojnie powinieneś dać rade z ostrzeniem :)

Pozdro

cypherdid
14-08-2008, 08:49

dla Ciebie może portret to małe studyjko, albo plenerek z dziewczyną...ludki co focą w najlepszych studiach reklamowych itp. -> focą z większych odległości dłuższymi szkłami..miałem okazję parę razy asystować przy takich tworach w PL i poza PL

swider
14-08-2008, 09:20
Moze i tak jest, ale jak dla mnie zeby focic ze 180mm albo 300 to jest potrzebna mala hala, a nie studio :D Osobiscie nie wyobrazam sobie sytuacji w ktorej jestem oddalony iles tam metrow od modela, wtedy w ogole nie czuje kontaku z fotografowana osoba. Ale ja niestety nie bardzo mam pojecie jak sie foci w profesjonalnych studiach bom najzwyklejszy amator jak piszesz :)
W mojej wypowiedzi nie ma sarkazmu (jakby ktos to tak odebral) :)

Miden
15-08-2008, 10:17
ojjj... zwiększymi ogniskowymi - chodzi o to - że zniekształcenia są mniejsze, można uzyskać większą GO ( mowa o plenerze - nie studuiu) - zdjęcie wygląda zdecydowanie naturalniej.

50 do portretów niby się nadaje, ale dla mnie - za krótko. Zawszę focę 80-200. Przy okazji nie muszę chodzić na siłownie ;)

rafciowie
15-08-2008, 22:57
Ale jednak 80-200 swoje kosztuje.. a zaleta 50 jest takze cena.. ktora jest bardzo bardzo niska... dla mnei najistotniejsze bylo czypojdzie z d40 :)

Miden
15-08-2008, 23:18
Ale jednak 80-200 swoje kosztuje.. a zaleta 50 jest takze cena.. ktora jest bardzo bardzo niska... dla mnei najistotniejsze bylo czypojdzie z d40 :)

pewnie że pójdzie. ALe ostrzyć ręcznie przy tak małym wizjerze - może być to uciążliwe. Sceny statyczne (pozowane) jeszcze daje rade. Przełącz dotychczasowe szkło na Manuala - i zobacz "jak to jest" I czy Ci to pasuje :)

Zbigniew
15-08-2008, 23:29
Portret można robić i ogniskową poniżej 10mm - i chyba nie o tym wątek. Autor pyta o co innego i polecałbym mu albo sprawdzenie jak ostrzy mu się manualnie, albo zastanowienie się nad obiektywem z napędem lub innym body.

Jacek_Z
15-08-2008, 23:33
typowa portretówka to .... czy 300/2.8
bez jaj, robiłeś portretowa sesję obiektywem który waży 3 kg, a razem z body ponad 4? 1,5 kg 70-200VR jest juz ciężkie przy dłuższej sesji. A odległość to inny problem. Nie mam problemów w studiu by robić z 4 m, ale nie robię na dłuższych teleobiektywach, bo gdy się jest daleko to jest kiepski kontakt. Portrety robię z 2-3 m.
Za analoga miałem 180/2.8, to jakościowo super szkło. Sprzedałem, bo mało używałem. Jednak było za długie. 135 jest OK.

Co do tego, że ktos robił portret 300mm? To ja napiszę, że u mnie wynajął pewien włoch studio na tydzień, zaprosił kilka modelek i tłukł zdjęcia do stocków. Ostatnia rzecza jaka bym nasladował było jego ustawianie światła. A facet robi kasę, ma na wszystkich stockach razem 25 tys! zdjęć (powtarzają się). Do portretu stosował 105 micro, stara wersję, ale to najmniej istotne.

rafciowie
16-08-2008, 11:27
No robilem zdjecia na manualu.. jakos szlo... no tak pozowane portretu mnie iteresuja :) ale poza tym to jak kupie lepsze body to nadal bede mogl stosowac ten obiektyw i do tego bedzie af.. wiec kasa nie pojdzie w bloto tak do konca :P Dzieki wszystkim!!

