PDA

Zobacz pełną wersję : problem z D40 + Nissin Di481 N

hddk
13-08-2008, 10:00
Witam wszystkich posiadaczy Nikona
Mam taki problem. Posiadam Nikona D40 i lampę Nissin Di481 N (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=394367695) Po założeniu lampy na sanki i włączeniu jej oraz aparatu lampa się ładuje błyska itp ale.... wszystkie zdjęcia są przepalone to raz, nie działa wspomaganie AF w lampie tylko w body to dwa, proszę o informację gdzie w body mam ustawić żeby lampa pracowała w iTTL a nie w TTL. Dodam że w lampie niema przycisków ani nic, jest tylko włacznik i test.
Lampa podobno współpracowała idealnie z D50 a w D40 w menu mam tylko slow, rear i normalny błysk. Nie widzę iTTla ani AA.

TomaszR
13-08-2008, 10:40
Najwyraźniej ta lampa nie bardzo dogaduje się z Twoim aparatem i pewnie błyska zawsze na pełnej mocy, stąd przepały.

Nie sądzę, żebyś w body znalazł jakieś przełączniki trybu pracy lampy zewnętrznej... Co najwyżej będziesz miał przełącznik do trybu pracy z krótkimi czasami (FP) i blokadę mocy błysku (FV lock), ale nie sądzę żeby cokolwiek więcej (piszę na podstawie D80).

Możesz potraktować to jako niezły trening... Ze względów finansowych początkowo używałem starego Nissina do analogów, który z zaklejoną częściowo stopką, błyskał również tylko pełną parą. Trzeba było szybko się nauczyć jak odbijać, jak ustawiać trójcę ISO/czas/przysłona, żeby zdjęcia były OK :)
Wiem, marne pocieszenie.

P.S. Spojrzałem właśnie na aukcję, do której link dałeś. Dość zabawne - liczba przewodnia 112... chyba kurde w stopach. I nawet "chwalona na forum Nikon Polska" - wow! :)

hddk
13-08-2008, 10:44
Lampa jest rzeczywiście chwalona tym forum w dwóch postach ale jest :) kupiona od użytkownika z tego forum i mówił że z D50 pracowała idealnie. U mnie w D40 błyska właśnie na full cały czas.
Lampa dedykowana do nikona i pracuje w iTTL więc powinno być OK.... nie mam już pomysłu....

TomaszR
13-08-2008, 10:50
Lampa dedykowana do nikona i pracuje w iTTL więc powinno być OK.... nie mam już pomysłu....

Jak pracuje, jak nie pracuje...

--

hddk
13-08-2008, 11:15
No z informacji z pudełka wynika że powinna pracować a niestety nie pracuje....
Ma ktoś jakieś pomysły.... może jacyś inny użytkownicy D40tki i zewnętrznych lamp powiedzą czy w body się coś ustawia i gdzie...

coroner
13-08-2008, 13:07
A w menu -> menu ust osobistych -> Opcjonalna lampa nie masz możliwości wyboru siły błysku (Tryb M) ?? z SB-400 jest, a jak wiadomo też nie jest to lampa rozbudowana.. szału nie ma..

hddk
14-08-2008, 08:48
Tam (menu nr 14) wg. instrukcji powinno się zmieniać wbudowana na opcjonalna czy dodatkowa a nie zmienia się chociaż da się siłę błysku ustawić w manualu ale to nie to samo co iTTL :) No nic, trudno będę musiał ustawienia manualne lampy stosować.....
Powiedzcie mi jeszcze czy u was w D40 po założeniu dodatkowej lampy to menu 14 się zmienia czy pozostaje jak przy wbudowanej lampie?

coroner
14-08-2008, 11:06
U mnie ta pozycja zmienia się z "wbudowana lampa błyskowa" na "opcjonalna lampa błyskowa" gdy podpinam sb400

hddk
19-08-2008, 10:19
No a u mnie nic się nie zmienia, będę musiał tego nissina pogonić na allegro. Już odkładam kasę na SB600 bo tak to nic z tego nie będzie.

Imacman
25-08-2008, 18:50
Już odkładam kasę na SB600 bo tak to nic z tego nie będzie. Taka mała rada, postaraj się "dozbierać" do SB-800. Pozdrawiam

micik
25-02-2009, 22:25
Pytanie do TomaszR: o co chodzi z tą częściowo zaklejoną stopką? Ja mam nissina 350T i nikona D40, nissina wyzwalam fotocelą, ponieważ u mnie na stopce lampy jest 580V. Nissin w automacie sam dobiera siłę błysku i nie muszę nic korygować aparatem, lampka w D40 ustawiona jest na min. tak aby tylko wyzwolić fotocelę, resztę załatwia fotokomórka w lampie. A no rozpisałem się, a chodzi mi o to jak podłączyć nissina bez fotoceli i grzebania w nim, czy może ktoś spotkał jakąś przejściówkę na gorącą stopkę?

TomaszR
26-02-2009, 13:15
Mój Nissin był do aparatów analogowych, ze "starym" TTLem - ale taki z bezpiecznych, z niskim napięciem na stopce.
"Normalnie" włożony w sanki D80 nie był wyzwalany przez aparat - na górnym LCD aparatu wyświetlał się błąd lampy błyskowej. Dlatego, że ten Nissin pracował tylko w TTLu, nie było możliwości przestawić go w tryb manualny, więc aparat nie dogadywał się z nim.
Aby "odpalać" lampę należało "oszukać" aparat. Musiałem zakleić styki zostawiając tylko środkowy. Wtedy lampa była wyzwalana bezproblemowo, ale tak jak już napisałem - tylko z błyskiem o pełnej mocy, bez żadnego sterowania nim. "Sterowanie" trzeba było realizować przysłoną i ISO. Dobra szkoła :-D

Ale nie pomogę w kwestii wysokiego napięcia na stopce. Nigdy nie miałem tego problemu, więc nie drążyłem tematu.