Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : F4s

jezier
13-08-2008, 13:09
Witam wszystkich, jestem tu nowy więc się przywitam: dzieńdobry.
Sprawa dotyczy nikona F4s, a konkretniej waszych opinii, przemyśleń itp itd na jego temat a także instrukcji obsługi do tego ustrojstwa. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Rycerz
13-08-2008, 15:17
witaj!
tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51783
to ciekawe http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31615
a i to http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49051
niestety wyjeżdżam i nie moge więcej poszukac, ale zachęcam do lektury...miałem krótko F4 ale zrezygnowałem z niego...za duży dla mnie...mam za małe ręce czy jak ;)

Adams
13-08-2008, 15:29
Moim zdaniem najlepszy nikon.

sławoj
13-08-2008, 17:46
Miałem dwa takie F4.
Jednego z nich "zajechałem" - padła elektronika (objawy: domykanie przysłony na maxa za każdym razem), nie do naprawienia.
W drugim rozwaliłem plastikowy spód aparatu.

Poza tym, w/g mnie najlepiej wytłumione lustro (wolframowy przeciwbalans) ze wszystkich aparatów.
Ale jest bardzo nieszczelny. Zawsze miałem pełno piachu w matówce i komorze lustra.

Reasumując: ten aparat to "Kałasznikow" fotografii, wysypiesz z niego piasek, wylejesz wiadro wody i fotografujesz nim dalej.

(Większość wewnętrznych części ruchomych, w F4, jest zrobiona z metalu).

stempien
13-08-2008, 21:51
jeśli zależy Ci na szybkim AF nie polecam, jeśli nie zależy to jest F3

jezier
14-08-2008, 16:04
a co powiecie na F5? Jak wypada w porównaniu do F4?

stempien
14-08-2008, 22:38
krótko: przepaść na korzyść f5

reszty poszukaj lub zadaj bardziej konkretne pytanie

jezier
14-08-2008, 22:51
Jakie są (o ile są) wady F5? Zalet się domyśle:]

stempien
14-08-2008, 23:29
masa, chociaż niektórzy to uważają za zaletę, pomiar 3d matrix nie działa z manualnymi szkłami; zostaję centralnie ważony i punktowy

Motorniczy
15-08-2008, 08:58
Tu sie nie ma nad czym zastanawiać .. bez sensu . Sprzęt pierwsza klasa . Pozdro

PS

Instrukcja do F4 ? a to taki trudny aparat w obsłudze ? Rrrrr...

jezier
15-08-2008, 12:02
myśle że nie jest trudny w obsłudze ale po raz pierwszy będe 3mał w ręce nikona i chciałbym go dogłębnie wykorzystać.
aha, i jeszcze jedno. Czym różni się nikon F4 od F4s?

sławoj
15-08-2008, 15:12
Gripem: F4, F4s, F4e.

Zwróć uwagę na kilka rzeczy: F4 były produkowane w dwóch wersjach (wcześniejszej i póżniejszej).
Ta wcześniejsza jest lepsza - bo ma więcej metalowych części w środku. Można to sprawdzić na podstawie takiego malutkiego "cyngielka", który znajduje się na wysokości pokrętła zwijania filmu, a w miejscu gdzie tylna ścianka domyka się do korpusu (w zagłębieniu). Zamknięcie tylnej ścianki - wciska ten "cyngielek'.
We wcześniejszych wersjach "cyngielek" był metalowy, a w późniejszych był plastikowy.
W późniejszych wersjach dodano także otworek "posi mont" w sankach mocujących lampę błyskową na pryzmacie podstawowym (wcześniejsze tego nie miały).

dejnekas
15-08-2008, 19:38
F4s używa 6 baterii a F4E 8 bateryjek - więc działają dłużej bez wymiany w/w. Do F4E można dodatkowo zakupić zewnętrzny pojemnik na baterie który się podłacza kabelkiem do gniazda w gripe (np. w zimie można taki pojemnik z bateriami pod ciepła kurtką). Wady F4s i F4E to oczywiście wzrost wagi. Przypuszczam, że F5 będzie ważyć tyle co F4E więc nie mało ale F5 jest zdecydowanie bardziej rozwiniętym modelem. Mimo tego używam F4s od kilku lat i chyba nie wymieniłbym na nic innego. AF jest wystarczająco szybki - chyba że zajmiesz się sportem to faktycznie może być momentami zbyt wolny.

Najlepiej wejdz tutaj i zarezerwuj sobie cały wieczór albo dwa na czytanie :) http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/index.htm

sławoj
17-08-2008, 15:56
Tak F4 jest najlżejszy i potrzebuje tylko czterech paluszków (z wielkiej trójki: F4, F4s, F4e). Natomiast F4e najlepiej się trzyma w dłoni przy kadrach pionowych.
Natomiast F5 na ten słynny pomiar temperatury barwowej w matrycy - rewelacyjna sprawa jeśli chodzi o BARDZO PRECYZYJNY pomiar światła (bo uwzględnia również barwę).

Darkwhite
26-08-2008, 17:31
Mam F4e...jak dla mnie to rewelacja...oczywiscie F5 byłby lepszy, ale nie jestem zawodowcem i nie strzelam kosmicznie szybkich klatek tak wiec AF w Nikonie F4 w zupełnosci mi wystarcza...jego ciezar powoduje ze aparat jest stabilniejszy i mozna zrobic nieporuszone zdjecie przy dłuzszych czasach niz zwykle...reasumując-poleciłbym ten aparat tym bardziej ze mozna go kupic na allegro juz za 880zł ( sam korpus)...i w całkirem dobrym stanie...facet ze Szczecina takie sprzedaje. Sam kupiłem od niego swojego F4 i jestem bardzo zadowolony bo aparat jest w swietnym stanie...: )