Brzeszczot
16-08-2008, 13:15
Pare dni temu dokupilem nikkora 50mm do mojego D40x, na poczátku brak AF denerwuje ale mona sié przyzwyczaic. Licz sie z tym ze ciézko zrobic ostre zdjécie ruchliwemu dziecku. Za pare dni jade na urlop wiec bede mial okazje przetestowania 50mm, wtedy napisze jak to dziala z 40x. Na razie widze ze z GO mona sie niezle pobawic. Pozdrawiam.

rafciowie
16-08-2008, 13:18
Ooo! Dzieki wielkie!! Chetnie uslysze jak sie sprawuje :)

Brzeszczot
16-08-2008, 13:32
Widze ze jesli pocwiczyc troche reczne ustawianie ostrosci to jakos to idzie, Przy f1.8 nie ma cudow, obiekt nie moze sie ruszac bo ostrosc skacze po twarzy. Zauwazylem jeszcze ze n 50mm bardzo ladnie rozmazuje tlo zwlaszcza gdy za obiektem przebija sie troszke swiatla.

rafciowie
16-08-2008, 13:59
Czyli jednym slowem jestes zadowolony z obiektywu?? :) a moge wiedziec gdzie kupiles i za ile? Z tego co widze to nie w polsce :P

Annihilator
17-08-2008, 08:53
ze dwa miesiące temu kupiłem 50mm f/1.8D do mojego D40 - jestem bardzo zadowolony, w porównaniu do dotychczasowego kita mogę powiedzieć że ta stałka działa cuda, co do ręcznego ostrzenia, tutaj mógłbym się w cholere rozpisać, ale w skrócie: w plenerze z pozowanymi sesjami nie ma najmniejszego problemu, trochę ciężko złapać idealną ostrość od 2.8 w dół jeśli foci się z bliska... najmniejszy odsetek "trafień" zanotujemy w mieszkaniu, gdzie warunki oświetleniowe nie są tak dobre, najczęściej walę w przesłonie 5.6 z kilku metrów, naprawde rzadko się zdarzy, że w słoneczny dzień źle wyostrzymy interesujący nas obiekt

kto jest zainteresowany - mogę posłać sample z d40 + 50mm f/1.8D

aha - no i tak jak ktoś tu już napisał - rozumiem uciążliwość ręcznego ostrzenia, ale kasa nie poszła w błoto bo za jakiś czas, jak już zajadę to body, spodziewam się mieć puszkę z napędem, a póki co mam możliwość osiągania dobrych efektów fotograficznych (przy większym wysiłku) nawet z d40

pozdrawiam

rafciowie
17-08-2008, 12:05
A to przeslij kilka fotek jesli mozesz na [email protected] ;]

pepsi90
17-08-2008, 12:15
sample z 50/1.8+d40 są w mojej galerii :) http://www.w0jtek.ovh.org/Przemek/index.html

Rarog
17-08-2008, 13:11
trochę ciężko złapać idealną ostrość od 2.8 w dół jeśli foci się z bliska...

Wymień sobie matówkę na taką z klinem dwupolowym w centrum obrazu. Ja dużo robię z manualami i szczerze polecam takie rozwiązanie

Brzeszczot
17-08-2008, 14:44
Moje 50mm kupilem w London Camera Exchange za £99 (nówka), polecam ta siec sklepów. Mozna tam znalezc cuda w przystepnych cenach, zwlaszcza jesli sprzet byl juz w uzyciu. A poza tym podpisuje sie pod slowami Annihilatora pare pieter wyzej. Warto miec 50mm a kiedys moze i AF zadziala np. z d80.

Seeker
17-08-2008, 18:05
"W każdym razie Nikkor 50 to fajne szkiełko i jeśli masz trochę samozaparcia i dobre oko spokojnie powinieneś dać rade z ostrzeniem "

Zadziala wskaznik ostrosci.

Annihilator
17-08-2008, 18:15
rafciowie - powinieneś niedługo mieć sampelki na mailu, wysłałem, póki co jeszcze nie mam galerii online, co wkrótce się zmieni
Rarog - dzięki za radę, rozejrze się w temacie

remiksson
17-08-2008, 18:43
Ja focę portrety 50-tką i jestem megazadowolony. Fociłem 3 miesiące z 50-tką podpiętą do d40 - bajka! Owszem przy ruchliwym kadrze jest cięzko, ale pozowane wychodzą miodnie :) Obecnie podpinam ten obiektyw pod D80 i mam AF wiec nie ma problemu rowniez z ruchliwym modelem :) a po podpieciu do pierscieni da sie zrobic piekne ostre makro wiec szklo u mnie jest w miare uniwersalne. Owszem typowe portrety z duza GO to ponizej 85mm nie ma co startowac, ale szczerze polecam tę 50-tkę do D40. Do manualnego ostrzenia mozna sie przyzwyczaić a za te cenę lepszego (ostrzejszego, jaśniejszego) szkła nie znajdziesz. Wiec nie zastanawiaj sie tylko kupuj. 50/1.8D to standard i uwazam ze kazdy powinien je mieć w swojej szklarni.
Sample dostępne na http://fotomagik.pl w dziale MODELKI oraz na http://remik.digart.pl (wczesniejsze to d40 + 50/1.8D, obecne to juz z D80 i AF.

adamvariant
29-01-2013, 15:48
a ja mam troszkę problem z moją 50 mm a raczej z moim okiem bo bardzo mi ciężko w domowym studio ( o ile mozna to tak nazwać) nie potrafie wyostrzyć tam gdzie chcę:( foty pozowane lampy systemowe z parasolkami itp wszystko oki ale faktycznie w tak małym wizjerku wydaje się że jest ostro naciskam spust a potem na ekranie kompa widać że jednak ostrość jest zwalona:( co na to poradzicie? nikon d40 + 50 mm 1.8 D

arturmsi
29-01-2013, 15:57
a ja mam troszkę problem z moją 50 mm a raczej z moim okiem bo bardzo mi ciężko w domowym studio ( o ile mozna to tak nazwać) nie potrafie wyostrzyć tam gdzie chcę:( foty pozowane lampy systemowe z parasolkami itp wszystko oki ale faktycznie w tak małym wizjerku wydaje się że jest ostro naciskam spust a potem na ekranie kompa widać że jednak ostrość jest zwalona:( co na to poradzicie? nikon d40 + 50 mm 1.8 D

kupic 50 1.8 af-s lub zmienić body ;)

adamvariant
30-01-2013, 14:48
.

adamvariant
30-01-2013, 14:50
a jakaś inna podpowiedz, jak ewentualnie sie wprawić lub na co dokladnie zwrocic uwage zeby dobrze wyostrzyc na tym elemencie ktory się chce:)to ze lepiej zmienic body lub szklo z AF-s to wiem, ale narazie fundusze nie pozwalają

Badyl81
30-01-2013, 15:00
Zwiększyć przysłonę?

Nie wiem czy do D40 da się dokupić okular powiększający do wizjera, może takie coś by pomogło.

adamvariant
30-01-2013, 15:23
wlasnie gdy zwiekszam przyslone to nie ma zamierzonego efektu, lub za ciemne, wtedy zmniejszam czas, ale przy blyskowych to nie wiele daje pozatym brakuje mocy juz na lampach i fotki ciemne:( chyba musze jeszcze pocwiczyc bo cos mi nie idzie w tym "amatorstudio"

arturmsi
30-01-2013, 15:29
wlasnie gdy zwiekszam przyslone to nie ma zamierzonego efektu, lub za ciemne, wtedy zmniejszam czas, ale przy blyskowych to nie wiele daje pozatym brakuje mocy juz na lampach i fotki ciemne:( chyba musze jeszcze pocwiczyc bo cos mi nie idzie w tym "amatorstudio"

A patrzysz w wizjer na kropke potwierdzającą ostrość? Robiłem swego czasu foty takim zestawem jak Ty i odbywało się to bez większego problemu patrzac na kropkę w wizjerze ;>

adamvariant
30-01-2013, 15:40
wlasnie na ta kropke wpadlem dopiero przy ostatnich 2 strzałach :D:d ale mimo wszystko jakos to nie jest to, nie da sie w d40 aby ta kropka dala tez sygnal tak jak sie to odbywa w automacie?